Am 2 curiozitati .
1. Poate un musulman sa manance mezeluri din carne de pui? Am auzit de curand , ca nici carnea de pui nu e chiar permisa in Islam , ar fi necesara o "taiere "speciala a puiului
2.nu e o problema culinara ci.......
Recent am aflat ca majoritatea sapunurilor dar si alte produse cosmetice(rujuri) au in componenta grasimi de porc, in proportie mica e drept, in acest caz musulmanii le pot folosi?
Thread: Intrebare
Results 41 to 50 of 75
|
|
-
03-07-2006, 11:36 PM
-
04-23-2007, 01:35 AM
Assalamu alaikum!
Am revenit la acest thread pentru a mai adauga ceva...
Toate avem intentia de a ne respecta religia cat mai mult cu putinta, dar cand luam fatwa de pe site-uri, trebuie sa ne gandim pentru cine au fost ele emise...
Sa nu uitam ca si cei mai mari sheikhi ai islamului au dat fatwa diferite cand au stat in zone diferite....
Intr-adevar in tarile islamice, trebuie sa te chinui sa iei carne care nu e halal... dar la noi este exact invers... si daca ne gandim la situatia unor orase de aici din romania unde nu exista macelarii si nici nu ne imaginam sacrficandu-ne singure animalele si preparandu-le in fel si chip...
Eu am intrebat un imam de aici din Romania si a zis ca putem spune Bismillah si de la dumnealui stiam hadithurile...
Allah stie mai bine si ce se afla in intentiile noastre...
Cum a zis si Maryam (Allah sa fie multumit de tine si de noi toti insha Allah) Islamul a venit sa ne usureze viata, nu sa ne puna piedici...
Allah ma'akum
-
04-23-2007, 01:45 AM
multumesc mult de tot!!!acum am timp sa analizez cu luciditate fiecare raspuns.

..mai am o intrebare
in link - faza cu vena jugulara e varianta noua,nu?
“Whatever cuts the jugular veins, then eat the animal.” (Muwatta of Imam Malik, 2/489)
-
04-23-2007, 02:05 AM
As-salam aleykum wa rahmetu-Allah
Surioara, nu iti face probleme.
In primul rand, daca ai avea acces la o macelarie halal, atunci nu ar trebui sa te intrebi daca respectivii producatori au spus bismillah sau nu. Important este ca tu sa ai intentia de a cumpara carne halal, iar daca ei nu respecta acest lucru va fi pacatul lor.
In al doilea rand, pentru ca nu ai un magazin halal in zona, atunci esti considerata un caz special si Allah intelege ca nu ai posibilitatea sa cumperi harne halal. O sora imi spunea ca atat timp cat spui 'Bismillah' inainte sa mananci carnea devine halal.
In islam totul este simplu si adaptabil. De ex daca un om nu poate elibera 60 de sclavi, atunci va hrani 60 de oameni. Daca nu poate, atunci va ajuta un om. Daca nici aceasta, atunci va duce fructul gasit familiei sale si i se va accepta milostenia. (pe scurt ca sa intelegi ideea) La fel si aici, daca nu poti cumpara carne halal, atunci este de ajuns sa o faci tu halal inainte de a o manca. Iar daca uiti sa pui inainte, atunci spune cand iti aduci aminte, caci sheytan va vomita ceea ce tu i-ai dat sa manance pana in acel moment (se spune Bismillah pentru nu al hrani pe sheytan - din cate stiu eu). Iar daca nu iti aduci aminte in timpul mesei, atunci sa iti aduci aminte inainte de ultima inghititura.
Allah sa ma ierte daca am gresit cu ceva.

-
membru de onoare

04-23-2007, 06:01 PM
Apropo de subiectul asta...ce te faci cu halalu` nehalal? Acum mai mult de un an ma vazut inmarmuriti la jazeera un documentar, reportaj...nu stiu cum sa-i zic, cu conservele halaldin Olanda.
Totul ok pana la proteine care erau
surprise de porc!!!
Am innebunit cand am vazut, era frecventa la noi in casa carnea asta Grot, Tulip pe care scria halal.Last edited by amal; 04-23-2007 at 10:02 PM. Reason: greseala ortografie

-
04-23-2007, 10:39 PM
de la macelarie din bucuresti..
pate pui "halal" _ acasa am vazut ca are slanina..
eu n-am incredere..

