Casatoriile Profetului saws - Pasiune sau Intelepciune?
Extras din capitolul "Casatoria Profetului" din cartea "Rawae’e albayane fi tafsir Ayates al-ahkam fi el-Coran" de Muhammad Ali Sabouni.
A denigra Islamul,a-l denigra pe Profet,aceasta este grija celor care cauta sa semene indoiala in inimile credinciosilor si sa-i indeparteze de la reiligia lor.Totusi,nu este de mirare sa auzi vorbindu-se de calomnii ale profetilor si mesagerilor lui Allah,pentru ca este legea Sa si cu siguranta nu vom gasi schimbari in legea lui Allah.Allah Cel Atotputernic spune:
"Astfel i-am dat Noi fiecarui profet un dusman dintre nelegiuiti.Insa Domnul tau iti este de ajuns ca ocarmuitor si ajutor" (Surat Al-Furqan,31)
Una dintre acuzatiile mincinoase spune ca Profetul saws era un barbat capricios care nu se multumea cu femei in numar de la una la patru,cum comandase companionilor sai,ci se casatorea cu mai mult de zece femei.Ei pretind de asemenea ca exista o mare diferenta intre Isus as care combatea capriciile si Muhammed saws care urma poftele. "Ce cuvant greu iese din gurile lor!Ei nu spun alta decat minciuna!" (Surat Al-Kahf,5)
Profetul Muhammed nu era capricios ci era un profet uman,se casatorea ca toti oamenii pana la a ajunge sa fie exemplul de urmat pentru aceia care cauta drumul drept.El nu era nici un dumnezeu nici un fiu de dumnezeu cum cred crestinii despre Iisus,ci era o fiinta umana pe care Allah a deosebit-o de ceilalti oameni prin revelatia mesajului divin:
"Spune:Ci eu sunt doar un om,ca si voi!Si mi s-a revelat mie ca Domnul vostru este un Domn Unic!Acela care nadajduieste sa-L intalneasca pe Domnul sau sa savarseasca fapte bune si sa nu asocieze pe nimeni altcineva la adorarea Domnului sau!" (Surat Al-Kahf,110)
Profetul Muhammed nu era astfel o noutate printre mesageri.Allah spune:
"Spune:Eu nu sunt nou intre trimisi si nu stiu ce se va face cu mine si nici cu voi.Eu nu urmez decat ceea ce imi este revelat si nu sunt decat un prevenitor limpede!" (Surat Al-'Ahqaf,9)
"Am trimis Noi profeti si mai inainte de tine.Si le-am dat lor soate si urmasi.Insa nici un trimis nu a putut sa aduca vreun semn decat cu voia lui Allah.Si fiecare soroc a fost scris intr-o Carte. (Surat Ar-Ra'd,38)
De ce povestesc ai atunci aceste minciuni despre Profetul Muhammed?
"Nu ochii lor sunt orbi,ci inimile din piepturi sunt oarbe" (Surat Al-Hajj,46)
Pentru a raspunde acestor calomnii,doua puncte esentiale trebuie luate in consideratie:
1.Profetul Muhammed nu s-a casatorit cu mai multe femei inainte de a avea 50 de ani
2.Toate sotiile Profetului consumasera deja casatoria cu exceptia Aichei
Prin urmare,daca poligamia era determinata de un capriciu sau o dorinta vie,Profetul ar fi trebuit sa se casatoreasca pe parcursul intregii sale tinereti si nu la batranete:in plus,Profetul ar fi trebuit sa se casatoreasca cu tinere virgine si nu cu femei mai in varsta care consumasera deja casatoria.Jaber bin Abd'Allah merse intr-o zi sa-l vada pe Profet.Muhammed il intreba:Esti casatorit?Abd'Allah raspunse:Da.Profetul intreba:Este o tanara virgina?El ii raspunse ca nu era virgina.Profetul zise atunci:De ce nu te-ai casatorit cu o tanara virgina,te-ai fi bucurat cu ea si ea s-ar fi bucurat cu tine si te-ai fi amuzat cu ea si ea s-ar fi amuzat cu tine?!"
Dat fiind faptul ca Profetul il sfatuia pe Jaber sa se casatoreasca cu tinere virgine,de ce el insusi se casatorea cu femei in varsta care nu mai erau virgine?De ce lasase sa-i treaca tineretea si nu se casatorise cu mai multe femei inainte de a avea 50 ani?
Adevarul este ca Profetul nu s-a casatorit din pasiune,ci mai degraba pentru motive care arata o intelepciune divina.Putem astfel destinge intelepciunea educativa,cea legislativa,cea sociala,cea politica.
Intelepciunea educativa
Scopul principal al casatoriileor Profetului este acela de a instrui,de a educa si de a forma femeia musulmana pentru jurisprudenta.Femeile constituie jmatate din societate si multe femei timide prin natura lor ezitau sa-l intrebe pe Profet cu privire la ciclul menstrual,la nastere,la casatorie...Profetul era de asemenea un carcater foarte timid.Intr-adevar,dupa Aicha raa,o femeie il intreba pe Profet saws asupra modului in care trebuia sa se curete dupa menstruatie.El ii dadu instructiunile si adauga:Ia apoi o bucata de panza parfumata cu mosc si purifica-te cu ajutorul aceste bucati de panza.Femeia intreba:Cum sa ma purific?Curatenia la Allah!exclama Profetul,purifica-te!.In acel moment,Profetul (traind un moment de pudoare),intoarse capul.Sufyân ibn Uyayna ne arata atunci fata Proetului.Aicha adauga:Am chemat-o pe acea femeie si,intelegand ceea ce Trimisul lui Allah saws vrusese sa spuna,ii zisei:Treci de mai multe ori acea bucata de panza pe toate urmele de sange".In cele doua culegeri autentice ale lui Boukhari si Mouslim,dupa Omm Slamah (Allah fie multumit de ea),Omm Sulaym venise sa-l vada pe Trimisul lui Allah si il intreba:Daca femeia,la fel ca si barbatul,a avut un vis erotic,ce trebuie sa faca?Daca ejaculeaza,raspunse Profetul,trebuie sa se purifice.Foarte rusinoasa,femeia il intreba pe Profet:Femeia ejaculeaza deci?Da,raspunse el.Altfel de unde vine asemanarea dintre ea si copilul sau?
