Notices

Page 1 of 12 12311 ... LastLast
Results 1 to 10 of 117
  1.  
    Deosebit hannen's Avatar
    Salam aleikum.
    Eu am o dilema mare si de ceva timp vreau sa discut despre ea si nu stiu unde(pe ce forum )
    Am sa scriu aici.Multe dintre surori ma "cunosc" de pe alte "meleaguri" deci nimic nou cind zic ca am doua fetite.Una de 4 ani si 5 luni,una de 1 an si 4 luni.
    Dilema mea este in leg. cu hijab-ul.Ce sa fac,cum sa fac??Noi locuim intr-o tara neislamica,intr-o tara ...hehe..cam fara religie ,insa intr-o tara in care discriminarea este la loc de cinste.Ma refer la discriminarea care incepe de la gradinita ,scoala si care continuua pina ce devii adult ci ai locul tau de munca.
    Eu imi fac griji despre discriminarea de la scoala.Este o problema REALA si cu implicatii imense,dezastruoase asupra copilului.
    Cum sa procedez cu fetitele mele,cind sa le pun hijab?In afara faptului ca vor fi discriminate pt. ca sunt straine nu vreau sa-mi inchipui cum vor fi tratate cu batic.Se merge prea departe aici,la batai crunte,la violuri (de pe la 12 ani in sus).Plus ca au multe activitati scolare sportive,ore de educatie fizica cu uniforma obligatorie,pantaloni scurti ,tricou....Deci ce fac,ii pun batic si participa cu pantaloni scurti si tricou?
    Efectiv am o groaza de lucruri in cap.Problema e complexa...nu stiu cum sa o rezolv.Aici nu avem scoli islamice pt. ca nu exista comunitate de musulmani,orasul nu e asa mic dar e sarac in straini.Apoi cei care sunt nu dau doi bani pe islam,si aici vreau sa zic ca-i dau dreptate lui Amal(asa vad eu,deci cine e Alisim????)in mare parte din posturile ei referitor la musulmani.
    Dar asta e alt subiect si nu vreau sa amestec merele cu perele.

2. Subhanna ALLAH!!! 
    membru de onoare maryam's Avatar
    Quote Originally Posted by hannen
    Salam aleikum.
    Eu am o dilema mare si de ceva timp vreau sa discut despre ea si nu stiu unde(pe ce forum )
    Am sa scriu aici.Multe dintre surori ma "cunosc" de pe alte "meleaguri" deci nimic nou cind zic ca am doua fetite.Una de 4 ani si 5 luni,una de 1 an si 4 luni.
    Dilema mea este in leg. cu hijab-ul.Ce sa fac,cum sa fac??Noi locuim intr-o tara neislamica,intr-o tara ...hehe..cam fara religie ,insa intr-o tara in care discriminarea este la loc de cinste.Ma refer la discriminarea care incepe de la gradinita ,scoala si care continuua pina ce devii adult ci ai locul tau de munca.
    Eu imi fac griji despre discriminarea de la scoala.Este o problema REALA si cu implicatii imense,dezastruoase asupra copilului.
    Cum sa procedez cu fetitele mele,cind sa le pun hijab?In afara faptului ca vor fi discriminate pt. ca sunt straine nu vreau sa-mi inchipui cum vor fi tratate cu batic.Se merge prea departe aici,la batai crunte,la violuri (de pe la 12 ani in sus).Plus ca au multe activitati scolare sportive,ore de educatie fizica cu uniforma obligatorie,pantaloni scurti ,tricou....Deci ce fac,ii pun batic si participa cu pantaloni scurti si tricou?
    Efectiv am o groaza de lucruri in cap.Problema e complexa...nu stiu cum sa o rezolv.Aici nu avem scoli islamice pt. ca nu exista comunitate de musulmani,orasul nu e asa mic dar e sarac in straini.Apoi cei care sunt nu dau doi bani pe islam,si aici vreau sa zic ca-i dau dreptate lui Amal(asa vad eu,deci cine e Alisim????)in mare parte din posturile ei referitor la musulmani.
    Dar asta e alt subiect si nu vreau sa amestec merele cu perele.