"Pentru aceia care raspund Domnului lor si implinesc Rugaciunea [As-Salat], iar pentru treburile lor [tin] sfat laolalta si dau Dania [Az-Zakat] din cele cu care ii inzestram." (Surat Ash-Shura_Sura "Sfatului" (42):38)
-
04-23-2007, 11:27 PM
Asta doream sa spun si eu . O fi scris pe carne halal , dar de unde stim noi cum a fost taiata , un crestin a invocat numele lui Allah sau cum ? Sau poate au scris si el sa aiba succes mai mare la vanzari.
E greu sa crezi astfel de ,halaluri,, in tarile nemulsumane? De salamuri halal nu ati auzit? Eu as vrea sa cumpar...
Allah stie cel mai bine. Daca avem de unde sa cumparam atunci ar fi haram sa nu procuram din acel loc...dar daca nu avem ...atunci nu cred ca trebuie sa murim de foame
.
Allah este Atotstiutor
-
04-24-2007, 12:54 AM
Cred ca problema cea mare nu se pune dc este taiat animalul in numele lui Allah swt - cum am mai spus, 'Bismillah' o va face halal daca mai bine de atata nu se poate, ci cand vine vb de pateuri si alte combinatii de genul acesta. Personal, de cand am renuntat la porc am renuntat si la mezeluri, f rar ceva de vaca sau pui. Toate au consevanti si este mult mai sanatoasa o mancare de pui de ex cu condimente puse dupa gust.
Daca nu obisnuitit sa va uitati pe etichete (desi cred ca incepe sa devina un gest automat mai nou...incluzand dulciurile), mai bine nu mai cumparati lucruri dubioase.
Umila mea parere.

-
04-24-2007, 06:35 AM
Salam aleikum!
Citind pe aici am intrat si mai mult in ceata!Efectiv nu mai stiu cum e corect.
E permis sa maninci carne care a fost taiata fara sa fi fost pomenit numele lui Allah?????????
Scrie in Qur`an ca ne este interzisa!
Si ca sa fie halal,animalul trebuie sa fie sacrificat de un musulman practicant!!! sa nu fie chinuit...
Sotul meu zice ca aici animalele se aduc in stare de inconstienta ,apoi se sacrifica.Ca sa nu mai zic ce religie au
Pt. curiosi(budhisti...sau nimic)
Am mai scris la acest subiect anul trecut!cum zice "giaponezu"- ai kawarazu!Adica fara nici o schimbare din ce am declarat inainte,ne chinuim sa gasim doar carne halal!!!
Carne care e in mare parte pui!Totul import,australia,brazilia...
Acum m-ati nelistit si cu compozitia ,n-am citit ce contin putinele "preparate" care sunt din pui si pe care scrie halal.
Fratii musulmani pe care-i intilneste sotul meu maninca MCdonald si zic "hai mai,ce crezi ca acasa totul e halal?Cind te duci la ala de vinde pui si dai o comanda de 5 bucati,altul de linga tine de 3 si tot asa si incepe ala sa taie ,crezi ca spune la toti pe rind bismillah????Eu nu cred!Si esti sigur ca ala isi face rugaciunea?"
si dintr-o experienta avuta cu o "famelie" de macelari ce locuiau pe scara cu soacra-mea ,va zic ca ma indoiesc sincer!
Aseara imi zicea sotul meu"as dori sa ma trezesc maine dimineata si toti oamenii de pe pamint sa fie musulmani,asa nu am mai cauta carne halal,am putea minca fara grija chiar si Mcdonald sau kentuky"
Voi ati ajuns la un conses???Ce mincam?De unde cumparam?
Stiu un hadis despre Abu Bakr parca,care atunci cind a mincat ceva despre care nu a fost sigur ca-i halal a vomat tot,pt. ca se zice,cine maninca haram ,va minca foc in ziua de apoi.Sper ca nu am gresit prea mult si ca stiti la ce hadis ma refer.
L-am citit pe undeva ,dar am uitat sa-l salvez!
Acum sunt iar intr-o mare si deasa ceata,mai ceva ca la Londra!
-
-
04-25-2007, 04:00 AM

Eu stiam ca daca tu spui BismiAllah inainte de masa , carnea devine halal .
Chiar am citit { nu mai imi amintesc unde } ca un companion al Profetului , Allah sa-l binecuvanteze si sa-l miluiasca , a primit carne , iar el la intrebat pe Profet ce sa faca , sa o manace sau nu . Profetul i-a spus sa spuna BismiAllah si sa manace , el a intrebat chiar daca nu este halal , la care profetul ai spus sa o faca el halal .
Imi cer scuze ptr greselile de exprimare , ora tarzie este de vina
Sa ma corecteze cineva daca gresesc !
Si Allah stie cel mai bine !Only ALLAH can judge me !
| « Previous Thread | Next Thread » |
| Thread Information |
Users Browsing this ThreadThere are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests) |