Capitolul 2. Comentariu (de Ishaq Zahid)
<prin perspectiva islamica>
Versiunea islamica difera in foarte mare masura asupra acestui subiect din Evanghelia dupa Barnabas. In versiunea islamica, nu exista nici o mentiune despre Iosif. Sfantul Quran afirma ca Maria (pacea asupra ei!) era necasatorita cand i-a dat nastere lui Isus. Versetele din Quran, inaltatoare, sunt date mai jos:
"Si ea l-a zamislit si s-a retras cu el intr-un loc departat/ Si-au apucat-o durerile langa trunchiul unui curmal si a zis ea: "O, de-as fi murit inainte de aceasta si cu totul de-as fi fost uitata!"/ Dar [un glas] a strigat-o de sub ea, [zicandu-i]: "Nu fi mahnita! Domnul tau a facut mai jos de tine un paraias!/ Si scutura spre tine trunchiul de curmal, caci el va lasa sa cada langa tine curmale proaspete, coapte!/ Asadar mananca, bea si fii fericita [de copilul tau]! Iar de vei vedea tu vreun om, spune-i lui: "Eu I-am juruit Celui Milostiv un post si de aceea nu voi sta astazi de vorba cu nici un om!" (19:22-26)
ISUS A VORBIT FIIND PRUNC
"Apoi a venit cu el la neamul ei, purtandu-l [in brate]. Si i-au zis ei: "O, Maria, tu ai facut un lucru ingrozitor!/ O, sora a lui Aaron, tatal tau nu a fost un om [facator] de rau, iar mama ta nu a fost o tarfa!"/ Ea [Maria] a facut semn spre el, dar ei au zis: "Cum sa vorbim cu acela care este un prunc de leagan?"/ Dar el [pruncul] a zis: "Eu sunt robul lui Allah! El mi-a daruit Scriptura si m-a facut profet!/ Si El m-a binecuvantat oriunde as fi, si mi-a poruncit rugaciune si milostenie cat voi trai,/ Si bunacuviinta fata de nascatoarea mea! Si nu m-a facut pe mine trufas, nici ticalos!/ Si pacea fie asupra mea in ziua in care m-am nascut si in ziua in care voi muri si in ziua in care voi fi adus la viata [din nou]!/ Acesta este Isus, fiul Mariei: Aceasta este povestea adevarata de care ei se indoiesc!/ Nu se cuvine ca Allah sa-Si atribuie un fiu! Marire Lui! Daca El hotaraste un lucru, El zice "Fii!", iar el este!/ Allah este Domnul meu si Domnul vostru. Adorati-L pe El si acesta este un drum drept!/ Dar sectele se cearta intre ele si va fi vai pentru aceia care nu cred, la vederea unei Zile cumplite!” (19: 27-37)
Se pare ca Sf. Barnabas nu a fost martor ocular la nasterea lui Isus (alayhi salam - pacea asupra lui!). Cel mai probabil, Sf. Barnbas a inclus acest text bazat pe intelegerea sa, intr-un moment ulterior. In timp ce e posibil ca Maria (pacea asupra ei!) sa se fi casatorit dupa nasterea lui Isus, Sfantul Quran nu se refera la aceasta si de asemenea nu se stiu ziceri ale Profetului Muhammad (salla Allahu alayhi wa salam!) in aceasta privinta. Totusi, casatoria Mariei dupa nasterea lui Isus este irelevanta. Ce este important de notat este ca versiunea islamica nu sustine acest capitol.