Notices

Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast
Results 11 to 20 of 22
  1. Intrebare despre post. 
    moderator Nadia's Avatar
    Eu am un obicei tare prost, SA IMI ROD UNGHIILE , mai ales cand sunt nervoasa sau ma enerveaza careva. Daca o fac pe parcursul Ramadanului, si din greseala mai inghit cate o bucatica mica, asta inseamna ca am pierdut ziua de post?
    Si inca ceva, de ex, daca in momentul cand pun hejab, si vreau sa pun un ac de siguranta sau o brosa, si imi infing acul in deget, autotmat bagi detetul in gura si sug snagele, sau cel putin asa fac eu. Asta inseamna ca am deschis postul? ca am pierdut ziua de post, si ca trebuie sa o recuperez?
    من قبله من يحمل حياتي في يديه

2.  
    Member
    Quote Originally Posted by suleiman View Post
    1

2- In timpul postul , wudu este la fel ca si inainte , dar se recomanda ca cel care exagera in spalarea gurii si a nasului in afara postului sa nu mai exagereze in timpul postului .

Profetul صلى الله عليه وسلم a zis : " Completeaza wudu , si spala intre degete , si exagereaza in spalarea nasului , atata vreme cat nu esti in post " . Asta inseamna ca exagerarea trebuie oprita si nu actiunea in sine .
    Spalarea gurii este un FARD in wudu , indiferent daca e ramadan sau nu ramadan , asa ca trebuie facuta dar normal fara exagerare .
    As selamu aleikum
    Frate Suleiman imi pare rau trebuie sa intervin, dar spalatul gurii si clatirea nasului nu este fard ci sunneh in cazul wudu. In coran spune de maini, fata, cap si picioare:
    5:6. "O, voi cei care credeti! Atunci cind ca gatâti pentru Rugaciune, spalati-va fetele voastre si miinile voastre, pina la coate, trecet-va miinile voastre ude peste capetele voastre si [spalati-va] picioarele voastre pina la glezne! Daca sunteti spurcati (junub) [1], atunci curatati-va [printr-o baie]! Daca sunteti bolnavi, sau in calatorie, sau unul dintre voi vine de le locul unde si-a fàcut nevoile, sau v-ati impreunat cu o muiere si nu gasiti apa, atunci luati voi tarana marunta si curata si steergeti-va fetele si miinile voastre cu ea![2] Allah nu voieste sa va faca voua greutati, ci doreste sa va curateasca si sa desavirseasca binefacerea Sa. Poate ca voi veti fi multumitori!."
    Sau daca zici ca e fard as vrea sa stiu si eu ce dovada ai? daca este fard, cred ca numai la mezheb hambeli, caz singular pe cand celelalte trei mezheburi considera sunneh cred ca ar trebui tinut cont de aceasta.

3.  
    moderator daniela_muslimah's Avatar

Assalamu Alaykum wa Rahmatullahi wa Barakatuhu!..

si pe mine m-a nedumerit putin partea cu fardh-ul...