Este o intrebare extrem de dificila cu care cred ne confruntam in afara de surorile care locuiesc in tari arabe(care nu sunt din pacate musulmane) toate.Am aceleasi temeri,aceleasi angoase in legatura cu subiectul asta,desi sunt multe scoli aici...cred ca numai rugaciunea si duaa-urile pot schimba ceva si Inshaa ALLAH sa ne usureze tuturor ,sa ne ajute Bunul ALLAH swt si sa ne lumineze mintile.
    LA ILAHA ILA ALLAH MUHAMMAD RASUL ALLAH INNA LILLAHI WA INNA ILAIHI RAJIAUN

3.  
    Deosebit Mariyah's Avatar
    Am ramas uimita de fraza :Cum sa procedez cu fetitele mele,cind sa le pun hijab de cand parintii trebuie in Islam sa decida intr-o situatie atat de personala? Din cate stiu eu hijabul e o decizie personala si nu in familie.Dar poate ca am inteles eu gresit....

4.  
    Deosebit hannen's Avatar
    Anamaria,nu stiu ce crezi sau ce stii tu,am sa-ti zic ce crede si ce simte orice mama .
    Inprimul rind Hijab-ul nu este un "obiect" aleatoriu ,este si face parte din religia islamica,din vestimentatia femeii musulmane.Este porunca lui Allah Preainaltul pe care orice musulmanca trebuie sa o "indeplineasca " asa cum isi indeplineste rugaciunea.
    Fetitele musulmane,crescute in societati islamice vad acest lucru de mici.In jurul lor toata lumea poarta hijab.Si in familie si pe strada si la scoala.Deci este un lucru absolut normal si natural.Insa nici o mama nu isi tine copilul pina la virsta de... fara hijab ca apoi hodornc-tronc sa il oblige sa il poarte.Fiecare mama va incerca sa "usureze" portul hijab-ului obisnuind copilul din timp.Totul se realizeaza prin puterea exemplului,practica ,rabdare si bineinteles educatie ...Dragostea si admiratia fetelor pt. hijab se formeaza de mici,vazindu-si mama,matusile,bunicile si inca din copilarie ele vor sa le imite(vorbesc exemplu din familie,trait si vazut...)Normal ca mama o sa incurajeze fetita sa poarte ,pe perioade scurte e adevarat ,atit cit "rezista" un copil.
    Nepoatele mele plecau la scoala cu hijab si veneau cu el in geanta
    Imagineaza-ti ce greu i-ar veni unei copile care pina la 12-15...17 (stiu eu citi ani) nu a purtat hijab si deodata i se zice "de maine nu mai iesi afara fara hijab!"
    Tu sa fii ,ai putea?Eu una sincer nu.
    Asa si copiii si asta incercam eu sa intreb,nu vreau sa le pun o virsta limita si sa le impun hijab-ul.Vreau ca ele sa-l iubeasca,sa le placa sa-l poarte si sa "practice" acest lucru de mici,asa cum am zis pe perioade scurte acum la virste fragede.Si vreau sa inteleaga ca este o datorie,datoria femeii musulmane,datorie pe care as putea sa o descriu ca fiind aceea de a asculta de Allah.Eu nu consider hijab-ul optional.
    Si nu stiu cind sa incep chiar si cu aceasta simpla practica,pt. ca asa cum spuneam problema e cam spinoasa...
    Poate o sa-mi zici sa ma bazez pe puterea exemplului,ei bine asta e problema.Disproportionalitatea ...adica eu singura port hijab si restul nu.Am trecut cu totii prin adolescenta si poate ca ne aducem aminte ce inseamna.Revolta si dorinta de a fi diferit.
    Apoi ma gindesc ca poate nu fac fatza,copilul meu vede acasa ceva iar afara cu totul si cu totul altceva.Poate i se va parea ca cei din casa gresesc si sunt ciudati ,iar majoritatea (cei de afara) fac bine.
    Deci eu cu cine votez?
    Asta este dilema mea fiindca sunt intr-o societate 100%ignoranta in ceea ce priveste religia

5.  
    Deosebit hannen's Avatar
    Quote Originally Posted by anamaria
    Am ramas uimita de fraza :Cum sa procedez cu fetitele mele,cind sa le pun hijab de cand parintii trebuie in Islam sa decida intr-o situatie atat de personala? Din cate stiu eu hijabul e o decizie personala si nu in familie.Dar poate ca am inteles eu gresit....
    Da ,ai inteles gresit.Hijab-ul nu este o decizie personala .Hijab-ul este porunca lui Allah si o datorie a femeii musulmane(de a respecta aceasta porunca asa cum respecta cele 5 rugaciuni zilnice)
    Copilul se educa in aceasta privinta si ii este ajutata si usurata de catre mama indeplinirea acestei cerinte.