Profetul voia sa spuna ca fetusul se formeaza din secretia barbatului (sperma) si cea a femeii (ovulul) si deci astfel copilul se aseamana cu mama?Allah spune:
"Intr-adevar,Noi am creat omul dintr-o picatura de sperma amestecata pentru a-l pune la incercare.Pentru asta i-am dat auz si vaz" (75,2)
Este deci evident ca numai femeile care au trait cu Profetul sub acelasi acoperis pot raspunde la niste intrebari asa intime.Aicha spunea:"Allah fie milostiv fata de femeile ansarilor (barbatii din Medina care i-au primit me refugiatii de la Mecca),timiditatea nu le-a impiedicat sa invete religia".
Pe de alta parte,este foarte cunoscut faptul ca Sunna Profetului nu este alcatuita numai din vorbele sale,ci si din faptele sale,pe care intreaga comunitate trebuie sa le cunoiasca si sa le urmeze.Cine poate deci sa ne descrie actele Profetului daca nu sotiile sale?Sotiile Profetului au devenit,dupa moartea Profetului Muhammed,adevarate invatatoare care au preluat sarcina de a transmite Sunna Profetului companionilor acestuia.Ele erau recunoscute pentru inteligenta si memoria buna pe care o aveau.
2.Intelepciunea legislativa
Al doilea scop era de a aboli obiceiurile urate care domneau in societate,precum adoptarea,traditie aplicata inainte de Islam.Intr-adevar,arabii aveau obiceiul de a adopta un baiat si de a-l face un adevarat fiu care avea aceleasi drepturi ca fiii propri in ceea ce priveste casatoria si mostenirea.Allah i-a dictat Profetului,inainte de revelatie,sa adopte un baiat care fusese tratat ca un sclav,Zayd bin Haritha (fiul lui Haritha).Oamenii l-au numit de atunci Zayd bin Muhammed.Boukhari si Mouslim au raportat ca fiul lui Omar spuse:Nu l-au strigat pe Zayd pe adevaratul sau nume decat dupa revelarea urmatorului verset:
"Chemati-i dupa parintii lor,caci astfel este mai cu dreptate fata de Allah.Iar daca nu-i cunoasteti pe parintii lor,atunci socotiti-i frati ai vostri intru credinta si aliati ai vostri!Si nu este nici un pacat pentru ceea ce savarsiti voi din greseala,ci numai pentru ceea ce inimile voastre savarsesc cu buna stiinta.Allah este Iertator,Indurator". (33,5)
Profetul ii spuse astfel lui Zayd:"Tu esti Zayd bin Haritha bin Charahil".Zayd se casatorii cu Zeynab,fiica lui Jahch Al-Assadiyah:acest mariaj nu dura mult timp datorita faptului ca Zeynab,provenita dintr-o familie nobila,vedea in el imaginea unui sclav.Divortul a pus capat acestei casnicii si,putin timp dupa,Allah ii ordona Profetului sa se casatoreasca cu Zeynab,facand astfel nepermisa adoptia.Allah spune:
"Si i-ai spus aceluia asupra caruia Allah Si-a trimis harul Sau,cum si tu ai trimis harul tau asupra lui:<Patreaz-o pentru tine pe soata ta si fii cu frica de Allah!Tu ai tinut ascuns in sufletul tau ceea ce Allah a voit sa descopere.Tu te-ai tem,ut de oameni,macar ca Allah este mai vrednic sa te temi de El.Apoi,cand Zayd a intrerupt orice legatura cu ea,Noi Ti-am dat-o tie sa-ti fie soata,pentru ca necredinciosii sa nu mai aiba retinere in privinta sotiilor fiilor lor adoptivi,daca acestia intrerup orice legaturi cu ele.Si porunca lui Allah trebuie sa fie implinita." (33,37)
De aici incolo,adoptia nu mai exista in Islam si Allah revela acest verset pentru a pune capat acestei traditii:
"Muhammed nu este tata nici unuia dintre barbatii vostri,ci el este Trimisul lui Allah si incheietorul Profetilor,si Allah este Atoatestiutor". (33,40)
In consecinta,casatoria Profetului saws cu Zeynab arata ordinul divin si nu unl al pasiunii.El are ca scop:
"pentru ca dreptcredinciosii sa nu mai aiba retinere in privinta sotiilor fiilor lor adoptivi,daca acestia intrerup orice legaturi cu ele". (33,37)
Zeynab era mandra de aceasta casatorie.Boukhari raporteaza ca Zeynab le spunea celorlalte femei ale Profetului:"parintii vostri sunt aceia care v-au casatorit,in vreme ce Allah,de deasupra celor sapte ceruri,este cel care m-a casatorit (cu Profetul)".