WOW ce intrebare de fapt intrebari![]()
Acum depinde ce intelegem prin conceptul de civilizatie pt ca vb de un ansamblu de caracteristici atribuite unui popor nu?
Pana la urma de ceva de o complexitate majora , nu?
In ultima vreme am remarcat ca democratia este inteleasa ca parte a civilizatiei .Nu spun ca este corect , este relativ sa gasim democratia ca o componenta a civilizatiei insa stim bine ca democratia nu merge mana in mana cu invataturile Coranului, de aceea in lumea araba democratia ori e neexistenta ori prezenta ca o umbra.
Asta face pe multi sa afirme ca lumea araba este necivilizata.
Insa mai sunt si alte aspecte.........................
voi reveni i cateva momente pt ca trebuie sa hranesc matza
Thread: Civilizatia in tarile islamice
Results 1 to 10 of 17
|
|
-
09-11-2006, 09:36 PM
Exista sau nu civilizatie in tarile islamice?
Am auzit azi tot felul de exprimari la TV cu ocazia comemorarii atacului din 11sept, ca a fost "atacul impotriva lumii civilizate", etc, iar un comentator a spus chiar ca "am incercat sa ii aducem in randul oamenilor civilizati".
alt comentator spunea ca pana in anul 1400 lumea araba era mult mai avansata decat cea occidentala, si ca arabii nu datoreaza nimic lumii occidentale.
s-a vorbit si despre democratie si despre incompatibilitatea instaurarii democratiei in cadrul unui stat islamic.
stiu ca multe persoane din Romania, crestine sau nu, considera arabii/musulmanii (ca oricum nu prea fac diferenta) inapoiati.
as dori o discutie fara jigniri daca se poate, cu argumente : considerati ca tarile arabe nu sunt civilizate, si DE CE?
Ce anume determina ca o tara, un popor, sau o apartenenta religioasa sa fie clasificate ca fiind civilizate?
-
09-11-2006, 09:46 PM
-
09-11-2006, 10:00 PM
Asta e doar parerea mea personala...nu cred ca democratia are legatura cu civilizatia si istoric vorbind nici nu a avut..
Acum referitor la zilele noastre: Germania este o tara democratica in care fiecare isi poate exprima parerea....
Cand vezi tineri cu cercei te miri pe unde, par in toate culorile, tatuati, mutilati de propriul extremism, tineri care sunt dati afara din case de parinti pt asemenea comportament, droguri si alte alea...poti sa spui ca asta inseamna civilizatie. Germania nu se rezuma la astfel de exemple....si este o tara civilizata....dar nu democratia o face civilizata....
Democratia trebuie inteleasa ca un regim politic si pusa in legatura cu alte valori...
Civilizatia trebuie abordata din punct de vedere al realizarilor acelei tari sau comunitati: realizari sociale, artistice, spirituale...
-
09-11-2006, 10:10 PM
Parerea mea personala este ca toti acei care afirma ca lumea araba este necivilizata in comparatie cu cea non-araba gresesc rau de tot.
Pana la urma civilizatia se vrea inteleasa ca fiind ceva unitar .Insa civilizatia unui popor detine o unicitate proprie prin care o diferentiaza de celelalte. Insa omul modern are tendinta de a generaliza de a impune ceea ce crede ca e mai bine, asa ca acum modelul de civilizatie admis mai de toata lumea e "modelul american , "american dream". Ceea ce nu se aseamana cu visul american e indoielnic.
Eu cred ca acele persoane care fac asemenea afirmatii vreau de fapt sa afirme ca "lumea araba este mai putin moderna decat cea non-araba" si ma refer aici la faptul ca lumea araba respinge lucruri considerate normale in "modernism": democratie, reviste playboy pe toate tarabele etc etc..............
-
-
09-11-2006, 11:01 PM
pai in USA am vazut ca multi baieti lucreaza, conduc masini, care trebuie sa fie de o anumita marca pt ochii lumii, beau bere si ragaie fara jena de fata cu altii...totusi romanii nu ragaie de fata cu oricine, si Romania este considerata o tara "inapoiata" fata de altele. americanii umbla imbracati in short, tricouri, fara sa prea tina seama de imprejurari sau ocazie..ceea ce aici iar nu este considerat normal. deci sa inteleg ca civilizatia tine de dezvoltarea economica?
am auzit pe multi care au fost in USA spunand ca s-au mirat sa vada pe strada , de exemplu, o fata imbracata cu tricou lung si larg, parul nepieptanat, ciorapi verzi, papuci rosii..adica cu haine care nu se potriveau deloc si cu o tinuta totusi nepotrivita, chiar pt strada. asta nu inseamna ca persoana aceea ar fi inapoiata, sau necivilizata...si n-am auzit ca cineva sa spuna despre americani ca sant necivilizati, sau lipsiti de cultura, desi, in general, daca discuti personal , mult mai multi americani nu au cunostiinte generale despre alte tari, istorie, etc, fata de cei din alte popoare.multi nu stiu nici despre tara lor multe...chiar imi aduc aminte, din moment ce nazirah vorbea despre patriotismul legat de tara ta, ca americanii sant patrioti, insa se cam fac de rusine ca nu stiu multe nici despre propria tara.
de ce exista imaginea ca arabii, care umbla in imbracamintile lor lungi, au barba si unii sant putin mai inchisi la culoare, sant murdari si ca nu sant civilizati? am auzit de fooooarte multe ori spunand-se despre arabi ca sant mizerabili si ca nu s-ar spala, cand de fapt, multi dintre ei fiind musulmani practicanti, banuiesc ca se spala de mai multe ori decat alte persoane/zi.
voi continua cand am timp.
-
09-11-2006, 11:18 PM
asta am auzit-o si eu ca arabii miros la fel ca negrii insa eu cred cu tarie ca nu e adevarat
-
Membru Special

09-12-2006, 12:18 AMoameni sa se dea cu parerea se gasesc mereu...chiar acuma ctv zile colega de fac a sotului meu i-a spus nici macar nu a intrebat! ca in tarile arabe ei circula cu camilele ca la ei nu exista masini
asta e cea mai dintre cele mai afirmatii pe care le-am auzit

-
-
09-12-2006, 12:51 PM
Intr-adevar nu este adevarat..se spune ca fiecare are mirosul lui, inclusiv "albii". Dar nu poti sa spui ca arabii miros ca negrii..
Si eu am auzit la facultate ca arabii sunt nespalati...si l-am intrebat pe respectivul daca el se spala de 5 ori pe zi pe maini, pe fata, pe picioare, dupa ce merge la toaleta, sau daca se spala din cap pana in picioare dupa anumite chesti....si el a trebuit sa recunoasca ca nu....
Un alt caz a fost cand o prietena s-a intors de la practica de pe aeroportul baneasa, unde veneau curse de Turcia si ea spunea la fel...a primit acelasi raspuns si si-a dat seama ca a facut o gafa...
Dar multi isi sustin in continuare ideile, le spun la toti ce ii asculta, dar ei nu ai vb macar o data in viata mai mult de 15 min cu un arab...
| « Previous Thread | Next Thread » |
| Thread Information |
Users Browsing this ThreadThere are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests) |