-
Multumesc surioara pentru efortul tau de a raspunde la aceste intrebari si sa stii ca rugamintea ta are ecou in inima mea.Imi dau seama cit iti este de greu sa gasesti raspunsurile la intrebarile mele mai ales ca unele dintre ele sunt poate usor alambincante .
Multumesc si pentru floricica
.
Poate ar trebui multi sa iti urmeze exemplul si sunt convins ca munca si stradania ta va fi primita de Allah subhana wa ta`ala asa cum meriti si iti va daruii lumina inteligentei si a intelegerii scrierilor revelate.Unora le este greu sa scrie sau sa studieze .Eu inteleg ca sunt si frati sau surori care nu au timp dar totusi 5-10 minute poate ar gasii pentru hrana mintii . Dar stii cum este uneori e mai usor sa te faci ca ploua si sa te ti cu nasul pe sus ca stii destul si nu mai ai nevoie de studiu.Asta e.
Ce vreau sa iti transmit surioara este , sa ai mare grije atunci cind citesti unele teorii facute de cercetatori fie ei istorici sau arheologi .Este bine sa vezi cine anume a sponsorizat material si spiritual acea lucrare de cercetare .Cercetatorii sustinuti de biserica( in special cea crestina) sunt foarte habotnici si avanseaza niste date eronate in dorinta de a pune semnul egal intre datele de pe teren si cele din scrierile biblice .Aceste teorii sunt in proportie de 90% false.De asemeni nu puneti mare pret pe genealogia biblica pentru ca este eronata total .Si am sa va dau doar un exemplu .Daca Iosua ar fi intrat in Canaan in perioada anilor 1400-1300 ien. cum ar fi putut Moise sa iasa din Egipt dupa acesta data ? Adica pe la 1250 ien asa cum este recunoscuta ca data aprope certa(exactitate 90-95% ) de catre toata lumea cercetatorilor biblici?
-
As salam alaykum wa rahmadullah wa barakatuku
Asa cum am promis ,la rugamintea surioarei flor6 :give_rose: am sa continui seria de intrebari din scrierile biblice si nu numai.
32-Ce reprezentare zoomorfa a construit Moise in desert ? Care era rolul acesteia si cine i-a spus sa faca asta.
33- Stiti ce zeu era reprezentat sub acesta infatisare in mitologia egiptena si care era locul lui in panoplia zeilor?
34-Care dintre cele zece porunci poate fi incalcata fara ca acesta sa fie considerata o abatere majora de la dogma credintei ?
-
32-Ce reprezentare zoomorfa a construit Moise in desert ?
Un sarpe.
Care era rolul acesteia si cine i-a spus sa faca asta.
Numeri 21:8
Domnul a zis lui Moise: Fă-ţi un şarpe īnfocat şi spānzură-l de o prăjină; oricine este muşcat şi va privi spre el va trăi.
Numeri 21:9
Moise a făcut un şarpe de aramă şi l-a pus īntr-o prăjină; şi oricine era muşcat de un şarpe şi privea spre şarpele de aramă, trăia.
hai sa fiu rea!!:36_1_21: evreii nu s-au invatat mainte si au ramas idoliatri!!
2 Imparati 18:4
A īndepărtat īnălţimile, a sfărāmat stālpii idoleşti, a tăiat Astarteile şi a sfărāmat īn bucăţi şarpele de aramă pe care-l făcuse Moise, căci copiii lui Israel arseseră pānă atunci tămāie īnaintea lui: īl numeau Nehuştan.
33- Stiti ce zeu era reprezentat sub acesta infatisare in mitologia egiptena si care era locul lui in panoplia zeilor?
Apophis (cunoscut şi ca Apep sau Distrugătorul) era spiritul antic al răului şi distrugerii, zeul ------şarpe īn mitologia egipteană, care locuia īn īntunericul etern. Apophis comanda o armată de -----i care distrugeau omenirea. Oamenii puteau īnvinge aceşti -----i doar dacă īşi puneau credinţa īn zeii luminii.
