Notices

Page 2 of 4 FirstFirst 1234 LastLast
Results 11 to 20 of 36
  1.  
    moderator batool391's Avatar

Moderaţia în credinţă

Un om a spus,, Vreau să-mi petrec toate nopţile în rugăciune şi niciodată în viaţa mea să nu dorm, pentru că rugăciunea este una dintre cele bune acte de adorare, deci vreau să-mi petrec întreaga noapte în rugăciune.” În timpul profetului (pacea şi binecuvântarea fie asupra lui) un grup de oameni s-au întâlnit şi unul dintre ei a spus ,, Mă voi ruga toată noaptea şi nu voi dormi niciodată” Un altul a spus ,, voi posti continuu”. Cel de-al treilea a spus ,, nu mă voi căsători niciodată” Conversaţia lor a ajuns la urechile profetului (pacea şi binecuvântarea fie asupra lui) şi el a spus ,, De ce oamenii au spus asta şi asta? Eu postesc dar întrerup postul, eu dorm şi mă căsătoresc cu femei. Oricine nu urmează Sunna mea nu este dintre ai noştri.”
    Aceşti oameni au exagerat în religie, iar mesagerul lui Allah a rejectat astfel de excese.
    Neglijentul spune: ,, nu trebuie să fac nici o acţiune voluntară( nafil), deci nu voi face. E necesar să fac doar ceea ce e fard. El poate chiar să nu îndeplinească în actele de adorare nici măcar ceea ce e fard (obligatoriu).
    O persoană moderată este una care urmează calea profetului(pacea şi binecuvântarea fie asupra lui) şi a califilor bine ghidaţi.
    Un alt exemplu: trei oameni au văzut un bărbat imoral. Unul dintre ei a spus:
    ,, Nu-l voi saluta pe aceste bărbat imoral şi îl voi boicota, îl voi evita şi nu voi vorbi cu el.”
    Al doilea a spus:
    ,, Voi merge cu acest bărbat imoral, îl voi saluta şi-i voi zâmbi. Îl voi învita la mine şi-i voi accepta invitaţia. El este asemenea unui bărbat drept pentru mine.”
    Cel de-al treilea a spus:
    ,, Îl urăsc pe acest bărbat pentru actele sale imorale, dar îl iubesc pentru credinţa lui. Nu-l voi boicota decât dacă aceasta va fi în interesul lui şi dacă nu voi avea nici un motiv să fac aceasta iar el nu va persevera în imoralitate atunci nu-l voi boicota.”
    Primul om a mers la extreme, al doilea a fost neglijent şi al treilea era moderat. Ar trebui să fim moderaţi atât în actele de adorare dar şi în comportamentul cu ceilalţi.
    În general oamenii oscilează între extremism, neglijenţă şi moderaţie.
    Un alt exemplu: un bărbat este prizonierul soţiei sale şi face doar ceea ce doreşte ea, el nu o opreşte de la păcate şi nici nu o îndeamnă să facă fapte bune.
    Un alt bărbat îşi tratează soţia cu asprime, aroganţă şi într-o manieră arbitrară. Nu-l interesează ce gândeşte şi cum se simte ea pentru că în ochii lui ea nu este decât o servitoare.
    Un al treilea bărbat se comportă moderat cu soţia sa aşa cum i-a poruncit Allah şi mesagerul său.
    ,, .....Ele(femeile) au drepturi egale( asupra soţilor lor) cu obligaţiile lor( de a-i asculta şi respecta) după cuviinţă. ......” Al Baqara: 2: 228
    Profetul( pacea şi binecuvântarea fie asupra lui) a spus: ,, să nu urască un bărbat credincios pe o femeie credincioasă. Dacă îi dispace una dintre trăsăturile ei va fi încântat de o alta.”
    Ultimul om era moderat, al doilea extremist iar primul era indiferent.

