Re: Tafsir : Surat AN-NISA' versetul 34 .
Quote:
Originally Posted by
AishaA
Sora mea.. :)
am vazut filmul pe care mi l-ai trimis _ eu zic sa nu-ti bati capul prea tare cu asta... Oameni fara minte au fost dintotdeauna, mai sunt si vor mai fi si altii wa Allah `Alim..
e bine sa-ti cunosti drepturile si sa stii sa ceri ceea ce Allah ti-a dat.
Daca omul acela n-avea altceva de vorbit la predica de vineri decat ca dupa mintea lui sunt 3 tipuri de femei cu care nu poti trai decat daca le bati mereu, cand Profetul (sal Allahu alayhi wa salam) la ultima predica a vorbit de bunul tratament daruit femeilor.. e problema lui. Nebun e cine il asculta.
Tu stii care e motivul pentru care el te poate lovi, si ca nu are dreptul sa faca asta de-odata _ adica nu l-ai ascultat - te-a atentionat, ai continuat - te-a parasit in pat (deja, eu zic, daca se ajunge pana la punctul asta e grav).. si daca sotia tot nu asculta, atunci pe buna dreptate sa o loveasca. Dar chiar daca o loveste, nu o face tare.
Si mai mult _ cand ea asculta "nu-i mai cauti pricina". Asa a spus Allah. Daca omul acela zice ca-s 3 tipuri de femei cu care nu poti trai decat daca le bati mereu, toata viata, cand Allah zice ca daca ea asculta "nu-i mai cauti pricina" eu zic ca trebuie sa-si faca un control la cap :D :D :D... si el va raspunde pentru ceea ce a zis in fata lui Allah (mai ales daca prin vorbele lui i-a facut pe altii sa se poarte intr-un anume fel).
Tu iti stii drepturile tale, eu zic ca versetul e clar, stii sa ceri ceea ce Allah ti-a dat (dar nu cred ca e cazul sa ajunga sotul tau sa te loveasca vreodata) asa ca nu-ti bate capul cu ce zice unul si ce zice altul. Daca vine cineva si te intreaba de lucrul asta din Islam: poti sa ii explici foarte clar si cu calm si nu trebuie sa ne fie rusine ca scrie asa ceva in Qur'an. Din contra, e un lucru bun.
Serios vorbind, cand o femeie e chiar indaratnica si neascultatoare _ un barbat se poate pierde cu firea, isi pierde rabdarea si uite asa mai apare un ochi vanat (ma refer aici, in Romania, cand te uiti in jur)..
In Qur'an barbatul musulman e oprit de la asta: nu lasi furia sa te domine, ci prima oara o povatuiesti pe sotie si tot asa. Daca se ajunge la lovire deja e chiar grav. Si chiar de se ajunge la lovit - lovirea nu e tare.
+ ca nu are voie sa-ti atinga fatza _ sa te loveasca..
deci motivul este clar: neascultare. Nu dupa "hachitele" unui barbat, cum spuneai si tu, sora ;).. caci Profetul (sal Allahu alayhi wa salam) in ceea ce a spus a asemanat femeia cu o coasta. De ce? pai daca tii o coasta in mana si incerci sa o indrepti, ia incearca! ce se intampla? Se va rupe!! Deci nu poate barbatul sa faca femeia sa fie perfecta, exact asa cum vrea el (fiindca asa e firea femeii), ci sa faca in asa fel incat "indoitura sa fie la interior". Adica sa nu lase defectul ei sa iasa la suprafata.
+ daca un barbat vede ceva rau in sotia lui i se spune sa se uite la altceva in ea, care este bun
+ "cei mai buni dintre voi sunt cei mai buni cu sotiile lor, iar eu (profetul Muhammad) sunt cel mai bun cu sotiile mele" _ si atunci Exemplul e Profetul (sal Allahu alayhi wa salam!)
~~~
deci, eu zic ca nu ai de ce sa-ti faci atatea griji. Eu cred ca s-a inteles si este clar ceea ce a zis Allah Subhanahu wa Ta'ala in Qur'an.. cred ca stii bine ce drepturi are femeia musulmana..
si de ce sa fii ingrijorata?
>>> daca te intreaba un crestin sau altcineva de lucrul asta cu lovirea e simplu de explicat... si nu e o rusine
>>>>>sau daca te gandesti la cum interpreteaza unii si ce fac dupa mintea lor _ nebuni s-au gasit mereu si nu are rost sa-ti bati capul cu ei; poate te gandesti la ce ar pati unele surori musulmane, pentru ceea ce spun oamenii: daca ea e nedreptatita de ei cu ceva, cu siguranta Allah e Drept, si daca nu i se face Dreptate ei in lumea asta, Dincolo i se va face cu siguranta.
