daniela_muslimah (10-26-2006)
Thread: Cele 40 de hadisuri ( An-Nawawi)
Results 1 to 10 of 32
|
|
-
08-28-2006, 01:55 AM
Assalam w aleikum
In urma cu cateva saptamani am avut norocul sa vad cartea Comentariul celor 40 de hadisuri de An-Nawawi si mi-a placut foarte mult. De accea m-am gandit ca cu ajutorul lui Allah Sabhanah w Ta'ala sa le scriu aici( in caz ca nu se supara cineva). Stiu ca foarte multe surori se afla departe de casa si poate le este greu sa faca rost de carti traduse in limba romana , si sunt nevoite sa citeasca in engleza , franceza, poate chiar si japoneza
Insha Allah dupa ce o sa termin de postat o sa fac ca la arhiva 1 cu toate hadisurile , ca printr-un singur click sa cititi hadisul care va intereseaza.
Introducere
Slava lui Allah, Stapanul lumilor, care a grait : "O, oameni! V-am creat dintr-un barbat si o femeie si v-am facut popoare si semintii ca sa va cunoasteti. Cel mai cinstit dintre voi la Allah este cel mai evlavios dintre voi" (Odaile: 13).
Binecuvantarea si pacea asupra trimisului lui Allah. Muhammad, ultimul dintre profeti si trimisi pe care Allah l-a trimis drept calauza pentru intreaga lume si a trimis mesajul lslamului, intreg, perfect pentru a fi lege pentru inireaga omenire in decursul vremurilor.
HADISUL 1
SINCERITATEA INTENŢIEI
De la emirul drept credincioşilor Abu Hafs ibn al-Khattab - Allah cei Preamărit fie mulţumit de el! care a spus: L-am auzit pe Trimisul lui Allah - Allah să-L binecuvânteze şi să-L miluiască laolaltă cu tot neamul său! - spunând:
"Numai în intenţii sunt faptele şi numai ceea ce a intenţionat are fiecare om. Cel a cărui fugă (emigrare) a fost înspre Allah şi Trimisul Său înspre Allah şi înspre Trimisul Său a fugit (emigrat). Cel a cărui fugă (emigrare) a fost înspre lumea pământească pentru a o dobândi sau înspre o femeie pentru a se însoţi cu ea, fuga (emigrarea) lui a fost înspre ceea ce a fugit".
L-au relalat doi imami ai transmiţătorilor de hadisuri -(Abu Abdullah Muhammad ibn Ismail ibn Ibrahim ibn al-Mughira ibn Bardizbah al-Bukhari şi Abu al-Husayn Muslim ibn al-Hajjaj ibn Muslim al-Qushayri al-Naysaburi» ale căror Sahih-uri suni cele mai corecte dintre cărţile alcătuite.
Prezentarea transmiţătorului
Omar ibn al-Khattab ibn Nafil al-Qurashi al-Adawi. Abu Hafa Emirul drept credincioşilor, a fost înainte de apariţia Islamului ambasador al tribului Quraysh printre celelalte triburi. A fost aspru cu musulmanii înainte de a îmbrăţişa Islamul, apoi după îmbrăţişarea Islamului a devenit aspru cu păgânii. Trecerea lui la Islam a fosl un triumf pentru musulmani. A plecat la Medina cea luminoasă în plină zi şi a fost de faţă la toate întâlnirile. A devenit calif al musulmanilor în anul 13 h. (634 e.n.). în timpul lui au avut loc importante cuceriri. A murit ca un martir în anul 23 h. (644 e.n.), în vreme ce-şi făcea rugăciunea de dimineaţă, înjunghiat de hainul Abu Lu'lu'a al-Majusi. Califatul său a durat zece ani, şase luni şi cinci zile.
