Notices

Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 11 to 12 of 12
  1. Cuvintele_Intelepciunii ~ ahadeeth 
    moderator daniela_muslimah's Avatar

Bismillah ir-Rahman ir-Raheem

mai jos_traducerea sensului catorva ahadeeth.. in 4 parti...

partea 1...

~~~

Cuvintele Intelepciunii _ prima parte

1. Teme-te de Allah oriunde te-ai afla si unei fapte rele urmeaza-i cu o fapta buna, caci o va sterge si poarta-te bine cu oamenii.

(relatat de at-Tabari, conform cu Abu Dharr)

~~~

2. Teme-te de Allah si poarta-te cu copiii tai in mod egal.

(relatat de an-Nuan)

~~~

3. Fereste-te de invocarea celui oropsit, caci nu exista nici o opreliste intre el si Allah.

(relatat de at-Tirmithi)

~~~

4. Feriti-va de oprimare, caci se va transforma in intuneric in Ziua Invierii. Si Feriti-va de avaritie caci i-a distrus pe cei de dinaintea voastra, ducandu-i si la varsare de sange si Fiti cu bagare de seama in a va purta corect in ceea ce priveste faptele interzise.

(relatat de Imam Ahmad, conform cu Abu Huraira)

~~~

5. Sa vorbesti despre binecuvantarea lui Allah este o expresie a gratitudinii, iar sa nu faci astfel e un act al necredintei. Cel ce nu este multumitor pentru putinele binecuvantari nu va fi multumitor pentru cele multe. Si cel ce nu le este recunoscator omanilor nu-I va fi recunoscator lui Allah. Unitatea este o binecuvantare, iar impartirea este o pedeapsa.

(relatat de al-Bayhaqi)

~~~

6. Un ipocrit are trei semne distinctive: cand vorbeste - minte, cand promite - isi incalca promisiunea si cand i se incredinteaza ceva - tradeaza increderea.

(relatat de cei doi seici, in conformitate cu Abu Huraira)

~~~

7. Evita cele sapte pacate nimicitoare. Acestea sunt facerea de parteneri in adorarea lui Allah, practicarea vrajitoriei, uciderea fara motiv a unei fapturi a carei viata a fost declarata sacra de catre Allah, camata, insusirea proprietatii orfanului, fuga de pe campul de lupta in momentul luptei si calomnierea femeilor credincioase caste si inocente.

(relatat de cei doi sheici)

~~~

8. Lui Allah ii sunt placute faptele constante, oricat de mici.

(relatat de cei doi seici, in conformitate cu 'Aa'isha)

~~~

9. Doreste-le celorlati ceea ce-ti doresti tie insuti (insati).

(relatat de al-Bukhari)

~~~

10. Allah Preainaltul iubeste un rob al Sau, care este indulgent cand vinde, indulgent cand cumpara, indulgent cand isi plateste datoriile si indulgent cand isi cere plata unei datorii ce i se cuvine.

(relatat de al-Bayhaqi, in conformitate cu Abu Huraira)

~~~

11. Oricand te duci la culcare, fa ablutiunea ca pentru rugaciune, apoi intinde-te pe partea dreapta si spune: "O, Allah! Mi-am lasat soarta Tie, mi-am incredintat toate treburile Tie si m-am bizuit pe Tine. Nu exista refugiu sau adapost de Tine decat cu Tine. O, Allah! Cred in Cartea Ta, pe care ai revelat-o, in Profetul Tau pe care l-ai trimis."

(relatat de al-Bukhari si Muslim)

~~~

12. Cand cineva indura o nenorocire sa spuna: "Ai lui Allah suntem si la El este intoarcerea noastra (Inna lillahi wa inna ilayhi rageoon). O, Allah, caut rasplata de la tine pentru chinul meu, deci compenseaza-ma pentru acesta si daruieste-mi ceva mai bun in locul sau."

(relatat de Ibn Majah, dupa Umm Salama)

~~~

13. Cand oricare dintre voi incepe sa manance, sa pomeneasca numele lui Allah Preainaltul (bismillah ir-rahman ir-raheem). Daca uita sa faca astfel la inceputul mesei, atunci cand isi aminteste sa spuna: "In numele lui Allah la inceputul (sau) si la sfarsitul (sau)" (bismillah awwalahu wa akhirahu).

