In numele lui Allah Cel Milostiv, Indurator !
Ceea ce vedem astazi nu este numai o framantare religioasa, ci un proces mult mai profund, ceva care nu poate fi inteles facand doar apel la propriile norme religioasa.
Tensiunile inter-religioase, identificate nu de putine ori, in conflicte cu sute sau chiar mii de morti tin primele pagini ale mass-mediei internationale zi de zi, chiar ceas de ceas.
Criza aceasta distruge, pe de o parte, resursele industriale, energetice ale multor tari atat musulmane si crestine (sa nu uitam de infrastructura rutiera sau cea a metrourilor din Londra sau Madrid), iar pe de alta parte - relatiile comerciale, sistemele de valori, dar si modul de comunicare.
Este oare modul acesta de abordare a relatiilor inter-religioase cel mai adecvat raspuns ?
Sunt indreptatite crimele atat de o parte cat si de cealalta ?
(a doua epistola catre corinteni a sfantului apostol Pavel 13 : 11)Deci, fraţilor, bucuraţi-vă! Desăvârşiţi-vă, mângâiaţi-vă, fiţi uniţi în cuget, trăiţi în pace şi Dumnezeul dragostei şi al păcii va fi cu voi.
(surat Al-'Ankabut 29 : 46 - in traducere sura 'Paianjenului')Nu discutati cu oamenii Cartii decat in felul cel mai frumos, afara de aceia dintre ei care sunt nelegiuiti [cu voi] ! Si spuneti : 'Noi credem in ceea ce ni s-a trimis noua si vi s-a trimis voua ! Domnul nostru si Domnul vostru este unul singul si noi Lui ii suntem supusi [musulmani]'
Va adresez invitatia de a face apel la ratiunea si spiritul dumneavoastra si a raspunde in cel mai serios mod la urmatoarele doua intrebari :
1) 'Care credeti ca sunt cauzele situatiei actuale care sfasie intreaga lume?' si
2) 'Daca ati fi unul dintre reprezentantii la nivel mondial al religiei dumneavoastra : islamice sau crestine, si ati putea adopta decizii care ar influenta soarta a sute de milioane de musulmani, respectiv, crestini - ce decizii ati adopta in situatia actuala ?'
Results 21 to 30 of 31
|
|
-
09-16-2006, 07:51 PM
"In ziua aceasta, am desavarsit religia voastra si am implinit harul Meu asupra voastra si am incuviintat Islamul ca religie pentru voi !" (5 : 3)

-
Mersi Abdul Rahman de la :
daniela_muslimah (11-08-2006)
-
11-01-2006, 12:35 PM
Este gresit sa spui "crestinismul se adapteaza la lumea moderna"...ce e scris in Biblie, asa ramane, nu se modifca singura pe masura ce inaintam in era tehnologiei!!! Dar unii se fac ca uita ce scrie in Biblie, ca asa e modern..nu se mai poarta, nu se mai face...
A uita sau a trece peste, a face compromisuri de dragul modernitatii nu inseamna "crstinismul de adapteaza"....
Si pana la urma tot oamenii hotarasc sa nu mai respecte....Dumnezeu a dat cartile, daca noi le ascultam si le respectam e hotararea noastra...dar ele sunt date, nu se ajusteaza...
-
11-07-2006, 08:03 PM
si ce inseamna "lumea moderna"?
"moderna" era si lumea Islamica atunci cand partea occidentala era "inapoiata" (nu gasesc alt cuvant)..
Eu nu vad nimic modern (in sens pozitiv) in a-ti pierde valorile..
parerea mea: crestinismul a fost "adaptat" dupa placul oamenilor in unele situatii.. ca atunci cand a fost impus ca religie oficiala si asa au intrat unele practici pagane in aceasta religie...
si asa si in zilele noastre..
~~~
un exemplu: tie iti place "americanizarea" asta de aici?.. ma refer la Romania.. unii o dezaproba .. (mie nu-mi placea.. pe vremea cand eram crestina
)
sau nebunia asta cu "dracula"? altceva n-are Romania de aratat???

sau mai clar, pt Romania.. de ce are nevoie Romania de "Valentine's Day" cand exista si pe-aici o sarbatoare a dragostei? (ma refer la Dragobete)
~~
oricum mie nu-mi place nici una dintre ele
ideea e de pierdere a valorilor...
Mie, Alhamdulillah.. nu mi-e rusine.. nici ca sunt Musulmana, nici ca sunt romanca..
si Insha'a Allah nici sa nu-mi fie vreodata (ma refer ca "romanca"... de musulmana nici nu se pune ideea macar Alhamdulillah)
~~~
personal cred ca lumea moderna, cum e vazuta in zilele noastre tine oricum de partea crestina... asa ca nu mi se pare relevant...
~~