Te-ai mai linistit? :)...
ÇáÓáÇã Úáíßã æ ÑÍãÉ Çááå
Nici o problema, surioara mea.. :) :)
Daca suntem la un consens asupra lovirii simbolice, asa cum ii spui tu?… hmm.. pai ia sa cautam impreuna un raspuns la intrebarea ta doar din ceea ce s-a postat deja pana acum… :)
Si eu spun ca totusi inca de la inceput s-a stabilit ca lovitura e usoara (sau „simbolica”, cum spui tu) _ adica asupra acestui lucru ar trebui sa fim deja la un consens inca de la bun inceput :) _ prima postare:
Quote:
Originally Posted by
suleiman
ultima solutie , nu are voie barbatul sa apeleza direct la ea .
A lovi adica a impunge pentru a educa sau pentru a atrage atentie , sau a lovi fara sa se sparga un os , sau sa ramana un semn , sau sa se provoace o rana (...)Si cum am descris mai sus lovitura , nu si cum se aude in ziua de azi , la motiv si la fara motiv .
----------------------------------------
dar hai sa analizam impreuna tot ceea ce s-a zis pana acum :) si sa vedem daca mai exista vreo nelamurire dupa aceea.
S-a zis asa:
>> 1. cum se intelege un verset din Qur’an, si despre interpretarea sa
>> 2. tafseerul propriu-zis asupra versetului 4:34
>> 3. motivul trimiterii acestui verset
>> 4. cuvintele „nushuz” si „daraba”
- sensurile lor
- explicatia lor
- legatura lor cu explicatia acestui verset
>> 5. in hadith nu se interzice lovirea femeii si profetul a precizat _ „darb ghair mubreh"
>> 6. explicatia pentru ceea ce este „ghayr mubreh"
>> 7. Ijtihad (pe baza hadith-ului legat de siwak)
>> 8. ahadeeth
- despre neascultarea femeii
- lovirea femeii
- comportamentul fata de femeie
>> 9. CONCLUZIE
~~~~~
1. Cum se intelege un verset din Qur’an si despre interpretarea sa
Quote:
Originally Posted by
suleiman
Si daca nu sunt detalii ?
Oricine stie araba intelege direct sensul versetului pentru ca e clar , de aceea explicatile sunt discutabile , si fiecare isi intareste raspunsul bazandu-se pe Hadith sau pe alte versete .
Quote:
Originally Posted by
suleiman
Sincer , nu am hadithurile adunate , pentru ca pur si simplu inteleg direct sensul versetului .
~~~
2. Despre Tafsirul propriu-zis asupra versetului 4:34 :)
Hai sa citim chiar prima postare, sora mea.. si ia uite:
Quote:
Originally Posted by
suleiman
Pe acelea de a caror neascultare va temeti :
Asa este scris , va temeti , si asa s-a tradus , dar nu asta e sensul .
Va temeti adica sunteti sigur ca o sa fie neascultatoare .
Aceasta neascultare , este doar cand este vorba de un lucru pe care ALLAH l-a permis , nu si cand barbatul cere un pacat sau un lucru interzis .
[…]
si loviti-le:
Este a-3-a etapa , si ultima solutie , nu are voie barbatul sa apeleza direct la ea .
A lovi adica a impunge pentru a educa sau pentru a atrage atentie , sau a lovi fara sa se sparga un os , sau sa ramana un semn , sau sa se provoace o rana .
Cand o loveste ?
Doar cand nu-l asculta in :
- Ii cere un Halal si il refuza .
- Ii cere drepturile sexuale si il refuza fara un motiv religios .
- Refuza sa-l asculte cand ii cere sa nu intre cineva la el acasa in lipsa sa .
- Daca face un pacat clar (nu include sa-l insele) .
Si cum am descris mai sus lovitura , nu si cum se aude in ziua de azi , la motiv si la fara motiv .
~~~
3. Motivul trimiterii acestui verset
Quote:
Originally Posted by
suleiman
Motivul pentru care a fost trimis acest verset este :
Sotia lui sa'd eben al-rabih (habibah fica lui zaid ben kharijah) a iesit din ascultarea sotului ei , atunci acela i-a dat o palma . Tatal ei s-a dus l-a profet si i-a zis : i-am dat scumpa mea dar el a batu-to , atunci profetul a zis sa se razbune ea pe el (adica sa-l bata cum a batut-o) , dupa aceea a zis profetul Õáì Çááå Úáíå æÓáã: intoarceti-va , acuma a venit Gjibril si mi-a relatat (si a zis versetul) si a zis catre habiba , ai vrut ceva dar ALLAH a vrut altceva .