Abu Huraira a relatat că Profetul a zis: Religia este uşoară şi nimeni nu trebuie să facă din religie o greutate, decât dacă aceasta îl va copleşi. Deci fiţi statornici şi ţineţi-vă aproape, daţi veşti bune şi cereţi ajutor dimineaţa şi seara, precum şi în mijlocul unei nopţi întunecoase. (Bukhari)

2.  
    moderator amal's Avatar
    cred ca trebuie explicat putin punctul cu recasatorirea prin intermediul unei a treia persoane, pentru ca nu se intelege clar.Cei care abia intra in islam nu cred ca stiu despre ce e vorba.
    Se refera la ceea ce stiu eu, sper sa precizez corect, ca daca un barbat divorteaza de nevasta de 3 ori, nu are voie sa faca o casatorie cu o alta femeie, de forma, ca apoi sa se reintoarca la prima lui nevasta?

Nu inteleg, daca oricum barbatul care a divortat de 3 ori de nevasta lui, nu are voie sa se recasatoreasca ulterior cu ea, de ce sant/erau barbati care recurgeau la "trucul" acesta, la casatoria cu o alta persoana? Nu ii era oricum interzisa recasatorirea cu prima lui nevasata?

3.  
    Deosebit latifa's Avatar
    Quote Originally Posted by amal
    adoptarea unui copil este permisa, in sensul ca il cresti in casa ta, ii oferi ceea ce are nevoie, ii oferi iubire si atentie,exact ca si o adoptie de aici insa in islam parintii "adoptivi" nu au voie sa-i dea numele lor de familie copilului, deoarece copilul trebuie sa ramana cu numele tatalui sau. ALLAH a spus "Chemati-i dupa tatii lor, e mai drept la ALLAH".
    Deci copilul va fi crescut ca si un copil al lor, insa numele sau de familie ramane neschimbat.
    Profetul chiar a incurajat ca oamenii sa aiba grija de orfani, si a insistat pentru respectarea drepturilor orfanilor.
    Bine,dar daca nu se stie numele tatalui sau de unde provine copilul?DIn cate stiam eu in coran scrie ca in ziua de apoi toti vor fi chemati dupa numele mamei.

4.  
    moderator ummraschid's Avatar
    cred ca trebuie explicat putin punctul cu recasatorirea prin intermediul unei a treia persoane, pentru ca nu se intelege clar.Cei care abia intra in islam nu cred ca stiu despre ce e vorba.
    Se refera la ceea ce stiu eu, sper sa precizez corect, ca daca un barbat divorteaza de nevasta de 3 ori, nu are voie sa faca o casatorie cu o alta femeie, de forma, ca apoi sa se reintoarca la prima lui nevasta?

Nu inteleg, daca oricum barbatul care a divortat de 3 ori de nevasta lui, nu are voie sa se recasatoreasca ulterior cu ea, de ce sant/erau barbati care recurgeau la "trucul" acesta, la casatoria cu o alta persoana? Nu ii era oricum interzisa recasatorirea cu prima lui nevasata?
    assalamualaikum wa rahmatuAllahi wa barakatuhu,

sotia de care a divortat, ii este din nou permisa, numai daca aceasta, in urma unei noi casatorii, si in urma divortului respectiv, este din nou, libera...
    inshAllah, sa ma fi exprimat corect!...

"Doamne! Nu duce in ratacire inimile noastre, dupa ce Tu ne-ai calauzit si da-ne noua indurarea Ta, caci Tu esti Cel Darnic!"
    (Surat 'Al-'Imran:8)

5.  
    moderator batool391's Avatar
    Quote Originally Posted by ummraschid
    assalamualaikum wa rahmatuAllahi wa barakatuhu,

sotia de care a divortat, ii este din nou permisa, numai daca aceasta, in urma unei noi casatorii, si in urma divortului respectiv, este din nou, libera...
    inshAllah, sa ma fi exprimat corect!...
    Casatoria nu trebuie facuta cu scopul de a divorta ci cu intentia de a avea o casatorie fericita. Eu cred ca s/a hotarat astfel ptr ca daca oamenii nu s/au inteles si nu au cooperat in timpul cat au fost impreuna e clar ca acea casatorie nu are nici o sansa de supravietuire. Realitatea confirma ca multe cupluri care au divortat si dupa un timp s/au recasatorit cu ex partenerii lor de viata repeta drama.