6.  
    moderator ummraschid's Avatar
    Assalamualaikum wa rahamatuAllahi wa barakatuhu,

si o dimineata binecuvintata!

Draga Hannen, mai frumos, nici ca putea fi explicat! MashAllah! Allah ta'ala sa te rasplateasca pt tot ce faci, inshAllah, si sa-ti faca totul usor, si pt tine, si pt fetitele tale, inshAllah! Increde-te in El swt, si inshAllah, El swt iti va netezi calea!...

Surorile care ma cunosc stiu ca asi fetitele mele poarta hijab, , inca de la o virsta frageda... ...intre timp , s-au obisnuit atit de mult cu el, ca cea mica , cel putin, de multe ori, venim aca sa si ea nu si-l scoate , ci ramine asa, cu el pe cap...o intreb, mama, dar tu hijabul, nu-l scoti?....nuuuuuu.....

Tocamai pt ca multe dintre voi deja cunoasteti opinia mea, m-am gindit sa postez si opinia altora, povestirile surorilor sint in engleza, asa ca voi pune doar linkurile, cine doreste, sa citeasca, inshaAllah!

http://hijabsahih.tripod.com/1450.htm

http://hijabsahih.tripod.com/2001.htm

http://hijabsahih.tripod.com/2002.htm

http://hijabsahih.tripod.com/2003.htm

http://hijabsahih.tripod.com/2004.htm

http://hijabsahih.tripod.com/2005.htm

http://hijabsahih.tripod.com/2074.htm

InshAllah, Allah sa va aiba in Paza si in Ocrotirea Sa, Amin.

Assalamualaikaum wr wb

"Doamne! Nu duce in ratacire inimile noastre, dupa ce Tu ne-ai calauzit si da-ne noua indurarea Ta, caci Tu esti Cel Darnic!"
    (Surat 'Al-'Imran:8)

7.  
    Deosebit hannen's Avatar
    Draga mea,pe mine ma intereseaza parerea ta.Te rog mai sfatuieste-ne ca sigur va prinde bine cuiva!!!

8.  
    Deosebit Mariyah's Avatar
    Interesant sa aflu ca in Islam nu exista o relatie persoanala eu - Dumnezeu ci ,familie - eu - Dumnezeu, un fel de trinitate.De ce ma agit sa-mi spun parerea, nici eu nu stiu ? Si pe mine ,mama ma ducea la Sf. Impartasanie in adolescenta cu forta. Sau daca acceptam o faceam ca sa nu se supere si sa nu pateasca ceva , ca e bolnava cu inima. Si decizie ei ,nu era decizia mea. Faptul ca m-a impins catre religiozitate ,m-a facut sa ma indepartez cand am crescut de ortodoxism si sa devin un suflet catolic.
    Sunt de acord cu tine, Hijabul poate ca e una din indatoririle femeii dar nu inteleg de ce il pui pe acelasi loc cu indeplinirea rugaciunilor zilnice. Rugaciunile zilnice fac parte din cei 5 stalpi de credinta. Pana la urma ce ai in inima poate fi mai semnificativ decat ce porti pe cap. De fapt sigur e,
    Asta e parerea mea......puteti arunca cu sageti insa efectul nu va fi cel dorit.(a se vedea exemplul de mai sus)

9.  
    Deosebit hannen's Avatar
    Anamaria,poate ca n-am stiut sa ma explic.Sau poate tu doar pretinzi ca nu intelegi,sincer nu conteaza.
    Eu am explicat asa cum m-am priceput.Daca pt. tine nu conteaza ce ai pe cap,pt. o femeie musulmanca conteaza.Este un verset special in Coran in care Allah swt cere femeii credincioase sa se acopere.Deci nu-i zice fa cum iti place,ii cere sa fie modesta in imbracaminte ,sa-si acopere nurii ,sa-si coboare valurile peste piept.
    Este cerinta lui Allah si cine o nesocoteste o face pt. sine .
    Exista un hadis in care Profetul Mohammad a zis ca femeia care a umblat descoperita,care si-a aratat nurii ...etc ,nici nu va simti mirosul paradisului,cu toate ca mirosul lui se simte de la o distanta foarte mare.(rog surorile mele care stiu exact hadis-ul sa ma ajute).