Comentariul
Acesta este un hadis neîndoielnic autentic, cu o poziţie şi o măreţie deosebite, cu multe foloase; este unul din hadisurile pe care se sprijină axa Islamului Imamul Ahmad şi Al-Shafi'i- Allah să fie milostiv cu el! au spus: Hadisul despre fapte după intentii reprezintă o treime a ştiinţei şi aceasta pentru că câştigarea robului lui Allah se face prin inima, limba si eforturile sale. Iar intentia este una din cele trei părţi. Al-Shafi'i a relatat că un grup de ulemai au afirmat: Acest hadis reprezintă a treia parte din Islam
Ulemaii au găsit de cuviinţă să-şi înceapă lucrările lor cu acest hadis. Şi trebuie ca toti aceia care alcătuiesc o carte să o înceapă cu acest hadis, pentru a atrage atenţia asupra necesitatii ca intenţia să fie corectă.
Cuvântul "Numai" este pentru restrângere, confirma lucrul menţionat şi neagă orice altceva în afara lui. Uneori el cere o restrângere absolută, alteori o restrângere specială. Se înţelege din context dacă prin cuvinte se urmăreşte o restrângere specială, altfel este vorba de o restrângere absolută. Acesta este si cazul spuselor lui Muhammad - Allah să-I binecuvânteze şi sa-l miluiască- "Numai în intenţii sunt faptele", prin fapte avându-se în vedere faptele legitime.
Sensul lor este că nu se iau în considerare faptele fară intenţie, cum sunt abluţiunea ce precede rugăciunile (wudu'), abluţiunea rituala majoră (ghasl), curăţirea de nisip (tayammum ), precum şi rugăciunea (salat) , darea de pomană (zakat), postul (sawm), pelerinajul (hajj), viaţa în izolare (i'tikaf) şi celelalte ritualuri ('ibadat). Cât despre îndepărtarea murdăriei, ea nu are nevoie de intentii căci ea face parte din categoria neglijenţei, iar neglijenţa nu are nevoie de intenţie. (...)
Cuvintele Sale "numai ceea ce a intenţionat are fiecare om" » a afirmat Al-Khattab exprimă un sens particular, altul decât primul .... anume definirea acţiunii prin intenţie.
An-Nawawi a afirmat că folosul menţionării lor constă în faptul ca definirea lucrului intenţionat este o condiţie Dacă un om trebuia sa facă o rugăciune stabilită, nu este suficient să intenţioneze facerea rugăciunii trecute, ci se condiţionează să intenţioneze stabilirea pentru amiază sau după-amiază etc. Iar dacă nu ar exista cel de-al doilea cuvânt, primul ar necesita rectitudinea intenţiei fară specificare sau ar a această iluzie şi Allah ştie cel mai bine.
Acest hadis a venit dintr-un motiv , caci s-a transmis ca un barbat a fugit de la Mekka la Medina pentru a se căsători cu o femeie, pe nume Umm Qays, fară ca prin aceasta să urmărească fapta virtuoasă a hegirei şi din această cauză i s-a spus "muhajir pentru Umm Qays" şi Allah ştie cel mai bine.
Invăţăturile acestui hadis
1. Axa acţiunilor se sprijină pe intenţie.
2. Obiceiul devine ritual prin intenţie.
3. Musulmanul trebuie să caute ca prin intenţie să obţină bunăvoinţa lui Allah Preaputernic
4. Musulmanul trebuie să-şi însoţească faptele sale de intenţia bună.
5. Omul primeşte pentru intenţia sa ceea ce nu primeşte pentru fapta sa.
-
Mersi imanikka de la :
-
-
08-28-2006, 03:53 AM

Iman stii cat te iubesc eu pe tine ? Nu stii , dar te iubesc enorm . Eram chiar suparata ca nu am cartea cu Hadusuri , dar te am pe tine , care stii tot . Allah sa te rasplateasca , si sa fii mereu langa noi .
P.S O sa iti fac ceva bun cand vii la mine
Only ALLAH can judge me !
-
08-28-2006, 04:00 PM
Am scris o data si cand am dat sa-l postez nu era net si mi s-a sters
Mai scriu odata
HADISUL 2
TREPTELE CREDINŢEI
De la Omar - Allah sa fie mulumit de el! care a mai spus:
"In vreme ce şedeam lângă trimisul lui Allah -Allah să-l binecuvânteze şi să-I miluiască - într-o bună zi, iata că ni se arată un om cu veştminte nespus de albe şi cu părul nemaipomenit de negru, pe care nu se vedea nici un semn că ar fi fost călător şi pe care nu-l cunoştea nici unul dintre noi. S-a aşezat lângă Profet - Allah să-l binecuvânteze şi să-l miluiască , sprijinindu-şi genunchii de genunchii Lui şi a pus palmele sale pe coapsele Lui şi i-a zis:
"Muhammad, vorbeste-mi despre Islam!".