~~~
4. Despre cuvintele „daraba” si „nushuz”
~ sensul lor
Quote:
Originally Posted by
suleiman
Cuvantul daraba se traduce si asa si inseamna : a lovi .
Cuvantul nushuz se traduce neascultare .
Daca vine dupa aceea explicatia o traduc , dar mai intai sensul cuvantelor .
~ explicatia lor
a. „Nushuz”
Quote:
Originally Posted by
suleiman
In ambele versete apare cuvantul nushuz , dar nushuzul femeii este neascultarea ei , in timp ce nushuzul barbatului este lepadarea sa .
Iben fares a zis : (din punct de vedere literar) : Femeia nashez cand devine greu de stapanit , iar barbatul este nashez cand o paraseste pe sotia sa / o bate .
Quote:
Originally Posted by
suleiman
Cat despre nushuz ca se refera la pacatele mari , e foarte gresit , si nu l-a zis nimeni din Salaf (cei de dinaintea noastra) , pentru ca ALLAH a precizat pedeapsa la fiecare pacat , si in acel verset este nushuz legat doar de sot nu de credinta (adica nu de pacate) .
b. „Daraba”
Quote:
Originally Posted by
suleiman
Cat despre daraba , te rog pune-l pe sotul tau sa traduca cuvantul "lakaza" si vei afla ca inseamna a impunge .
Nu sunt de origina romana , si de aceea gasesc mai simplu si mai usor ceea ce vreau sa aflu . Lakaza (asa au tradus Al-Kurtubi cuvantl daraba ) .
Quote:
Originally Posted by
suleiman
Hai sa-ti explic ceva : Mai sus am zis hadithul cand profetul a zis "Wallahi de nu mi-ar fi frica de ALLAH te-as fi lovit cu siwak" , in araba profetul a zis : Darabtuk . de la daraba , care nu are legatura cu ridicarea palmei in aer .
Ia degetul , si fara nici o forta punel pe pielea ta si impinge ... Asta e wakaza , iar eu nu vad diferenta (poate este) cu impunge .
~~~
5. In hadith nu se interzice lovirea femeii si Profetul a precizat _ „darb ghair mubreh”
Quote:
Originally Posted by
suleiman
Nu am gasit nici un hadis care interzice barbatului sa nu o loveasca pe sotia lui , ci din contra , am si zis hadithul la inceput din hijjat al wada' , ca profetul a precizat (Darb ghair mubreh) , si ghayr mubreh in limba araba este explicata la inceput .
~~~
6. Explicatia a ceea ce inseamna „ghair mubreh”
Quote:
Originally Posted by
suleiman
L-a relatat At-Tirmizi , dupa Amru ben Al-Ahwas ca a fost martor in Hajjat- al wada' (ultimul pelerinaj din viata profetului Õáì Çááå Úáíå æÓáã) : A adus multumirile pentru ALLAH si a sfatuit oamenii dupa aceea a zis : "Aveti grija de femeile cu bine , traiesc la voi o viata , si nu stapaniti la ele afara de a face un pacat clar , iar daca ele fac atunci sa le parasiti in paturi si sa le bateti o bataie neobositoare* iar daca va asculta nu mai aveti puteri asupra lor (adica in a le lovi) . Aveti drepturi asupra femeilor voastre si au ele drupturi asupra voastra , iar drepturile voastre sunt sa nu lase pe nimeni in patul vostru pe cine urati (nu doriti) si nu lasa in casele voastre pe cine urati(nu doriti) iar drepturile lor sunt sa le daruiti cu bine in imbracaminte si mancare" . Hadith Hasan Sahih .
* Lovitura neobisitoara , nu am reusit sa traduc mai bine cuvantul : Mubreh .
Mubreh inseamna obositor , greu . Iar o bataie ne-MUBRIH : 'Ata' l-a intrebat pe Eben Abbas (ÑÖí Çááå Úäå) ce insemana "ghayra mubrih" ? iar eben abbas a zis : Cu Siwak (va dati seama cat de mic e) sau ceva de genul acesta .. Iar savantii musulmani au tras concluzia de la aceasta ca ar insemna : a impunge .
~~~
7. Ijtihad (pe baza hadith-ului legat de siwak)
Quote:
Originally Posted by
suleiman
Hadithul este : Wallahi daca nu mi-ar fi frica de ALLAH , te-as fi lovit cu siwak (betisorul de curatat dintii)
Quote:
Originally Posted by
suleiman
Apropo , de unde ai scos chestea aia cu siwak ?