Tu ai interpretat totul ca pe o sf. treime,familia & co. pe cind eu am explicat destul de clar.Datoria mea de mama este sa-mi ajut copilul sa respecte aceasta porunca .Eu pt. asta voi fi intrebata.Daca fiica mea la o anumita virsta o sa-si scoata hijab-ul, este bineinteles alegerea ei.Eu mi-am facut datoria.
    Sau crezi ca o sa o pindesc pe strazi cu batul in mana sa vad ce face ,eventual fiind casatorita si cu vreo 2-3 copiii.
    E treaba ei dupa,cit a fost in puterea mea am incercat sa-i sadesc dragostea si respectul fata de poruncile lui Allah.Atit!Nu-i vorba de nici o treime .Ci asa cum spuneai de ceva personal.Eu voi raspunde cind voi fi intrebata ,iar ea nu va veni la mine in acea Zi sa ma intrebe de ce nu i-am zis,de ce nu am ajutat-o...etc.

10.  
    moderator batool391's Avatar
    In legatura cu intrebarea cand va purta o fetita hijab(batic) problema este foarte clara. Acest lucru in conformitate cu Qoran si Sunna se face in momentul in care fetita are prima menstruatie, nici inainte nici dupa. Nu e corect sa/i punem hijab unei fetite de 2 ani de exemplu.