.............cred ca la acest capitol am mai invatat cate ceva foarte important,cu ajutorul fratelui Munir, si anume ca in biblie Moise a apelat la vrajitorie pentru a salva oamenii,iar ce este mai frumos si m-a surprins obiectul salvarii un SARPE, care tot in biblie este imaginea raului.Interesanta expeditia mea la aceste 2 intrebari :999:
34-Care dintre cele zece porunci poate fi incalcata fara ca acesta sa fie considerata o abatere majora de la dogma credintei ?
1. Eu sunt Domnul Dumnezeul Tau; sa nu ai alti dumnezei afara de Mine.
2. Sa nu-ti faci chip cioplit, nici alta asemanare, nici sa te inchini lor.
3. Sa nu iei numele Domnului Dumnezeului tau in desert.
4. Adu-ti aminte de ziua Domnului si o cinsteste.
5. Cinsteste pa tatal tau si pe mama ta, ca bine sa-ti fie si multi ani sa traiesti pe pamant.
6. Sa nu ucizi.
7. Sa nu fii desfranat.
8. Sa nu furi.
9. Sa nu ridici marturie mincinoasa impotriva aproapelui tau.
10. Sa nu poftesti nimic din ce este al aproapelui tau.
Parerea mea: porunca a doua-oamenii sărută icoanele şi se īnchină īnaintea lor mai ceva decīt īn faţa lui Dumnezeu.
....si totusi tot in biblie gasim:
Deuteronom 4:15-19 Fiindcă naţi văzut nici un chip īn ziua cīnd va vorbit Domnul din mijlocul focului, la Horeb, vegheaţi cu luare aminte asupra sufletelor voastre, ca nu cumva să vă stricaţi, şi să vă faceţi un chip cioplit, sau o īnfăţişare a vreunui idol, sau chipul vreunui om sau chipul vreunei femei, sau chipul vreunui dobitoc de pe pămīnt, sau chipul vreunei păsări care sboară īn ceruri, sau chipul vreunui dobitoc care se tīrăşte pe pămīnt, sau chipul vreunui peşte care trăieşte īn apele dedesubtul pămīntului. Veghează asupra sufletului tău, ca nu cumva, ridicīndu-ţi ochii spre cer, şi văzīnd soarele, luna şi stelele, toată oştirea cerurilor, să fii tīrīt să te īnchini īnaintea lor şi să le slujeşti: căci acestea sīnt lucruri pe cari Domnul, Dumnezeul tău, le-a făcut şi le-a īmpărţit ca să slujească tuturor popoarelor, subt cerul īntreg.
Aici nu intru in detalii caci sunt asa de multe explicatii si scuze....de gen:
"nu ne inchinam crucii sau icoanei in sine adica lemnului ne inchinam persoanei care este pictata pe ea"
...wow:smile19: iar sunt rea!!
-
As salam alaykum
Foarte multumesc surioara ca te-ai straduit sa gasesti raspunsurile la aceste trei intrebari .Daca la intrebarile 32 si 33 raspunsurile sunt foarte frumos prezentate si absolut corecte ,la intrebarea 34 raspunsul este gresit .Si asta pentru ca in mod cert nu ati inteles esenta intrebarii care cerea sa raspundeti- daca poate fi incalcata vre una dintre cele 10 porunci iar acest fapt sa nu fie considerat o incalcare globala a lor.Raspunsul corect era ....Nu
Nici una dintre legi nu poate fi incalcata fara ca acesta sa nu fie considerata o incalcare globala a celor 10 porunci.
Iata ce se spune in cartea lui Iacov cap 2.vs.10 referitor la acesta:
,,Căci, cine păzeşte toată Legea, şi greşeşte īntr-o singură poruncă, se face vinovat de toate."
-
era o intrebare capcana :36_1_21:
Biblia sune ceva,apoi tot ea se contrazice in altceva dar oricum eu raman la parerea mea, a doua porunca este incalcata fara a se considera o abatere de la cele 10.
Frate Munir, oamenii au mai emancipat si nu se mai roaga la stele si animale.....dar ce facem cu acele femei si barbati pictati pe icoane?
Eu nu vreau sa fiu rea, dar am vazut in nenumarate ori in biserici icone cu Dumnezeu si Isus; iar Dumnezeu avea imaginea unui om batran mai in toate!! Cum au avut asa o idee cand El este un Duh?
