Moderaţia în credinţă
Un om a spus,, Vreau să-mi petrec toate nopţile în rugăciune şi niciodată în viaţa mea să nu dorm, pentru că rugăciunea este una dintre cele bune acte de adorare, deci vreau să-mi petrec întreaga noapte în rugăciune.” În timpul profetului (pacea şi binecuvântarea fie asupra lui) un grup de oameni s-au întâlnit şi unul dintre ei a spus ,, Mă voi ruga toată noaptea şi nu voi dormi niciodată” Un altul a spus ,, voi posti continuu”. Cel de-al treilea a spus ,, nu mă voi căsători niciodată” Conversaţia lor a ajuns la urechile profetului (pacea şi binecuvântarea fie asupra lui) şi el a spus ,, De ce oamenii au spus asta şi asta? Eu postesc dar întrerup postul, eu dorm şi mă căsătoresc cu femei. Oricine nu urmează Sunna mea nu este dintre ai noştri.”
Aceşti oameni au exagerat în religie, iar mesagerul lui Allah a rejectat astfel de excese.
Neglijentul spune: ,, nu trebuie să fac nici o acţiune voluntară( nafil), deci nu voi face. E necesar să fac doar ceea ce e fard. El poate chiar să nu îndeplinească în actele de adorare nici măcar ceea ce e fard (obligatoriu).
O persoană moderată este una care urmează calea profetului(pacea şi binecuvântarea fie asupra lui) şi a califilor bine ghidaţi.
Un alt exemplu: trei oameni au văzut un bărbat imoral. Unul dintre ei a spus:
,, Nu-l voi saluta pe aceste bărbat imoral şi îl voi boicota, îl voi evita şi nu voi vorbi cu el.”
Al doilea a spus:
,, Voi merge cu acest bărbat imoral, îl voi saluta şi-i voi zâmbi. Îl voi învita la mine şi-i voi accepta invitaţia. El este asemenea unui bărbat drept pentru mine.”
Cel de-al treilea a spus:
,, Îl urăsc pe acest bărbat pentru actele sale imorale, dar îl iubesc pentru credinţa lui. Nu-l voi boicota decât dacă aceasta va fi în interesul lui şi dacă nu voi avea nici un motiv să fac aceasta iar el nu va persevera în imoralitate atunci nu-l voi boicota.”
Primul om a mers la extreme, al doilea a fost neglijent şi al treilea era moderat. Ar trebui să fim moderaţi atât în actele de adorare dar şi în comportamentul cu ceilalţi.
În general oamenii oscilează între extremism, neglijenţă şi moderaţie.
Un alt exemplu: un bărbat este prizonierul soţiei sale şi face doar ceea ce doreşte ea, el nu o opreşte de la păcate şi nici nu o îndeamnă să facă fapte bune.
Un alt bărbat îşi tratează soţia cu asprime, aroganţă şi într-o manieră arbitrară. Nu-l interesează ce gândeşte şi cum se simte ea pentru că în ochii lui ea nu este decât o servitoare.
Un al treilea bărbat se comportă moderat cu soţia sa aşa cum i-a poruncit Allah şi mesagerul său.
,, .....Ele(femeile) au drepturi egale( asupra soţilor lor) cu obligaţiile lor( de a-i asculta şi respecta) după cuviinţă. ......” Al Baqara: 2: 228
Profetul( pacea şi binecuvântarea fie asupra lui) a spus: ,, să nu urască un bărbat credincios pe o femeie credincioasă. Dacă îi dispace una dintre trăsăturile ei va fi încântat de o alta.”
Ultimul om era moderat, al doilea extremist iar primul era indiferent.
Abu Huraira a relatat că Profetul a zis: Religia este uşoară şi nimeni nu trebuie să facă din religie o greutate, decât dacă aceasta îl va copleşi. Deci fiţi statornici şi ţineţi-vă aproape, daţi veşti bune şi cereţi ajutor dimineaţa şi seara, precum şi în mijlocul unei nopţi întunecoase. (Bukhari)
Thread: Moderatie in credinta
Results 21 to 30 of 36
|
|
-
03-20-2006, 06:17 PM
-
04-29-2006, 01:29 AMApropo de asta. In urma cu cativa ani la un centru islamic din Romania s/a facut o emisiune de catre o anume televiziune. Si prin geamul moscheii operatorul a filmat o biserica aflata la ceva distanta. Eu am catalogat chestia asta ca o ciudatenie, mesaj subliminal. In plus din emisiune a fost taiat esentialul. Asa ca nu ma mir ca realizatorii de la radio au pus fonduri muzicale vesele sau sumbre.
Originally Posted by amal
-
membru de onoare

04-29-2006, 04:55 AM
Originally Posted by batool391
Este o chestie care se practica din pacate draga huda,de multe ori,vin ,filmeaza zeci de minute si pe post nu apar decat cateva secvente si ale needificatoare.
Cea mai tare faza(o mojicie din partea celor care au facut materialul) a fost cand au luat interviu unei surori acasa la ea si sotul ei a raspuns si el la intrebari si au trunchiat atat de mult speechul lui incat a iesit exact pe dos fata de ceea ce a spus.Si normal era vorba de femeia musulman si rolul ei...
-

