Superioritatea monoteismului
1.Relatat de Abu Dhar,Allah sa fie multumit de el, :Trimisul lui Allah pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa ,a spus ca Allah a spus: Cel care indeplineste o fapta buna, rasplata sa va fii inzecita ca fapta sa si chiar mai mult.Iar cel care va indeplini o fapta rea, rasplata lui va fii numai ca si cea indeplinita de el,sau Il voi ierta. Cel care se apropie de Mine cu o deschidere de mana ,Eu ma voi apropia de el cu lungimea unui antebrat. Iar cel care se va apropia de mine cu lungimea unui antebrat , ma voi apropia de el cu lungimea unui brat. Iar cel care va veni la Mine mergand ,Eu voi merge spre el alergand. Iar cel care se indreapta spre Mine cu pacate mari aproape cat Pamantul ma voi intoarce spre el cu iertare aproape la fel de mare ca aceea ,cu conditia ca el sa nu asocieze altceva in afara de Mine.
(Acest hadis este solid si relatat de Muslim,Ibn Majah si Ahmad in Musnad-ul sau.)
Alta traditie profetica sustine: "Cel care va asocia ceva lui Allah va intra in iad" (Muslim)
Primejdia Shirk-ului(atribuirea de parteneri lui Allah)
Relatat de Abu Huraira Allah sa fie multumit de el ca Profetul Muhammad pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa a spus: In Ziua de Apoi ,Ibrahim (Abraham) isi va vedea tatal Azar (intr-o situatie jalnica) iar fata sa va fii intunecata si plina de praf. Apoi Ibrahim ii va aminti: Nu te-am avertizat eu in ceea ce priveste negarea mea? Tatal lui ii va raspunde: O
Allah! Mi-ai promis sa nu ma dezonorezi in Ziua de Apoi. Si ce este mai dezonorabil pentru mine decat tatal meu nefericit. Allah a spus: Am interzis Paradisul pentru necredinciosi. Apoi va fii spus: O Ibrahim,Priveste! Ce este sub picioarele tale? El se va uita si isi va vedea tatal ca o hyena-murdarit cu noroi prins de picioarele sale si aruncat in iad.
Datorita infidelitatii,Azar nu va fii iertat in ciuda interventiei fiului sau Ibrahim pentru el si va fii transformat intr-un animal si trimis in iad. De asemenea se dovedeste ca paganii cu oricine s-ar inrudi le va fii interzis sa intre in Paradis pentru totdeauna. Ei vor ramane in iad si vor suferi chinurile pedepsei, de care au fost speriati de profetii lui Allah in timpuri diferite.
Avertizare impotriva ipocriziei
Relatat de Mahmud bin Labid,Allah sa fie multumit de el: Profetul lui Allah pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa a spus: Cel mai inspaimantator lucru de care imi este teama pentru voi este polietismul minor. Companionii au intrebat: Ce este polietismul minor? El a raspuns: Este o ipocrizie; si a adaugat ca in Ziua Judecatii cand va rasplati oamenii pentru faptele lor,Allah va spune ipocritilor: Du-te la aceia de dragul carora obisnuiai sa indeplinesti fapte bune; si sa vezi daca vei obtine vreo rasplata de la ei.
Acest hadis este solid si mentionat in Musnad Ahmad.