-
As salam alaykum
Continuam seria de intrebari
35-Ce a construit Iosua pe muntele Ebal si care era conditia esentiala in privinta acestei constructii?
36 - Ce minune a avut loc (conform relatarii biblice) in timpul luptei de la Gabaon ?
37 -In cite parti a fost impartit teritoriul Canaanului de catre evrei .
-
:smile16: la testul asta am scapat ieftin
35-Ce a construit Iosua pe muntele Ebal si care era conditia esentiala in privinta acestei constructii?
Iosua 8:30
Atunci Iosua a zidit un altar Domnului Dumnezeului lui Israel pe muntele Ebal,
Iosua 8:31
cum poruncise copiilor lui Israel Moise, robul Domnului, şi cum este scris īn cartea Legii lui Moise: era un altar de pietre necioplite, peste care nu trecuse fierul. Pe altarul acesta au adus Domnului arderi de tot şi jertfe de mulţumiri.
36 - Ce minune a avut loc (conform relatarii biblice) in timpul luptei de la Gabaon ?
Iosua 10:12
Atunci Iosua a vorbit Domnului, īn ziua cānd a dat Domnul pe amoriţi īn māinile copiilor lui Israel, şi a zis īn faţa lui Israel: Opreşte-te, soare, asupra Gabaonului, şi tu, lună, asupra văii Aialonului!
Iosua 10:13
Şi soarele s-a oprit, şi luna şi-a īntrerupt mersul, pānă ce poporul şi-a răzbunat pe vrăjmaşii lui. Lucrul acesta nu este scris oare īn Cartea Dreptului? Soarele s-a oprit īn mijlocul cerului şi nu s-a grăbit să apună, aproape o zi īntreagă.
:smile19: iar sunt rea stiu.....dar treaba asta ma amuza teribil; e ceva de genul abracadabra!!!
37 -In cite parti a fost impartit teritoriul Canaanului de catre evrei .
Iosua a impartit tara intre cele 12 triburi (seminţii)
- seminţiei fiilor lui Caleb
- prima jumatate a seminţiei fiilor lui Manase.(astia erau mai multi si s-au impartit;))
- cealalta jumatate a seminţiei fiilor lui Manase.
- seminţiei fiilor lui Iuda.
- seminţiei fiilor lui Beniamin
- seminţiei fiilor lui Efraim.
- seminţiei fiilor lui Simeon
- seminţiei fiilor lui Zabulon
- seminţiei fiilor lui Isahar
- seminţiei fiilor lui Aşer
- seminţiei fiilor lui Neftali,
- seminţiei fiilor lui Dan
Cu mentiunea: Iosua 19:49
După ce au isprăvit de īmpărţit ţara, după hotarele ei, copiii lui Israel au dat lui Iosua, fiul lui Nun, o moştenire īn mijlocul lor.
-
Ei ,vad ca surioara flor6 a inceput sa se descurce din ce in ce mai bine in descifrarea scrierilor biblice .Bravo si Allah subhana wa ta`ala sa fie multumit de tine surioara.Luind act de aceasta si pentru ca, oricum observ ca numai sora flor 6 este interesata de acest concurs,cred ca este cazul sa pun intrebari mai grele un picut .
-
38-In cartea Iosua ne este prezentata lupta ptr.cucerirea orasului Ai.Stiti cumva cind a avut loc de fapt caderea (dpdv. istoric aprox.) acestui oras ?
39-Cum se numea orasul ce va ajunge capitala a asa zisului ,,regat Israelit" inainte de vremea lui David si cine erau locuitorii lui?
40-Care era pedeapsa ptr.omor conform legilor prezentate in Vechiul Testament.
-
38-In cartea Iosua ne este prezentata lupta ptr.cucerirea orasului Ai.Stiti cumva cind a avut loc de fapt caderea (dpdv. istoric aprox.) acestui oras ?
Nota: "Ai" inseamna ruina.