"Pentru aceia care raspund Domnului lor si implinesc Rugaciunea [As-Salat], iar pentru treburile lor [tin] sfat laolalta si dau Dania [Az-Zakat] din cele cu care ii inzestram." (Surat Ash-Shura_Sura "Sfatului" (42):38)
-
11-07-2006, 10:20 PMIn numele lui Allah Cel Milostiv, Indurator !
Cu multumiri tuturor participantilor la aceasta discutie, musulmani si crestini, as vrea sa va intreb mai departe : daca se declanseaza un conflict de idei intre crestini si musulmani (cum sunt si pe forumul nostru), care credeti ca sunt cele mai adecvate modalitati de a rezolva acest 'conflict' ?
Respingerea celuilalt sa fie oare o modalitate eficienta ? Sau calea dialogului ?
Haideti sa detaliem impreuna aceste aspecte, mai ales ca avem si experienta relatiilor de comunicare stabilite chiar pe forum.
Am vazut cu totii modalitati diferite de rezolvare a uneia si aceleiasi probleme aduse in discutie."In ziua aceasta, am desavarsit religia voastra si am implinit harul Meu asupra voastra si am incuviintat Islamul ca religie pentru voi !" (5 : 3)

-
11-07-2006, 11:05 PMasslam 3laekom wr7mto allahe( repet, poate ca nu este bine, dar este strict parerea mea).
referitor la acest nou aspect, eu am adoptat o alta cale, si anume: am preferat sa tac, s anu aud si sa nu vad, decat sa isc noi "altercatii" (daca se pt numi chiar asa)... defapt conflicte....
dialogul este f bine venit atunci cand este unul pasnic (parerea mea)... iar mie personal imi este destul de greu sa imi pastrez calmul atunci cand vad ca persoana din fatza mea pleaca din start dupa premiza "nu are cum sa fie bine ce zici tu , deci iti voi d e m o n s t r a ca eu sunt cea care are dreptate"....
cred ca un dialog ar fi mult mai bine pribit daca persoanele implikate in acel dialog ar pleca de la premiza " ma implic intr-o conversatie doar ca sa aflu si alte pareri, nu numai sa conving pe cel din fatza mea ca eu sunt cea care are dreptate".
deci, ca sa nu ma lungesc prea mult, si sa concluzionez, daca stim ca vor iesi "scantei " in urma unui dialog pe o tema sau alta, mai bine stam in banca noastra.....
-
Incepator

11-09-2006, 11:59 AMAl salam aleikum wa rahamtullah
Bismilahi rahmani rahim
Asa cum bine a spus Genan atunci cand se pleaca de la ideea "eu am dreptate si iti voi ---------------stra ca tu gresesti" evident finalul va fi "scanteietor"
ca sa zic asa.
Cu sigurnata cel mai bine este sa plecam de la ideea ca nu vrem sa convingem pe nimeni de nimic ci doar sa aflam pareri diferite a unor oameni mai mult sau mai putin diferiti de noi. Si cu siguranta atunci cand ne angajam intr-o discutie trebuie sa ne respectam reciproc din toate punctele de vedere si totul va fi ok. Parerea mea.
Eu personal nu vb despre islam decat daca sunt intrebata si asa cum ati observat pe forum nu ma amestec cu persoane care sunt chitite sa ne ---------------streze ca suntem pierduti. Iar acasa cu mama mea in special am invatat sa ne respectam reciproc. Atat cat avem puncte comune vb (ma refer la religie si slava Domnului ca sunt o gramada) dar cand e vb de diferente nu insist daca simt ca ceea ce spun o deranjeaza. Si Allahu Alim.
O zi binecuvantata va doresc. Al salam aleikum wa rahmatullahLA HUWALA LA QUWATA ILLA BILLAH
-
Harnic

