intrebare: sarbatori in Islam
Assalamu Alaikum wa Rahmatullahi wa Barakatuhu!..
Ca tot venii vorba..
Am o intrebare:
E corect ca musulmanii sa sarbatoreasca ziua de nastere?
Din ce stiu eu in Islam sunt 2 sarbatori... insa exista tot felul de practici bidah... (nu stiu daca am scris corect).. adica inovatii.. si mai stiu ca Profetul (salla Allahu alayhi wa salam) ne-a spus sa nu-i imitam pe altii...
sau (e corect) sa se faca urari?... (in ceea ce priveste alte sarbatori.. decat cele doua date in Islam)
~~~
cred ca e un subiect destul de "delicat"..
~ la turci, de exemplu.. sunt cunoscute cele 4 Kandil... sarbatorirea zilei Profetului se mai intalneste si prin Indonezia.. cred ca si-n Malaezia (nu stiu sigur)
~ stiu ca e Gresit sa se sarbatoreasca ziua de nastere a Profetului (salla Allahu alayhi wa salam).. atunci, daca nu sarbatorim ziua lui de nastere, de ce sa o sarbatorim pe a noastra?...
~ e corect sa se faca urari pentru sarbatorile celorlalti?... stiu musulmani care ureaza Paste fericit sau "Hristos a inviat!" (Astaghfirullah!)... nu stiu de ce.. pe mine m-a surprins?!?... adica urezi ceva in care Chiar NU crezi??... sau "Craciun fericit!".. etc...
~ explicati-mi si mie, va rog... bazandu-va pe Qur'an si Sunnah.. Va Rog...
eu aici nu am stiut cum sa-i explic mamei.. cand i-am zis ca nu-mi sarbatoresc ziua de nastere (nu vad pentru ce as sarbatori-o... ce anume sarbatoresc?.. ca sunt mai Aproape de moarte?.. toti avem un termen dat).. sau cand i-am zis ca nu vreau sa-i urez "la multi ani!" (pur si simplu Nu cred in urare!.. daca-i zic "la multi ani" inseamna ca va trai mai mult?~! tine de mine cat va trai ea?!.. Nu .. e deja stabilit.. asa ca nu-mi place ideea...)... sau sa nu tin ziua ei de nume (dupa numele respectivului sfant).. nu am stiut cum / Ce sa-i mai explic fiindca de fiecare data a aparut un musulman sa-i ureze "La multi ani!".. sau "Hristos a inviat!".. etc etc
e corect sa-i urez eu sarbatori fericite de Craciun / Paste... ?!
sau de ziua onomastica?! (adica ziua de nume _ cand sarbatoreste numele sfantului din acea zi!!)
la fel si pentru alte sarbatori... chiar si ziua Mamei... in Islam Mama are ataaaatea drepturi!... oare e nevoie de O Singura zi pentru a darui toata iubirea?... in Islam iubirea se daruieste in fiecare zi, nu intr-una singura..
Va rooooooog Mult~...
Lamuriti-ma si pe mine!~