~~~

14. Cand oricare dintre voi conduce oamenii in rugaciune, trebuie s-o scurteze, caci ---------------re ei sunt cei tineri, cei varstnici, cei slabiti, cei bolnavi si cei preocupati de treburile lor. Insa atunci cand se roaga singur, isi poate prelungi rugaciunea cat de mult doreste.

(relatat de at-Tirmithi, dupa Abu Huraira)

~~~

15. Cand o femeie da de pomana din casa sotului sau, chibzuit si fara risipa, primeste rasplata a ceea ce a cheltuit, iar sotul ei isi primeste rasplata pentru ca l-a agonisit, iar [magazionerul_nu sunt sigura de cuvant] va avea o rasplata asemanatoare. Rasplata unuia nu le micsoreaza pe ale celorlalti.

(relatat de cei doi sheici)

~~~

16. Cand unul dintre voi intra in moschee, sa se roage doua rakat inainte de a se aseza.

(relatat de grup)

~~~

17. Cand unul dintre voi e invitat la un festin de nunta, sa accepte invitatia.

(relatat de al-Bukhari si de Muslim)

~~~

18. Cand unul dintre voi vede un vis placut, atunci este de la Allah si trebuie sa-i multumeasca lui Allah pentru acesta si sa-l impartaseasca celorlati. Insa cand vede altceva (un vis dezagreabil), ce ii este neplacut, atunci acesta e de la Shyatan si trebuie sa caute adapost la Allah de la raul sau si sa nu-l mentioneze nimanui, caci atunci [in cazul in care-l mentioneaza] ii va face rau.

(relatat de al-Bukhari, dupa Abu Said)

~~~

19. Cand unul dintre voi vede un vis rau, sa scuipe de trei ori in partea stanga, dupa care sa caute adapost la Allah de Shaytan de trei ori. Apoi, sa se intoarca pe alta parte decat cea pe care statea.

(relatat de Muslim, dupa Jaber)

~~~

20. Femeia care isi face cele cinci rugaciuni zilnice, care isi tine postul in luna Ramadhan, care isi pazeste castitatea si care-si asculta sotul, va intra in Paradis.

(relatat de al-Bazza, dupa Anas)

~~~

21. Cand increderea este tradata, asteapta Ora Judecatii. Interpelatorul [cel ce adresa intrebari] a intrebat: "O, Trimis al lui Allah, cum este increderea tradata? El a spus: "Cand autoritatea le vai fi incredintata celor nedemni de ea, astepta atunci Ceasul."

(relatat de al-Bukhari)

~~~

22. Cand unul dintre voi loveste pe cineva, sa evite fata.

(relatat de al-Bukhari)

~~~

23. Cand unul dintre voi stranuta, sa spuna: "Alhamdullillah Rabbi-il-Aalameen (Lauda lui Allah, Stapanul lumilor). Si oricare frate musulman sau companion este cu el in acel moment sa-i raspunda: "Yarhamuka-Allah (Allah sa se indure de tine)". Cand ultimul spune "Yarhamuka-Allah" primul sa-i raspunda zicand: "Yahdeekum-Allah wa yuslihu balakum (Allah sa te calauzeasca si sa-ti imbunatateasca statutul)".

(relatat de Abu Daoud si an-Nassai)

~~~

24. Cand fiul lui Adam recita Sura Sajda (prosternarii) si apoi sa prosterneaza, Shaytan se da in laturi plangand si spunand: "Vai lui (i.e. shaytan), fiului lui Adam i s-a poruncit sa se prosterneze si a facut astfel si drept urmare va intra in Paradis. Si mie mi s-a poruncit, n-am ascultat si voi intra in Foc(ul Iadului)."

(relatat de Muslim, dupa Abu Huraira)

~~~

25. Cand rugaciune a inceput, nu te repezi spre ea, ci vino mergand cu calm. Alatura-te rugaciunii in stadiul la care ai ajuns si completeaza mai apoi ceea ce-ai pierdut.

(relatat de al-Bukhari si Muslim)

~~~

26. Cand copilul unui slujitor al lui Allah moare, Allah Preainaltul isi intreaba ingerii: "Ati luat sufletul copilului robului meu?" "Da", ii raspund. Allah va spune: "Ce a zis robul meu?" Ingerii raspund: "Te-a slavit si a zis: 'Lui Allah ii apartinem si la El este intoarcerea noastra.'" La aceasta, Allah va spune: "Construiti o casa pentru robul Meu in Paradis si numiti-o casa Slavirii (lui Allah)."