11-09-2006, 09:18 PMDa-mi voie sa te contrazic. "crestinismul se adapteaza la lumea moderna" ...incepand de la ritualuri si terminand cu Biblia.
Si acum sa ma explic. De exemplu in tarile africane ritualurile catolice nu seamana deloc cu ritualirile catolice practicate in Europa. Unul din motive este acela ca pentru a avea adepti in Africa catolicismul a avut nevoie sa se adapteze, adica sa combine ritualurile catolice cu obiceiurile locale. Adunarea specială a Sinodului Episcopilor pentru Africa a scos în evidenţă faptul ca, in acest continent, religiile tradiţionale care întâlnesc creştinismul şi islamismul rămân foarte vii, pătrunzând cultura şi viaţa persoanelor şi comunităţilor.
Cat despre Biblie...nu e o noutate daca spun ca a fost modificata de nenumarate ori.
In schimb sunt total de acord cu ultima ta fraza "Dumnezeu a dat cartile, daca noi le ascultam si le respectam e hotararea noastra...dar ele sunt date, nu se ajusteaza..."
-
11-09-2006, 10:01 PM
In numele lui Allah Cel Milostiv, Indurator !
Rafa', bine ai venit pe acest forum si iti suntem alaturi in intrebarile pe care le ai.
Suntem aici sa dialogam unii cu ceilalti, indiferent de religie.
Dialogul este foarte important sa existe intre noi, motiv pentru care am deschis si acest topic separat despre relatiile dintre musulmani si crestini.
Am vorbit pana acum despre ce factori influenteaza aceste relatii si am ajuns cu discutia in punctul in care se declanseaza un 'conflict de idei'. Nu vorbim acum de conflicte militare, acesta este alt aspect si niciuna dintre religiile noastre nu ne indeamna la stricaciune.
Daca ai vreo idee atat tu, cat si ceilalti, despre ce modalitati sa adoptam sa dialogam corect si mai bine unii cu ceilalti, te rugam si va rugam ds ne transmiteti din cunostintele dumneavoastra.
Ii rugam si pe crestinii de pe forum sa-si spuna opinia, doar asa este corect si noi putem sa ne cunoastem mai bine in sha Allah.
Cu respect, Dan
"In ziua aceasta, am desavarsit religia voastra si am implinit harul Meu asupra voastra si am incuviintat Islamul ca religie pentru voi !" (5 : 3)

-
11-09-2006, 11:34 PM

tocmai asta face diferenta: musulmanul nu raspunde de numarul de adepti.. de aceea Islamul nu se "adapteaza" ....
(Alhamdulillah)
~~~
despre modalitatile de comunicare.. sunt de acord cu Genan si Hanaa

daca sunt intreabata despre Islam _ raspund.. daca nu_nu
Rabdarea cred ca are un rol foarte important...
~~
"Pentru aceia care raspund Domnului lor si implinesc Rugaciunea [As-Salat], iar pentru treburile lor [tin] sfat laolalta si dau Dania [Az-Zakat] din cele cu care ii inzestram." (Surat Ash-Shura_Sura "Sfatului" (42):38)
-
11-10-2006, 12:14 AM
Nu vreau sa se interpreteze ca o cearta asta...dar am si eu o intrebare, legata de prima propozitie...cum se adapteaza Biblia?
Si argumentul ca daca nu s-ar adapta crestinismul, in Africa nu s-ar gasi adepti.... in Biblie Dumnezeu nu a spus :voi, cei din Africa sa faceti asa, voi cei din Europa faceti asa... chiar credeti ca cei din Africa nu ar putea sa urmeze religia asa cum a lasat-o Dumnezeu? Inseamna ca prin asta se pune la indoiala insasi religia, ea nu este buna pt toti oamenii...
Daca unele aspecte ale Bibliei sunt date la o parte....asta nu inseamna adaptare
-
11-11-2006, 12:36 PM
Una dintre adaptarile perfecte ale crestinismului in orice tara e chiar faptul ca rugaciunile din Biblie nu sunt recitate de crestini in limba lor originala , oficializarea slujbelor religioase se face in limba propriei tari pt ca Dumnezeu cunoaste orice limba si mesajul Bibliei este universal potrivindu-se perfect oricarei tari fara a "iudaiza " in vreun fel crestinul european.
sunt si multe altele insa timp nu e
| « Previous Thread | Next Thread » |
| Thread Information |
Users Browsing this ThreadThere are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests) |