Quote:
Originally Posted by
suleiman
وَاخْتَارَ مُوسَى قَوْمَهُ سَبْعِينَ رَجُلًا لِمِيقَاتِنَا
قَوْمَهُ
este من قومه dar fara من si sensul ramane : A ales moise din poporul sau 70 de barbati
قومه = مفعول به حذفت منه الـ من
Maf3ul bihi fara sa fie prezenta min .
تصدقتُ على الفقير وعليٌ
Poate sa aiba doua sensuri :
1- Am dat dania pe un sarac , la fel a facut si ALI ; si ca sa obtina acest sens Ali se scrie asa : عليٌّ si se citeste : Tasaddaktu 'ala-lfaqiri wa 'aliyon .
2- Am dat dania pe un sarac si pe mine si ali se pronunta 'Alayy (daca te opresti) si 'alayya (daca vb in continuare) , si se scrie
عليَّ
تصدقتُ على الفقير وعليً : e scris gresit , trebuia عليا : Tasaddaktu 'ala-faqiri wa 'aliyan . Adica am dat dania pe saracul si pe Ali .
ultima تصدقتُ على الفقير وعليِ poate sa aiba primele doua sensuri (1 si 2) .
Assalamu Alaykum wa Rahmatullahi wa Barakatuhu!..
Masha'a Allah...
Multumesc mult, Suleiman!
:)
~~~
Prin aceste 2 intrebari simple, cineva a vrut sa-mi dea un exemplu despre cat de puternica (si complexa) e limba araba.. ;)
Am aflat raspunsul la intrebarea cu 'Ali.. (mai inainte)
~~
Ideea este ca prin aceasta modificare ( Ali_an, Ali_un, Ali_in )...
se modifica si sensul propozitiei...
insa nu sunt multi cei care pot sesiza aceasta diferenta...
(apropo, Suleiman... "Aliyan" trebuia sa fie... dar nu cred ca a iesit cand a fost scris :give_rose:)
~
din cate am inteles eu:
sunt 3 sensuri (inca unul, fata de ce a spus Suleiman)
1. Ali(in): Le-am dat milostenie (de pomana) celui sarac si lui Ali.
2. Ali(un): I-am dat milostenie celui sarac si Ali (a facut la fel) - "Ali" devine subiect..
3. Ali(an): Am dat milostenie (de pomana), insa Ali nu a facut nimic si nu a primit nimic a fost doar cu mine atunci (cand am dat de pomana).
~~
Doar ca ma nedumereste cumva... Suleiman, din ce stii tu.. cand e Ali(an) inseamna ca "I-am dat de pomana saracului si lui Ali"?
~~~
La a 2-a intrebare.. nu sunt in masura sa dau un raspuns...
(L-a dat Suleiman :).. )
Pana acum stiu doar ca nu e complement direct, cum spusesera fetele...
~~
e o binecuvantare sa stii limba araba, nu?... Insha'a Allah sa ne ajute Allah Preainaltul sa invatam cat mai bine aceasta limba..
de aceea imi pare rau.. cand traducerile nu sunt foarte puternice.. nici nu cred ca se poate face o traducere a Qur'an-ului... (ci a tafsirului INsha'a Allah...)
dar lasand asta.. ma uimeste cum sunt fel si fel de oameni...
care incearca sa gaseasca tot felul de "erori" in Qur'an (Astaghfirullah)...
cel mai tare m-au uimit unii care au mers atat de departe incat sa pretinda existenta unor erori gramaticale(!!!) in Sfantul Qur'an...
cat de bine poate invata cineva limba araba.. si sa judece Qur'an-ul in felul acesta??...
~~
Multumesc inca o data, Suleiman, si tuturor celor care au raspuns..
Allah sa va binecuvanteze..
cu tot ce e mai bun
...
~