(relatat de at-Tirmithi, dupa Abu Musa)

~~~

27. Cand cineva moare, toate faptele sale inceteaza, exceptandu-le pe acestea trei: caritatea perpetua, o invatatura cu folos si un copil care-l invoca pe Allah pentru el [pentru parintele lui].

(relatat de Muslim)

~~~

28. Cand vreunul dintre voi vede pe cineva care-i este mai presus in bogatie si frumusete, sa priveasca atunci la altcineva care-i este mai prejos.

(relatat de cei doi sheici, dupa Abu Huraira)

~~~

29. Cand vreunul dintre voi intentioneaza sa faca ceva, sa ofere o rugaciune de doua Rakat (Nafl), alta decat rugaciunile obligatorii si dupa ce o termina, sa spuna: "O, Allah! Caut din stiinta Ta fara sfarsit si cer din puterea Ta fara margini si-Ti cer sa ma [binecuvantezi] cu mila Ta mareata, caci Tu poti, pe cand eu nu pot si Tu stii, pe cand eu nu stiu. Si Tu esti Cunoscatorul celor nevazute. O, Allah! Daca stii ca acest lucru imi este bun in ceea ce priveste religia mea, subzistenta mea si viata mea viitoare (de Apoi), atunci indeplineste-mi-l si usureaza-mi-l si apoi pogoara-Ti binecuvantarile Tale asupra mea in acel lucru. Insa, daca stii ca acest lucru nu-mi este bun in ceea ce priveste religia mea, subzistenta mea si viata mea viitoare, atunci indeparteaza-l de mine. Si tine-ma departe de el si destineaza-mi ceea ce-mi este bun, orice ar fi (acel lucru) si fa-ma multumit de aceasta." A spus: "Si apoi sa-si mentioneze nevoia sau ingrijorarea." (al-Istikhara)

(relatat de al-Bukhari)

~~~

30. Vorbiti de faptele bune ale mortilor vostri si abtineti-va de la pomenirea faptelor lor rele.

(relatat de at-Tirmithi, dupa Ibn Omar)

~~~
    "Pentru aceia care raspund Domnului lor si implinesc Rugaciunea [As-Salat], iar pentru treburile lor [tin] sfat laolalta si dau Dania [Az-Zakat] din cele cu care ii inzestram." (Surat Ash-Shura_Sura "Sfatului" (42):38)

2. Mersi daniela_muslimah de la :

gabriela guettat (10-15-2006)

3.  

31. Oricine poate avea un ajutor de la fratele sau musulman, sa aiba acel ajutor.

(relatat de Muslim)

~~~

32. O parte din a fi un bun Musulman, tine in a lasa in pace ceea ce nu-l priveste.

(relatat de at-Tirmithi, dupa Abu Huraira)

~~~

33. Oricine se arunca dinadins de pe un munte si se omoara, va cadea in Focul Iadului, pentru vecie. Pe cand, oricine bea o otrava si se omoara, isi va purta otrava in mana sa si o va bea in Focul Iadului, pentru vecie. Si oricine se omoara cu o arma de fier, isi va purta acea arma in mana si se va injunghia cu ea [in burta] in Focul Iadului, pentru vecie.

(relatat de al-Bukhari, dupa Abu Huraira)

~~~

34. Cel care arata calea spre o fapta buna este rasplatit asemenea celui ce o savarseste.

(relatat de Muslim)

~~~

35. Oricine ii cheama pe ceilalti la calauzire va fi rasplatit asemenea celui ce ii urmeaza, fara ca rasplata lor sa fi micsorata. Si oricine ii cheama pe ceilalti la ratacire, va duce pedeapasa unui pacat asemenea pacatelor savarsite de cei ce-l urmeaza, fara ca acestea sa li se scada lor in vreun fel.

(Taysir al-Wusul)

~~~

36. Oricui planteaza un copac care are fructe mai apoi, fiecare om sau oricare din fapturile lui Allah mananca din acesta ii va fi considerata lui ca o milostenie (pomana).