Arheologii au identificat Aiul cu ruinele et-Tell. Cetatea data la iveala era una dintre cele mai mari din Palestina antica, in timp ce Biblia vorbeste de Ai ca un loc mult mai mic decat Ierihonul:
(Iosua 7,3)" S-au īntors la Iosua şi i-au spus: Degeaba mai faci să meargă tot poporul; două sau trei mii de oameni vor ajunge ca să baţi cetatea Ai; nu osteni tot poporul; căci oamenii aceia sunt puţini la număr.
Sa fac asa un calcul matematic si sa imi dau cu parerea avand la baza 2 ipoteze?:beberon:
1.Sapaturile au aratat ca et-Tell a fost distrus cu cateva secole inainte de cucerirea israelita si fusese in ruine de cateva sute de ani, cand Ierihonul a fost cucerit de israeliti.
2.In urma cercetarilor arhelogice s-a relevat faptul ca cetatea Ierihonului a fost distrusa in jurul anilor 2300 ien deci cu cca 1000 de ani inainte de perioada lui Iosua (~ 1150 ien.) in urma unui cutremur iar dupa acea data Ierihonul nu a mai fost locuit sau recladit .
.........ecuatia iesita la mine:
[cucerirea Ierihonului (~ 1150 ien.)] + (cateva sute de ani) <=> (cu cateva secole inainte de cucerirea israelita) = tot prin jurul anilor 2000 ien sau sa dau o valoare mai mare sa spun intre 1800-2000 ien
Nu sunt sigura!!!!:smile16:
39-Cum se numea orasul ce va ajunge capitala a asa zisului ,,regat Israelit" inainte de vremea lui David si cine erau locuitorii lui?
Raspuns:Iebus si era o cetate a unei populații canaanene locale, īnrudită cu evreii, numită iebusiți
Nota:
Prima referire se găseşte īn Gen. 14:18, unde Melhisedec este menţionat ca īmpărat al Salemului
"Melhisedec, īmpăratul Salemului, a adus pāine şi vin: el era preot al Dumnezeului celui Preaīnalt."
Pe vremea cānd Israeliţii erau gata să treacă peste Iordan ca să intre īn Ţara făgăduită, localitatea se numea:
(cetatea) Iebusită (Ios. 15:8)
"Suia de-acolo prin valea Ben-Hinom īnspre miazăzi de Iebus, care este Ierusalimul; apoi se ridica pānă īn vārful muntelui, care este īn dreptul văii Hinom la apus, şi la capătul văii refaimiţilor la miazănoapte."
sau Iebus" (I Cron. 11:4)
"David a mers cu tot Israelul asupra Ierusalimului, adică Iebus. Acolo erau iebusiţii, locuitorii ţării."
Ea n-a fost niciodată capturată īn perioada cuceririi Canaanului de către Iosua. Oştirea lui David a asediat Iebusul, l-a luat sub stăpānire şi David a făcut din cetate capitala sa
(II Sam. 5:5-7;)
"5.La Hebron a domnit peste Iuda şapte ani şi şase luni, şi la Ierusalim a domnit treizeci şi trei de ani peste tot Israelul şi Iuda.
6.Impăratul a mers cu oamenii lui asupra Ierusalimului, īmpotriva iebusiţilor, locuitorii ţării. Ei au zis lui David: Să nu intri aici, căci şi orbii şi ologii ţi se vor īmpotrivi! Prin aceasta voiau să spună că David nu va intra cu niciun chip aici.
7.Dar David a pus māna pe cetăţuia Sionului: aceasta este cetatea lui David.
40-Care era pedeapsa ptr.omor conform legilor prezentate in Vechiul Testament.
raspuns:Moartea
Exodul-cap 21
Legi īn privinţa uciderii.
12.Cine va lovi pe altul cu o lovitură de moarte să fie pedepsit cu moartea.
13.Dacă nu i-a īntins laţuri şi dacă Dumnezeu l-a făcut să-i cadă īn mānă, īţi voi hotărī un loc unde va putea să fugă.
14.Dar dacă lucrează cineva cu răutate īmpotriva aproapelui său, folosindu-se de viclenie ca să-l omoare, chiar şi de la altarul Meu să-l smulgi, ca să fie omorāt.