Asta nu are legatura sub nici o forma intre barbat si femeie , asta e un Ijtihad care se bazeaza pe hadithul sahih cand profetul *salat* a zis catre un mawla al lui :"Wallahi , de nu mi-as fi fosr frica de ALLAH te-as fi batut cu acest siwak"
~~~
8. Ahadeeth (hadith-uri)
a. despre neascultarea femeii si lovirea ei
Quote:
Originally Posted by
suleiman
Al-Bukhari si Muslim au relatat ca Abu-Huraira ÑÖí Çááå Úäå a zis : Profetul Õáì Çááå Úáíå æÓáã a zis : Daca un barbat isi cheama nevasta in patul sau si ea il refuza , iar ei doarma suparat pe ea ; o blestema ingerii pana cnad se trezeste . (asta daca nu are motiv religios) .(e blestemata nu si daca sotul renunta ldupa ce ea refuza )
De aceea savantii musulmani au tras concluzia ca daca un barbat isi loveste sotia pentru un pacat clar , este includ in acel pacat si faptul ca il refuza fara motiv .
A fost intrebat iben taymiyeh (ÑÍãå Çááå ) ce face barbatul daca sotia sa il refuza ?
El a raspuns : Daca sotia insista sa-l refuze are voie sa o bata ca e pacatoasa , o lovitura "Ghair Mubrih" , si nu-i plateste cheltuielile , pentru ca profetul Õáì Çááå Úáíå æÓáã a zis :" Daca un barbat isi cheama nevasta in patul lui iar ea se opune ramane Cel din cer (ALLAH) suparat pe ea pana cand se trezeste (ea) " l-a relatat muslim .
Quote:
Originally Posted by
suleiman
Omar ÑÖí Çááå Úäå si-a batut nevasta , dar oamenii i-au zis de acest lucru . El a raspuns : L-am auzit pe profetul Õáì Çááå Úáíå æÓáã spunand : nu se intreaba barbatul de motivul pentru care si-a batut nevasta .(abu dawud) {asta e hadith da'if 'slab' , dupa Al-Albani}.
Hadith : Orice femeie cere de la sotul ei divortul fara un motiv , este interzis pentru ea mirosul paradisului (Hadith Sahih 'corect') .
b. lovirea femeii
Quote:
Originally Posted by
suleiman
Hadithul este : Wallahi daca nu mi-ar fi frica de ALLAH , te-as fi lovit cu siwak (betisorul de curatat dintii) .
Quote:
Originally Posted by
suleiman
L-a relatat At-Tirmizi , dupa Amru ben Al-Ahwas ca a fost martor in Hajjat- al wada' (ultimul pelerinaj din viata profetului Õáì Çááå Úáíå æÓáã) : A adus multumirile pentru ALLAH si a sfatuit oamenii dupa aceea a zis : "Aveti grija de femeile cu bine , traiesc la voi o viata , si nu stapaniti la ele afara de a face un pacat clar , iar daca ele fac atunci sa le parasiti in paturi si sa le bateti o bataie neobositoare* iar daca va asculta nu mai aveti puteri asupra lor (adica in a le lovi) . Aveti drepturi asupra femeilor voastre si au ele drupturi asupra voastra , iar drepturile voastre sunt sa nu lase pe nimeni in patul vostru pe cine urati (nu doriti) si nu lasa in casele voastre pe cine urati(nu doriti) iar drepturile lor sunt sa le daruiti cu bine in imbracaminte si mancare" . Hadith Hasan Sahih .
* Lovitura neobisitoara , nu am reusit sa traduc mai bine cuvantul : Mubreh .
Mubreh inseamna obositor , greu . Iar o bataie ne-MUBRIH : 'Ata' l-a intrebat pe Eben Abbas (ÑÖí Çááå Úäå) ce insemana "ghayra mubrih" ? iar eben abbas a zis : Cu Siwak (va dati seama cat de mic e) sau ceva de genul acesta .. Iar savantii musulmani au tras concluzia de la aceasta ca ar insemna : a impunge .
c. comportamentul fata de femeie
Quote:
Originally Posted by
suleiman
Hadithul este : Cel mai bun dintre voi este acela bun cu (ahleh) , iar eu (profetul) sunt cel mai bun cu (ahli) .* Ahl adica nevasta .
2-
Hadithul este : Wallahi daca nu mi-ar fi frica de ALLAH , te-as fi lovit cu siwak (betisorul de curatat dintii) .
Hadithul este : Sa nu loveasca vreunul dintre voi pe nevasta sa , poate la sfarsitul zilei se culca cu ea .