(relatat de Ahmad, dupa Abu ad-Dardas)

~~~

37. Cel ce crede in Allah si in Ziua de pe Urma sa-si trateze vecinul cu amabilitate, sa fie generos cu oaspetele si sa vorbeasca bine sau sa taca.

(relatat de cei doi Sheici)

~~~

38. Cel care i-a gresit fratelui sau sa-i ceara iertare inainte de moartea acestuia, caci in Viata de Apoi, nu va fi nici dinar, nici dirham sa compenseze. Si astfel, unele din faptele sale bune ii vor fi luate si date fratelui sau. Daca nu are fapte bune, unele din faptele rele ale fratelui sau vor fi luate de la acesta si i se vor adauga lui la socoteala.

(relatat de al-Bukhari)

~~~

40. Cand Allah ii doreste bine unei persoane, pogoara asupra sa stiinta [in religie].

(relatat de Muawiyah)

~~~

41. Un dreptcredincios ii este unui drepcredincios asemenea partilor dintr-o cladire, consolidandu-se una pe cealalta.

(relatat de cei doi Sheici, dupa Abu Musa)

~~~

42. O persoana va fi cu cei pe care-i iubeste.

(relatat de cei doi Sheici, dupa Ali)

~~~

43. Musulman este cel ce nu-i raneste pe Musulmani cu limba sau cu mainile sale. Credinciosul este cel caruia oamenii ii pot increde vietile lor si bunurile lor, iar Muhajir (cel ce emigreaza pentru a-si proteja credinta) este cel ce abandoneaza tot ceea ce Allah a interzis.

(relatat de Ahmad, dupa Abu Huraira)

~~~

44. Un Musulman ii este frate altui Musulman, nu-l oprima, nici nu-l preda dusmanului. Oricui implineste nevoile fratelui sau, Allah ii va implini asemenea nevoile. Oricui scoate un Musulman din greutate, Allah il va scapa asemenea din greutatile Zile Invierii. Si oricui [protejeaza] un Musulman, Allah il va adaposti in Ziua Invierii.

(convenit)

~~~

45. Allah sa lumineze fata acelui ce a auzit ceva ce am spus si l-a transmis dupa cum l-a auzit, caci uneori cel caruia i se transmite ceva intelege mai bine decat cel ce a auzit.

(relatat de Ahmad, dupa Ibn Massoud)

~~~

46. Multi oameni sunt pierzatori in ceea ce priveste sanatatea si timpul liber pentru a face bine.

(relatat de al-Bukhari)

~~~

47. Toti oamenii sunt copiii lui Adam, si Adam a fost creat din tarana.

(relatat de Saad, dupa abu Huraira)

~~~

48. Oare nu va sunt date voua victoria si hrana decat pentru (adica acesta este Motivul _ cine stie mai bine, sa corecteze) cei slabi dintre voi?

(relatat de Sad Ibn abi Waqqas)

~~~

49. Pe Allah! Viata aceasta este pentru cea de Apoi asemenea cu ceea ce s-ar aduna pe deget daca l-ai baga in mare.

(relatat de Ahmad, dupa al-Mustawrad)

~~~

50. Nu va urati ori invidati ori va departati unul de celalalt, ci fiti voi, o, robi ai lui Allah, frati. Nu-i este permis unui Musulman sa-si paraseasca fratele sau Musulman mai mult de trei zile.

(relatat de Anas)

~~~

51. Tandretea este aceea care este scoasa din inima unui om [ticalos].

(relatat de Ibn Habban, dupa Abu Huraira)

~~~

52. Nu trebuie sa-si doreasca nici unul dintre voi moartea, din cauza unei nenorociri ce se abate asupra-i. Daca cineva [trebuie] sa-si doreasca moartea, sa spuna atunci: „O, Allah, lasa-ma sa traiesc atat cat viata imi este buna si ia-mi viata daca moartea imi este mai buna.”

(relatat de grup)

~~~

53. Nu va avea nici unul dintre voi credinta pana ce nu ma va iubi mai mult decat pe proprii sai copii, (propriul) parinte si intreaga omenire.

(relatat de cei doi sheici, dupa Anas)

~~~

54. Nu are nici unul dintre voi credinta adevarata pana ce nu-i doreste fratelui sau Musulman ceea ce-si doreste siesi.

(relatat de al-Bukhari)

~~~

55. Sa nu se usureze nici unul dintre voi in apa statatoare, care nu curge, ca mai apoi sa nu se spele in ea.

(relatat de al-Bukhari)

~~~

56. Un credincios nu este un defaimator, nu blesteama, nu aduce injurii si nici nu este un om nerusinat.

(relatat de Muslim)

~~~

57. Faceti-le oamenilor simple lucrurile ce tin de treburi religioase si nu le ingreunati pentru omenire, dati vesti bune si nu-i lasati sa respinga Islamul. [imi pare rau din cauza traducerii _ nu stiu cum sa fac altfel si ma tem sa nu se inteleaga gresit sau sa se interpreteze sensul _ daca poate cineva sa dea o mana de ajutor?]