6.  
    moderator amal's Avatar
    statistic vorbind, e invers.am citit mai multe studii facute de sociologii si psihologii americani.cei care erau casatoriti, au divortat si se recasatoresc, au a doua casnicie mai durabila.
    de ce? pentru ca prima data, chiar daca se iubeau, nu stiau sa faca compromisuri, fiecare fiind obisnuit cu metoda si vointa proprie.Dupa divort, devin mai maleabili, si stiu deja la recasatorire cam ce vrea celalalt partener si ce inseamna de fapt casatoria, asa ca sant mai atenti sa indeplineasca si asteptarile partenerului, nemaipunand dorinta lor personala pe primul loc.pt cei care pur si simplu nu se potrivesc sau au avut de suferit in urma casatoriei, banuiesc ca a doua casatorie nu mai functioneaza,daca mai au curajul sa se recasatoreasca.

anca, cred ca ai gresit...dimpotriva, copii trebuie sa fie chemati dupa tatii lor, si nu stiu daca este precizat ca acest lucru se intampla in ziua de apoi, cred ca se refera la viata aceasta, si poate si cealalta. In Quran este zis :"chemati-i dupa tatii lor" insa nu stiu care este citatul.O sa-l caut, sau daca stie cineva unde este, sa noteze sura respectiva.

Despre copiii ai caror parinti nu se cunosc, nu stiu cum se procedeaza..poate stiu altii.

Cert este ca, in islam, asa este corect, copii sa poarte numele tatalui lor.

7.  
    Deosebit latifa's Avatar
    Eu ma refeream ca dupa viata,adica la judecata fiecare va fi strigat dupa numele mamei pt ca este sigur ca e mama siea stie sigur cine e tatal.Va rog sa ma ajutati cu citatul din coran ca eu stiu sigur ca am citit asta

8.  
    membru de onoare maryam's Avatar
    Quote Originally Posted by anca
    Eu ma refeream ca dupa viata,adica la judecata fiecare va fi strigat dupa numele mamei pt ca este sigur ca e mama siea stie sigur cine e tatal.Va rog sa ma ajutati cu citatul din coran ca eu stiu sigur ca am citit asta

Este prima oara cand aud asta ,este un Hadis in care Profetul saaws spune ca in Ziua de Apoi oamenii vor fi chemati dupa numele care le-au placut cel mai mult.
    Daca se urmaresc si relatarile profetice si istorisirile din perioada companionilor modul in care apar scrise numele sunt fie Fiul lui...si apoi urmeaza numele tatalui fie Mama lui...si aici urmeaza numele fiului (in general).
    In Quran,surat Ysraa daca nu ma insel ne este adresata porunca de a ne chema intre noi pe numele cele mai frumoase,sa nu ne ponegrim .
    LA ILAHA ILA ALLAH MUHAMMAD RASUL ALLAH INNA LILLAHI WA INNA ILAIHI RAJIAUN

9.  
    moderator amal's Avatar
    Gateam azi in bucatarie, si am auzit la radio o emisiune despre religie.

Au inceput sa vorbeasca despre cazul unui musulman, nu stiu exact de unde, cred ca din Siria, care s-a convertit la crestinism. Pana acum nimic rau...insa ce am observat a fost ca la pasajele in care citeau despre conversatia acestui om cu familia lui, formata din musulmani, despre dorinta tatalui sau de a-l trimite sa studieze Quranul, despre convingerea musulmanilor ca Isus nu este Fiul lui Dumnezeu, puneau o muzica clasica mai "intunecata", ca sa zic asa, iar cand venea vorba de Isus sau de crestinism puneau ceva vesel si inaltator, o muzica placuta.Vocile celor care citeau textul erau deasemenea in functie de ce citeau, crestinsm sau islam.

