diabetul.definitie,informatii.
Quote:
Originally Posted by ommuhee
vroiam sa intreb cit timp poate trai un cu asa boala si care ar fi primele simptome de aparitie al ei?
Depinde f. mult de persoana in parte.
Cu permisiunea voastra voi incepe prin a va furniza inf.ff. utile pe care aseara nu am reusit sa le furnizez,v-am spus dat. pc-ului.
Diabetul este o afectiune cronica in care niv.glucozei din sange (= glicemia) creste. (Normal glicemia = 80-120mg%ml.sange)
Diabetul zaharat este o tulburare ----bolica a mecanismului glucoreglator,constand din incapacitatea oxidarii glucidelor ,cu insuficienta relativa sau absoluta a celulelor beta din insulele pancreatice, care secreta insulina.
Denumirea de diabet zaharat e de origine greco-latina.
Inca din antichitate doctorii au stabilit ca aceasta boala se datoreaza existentei zaharului sau mierii in urina.
''Diabetes mellitus'' inseamna textual :''curgere dulce ca mierea''. Pentru ca tocmai ''excesul de urina cu gust de miere dulce ''a facut posibila descoperirea bolii.
Diabetul sau ''boala de zahar''este o dereglare de ----bolism. Organismul nu mai poate prelucra glucoza, componenta de baza a hidrocarbonatelor; nemaiputand fie ''ars''(----bolizat), zaharul se acumuleaza in sange. O forma de asemenea zahar este glucoza , sau dextroza, continuta in struguri.
Organismul isi extrage zaharul din toate alimentele care contin hidrocarbonate, folosindu-l ca sursa de energie. Glucoza este benzina organismului:energia lui pura. Pentru ca organismul s-o poata folosi , are nevoie de un catalizator, de o ''scanteie electrica'', numita insulina, un hormon fabricat de celulule beta din pancreas ,o glanda mica situata in abdomen, in curbura duodenului. Acest hormon are functia de a deschide celulele, astfel ca zaharul sa intre in ele, spre a fi prelucrat.
Dupa o masa continand zaharuri, respectiv hidrocarbonate, glicemia din sange creste la orice om. Ea se masoara in miligrame de glucoza per decilitru de sange: mg/dl (era data in mmol per litru, in caz ca vrem sa facem o echivalare,100mg/dl=5,6mmol/l).
La scurt timp dupa masa,val. glicemiei la un om sanatos este de 120-160mg/dl de sange. Insulina intra in functiune automat, transportand zaharul datator de energie in celulele corpului care au nevoie de ea. Structura sangelui se normalizeaza rapid, glicemia scazand pana la 60-100mg la o suta ml sange.
La bolnavii de diabet, lipseste acest macanism de reglare. Ori ca pancreasul nu produce suficienta insulina- in diabetul de tip unu- ori ca acest hormon indispensabil ajunge prea tarziu in sange si nu poate regla intrarea zaharului in celule-cum se intampla in diabetul de tipul 2.
In amandoua cazurile, celulele corpului flamanzesc , din cauza ca nu primesc suficienta glucoza (zahar), cu toate ca in sange exista un exces de zahar.
Cand glucoza din sange depaseste anumite val., organismul se vede nevoit sa ia masuri pt. reglementarea acestora si pt. indepartarea neaparata a excesului de glucoza , care se elimina prin urina. Asa ajung rinichii, care sunt un fel de filtru al organismului, avand rolul de a purifica sangele , sa lucreze in exces , marindu-si activitatea de eliminare a glucozei din sange prin urina, ei cerand , necesitand tot mai multe lichide , marind senzatia de sete.
Voi reveni si cu alte inf.; si ca sa iti raspund : draga surioara sunt oameni care au trait 40 de ani avand diabet dar au urmat regimurile corespunzatoare si acele reguli de care am mai vb.; acestia(diabeticii) tb. sa faca masaj, daca au kg in plus sa mai slabeasca pt. ca pot apare multe complicatii de div. feluri cum am mai spus inf. sunt ff.vaste, dar voi reveni (Fetitele mele vor sa manance).
Voi da si retete , voi vb.de hipoglicemie si hiperglicemie , s.a. Sukran, sper ca pot fi de folos.
ma salame.
salam alekum wa rahmarulahi wa barakatu.
deja,parca am explicat ca deocamdata nu stiu sa folosesc internetul foarte bine.nu m-a inteles nimeni??nu-i nimic o spun acum.Va multumesc pt obsrevatii,si pe mine ma dor ochii,dar nu ma plang.Toate le las in voia bunului ALLAH SWT.Ma voi stradui,sper sa scriu cum trebuie.Dar v-am rugat rabdare!!!!!!!!!!!!!!!!!.e asa de greu sau nervii sunt prea multi???????????????
cand voi invata ceea ce trebuie si cum ,postarile mele vor fi mai ,sa zicem,satisfacatoare.MULTUMESC.