Şi i-a răspuns Trimisul lui Allah : "Islamul este să mărturiseşti că nu există Dumnezeu în afara lui Allah şi că Muhammad este Trimisul lui Allah, să faci rugăciunea, să dai zakat-ul, să posteşti în Ramadan şi să mergi în pelerinaj la Casă (AI-Kaaba), dacă poţi să faci drumul până la Ea". A zis: "Adevăr grăit-ai!". Ne-am mirat de El că-l întreabă şi că îi dă dreptate.
A spus: "Vorbeste-mi despre credinţă!".
I-a răspuns: "Ea este să crezi în Allah, în îngerii Lui, în cărţile Lui, în trimişii Lui şi în Ziua de apoi şi să crezi în destin, atât cel bun cât şi cel rău". A zis: "Adevăr grăit-ai!".
I-a zis: "Vorbeşte-mi desprebuna făptuire!".
I-a răspuns: "Să te supui lui Allah, ca şi cum L-ai vedea, chiar dacă nu-L vezi, căci El te vede".
A zis: "Vorbeşte-mi despre Ceasul judecăţii de apoi!".
I-a răspuns: "Cel întrebat despre El nu ştie mai mult decât cel care întreabă".
A zis: "Vorbeşte-mi despre semnele Lui!".
I-a zis: "Sclava să o nască pe stăpâna ei şi să-i vezi pe cei desculţi şi goi, pe săracii păstori de oi întrecându-se în înălţarea construcţiilor".
Apoi a plecat şi am zăbovit îndelung. Apoi a zis: "Omar, ştii cine este cel care a întrebat?" Am zis: "Allah şi Trimisul ştiu mai bine. A zis: "Era Gavril, care a venit la voi ca să vă înveţe religia voastră".
A fost relatat de Muslim .
Comentariul:
Acesta este un hadis magnific, care include toate funcţiile faptelor, cele vizibile şi cele tainice. Toate ştiinţele şariat-ului fac referire la el şi derivă din el, dat fiind că el cuprinde ştiinţa sunnei.In el există dovada nevoii de a îmbrăca veştminte frumoase, de a avea înfăţişare aleasă si de a fi curat atunci când intri la învăţaţi, la oamenii distinşi şi la regi. căci Gavril a venit să-i înveţe pre oameni cu înfăţişarea şi cu
graiul său.
Din acest hadis se poate deduce că Islamul şi credinţa sunt doua realităţi diferite, atât din punct de vedere lexical cât şi din punct de vedere al legislaţiei religioase.Aceasta este originea diverselor nume, dar legislaţia religioasă le poate extinde pe cele două, permiţând folosirea unuia dintre ele în locul celuilalt prin ----foră.
Vorbele "Ne-am mirat de El că-I întreabă şi că Ii dă dreptate" înseamnă ca ei s-au mirat de acest lucru pentru că ceea ce a adus Profetul Allah să-l binecuvânteze şi sâ-l miluiască - nu este cunoscut decât de El, iar această persoană care întreba nu era dintre cei cunoscuţi a se fi întâlnit cu Profetul - Allah să-l binecuvânteze şi sa-l miluiască şi nici să-l fi auzit. Apoi el a adresat întrebarea unui cunoscător care crede şi s-au mirat de lucrul acesta.
"Să crezi în Allah, în îngerii Lui şi în cărţile Lui".
Credinţa în Allah este încrederea că EL - există şi se caracterizează prin calităţile măreţiei şi perfecţiunii, mai presus de defecte şi că EL este unic, adevărat şi etern, creator al tuturor făpturilor, care dispune de toate şi face în împărăţia Sa tot ce doreşte.
Credinţa în îngeri este încrederea că ei sunt slujitori veneraţi care nu o iau cu vorba înaintea Lui şi care acţionează din porunca Lui.