M-am gandit ca poate mi se pare mie...am stat si am ascultat emisiunea pana la capat.Emisiunea a fost bazata pe fapte reale cred, desi nu am auzit sa citeze o sursa anume.Nu stiu daca e vorba sau nu despre acelasi musulman de care am aflat la TV.
    Era vorba de un musulman care acum traieste in Austria.El a trecut prin multe, deoarece o data ce a renuntat la islam, familia nu l-a mai acceptat, ba chiar au vrut sa-l otraveasca in timp ce i-au dat de mancare la o reuniune de familie, la care el a crezut ca este invitat de parintii lui pentru ca au acceptat ca a trecut la crestinism.El insa a supravietuit, si-a continuat studiile sale biblice. A ajuns la concluzia ca in Biblie a gasit explicatii la multe intrebari,ca totul este clar, ca Isus a preluat pacatele tuturor, si asa mai departe. In continuare, toate aceste ganduri despre crestinism erau insotite de muzica placuta, iar cele despre islam de muzica tulburatoare,deranjanta.

Emisiunea s-a terminat cu comentariile prezentatorului, care a spus ca doar prin credinta in Isus ne mantuim, si a cerut sa ne rugam o data cu el...
    In lumea occidentala, musulmanii nu dispun de mass-media asa cum dispun alte religii, musulmanii nu fac atatea filme cu tema religioasa, sau cele realizate incearca sa pastreze obiectivitatea, nu auzi muzica induiosatoare, nu-l vezi pe Profetul Mohammed plangand, pt ca oricum nu este permisa reprezentarea sa in imagini.Pana la urma toate aceste simboluri au o puternica influenta psihologica aspura oamenilor, iar religia crestina contine azi multe simboluri si reprezentari...

De aici am ramas cu intrebarea, care mi-am pus-o de atatea ori in trecut, cum e posibil ca oamenii citind aceleasi carti sa ajunga la atatea pareri diferite?
    Fiecare dintre cei care se considera credinciosi adevarati este convins de adevarul si claritatea mesajului religiei sale...de ce sa urlam unii la altii sau sa nu fim toleranti?
    poate ca religia este prea importanta pt unii si ne simtim obligati sa ne exprimam convingerile proprii, insa care este limita?Este bine sa incercam sa ne impunem punctul de vedere prin metode mai mult sau mai putin fatise?

10.  
    membru de onoare maryam's Avatar
    Gateam azi in bucatarie, si am auzit la radio o emisiune despre religie.

Au inceput sa vorbeasca despre cazul unui musulman, nu stiu exact de unde, cred ca din Siria, care s-a convertit la crestinism. Pana acum nimic rau...insa ce am observat a fost ca la pasajele in care citeau despre conversatia acestui om cu familia lui, formata din musulmani, despre dorinta tatalui sau de a-l trimite sa studieze Quranul, despre convingerea musulmanilor ca Isus nu este Fiul lui Dumnezeu, puneau o muzica clasica mai "intunecata", ca sa zic asa, iar cand venea vorba de Isus sau de crestinism puneau ceva vesel si inaltator, o muzica placuta.Vocile celor care citeau textul erau deasemenea in functie de ce citeau, crestinsm sau islam.
    M-am gandit ca poate mi se pare mie...am stat si am ascultat emisiunea pana la capat.Emisiunea a fost bazata pe fapte reale cred, desi nu am auzit sa citeze o sursa anume.Nu stiu daca e vorba sau nu despre acelasi musulman de care am aflat la TV.
    Era vorba de un musulman care acum traieste in Austria.El a trecut prin multe, deoarece o data ce a renuntat la islam, familia nu l-a mai acceptat, ba chiar au vrut sa-l otraveasca in timp ce i-au dat de mancare la o reuniune de familie, la care el a crezut ca este invitat de parintii lui pentru ca au acceptat ca a trecut la crestinism.El insa a supravietuit, si-a continuat studiile sale biblice. A ajuns la concluzia ca in Biblie a gasit explicatii la multe intrebari,ca totul este clar, ca Isus a preluat pacatele tuturor, si asa mai departe. In continuare, toate aceste ganduri despre crestinism erau insotite de muzica placuta, iar cele despre islam de muzica tulburatoare,deranjanta.