Coranul îndeamnă pe credincioşi bărbaţi şi femei să-şi acopere gâtul şi pieptul:,, şi spune-le credincioaselor să-şi plece privirile lor şi să-şi păzească ruşinea lor!.....Şi spune dreptcredincioaselor să-şi plece privirile lor şi să-şi păzească ruşinea lor,să nu-ţi arate gătelile lor afară de ceea ce este pe dinafară şi să-şi coboare vălurile peste piepturile lor! Şi să nu-şi arate frumuseţea lor decât înaintea soţilor sau a părinţilor lor ,sau a părinţilor soţilor lor ,a fiilor lor sau a fiilor soţilor lor sau a fraţilor lor sau a fiilor fraţilor lor sau a fiilor surorilor lor sau a femeilor sau a acelor care le stăpânesc mâinile lor drepte."24:30-31
    Coranul afirmă exact că vălul este esenţial pentru sobrietate,dar de ce este sobrietatea importantă?Coranul este şi mai precis:,,o.profetule .spune-le soţiilor tale şi copilelor tale şi femeilor dreptcredincioşilor să se învelească în jilbaburile lor ,căci astfel va fi mai lesne să fie recunoscute şi sp nu li se pricinuiască necazuri!Allah este iertator şi Indurător!"Al Ahzab:59
    Acesta este punctul de vedere integral ,sobrietatea este prescrisă pentru a le proteja pe femei doar de molestare,sobrietatea înseamnă protecţie.Vălul islamic spre deosebire de vălul din tradiţia creştină nu este semn al autorităţii bărbatului asupra femeii nici semn al subjugării femeii de către bărbat.Vălul islamic spre deosebire de vălul din tradiţia iudaică nu este semn de lux şi distincţie între femeile nobile căsătorite.Filizofia islamică este că întotdeauna e mai bine să fii precaut decât întristat.De fapt Coranul este preocupat să protejeze trupurile şi reputaţia femeilor de acei bărbaţi care îndrăznesc să le denigreze pe femei.
    ,,Pe acei care defăimează femei cinstite şi apoi nu aduc patru martori,biciuţi-i cu optezeci de lovituri şi nu mai primiţi mărturie de la ei niciodată,căci ei sunt nelegiuţi."AnNur:4
    Comparăm poziţia strictă a Coranului cu pedeapsa extrem de lejeră pentru viol din Biblie.
    23. De va fi vreo fată tânără, logodită cu bărbat şi cineva o va întâlni în cetate şi se va culca cu dânsa,
    24. Să-i aduceţi pe amândoi la poarta cetăţii aceleia şi să-i ucideţi cu pietre: pe fată pentru că n-a ţipat în cetate, iar pe bărbat pentru că a necinstit pe femeia aproapelui său. Şi aşa să stârpeşti răul din mijlocul tău.
    25: Dacă vreun bărbat va întâlni la câmp o fată logodită şi, prinzând-o, se va culca cu ea, să-l ucideţi numai pe bărbatul care s-a culcat cu ea;
    26. Iar fetei să nu-i faci nimic. Asupra fetei nu este vină de moarte, căci aceasta este tot una ca şi cum cineva s-ar ridica asupra aproapelui său şi l-ar omorî;
    27. Pentru că el a întâlnit-o în câmp şi, deşi fata logodită va fi strigat, n-a avut cine s-o scape.
    28. De se va întâlni cineva cu o fată nelogodită şi o va prinde şi se va culca cu ea şi vor fi prinşi,
    29. Atunci cel ce s-a culcat cu ea să dea tatălui fetei cincizeci de sicli de argint, iar ea să-i fie nevastă, pentru că a necinstit-o; toată viaţa lui să nu se poată despărţi de ea. Deuteronom 22:23/29
    Trebuie să întrebăm ceva simplu,cine este în realitate pedepsit?Bărbatul care plăteşte doar o amendă pentru viol sau fata care a fost forţată să se căsătorească cu violatorul şi să trăiască cu ea până când el va muri?O altă întrebare pe care de asemenea e necesar să o pun:care poziţie este mai protectoare pentru femeie,punctul de vedere strict al Coranului sau atitudinea lejeră a Bibliei?Unii oameni în special în vest tind să ridiculizeze argumentul sobrietăţii în scopul protecţiei.Contra argumentul lor este că o foarte bună protecţie este realizată prin măsuri educative ,comportament civilizat şi stăpânire de sine.Noi spunem:bine dar nu e suficient.
    Dacă ,,civilizarea" este o protecţie suficientă atunci de ce femeile din America de Nord nu îndrăznesc să iasă singure pe o stradă întunecoasă-sau chiar într-un spaţiu liber?Dacă educaţia este soluţia atunci de ce o universitate respectabilă asemenea Queens University a asigurat transport pentru studentele din campus? Dacă stăpânirea de sine este răspunsul atunci de ce sunt prezentate în fiecare zi în massmedia numeroase cazuri de hărţuire sexuală?
    În ultimii ani au fost implicaţi în scandaluri de hărţuire sexuală:comandanţi de nave,manageri,profesori universitari,senatori,judecători şi preşedintele Statelor Unite!Nu mi-a venit să cred când am citit următoarele statistici scrise de şeful biroului pentru femei de la Queens University: în Canada la fiecare 6 minute o femeie este violată,una din trei femei a fost violată,una din patru femei a trecut printr-o tentativă de viol,una din 8 studente va fi victima unui viol.Studiul arată că 60%dintre bărbaţii canadieni licenţiaţi ar comite un viol dacă ar fi siguri că le-ar putea prinde pe victime.
    Ceva este fundamental greşit în societatea în care trăim.O schimbare radicală în stilul de viaţă şi cultură este absolut necesar.O cultură a sobrietăţii este un rău necesar,sobrietate în îmbrăcăminte,în vorbire şi în comportamentele ambelor sexe.Altfel nemiloasele statistici vor creşte zilnic chiar mai rău ,din nefericire femeile doar vor plăti preţul.Într-adevăr noi toţi suferim dar Kahlil Gibran(poet, Liban)a spus:,,pentru persoana care primeşte loviturile(de pumn) nu este la fel ca pentru cea care le numără".Într-o ţară asemenea Franţei care elimină tinerele femei din şcoli datorită hainelor lor sobre , în final nu-şi face rău decât ei înşişi.Este una din marile ironii din lumea noastră contemporană că acelaşi batic este un venerabil semn de,,sfinţenie" când este purtat cu scopul de a arăta autoritatea bărbatului de către măicuţele catolice şi este defăimat ,considerat simbol al,,asupririi"când este purtat cu scopul protecţiei.

Page 1 of 12 12311 ... LastLast
Thread Information
Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)