Credinţa în Trimişii Iui Allah este pentru că ei au fost sinceri în tot ce au vestit despre Allah Sobhanah w Ta'ala şi i-a sprijinit prin minunile care au dovedit sinceritatea lor şi pentru că ei au transmis mesajele lui Allah şi au arătat celor obligaţi să respecte ceea ce le-a poruncit Allah, că trebuie să fie respectaţi fara deosebire.
Credinţa în Ziua de apoi este încrederea în Ziua judecăţii de apoi, învierea din morţi, judecarea, balanţa, calea, raiul şi iadul pentru răsplătirea celor care au fiicut fapte bune şi pedepsirea celor care au facut fapte rele şi alte lucruri transmise.
-
08-28-2006, 04:17 PM
Credinţa în destin este încrederea în cele menţionate mai înainte si pe scurt ea este dovedită de vorbele celui Preamărit: "Şi Allah v-a creat şi voi nu ştiţi" şi de vorbele Lui: "Noi am creat totul după un destin".
In acest sens sunt menţionate şi vorbele Profetului - Allah să-l binecuvânteze şi să-l miluiască din hadisul lui Ibn Abbas:
"Şi să ştii că dacă se va uni comunitatea pentru a-ţi fi de folos, nu-ţi vor fi de folos decât cu ceva scris de Allah pentru tine; dacă se va uni pentru a-ţi face rău, nu-ţi va face decât ceva scris de Allah împotriva ta. S-au ridicat calemurile şi s-au uscat. Iar după învăţătura strămoşilor şi a imam-ilor care le-au succedat, cel care crede în aceste lucruri categoric, fără îndoieli şi şovăieli, este un adevărat credincios, fie că acest lucru se datorează unor dovezi evidente fie că se datorează unor convingeri categorice".
Referirea la buna făptuire care înseamnă "să te supui lui Allah ca şi cum L-ai vedea..." are în vedere perfecţiunea ritualului, respectarea drepturilor lui Allah şi teama de EL şi evocarea măreţiei Sale în cârdul ritualurilor.
(In cuvintele "Vorbeşte-mi despre semnele Lui" "semn" are sensul de "prevestire, semn prevestitor", iar "sclava" este - mai departe - "sclava căreia i se cere să nască copii", iar "stăpâna" este "posesoarea ei".
Conform unei interpretări, s-ar avea în vedere alterarea situaţiei oamenilor înainte de Ziua judecăţii în aşa măsură încât stăpânii sa le vândă pe mame copiilor lor, iar ele să treacă atât de mult de la un cumpărător la altul încât să fie posibilă cumpărarea lor de către proprii fii, fară ca ei să ştie lucrul acesta şi astfel, printre semnele ceasului de apoi s-ar afla şi necunoaşterea interdicţiei vânzării lor.
Conform unei alte versiuni, s-ar avea în vedere răspândirea nesupunerii fiilor care vor ajunge să le umilească şi să Ie ocărască pe mamele lor aşa cum stăpânii îşi tratează sclavele).
In acest hadis există o repulsie faţă de ceea ce nu este necesar, aşa cum ar fi înălţarea construcţiilor şi ridicarea lor. S-a transmis că Profetul - Allah să-l binecuvânteze şi să-l miluiască - a spus: "Omul poate să închirieze orice în afară de ceea ce a pus în această ţărână". Şi Trimisul lui Allah - Allah să-l binecuvânteze şi să-I miluiască - s-a săvârşit din viaţă fără să fi pus o piatră pe piatră sau o cărămidă pe cărămidă, adică nu şi-a clădit o casă, nu a înălţat-o şi nu s-a preocupat de înfrumuseţarea ei.
"Săracii păstori de oi" este o expresie care îi scoate în evidenţă pe păstorii de oi, care sunt cei mai dezavantajaţi şi slabi dintre beduini, spre deosebire de stăpânii de cămile, care de cele mai multe ori nu sunt săraci.
"Şi am zăbovit îndelung" a fost transmis la persoana întâi, adică Omar - Allah fie mulţumit de el! S-a transmis şi varianta "a zăbovit" (la persoana a treia), adică a rămas Profetul - Allah să-l binecuvânteze şi să-I miluiască - după plecarea lui. Ambele variante sunt corecte din punct de vedere al sensului. Iar "îndelung" înseamnă "mult timp".