Emisiunea s-a terminat cu comentariile prezentatorului, care a spus ca doar prin credinta in Isus ne mantuim, si a cerut sa ne rugam o data cu el...
    In lumea occidentala, musulmanii nu dispun de mass-media asa cum dispun alte religii, musulmanii nu fac atatea filme cu tema religioasa, sau cele realizate incearca sa pastreze obiectivitatea, nu auzi muzica induiosatoare, nu-l vezi pe Profetul Mohammed plangand, pt ca oricum nu este permisa reprezentarea sa in imagini.Pana la urma toate aceste simboluri au o puternica influenta psihologica aspura oamenilor, iar religia crestina contine azi multe simboluri si reprezentari...

De aici am ramas cu intrebarea, care mi-am pus-o de atatea ori in trecut, cum e posibil ca oamenii citind aceleasi carti sa ajunga la atatea pareri diferite?
    Fiecare dintre cei care se considera credinciosi adevarati este convins de adevarul si claritatea mesajului religiei sale...de ce sa urlam unii la altii sau sa nu fim toleranti?
    poate ca religia este prea importanta pt unii si ne simtim obligati sa ne exprimam convingerile proprii, insa care este limita?Este bine sa incercam sa ne impunem punctul de vedere prin metode mai mult sau mai putin fatise?

Nu este vorba de aceeasi persoana,cel al carui caz s-a mediatizat indelung este din Afganistan si nu din Syria.
    Este foarte posibila aceasta intelegere diferita,pentru ca oamenii nu se ghideaza numai dupa sentimentele lor naturale,dupa natura lor umana ci pe parcursul vietii ajung sa se ghideze dupa multe aspecte care fac parte mai putin din sfera spirituala a vietii si mai mult din cea materiala.Inclinatia nefireasca pe care omul o are astazi catre aceasta viata(comparativ cu vremea cand traia Profetul saaws )duce la acceptarea unui mod de viata care sa-l apropie de idealurile sale.Si atunci cand idealul in viata devine o situatie materiala,o masina ultraperformanta si alte "n" exemple este firesc ca Islamul nu mai poate fi pentru acest om un model.De aceea el va gasi in religie foarte multe constrangeri,sa-mi fie iertata paralele,adeptii altor religii nu sunt "ingraditi" in lucrurile acestea ,nu sunt obligati la nimic,este o religie mult mai comoda Vai lor!!!!!!
    Alhamdulillah ca ALLAH swt ne-a facut musulmani,caci va veni vremea cand fiecare va stii care a fost rostul stradaniei sale in aceasta viata.Inshaa ALLAH!
    CU SIGURANTA ,Amal, CA NU ESTE CU PUTINTA SILIREA LA CREDINTA,PENTRU CA ,CALAUZIREA ESTE NUMAI DE LA ALLAH SWT.
    LA ILAHA ILA ALLAH MUHAMMAD RASUL ALLAH INNA LILLAHI WA INNA ILAIHI RAJIAUN

11.  
    moderator gabriela guettat's Avatar
    Abu Dhabi, United Arab Emirates, United Arab Emirates
    "Alhamdulillah ca ALLAH swt ne-a facut musulmani,caci va veni vremea cand fiecare va stii care a fost rostul stradaniei sale in aceasta viata.Inshaa ALLAH!
    CU SIGURANTA ,Amal, CA NU ESTE CU PUTINTA SILIREA LA CREDINTA,PENTRU CA ,CALAUZIREA ESTE NUMAI DE LA ALLAH SWT".
    Hajja Maryam,ce se poate oare adauga la vorbele pline de intelepciune si bun simt?
    ALLAH (SWT)BERAKFIK!

Page 2 of 4 FirstFirst 1234 LastLast
Thread Information
Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)