(relatat de al-Bukhari)

~~~

58. Tinere! Fii [cu bagare de seama, constient] fata de Allah si Allah te va proteja. Fii [cu bagare de seama] fata de Allah si-L vei gasi pe El in fata ta. Daca cere, cere de la Allah Preainaltul si daca ceri ajutorul, cere-l de la Allah, Caruia ii apartin toata puterea si maretia.

(relatat de at-Tirmithi)

~~~

59. Mana de deasupra este mai buna decat cea de dedesubt, caci mana de deasupra este a celui ce daruieste, iar cea de dedesubt este a cersetorului.

(relatat de Ibn Omar)

----------------
    traducerea s-a facut de aici:

http://www.pbuh.us/prophetMuhammad.php?f=Sy_Wisdom4

"Pentru aceia care raspund Domnului lor si implinesc Rugaciunea [As-Salat], iar pentru treburile lor [tin] sfat laolalta si dau Dania [Az-Zakat] din cele cu care ii inzestram." (Surat Ash-Shura_Sura "Sfatului" (42):38)

4. Cateva Precizari .... 

Bismillah ir-Rahman ir-Raheem...

din cauza traducerii "dupa traducere" (adica traducerea in lb romana dupa traducerea facuta in engleza) cu siguranta exista lipsuri... Insha'a Allah sa nu fie Greseli Mari.. sau ceva care sa duca la idei gresite _ sau neintelegeri..

daca e asa _ Ii cer iertare lui Allah Preainaltul, caci intentia mea nu a fost aceasta.... si nu am vrut sa schimb nimic in nici un fel din ceea ce s-a relatat despre Profetul Muhammad (salla Allahu alayhi wa salam _ pacea si binecuvantarea lui Allah asupra lui!)

drept pentru care.. rog pe oricine vede ceva gresit sa Corecteze... si sa completeze acolo unde sunt lipsuri Insha'a Allah...

asa incat sa fie totul clar

~~~

49. Cel ce nu le este multumitor oamenilor, nu-I este multumitor lui Allah.

(relatat de Ahmad)
    Quote Originally Posted by Villhelmiina View Post
    asta e o utopie daca se refera si la non musulmani , e chiar imposibil sa multumesti pe toata lumea

E utopic din cauza traducerii mele... (Rabbighfirli) !!!!!

sensul nu este sa le faci tuturor pe plac, sa-i multumesti mereu pe toti (cum cred ca ai inteles) _ ci sa le fii recunoscator oamenilor... (Insha'a Allah sa nu spun ceva gresit) _ [adica, spre exemplu, atunci cand cineva te-a ajutat cu ceva, ii arati multumire, recunostinta]

~~~

22. Cand unul dintre voi loveste pe cineva, sa evite fata.

(relatat de al-Bukhari)

Quote Originally Posted by Villhelmiina View Post
    intr-o religie a pacii astfel de sfaturi nu ar trebui sa-si aiba rostul

Poate stie cineva mai bine contextul.. si poate explica _ cred ca iarasi este o neintelegere...

----------------------------
    desi as avea de facut o precizare in ceea ce priveste Islamul = religia pacii.. parerea mea este ca se pot crea confuzii... de multe ori se face legatura intre cele 2 cuvinte: Islam & Salam.. dar din cate stiu eu, Islam nu provine din cuvantul Salam, ci atat "Islam", cat si "Salam" provin de la aceeasi radacina... Islam = supunere, obedienta din ceea ce stiu eu

si, DA, Islamul Indeamna la Pace, nu poate sa conteste nimeni asta...

dar ceea ce vreau sa spun (si sper sa nu fiu prost inteleasa) _ e senzatia ca nu e tocmai corecta exprimarea, pentru ca atunci cand cineva iti ataca familia, religia etc... nu stai cu mainile in san, (cum cred ca s-ar putea intelege din expresia respectiva) ci ai dreptul de a te apara....

~~~

Ma'a Alssalama,

Page 2 of 2 FirstFirst 12
Thread Information
Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)