Prin expresia "a venit la voi ca să vă înveţe religia voastră" se au în vedere normele religiei voastre şi perceptele ei generale.
An-Nawawi a comentat acest hadis în Sahih de Muslim.
Lucrurile cele mai importante pomenite în acest hadis sunt claritatea Islamului, credinţei şi bunei făptuiri şi necesitatea credinţei în confirmarea în destinul lui Allah cel Preamărit. A vorbit mult despre claritatea Islamului şi a credinţei.
Ibn Battal a menţionat că după doctrina adepţilor sunnei, atât cei mai vechi cât şi cei mai noi, credinţa este vorbă şi faptă, mai multă sau mai puţină, aducând ca dovadă spusa celui Preamărit: "Să sporească credinţa lor laolaltă cu credinţa lor".
Unii ulemai au afirmat: Consimţământul nu este nici în plus nici în minus, dar credinţa legitimă este în plus sau în minus prin creşterea roadelor sale - care sunt faptele - sau diminuarea lor.
Au spus: Aceasta este o punere de acord între aparenţele textelor care au adus lucruri în plus şi între originea situaţiei lui în limbă. Acest lucru pe care I-au spus aceştia, chiar dacă este vizibil, dar cel mai vizibil este şi Allah ştie cel mai bine - că consimţământul creşte odată cu creşterea constatării aparenţei dovezilor, şi de aceea, credinţa celor care consimt este mai puternică decât credinţa celorlalţi, astfel încât nu-i amăgeşte şi credinţa lor nu se clinteşte la ivirea unui lucru accidental, ci dimpotrivă, inimile lor continuă să fie deschise şi luminoase, chiar dacă situaţiile lor sunt diferite.
Alţi autori nu sunt aşa. Şi astfel nu poate fi negat şi nu există îndoială în legătură cu încrederea lui Abu Bakr al-Siddiq- Allah să fie mulţumit de el! - care nu-şi are egal în încrederea nici unui alt om. De aceea, Al-Bukhary a zis în Sahih-ui său: A spus Ibn Abu Malika: Am prins treizeci de bărbaţi dintre contemporanii Trimisului lui Allah care cu toţii se temeau pentru ei de ipocrizie, nici unul dintre ei neputând să spună că are o credinţă la fel ca cea pe care au avut-o Gavril şi Mihail - pacea asupra lor!
Folosirea cuvântului "credinţă" pentru acţiuni a fost acceptată de către legiuitori, iar dovezile sunt nenumărate. Allah cel Preamărit a zis: "Allah nu poate să vă facă să vă pierdeţi credinţa voastră", adică "rugăciunea voastră". Se spune că seicul Amr Ibn al-Slah ar fi spus despre vorbele Profetului - Allah să-l binecuvânteze şi să-l miluiască!- : "Islamul înseamnă să mărturiseşti că nu există Dumnezeu în afara Iui Allah şi că Muhammad este Trimisul lui, să faci rugăciunea etc". iar apoi a explicat "credinţa", zicând: "Să crezi în Allah Preamărit, în îngerii lui etc".
A spus - Allah fie milostiv cu el- : Aceasta este dovada originii credinţei şi încrederii lăuntrice. Dovada originii Islamului este supunerea aparentă, iar judecata Islamului asupra aparenţei este confirmată de cele două mărturii, dar a mai adăugat la ele rugăciunea, zakat-ul, postul şi pelerinajul, în calitatea lor de cele mai vizibile şi mai importante îndatoriri ale Islamului, prin îndeplinirea cărora supunerea devine completă şi corectă. Apoi. termenul "credinţă" se referă la lucrurile prin care a fost explicat Islamul în acest hadis şi la celelalte fapte evlavioase. în calitatea lor de convingere lăuntrică, ce constituie baza credinţei.
De aceea, nu se potriveşte termenul de credincios desăvârşit pentru acela care a comis un mare păcat sau a neglijat una din îndatoririle esenţiale, căci definirea unui lucru ca fiind desăvârşit se potriveşte doar pentru cele depline şi nu se foloseşte pentru cele incomplete aparent decât în mod intenţionat. (...) Cuvântul "Islam" se referă, de asemenea, la ceea ce reprezintă baza credinţei şi aceasta este încrederea lăuntrică, după cum se referă la faptele evlavioase şi toate acestea înseamnă supunere.
