Atunci trebuie sa citez doar din NT sau cum? Ca nu mai inteleg nimica.Aici pe site am auzit prima data ca VT este doar o ghidare si ca a venit Isus cu Legea Noua:confused: :confused: Dar din epistole pot sa scriu?
Mamele
Vechiul Testament recomandă în numeroase locuri bunătate şi tratament frumos faţă de părinţi şi îi condamnă pe cei care nu-i respectă.
De exemplu: ,, Cel ce va grăi de rău pe tatăl său sau pe mama sa să fie dat morţii, că a grăit de rău pe tatăl său şi pe mama sa şi sângele său este asupra sa.
Deşi este menţionat respectul faţă de tată ..un fiu înţelept este bucuria tatălui său. dar un om nebun dispreţuieşte pe mama sa." Proverbe: 13:1
Mama singură nu este menţionată niciodată.
Mai mult nu se accentuiază în mod special pe acordarea unui tratament blând mamelor în semn de respect pentru marea lor suferinţă provocată de naştere şi alăptare. Mamele nu moştenesc totul de la copiii lor în timp ce taţii o pot face.
In Noul Testament I se atribuie Iui Isus următoarele cuvinte:
,,Dacă vine cineva la Mine şi nu urăşte pe tatăl său şi pe mamă şi pe femeie şi pe copii şi pe fraţi şi pe surori, chiar şi sufletul său însuşi, nu poate să fie ucenicul Meu."(Luca 14:26)
Rog unul dintre crestini sa-mi explice cum inteleg ei versetul de mai sus
In Noul Testament se prezintă imaginea unui Isus indiferent sau chiar nerespectuos faţă de propria lui mamă. De exemplu când ea a venit să-l caute l-a găsit predicând în mijlocul mulţimii ,nu a mers să o vadă.
31. Şi au venit mama Lui şi fraţii Lui şi, stând afară, au trimis la El ca să-L cheme.
32. Iar mulţimea şedea împrejurul Lui. Şi I-au zis unii: Iată mama Ta şi fraţii Tăi şi surorile Tale sunt afară. Te caută.
33. Şi răspunzând lor le-a zis: Cine este mama Mea şi fraţi i Mei?
34. Şi privind pe cei ce şedeau în jurul Lui, a zis: Iată mama Mea şi ţii Mei.
35. Că oricine va face voia lui Dumnezeu, acesta este fratele Meu şi sora Mea şi mama Mea.(Marcu3:31 -35)
Cineva poate argumenta că Isus încerca să predea o lecţie importantă şi că religia este mai importantă decât legăturile de rudenie. Oricum, el şi-a predat lecţia arătând o absolută indiferenţă mamei sale. Unul dintre cei care îl ascultau i-a reamintit de importanţa mamei sale. de faptul că mama i-a dat naştere şi 1-a alăptat. Răspunsul lui a fost:
27. Şi când zicea El acestea, o femeie din mulţime, ridicând glasul, I-a zis: Fericit este pântecele care Te-a purtat şi fericiţi sunt sâni i pe care i-ai supt!
28. Iar El a zis: Aşa este, dar fericiţi sunt cei ce ascultă cuvântul lui Dumnezeu şi-l păzesc. (Luca 11:27-28)
Dacă o mamă cu un statut precum al Fecioarei Măria a fost tratată cu o asemenea desconsiderare aşa cum este descris în Noul Testament atunci cum îşi tratează mama creştinul de rând?
ln islam respectul ,onoarea şi consideraţia de care se bucură o mamă este fără precedent.Coranul plasează pe un loc foarte important blândeţea faţă de părinţi .Este pe locul doi după adorarea lui Allah Preaînaltul.
„Nu pune lângă Allah Preaînaltul un alt zeu,ca să nu şezi ruşinat şi alungat!/Şi Domnul Tău a orânduit să nu-I adoraţi decât pe El şi să vă purtaţi frumos cu părinţii voştri,iar dacă bătrâneţile îi ajung pe unul dintre ei sau pe amândoi lângă tine,nu le ziceţi lor „Of!" şi nu-i certa pe ei, ci spune-le lor vorbe cuviinciose." (AlIsra:23-24)
Coranul în multe alte locuri accentuiază rolul important al mamei în creşterea şi îngrij irea copilului.
„Noi l-am povăţuit pe om să facă bine părinţilor săi,mama lui I-a purtat,suportând pentru el slăbiciune după slăbiciune iar înţărcarea lui a fost după doi ani ,(aşadar):„Adu mulţumire Mie şi părinţilor tăi, căci la Mine este întoarcerea!"(Luqman: 14)
Profetul Muhammad (Pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra sa) a acordat de asemenea mamei un loc privilegiat. Un om a venit la profet şi l-a întrebat cine merită cel mai mult respect. Profetul i-a răspuns ..mama ta" Omul a adăugat şi mai cine? Iar trimisul lui Allah Preaînaltul a răspuns iar „mama ta". Omul a întrebat „şi mai cine după ea?" Profetul a răspuns: „tatăl tău" Printre puţinele precepte pe care musulmanii le respectă cu fidelitate şi în ziua de astăzi sunt cele referitoare la tratamentul acordat mamelor. Relaţia profundă şi călduroasă între mamele musulmane şi copiii lor şi adâncul respect cu care bărbaţii musulmani se apropie de mamele lor îi uimeşte de obicei chiar pe occidentali.
Allahu Akbar