~~~~~~
9. CONCLUZIE
Quote:
Originally Posted by
suleiman
Draga mea sora .
Nu am zis ca in Quran este sa lovesti (.)
Hadithurile care cer de la un barbat sa fie bun cu familia sa ii cere sa fie bun cu ceea care este buna si sa faca cele 3 etape din verset cand e vorba de ceea care nu este buna .
[...]
La fel , o barbate fii bun cu nevasta ta , si tu barbate daca femeia ta devine neascultatoare fata de tine cand ii ceri un lucru bun sa-l faca si ea nu-l face de incapatanare , de 'aia' , 'pur si simplu' , practica atunci cu ea cele trei etape din verset .
Alt exemplu :
- Daca o femeie refuza sa se roage si ea este musulmaca , atunci sotul ei poate sa-i zica sa se roage , sa o paraseasca in pat , sa o loveasca , depinde daca se ajunge la a lovi sau nu .
- Daca o femeie care nu e musulmanca , barbatul ei nu are dreptul sa o oblige sa se roage , dar este obligat sa-i explice si sa vb cu ea frumos (.)
[...]
Si inca ceva , nu oricine are nevoie de explicatii ca sa inteleaga Quranul . Unii au nevoie mare altii mai putin , asta e de la ALLAH , numai El daruieste cui voieste stiinta cuvintelor sale .
~~~~~~~
Insha’a Allah eu sper sa nu mai fie nici un dubiu.. :) :) mie mi se pare destul de clar ceea ce s-a postat deja.. Allah `Alim
Quote:
æóÇáúÚóÕúÑö
Åöäøó ÇáúÅöäÓóÇäó áóÝöí ÎõÓúÑò
ÅöáøóÇ ÇáøóÐöíäó ÂãóäõæÇ æóÚóãöáõæÇ ÇáÕøóÇáöÍóÇÊö æóÊóæóÇÕóæúÇ ÈöÇáúÍóÞøö æóÊóæóÇÕóæúÇ ÈöÇáÕøóÈúÑö
„Jur pe timp!/ Ca omul va fi in pierdere,/ Afara de aceia care cred si implinesc fapte bune si se indeamna unul pe altul catre Adevar si se indeamna unul pe altul la rabdare.”
~~~
(Surat Al-`Asr (103)
Insha’a Allah.. Allah sa ne ajute si sa ne lumineze mintea si sa ne daruiasca intelepciune ca sa putem intelege si invata religia.
~~~
eu consider ca lucrurile sunt destul de clare, sau cel putin, daca mai sunt neclaritati sunt mici si putine :give_rose: :give_rose: si spun ca am putea trece deja si la tafsirul altor versete, voi ce ziceti? :D :D adica eu cred ca s-a discutat suficient asupra acestui verset (si daca a mai ramas ceva de zis, cred ca e foarte putin ÅäÔÇÁ Çááå ) asa ca, frate Suleiman, cand ne postezi tafseerul unui alt verset? :)
Quote:
Originally Posted by
AishaA
Quote:
Originally Posted by
daniela_muslimah
[CENTER][FONT="Palatino Linotype"][COLOR="Navy"]
Nici o problema, surioara mea..
Daca suntem la un consens asupra lovirii simbolice, asa cum ii spui tu?… hmm.. pai ia sa cautam impreuna un raspuns la intrebarea ta doar din ceea ce s-a postat deja pana acum…
Si eu spun ca totusi inca de la inceput s-a stabilit ca lovitura e usoara (sau „simbolica”, cum spui tu) _ adica asupra acestui lucru ar trebui sa fim deja la un consens inca de la bun inceput _ prima postare
Imi pare rau ca ti-am rapit din timp si te-am facut sa ne oferi o sinteza a ceea ce s-a spus:give_rose:
[...]
Oricum, nu regret ca s-a vbit atit despre asta, e mai bine ca lucrurile sa fie clare, ca fiecare sa nu inteleaga ce doreste...Si asteptam noul tafseer...
Nu e nici o problema, sora mea... nu are de ce sa-ti para rau :D :D :D
si nici eu nu regret ca s-a vorbit, mai bine sa stii... decat sa lasi lucrurile asa ;)
si ma bucur daca lucrurile s-au mai limpezit acum :give_rose: :give_rose:
Cum zicea o prietena ca i-a spus sotul ei.. "in Islam partea frumoasa e ca ai intrebari si poti sa le pui, pentru ca le gasesti raspunsul"...
ÇáÍãÏ ááå... ÇáÍãÏ ááå
:give_rose: