Notices

Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 11 to 20 of 20
  1. Cultura Si Civilizatia Persana 
    moderator gabriela guettat's Avatar
    Abu Dhabi, United Arab Emirates, United Arab Emirates
    Cadrul geografic si istoric

Cuprins între fluviile Tigru si Indus, Marea Caspica, Golful Persic si Oceanul Indian, podisul iranian se întinde pe o suprafata de trei milioane de kilometri patrati. Pe acest teritoriu s-au încrucisat - înca dea cum patru mii de ani - numeroase drumuri comerciale care legau Orientul Apropiat, pe de o parte cu India si China, pe de alta parte cu tarile din bazinul rasaritean al Mediteranei.In acest spatiu s-au nascut, s-au dezvoltat, s-au înfruntat regate, imperii si civilizatii diverse. Istoria Persiei a fost strâns legata - în antichitate si în perioada de început a Evului Mediu - cu istoria Asiriei si Babilonului, a Egiptului, Greciei si Romei, a Bizantului si Islamului. Zona prin excelenta de contacte între Orient si Occident, Persia a receptat si a asimilat, a transmis sau a intermediat experienta istorica a multor popoare din jur, creând ea însasi si difuzând forme culturale si de civilizatie originale.

Clima podisului iranian era marcata de contraste mari de temperatura.In linii mari, jumatatea de sud a podisului era favorabila agriculturii si pomiculturii, în timp ce partea nordica - o imensa stepa, cu prea putine oaze - avea un teren bun doar pentru pasuni. Pe lânga fauna actuala, în antichitate mai traiau aici si tigri, ursi si o specie de lei, mai mici însa si mai putin periculosi decât speciile de azi. Muntii care înconjoara podisul din aproape toate partile erau bogati în minereuri de fier si plumb, în diorit si alabastru; desertul centre - în zacaminte de sulf; iar vaile râurilor - în pietre semipretioase.

Primele asezari omenesti sunt atestate arheologic pe podisul iranian chiar din mileniul al V-lea î.e.n. Spre sfârsitul mileniului al IV-lea î.e.n. s-au înregistrat aici miscari masive de populatii nomade (bine cunoscute în istoria antica a Orientului Apropiat: elamiti, gutti, kasiti etc.) care, coborând din regiunile muntoase, îsi îndreptau turmele spre bogatele câmpii mesopotamiene. Aceste triburi indo-europene au dat vastei regiuni în care începeau sa migreze numele Aryanam, "tara arienilor" - ceea ce înseamna "a nobililor"; de unde, denumirea tarii de Eran sau Iran, denumirea care (sub dominatiile succesive: araba, mongola si turca) a fost schimbata în Persia.

2. Urmatorii 3 au spus mersi lui gabriela guettat pentru acest subiect

daniela_muslimah (12-04-2006), imanikka (10-30-2006), sara (11-01-2006)

3.  
    Incepator criss's Avatar
    Pentru ca am cerere o sa continui.

Cioara si papagalul

Un papagal statea intr-o colivie cu o cioara. Ah, cum suferea bietul papagal din pricina prezentei monstrului cu pene negre! "Ce negru si urat, ce figura groaznica, ce expresie comuna a fetei! Daca cineva ar trebui sa se uite la asa ceva la rasarit, toata ziua i-ar fi distrusa. Nu exista un tovaras mai dezgustator decat tine nicaieri !"
    Cu toate ca pare ciudat, si cioara suferea din cauza prezentei papagalului. Trista si deprimata, cioara reprosa loviturii sortii, ce o adusese langa acel tovaras multicolor si neplacut: " De ce trebuie sa ma loveasca ghinionul asta? De ce m-a parasit steaua mea norocoasa? De ce zilele mele fericite s-au sfarsit in asa zile de intuneric? Ar fi fost mult mai placut sa stau pe zidul unei gradini cu o alta cioara, sa ma bucur de lucrurile pe care le avem in comun si sa fiu fericita!"

4.  
    Deosebit sara's Avatar

criss poti sa continui , sunt interesante povestioarele tale .
    Only ALLAH can judge me !

5.  
    Deosebit sara's Avatar

MashaAllah mamicule , Allah sa te rasplateasca . Asa ne mai imbunatatim cultura generala .
    Only ALLAH can judge me !

6.  
    Incepator criss's Avatar
    Sara, multumesc!

Rugaciunea potrivita

In timpul unei calatorii, Abdu'l-Baha a fost invitat la cina la o familie. Sotia avea intentii bune si vroia sa isi arate maiestria culinara. Cand a adus mancarea, ea s-a scuzat pentru ca era arsa. In timp ce o gatise, a citit rugaciuni cu speranta ca mancarea va avea un deosebit succes. Abdu'l Baha ii raspunse cu un suras prietenos: " E bine ca te rogi. Insa data viitoare cand esti la bucatarie, roaga-te dintr-o carte de bucate."

7.  
    Incepator criss's Avatar
    Visul-dorinta

La hakim veni odata un seic cu parul alb si fara dinti, care se planse: " Tu cel ce ajuti omenirea, ajuta-ma si pe mine!" Abia adorm si un vis pune stapanire pe mine. Visez ca vin in piata principala a unui harem. Acolo femeile sunt ca florile unei gradini, ca merele unui pom si ca huriile paradisului. Abia intru in curte si ele dispar p r i n t r-un coridor secret."
    Hakimul ridica din sprancene, se gandi cu mare atentie la aceasta si, in cele din urma, intreba: " Probabil vrei ca eu sa-ti dau ceva pudra sau medicament , care sa faca sa dispara acest vis."
    Uimit, seicul a tipat: " Nu, nu asta! Singurul lucru pe care-l vreau este ca, in vis, usa de la coridorul secret sa fie inchisa, astfel incat femeile sa nu poata fugi de mine!"

8.  
    Member Khadije_ro's Avatar
    Dragele mele Iranul are o civilizatie ametitoare! Am avut sansa sa-l vizitez... este unul din statele islamice unde cred este super sa traiesti!Eu am fost placut impresionata mai ales ca eu vorbesc destul de bine farsi! Este super... daca aveti sansa sa vizitati nu ezitati! O sa va placa in mod sigur si credeti-ma aveti ce vedea...

9.  
    Member rayia's Avatar
    Khadije_ro jan,az koja hasti?Az Sibiu hasti?

10.  
    moderator daniela_muslimah's Avatar
    Quote Originally Posted by rayia View Post
    Khadije_ro jan,az koja hasti?Az Sibiu hasti?

Salam!

Sibiu are legatura cu orasul Sibiu? :P

m-ar interesa daca e cineva din orasul respectiv (adica musulmane)

~~~

scuze de "paranteza"
    "Pentru aceia care raspund Domnului lor si implinesc Rugaciunea [As-Salat], iar pentru treburile lor [tin] sfat laolalta si dau Dania [Az-Zakat] din cele cu care ii inzestram." (Surat Ash-Shura_Sura "Sfatului" (42):38)

11.  
    Member rayia's Avatar
    Eu sunt din Sibiu! De ce?

12.  
    Deosebit Mariyah's Avatar
    salam ! Chetore rasarit?????

Man az zaban e farsi khosham miayad.Man dost daram ke yek rooz farsi keshvar ra bebinam. Enshallah

Page 2 of 2 FirstFirst 12
Thread Information
Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)