http://www.rasarit.com/vb/showthread.php?p=20801#post20801

deci pana la urma ce sa inteleg? e corect ca fardh este doar ce e precizat in Qur'an, sau nu?...

~~~

Revenind putin la subiect:

postul este nulificat doar de ceea ce se face cu intentie (adica mancat, baut intentionat).. ceea ce e fara voie, nu-l nulifica...

A precizat si Suleiman acest lucru... dar totusi tin sa postez hadith-ul.. pentru ca este interesant si in ceea ce priveste curatarea dintilor

Narat de Abu Huraira: Profetul (salla Allahu alayhi wa salam!_pacea si binecuvantarea asupra lui!) a spus: "Daca cineva uita si bea ori mananca, trebuie sa-si duca postul la sfarsit, caci ceea ce a mancat sau baut i-a fost daruit de Allah". Narat de 'Amir bin Rabi'a: "L-am vazut pe Profet curatandu-si dintii cu Siwak in timp ce postea, de atatea ori incat nu pot tine numarul". Si narat de Abu Huraira: "Profetul a spus: "Daca nu mi-ar fi teama ca ar fi greu pentru cei ce ma urmeaza, le-as fi poruncit sa-si curete dintii cu Siwak de fiecare data cand iau ablutiunea". Acelasi lucru este narat de catre Jabir si Zaid bin Khalid de la Profet (salla Allahu alayhi wa salam!), care nu a facut diferenta intre cel ce posteste si cel ce nu posteste in aceasta privinta (a folosirii Siwak-ului). Aisha (radhy Allahu anha!_Allah fie multumit de ea!) a spus: "Profetul a spus: "Acesta (i.e. Siwak-ul) este o purificarea pentru gura si un mod de a cauta multumirea lui Allah". Ata' si Qatada au spus: "Nu e nici un rau in inghitirea salivei ce rezulta." (in urma curatarii cu Siwak-ul)

(Cartea 31, Hadith 154 _ Sahih Bukhari)
    am postat acest lucru doar pentru ceea ce am zis mai devreme:

Quote Originally Posted by daniela_muslimah View Post

Si daca imi amintesc bine, INsha'a Allah, tot in ceea ce priveste postul_se poate intampla ca cineva sa uite si de exemplu sa guste apa, sau mai stiu eu ce... cum isi aduce aminte trebuie sa se opreasca era intr-un hadith ceva de genul ca "Allah l-a hranit".. Insha'a Allah sa nu spun ceva gresit..
    fiindca sper ca nu s-au deschis prea multe paranteze fata de subiectul initial

(intrebarea Nadiei)

Ma'a Assalama,

~~~

"Pentru aceia care raspund Domnului lor si implinesc Rugaciunea [As-Salat], iar pentru treburile lor [tin] sfat laolalta si dau Dania [Az-Zakat] din cele cu care ii inzestram." (Surat Ash-Shura_Sura "Sfatului" (42):38)

4.  
    Banned huda_alrahim's Avatar
    Asta stiam si eu ca daca fara sa vrei bei apa sau mananci...nu este haram dar sa te opresti cand iti dai seama. Dar despre rosul unghiilor, poti sa nu iti dai seama cand duci degetele la gura...dar cand deja rozi la ele!!!
    Si cat despre gustatul mancarii, dar sa nu inghiti..eu asta nu am auzit niciodata...ca daca gusti, chiar daca nu inghiti atunci..cantitatea aia tot in stomac o sa ajunga...
    Probabil sunt lucruri incerte, neclare si cel mai bine este sa stam departe de ele...ce e haram e clar, ce e halal e clar si de lucrurile incerte sa va feriti

5.  
    moderator gabriela guettat's Avatar
    Abu Dhabi, United Arab Emirates, United Arab Emirates
    SURIOARA HUDA : cat despre gustatul mancarii, dar sa nu inghiti..eu asta nu am auzit niciodata

ASA ESTE NU AI VOIE SA GUSTI!!!
    Daca ai gustat fara sa iti aduci aminte NU E HARAM

....ce e haram e clar, ce e halal e clar si de lucrurile incerte sa va feriti

DA surioara,sunt foarte clare lucrurile,care sunt permise si cele care nu sunt permise!

6.  
    fondator suleiman's Avatar
    Cei care zic ca spalarea gurii nu este Fard , au dovezi ?

7.  
    moderator gabriela guettat's Avatar
    Abu Dhabi, United Arab Emirates, United Arab Emirates
    Suleiman:CEI CARE ZIC CA SPALAREA GURII NU ESTE FARD AU DOVEZI?

DOVADA ESTE CA NU EXISTA SCRIS IN CORAN IN VERSATUL 6 AL SUREI MASA UNDE ESTE DESCRIS DESCRIE UDWUL CA FARD!

CE NU ESTE SCRIS IN ACEAST VERSAT ESTE SUNNAH!!