A zis: Reiese din ceea ce am spus mai sus că Islamul şi credinţa se şi întâlnesc, se şi deosebesc şi că orice credincios este un musulman, dar nu orice musulman este şi credincios.
Invăţăturile din acest hadis
1. Sensul expresiilor "Islam", "credinţă" şi "bună făptuire".
2. Normele de credinţă ale celui care caută ştiinţa.
3. Claritatea unor semne ale Zilei de apoi
4. Invăţătura musulmanului să se teamă de Allah Preaslăvitul şi Preamăritul în toate împrejurările căci Iui Allah cel Preaputernic nu-i este nimic necunoscut.
5. Musulmanul când este întrebat despre un lucru pe care nu-l cunoaşte trebuie să spună "Nu ştiu".
6. Credinţa sporeşte prin supunere şi se diminuează prin nesupunere.
-
-
-
-
08-29-2006, 03:39 PM
HADISUL 3
STALPII ISLAMULUI
De la Abu Abdul Rashman Abdulah ibn Omar ibn al-hattab - Allah Preamăritul fie mulţumii de ei. A spus:
"L-am auzii pe trimisul lui Allah - Allah să-l binecuvânteze şi să-l miluiască ! zicând: "Islamul este bazat pe cinci stâlpi: mărturisirea că nu este Dumnezeu în afară de Allah şi că Muhammad este Trimisul lui Allah, împlinirea rugăciunii, darea zakat-ului (dania), pelerinajul la Al-Kaaba şi postul Ramadan-ului".
Relatat de Al-Bukhari si de Muslim.
Prezentarea transmiţătorului hadisului
Abdullah ibn Omar ibn al-Khattab abu Abdul Rahman a trecut la Islam împreună cu tatăl său, fiind încă mic.Inainte de vârsta pubertăţii, plecând de la Mecca la Medina (în hijra), când avea doar unsprezece ani. Trimisul lui Allah - Allah să-l binecuvânteze şi să-l miluiască! -nu l-a acceptat să ia parte la luptele de la Badr şi de la Uhud, dar a fost prezent la incursiunea de la Al Khandaq şi la campaniile ulterioare. Este unul dintre cei care au relatat multe despre Trimis - Allah să-l binecuvânteze şi sa-l miluiască! - căci l-a însoţit multă vreme pe Trimisul lui Allah - Allah să-l binecuvânteze şi să-l miluiască! S-a stins din viaţă în anul 73 h.
Comentariul
Aceste cinci îndatoriri reprezintă baza religiei islamice şi temeiurile pe care ea a fost durată şi pe care se întemeiază.
Le-a menţionat în mod special pe acestea, fără a mai pomeni şi jihad-ul împreună cu ele, cu toate că el evidenţiază credinţa şi duce Ia supunerea cerbiciei necredincioşilor, pentru că acestea cinci sunt
îndatoriri permanente, în vreme ce jihad-ul ţine de posibilităţi şi uneori este omis. In unele relatări ale acestui hadis pelerinajul este menţionat înaintea postului şi aceasta este o eroare, dar Allah ştie cel mai bine. Ibn Omar, când l-a auzit pe Al-Musta'id, cel care şi l-a amintit menţionând pelerinajul înaintea postului, l-a dojenit şi i-a interzis lucrul acesta, punând postul înaintea pelerinajului şi zicând: "Aşa l-am auzit de la Trimisul lui Allah ".
Acest hadis este un fundament deosebit de important pentru cunoaşterea credinţei, căci pe el este clădită şi în el sunt adunaţi toti stâlpii ei.
Invăţăturile din acest hadis
1. Fundamentele Islamului sunt cinci şi pe ele se întemeiază Islamul.
2. In Islam, prin ritualuri se au în vedere ţelurile acestora şi nu forma lor.
-
| « Previous Thread | Next Thread » |
| Thread Information |
Users Browsing this ThreadThere are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests) |