- Abu Dhabi, United Arab Emirates, United Arab Emirates
04-29-2006, 09:35 AMEste simplu daca le convin lor ceva UITE ASA SCOT IN EVIDENTA
daca nu te baga pe usa te scot pe geam,asta e politica cica DREAPTA!!!!!!!
Cat de usor le este unora sa fac rau,dar surioare ce este bine,noi musulmani stim ca NIMIC NU RAMANE NEPLATIT
-
04-29-2006, 04:07 PMMaryam atunci aceasta familie a spus adevaruri ce altora nu le-a placut. Ei cate cazuri din astea. Va dau un caz real. Acest articol a aparut intr-un ziar ( Timpul) din basarabia.
Originally Posted by maryam
Moldovence „musulmane”
Nu am rămas nici dezamăgiţi, nici încântaţi, dar lăcaşul ne-a impresionat. In acea zi de sâmbătă, aici ne-au întâlnit doar femei, toate moldovence. Incă nu ştiam că sâmbăta este ziua când moscheia este frecventată exclusiv de femei. Imbrăcate cu fuste lungi şi îmbrobodite, după cum cere ritualul, erau aşezate pe un covoraş şi discutau într-o atmosferă paşnică. Văzându-ne, imediat s-a apropiat un bărbat, cărunt, şi s-a prezentat: Talgat Maşaev, membru al Asociaţiei „Călăuza” şi conducătorul organizaţiei nonguvernamentale „Cârmuirea Spirituală a Musulmanilor din RM”. Dumnealui s-a oferit să ne fie ghid. Am aflat că în incinta respectivă se predau lecţii de religie pentru doritorii de a cunoaşte cultura şi limba musulmană. „Aici, oricine, indiferent de credinţă, poate veni şi afla informaţii despre religia noastră. Avem şi o bibliotecă”. Tătar de naţionalitate, Talgat este văduv şi locuieşte, din 1983, în satul Rezeni. Se consideră foarte bogat, având o familie numeroasă, cinci copii. Bărbatul ne spune că religia sa acceptă şi poligamia, dar el nu o consideră obligatorie. „Ni se permite să avem până la patru soţii şi, pentru a exercita acest drept, e necesar să îndeplinim anumite condiţii, una din ele fiind ca numărul de femei din ţara în care locuim, în momentul căsătoriei, să depăşească 51 procente. O altă condiţie este ca bărbatul să -----streze că le poate întreţine”. În R. Moldova însă Talgat a avut o singură soţie, moldoveancă, care a decedat acum un an. El zice că ar dori să se mai însoare, dar nimeni nu vrea să-l ia de soţ, fiindcă are prea mulţi copii. Îl întrebăm şi despre Ramadan, postul musulmanilor. Conform calendarului ortodox, în 2006, postul acesta ritualic va fi la sfârşitul lunii septembrie. De obicei, de Ramadan, în această moschee se adună peste o sută de musulmani din Moldova. Se roagă, în grupuri, pe parcursul întregii luni, de la răsăritul şi până la apusul soarelui, se abţin de la mâncare şi băutură, de la dorinţele trupeşti.
Intrăm în vorbă şi cu femeile de aici, care însă, nu se dovedesc prea vorbăreţe. Stela, una dintre ele, ne spune totuşi: „Am trecut la religia musulmană acum patru ani, de când m-am căsătorit. Nu regret. La început mi-a fost greu, părinţii şi cei din jur nu mă înţelegeau, însă mai târziu s-au obişnuit cu ideea”. Femeia crede că aici a găsit respectul pe care îl merită şi dragostea adevărată.
Nici năframa pe care o poartă de patru ani nu o mai deranjează, fiind convinsă că, dimpotrivă, o protejează de privirile străine, pentru că vrea să fie admirată doar de soţul său. Soţul nu-i permite însă nici să lucreze, nici să-şi continue studiile, de aceea Stela a rămas doar cu studii medii. Ea însă nu este nefericită. Imi amintesc însă de un caz contrariu, cel al Angelei din Chişinău, care venise nu demult la redacţie să se plângă de soarta ei. Şi ea se căsătorise cu un arab, dar povestea lor nu era la fel de frumoasă. Poate şi din cauză că Angela nu a putut asimila această nouă cultură şi nu a înţeles până la capăt tradiţiile ei. In cele din urmă, a divorţat.
De obicei, când vorbim despre cultura islamică, ne vin în minte poveştile din „O mie şi una de nopţi”, cu caravane în deşert, iarmaroace colorate, sultani - sinonimi cu luxul şi prosperitatea sau, mai recent, revoluţii de stradă, terorişti sinucigaşi, scene violente. Ei, bine, cultura respectivă a ajuns în R. Moldova într-un alt mod: majoritatea moldovencelor „musulmane” afirmă că au făcut acest pas din dragoste.
Laura Vieru,
TIMPUL
A dat Domnul si ne intalnim noi cu fetele la moscheie si incepem sa discutam articolul.Stela , fata despre care se vorbeste in articol a ramas uimita de continutul acestuia. Fata a lucrat in timp ce era casatorita , dar acum are copil mic , are studii superioare , desi vedeti articolul ce scrie.
Asta chiar ca e caz real vazut de mine.
Poza Stelei :
Faceti concluziile.
-
-
-
-

- Abu Dhabi, United Arab Emirates, United Arab Emirates
04-29-2006, 07:49 PMIMI SUSTIN IDEEA ALLAH SWT O SA II PLATEASCA PE TOTI SI NIMIC NICI CAT UN GRAUNTE DE NISIP NU SE POATE ASCUNDE!!!!!
TREBUIE SA INVATAM SA AVEM RABDARE(EA ESTE SCUMP PLATITA DE ALLAH SWT) SURORILE MELE SI NU VA MAI ENERVATI,SA VA DATI CU CAPUL DE ZID,CA AVETI COPII DE CRESCUT !!!!!
-
-
| « Previous Thread | Next Thread » |
| Thread Information |
Users Browsing this ThreadThere are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests) |