8.  
    Member
    assalam, alaikum
    daca ai mancati unghiile si nu le inghiti nu strici postul dar daca ai inghitit si esti constienta ai stricat postul
    acest lucru e valabil si pt suptul sangelui
    si trebuie sa stii ca daca ai mancat o mancare in ziua ramadanului si a uitat ca tii post trebuie sa continui fiindca Allahu taala ti-a dat de mancare si nu-l refuza si nu se cosidera ca ai stricat postul dar daca in mod intentionat si contient strica postul
    multumesc dr khalid ][

9.  
    Member
    assalam alilukm
    spalarea gurii este nu est fard adica obligat dar e bine si din sunnah sa facem exact cum a facut Mohammad saw si El saw ne a poruncit sa spalam gura si sa folosim periuta din lemn*miswak*la fiecare rugaciune dar a zis va fi greu pt noi
    si porunca lui trebuie sa fie indeplinita daca suntem cu adevarat muslumani si credinciosi
    asta est mentionat in sunnah dar in coran nu scrie in nici un --------- si verset care ne obliga spalarea gurii
    in coraan ne indica in surat al maidah sa spalam fata si mainile si sa stergem capul si sa spalam picioarele este ft clar si asta est fard dar in sunah nu este fard
    dar e bin e sa fim curati si sa asemanam profetului nostru saw fiind ca este cea mai buna cale si calauza

assalam alaikum dr khalid

10.  
    Member
    despre gustatul mancarii de gospodine - invatatii nostrii au dat voie la gustat dar cu conditie sa nu inghita si sa scuipe dupa ce a gustat si acest lucru nu strica postul
    assalam alaikum
    dr khalid

11.  
    fondator suleiman's Avatar
    Cum definiti voi Fard-ul ?

Fard este tot ceea ce ALLAH a cerut dreptcredinciosilor in Quran , si orice lucru pe care profetul صلى الله عليه وسلم l-a facut pe toata durata vietii sale .

Dovezile :
    - { Asadar , fiti cu supunere fata de ALLAH si fiti cu supunere fata de Trimisul (sau) si feriti-va . Iar daca va veti abate sa stiti ca Trimisului Nostru nu-i ramane decat transmiterea [mesajului] limpede } (Quran 5 : 92)
    - { Ceea ce va daruieste Trimisul primiti , iar cele de la care va opreste , de la acelea opriti-va si fiti cu frica de ALLAH , caci ALLAH este aspru la pedeapsa } .

Acuma revenim la subiectul nostru in legatura cu spalarea gurii :

ALLAH a pomenit de spalarea fetei , si am explicat in alt subiect ca asta include tot ce include fata .
    Cei care nu stiu araba , si nu au incredere in ceea ce am zis eu , atunci mergem mai departe si scoatem ceea ce a facut Profetul :

Profetul صلى الله عليه وسلم a zis "Daca faci wudu , Fa-madmed" adica "Daca te speli pentru rugaciune atunci clateste-ti gura "
    Este un ordin , si nu un caz special , si ALLAH ne-a ordonat sa facem si sa executam ceea ce Profetul ne-a spus .
    Posibil era sunna , daca profetul ar fi zis : mai bine sa clatesti gura . Dar profetul a zis "فمضمض" , iar "F" inainte de verbul indica ca este imperativ , adica ordin .

"Am o gresala , si recunosc , ca nici o data nu scriu in detaliu pentru ca ma bazez ca aveti o baza solida , dar descopar dupa aceea ca nu stiti unele chestii peste care am sarit " , Va rog frumos daca aveti lucruri nelamurite sa puneti intrebari , si va rog frumos ca cel sau cea care nu stiu sa nu publice ceea ce au crezut ei ca e corect .. Islamul nu este dupa placurile noastre , ci dupa ceea ce ALLAH ne-a pogorat .

Daca am nelamuriri , intreb si eu , pentru ca toti suntem elevi in aceasta viata .

Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast
Thread Information
Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)