al salam aleykum
iubirea de dragul lui Allah mmm e asa un subiect interesant si asa de frumos am sa scriu inshAllah un articol despre asta cand o sa am timp inshALLAh
trebuie sa ne iubim apropiatii,fratii,logodnicul etc atata timp cat nu incalci incalci cuvantul lui Allah,cat ne pastram decenta,castitatea,etc
Thread: Iubirea in Islam
Results 1 to 10 of 14
|
|
-
02-02-2007, 12:56 PM
Am o intrebare
Nu- mi amintesc sa fi citit despre asta insa ma intereseaza.
In Islam , ai voie sa iubesti un barbat care nu iti este sot? ma refer la varianta cand ambii sunt necasatoriti, logic fara obligatii.
Cu alte cuvinte : e permisa iubirea din afara casatoriei / poti sa iubesti ca musulmana un barbat care nu iti este sot?
Mersi de raspunsuri.
PS : iubirea la care ma refer e platonica , k manifestare
-
Membru Special

02-03-2007, 05:11 AM
-
Harnic

02-03-2007, 01:23 PM
assalam aleicum din cite stiu eu,cel mai bine ca musulmanii sa-si tie privirile departe unul de celalat (ma refer la barbat femeie)fiindca deseori iubirea platonica aduce la mare probleme.
stiu astfel de caz si de aceea spun astfel,caci fata in cauza traeste cu sotul deacum 8 ani dar ia iubeste pe altcineva si ei de fapt nici nu sau vazut numai comunica prin net,si cum nu ar dori sa numai vorbeasca cu el nu poate ea zice ca traeste cu aceasta iubire platonica,dar nusi uita obligatiile de musulmanca si sotie.atit eu stiu despre iubire platonica.
chiar vreu si eu sa vad care e raspunsu dupa sunna sau coran
-
02-03-2007, 01:48 PM
Eu nu stiu sunna iar in Coran nu se gaseste un raspuns exact. Cateva versete par sa acuze asta , altele parca lasa calea libera pentru ca nu se incadreaza intre pacatele mari.Normal , ar fi cum spune ANNA iubirea de Allah, nu de barbati insa intelegeti si voi firea umana.
Si pana la urma nu e ceva grav ca e totul platonic insa bineinteles te ciocnesti de el pe strada il saluti, vorbesti pe net, faci schimb de poze. Si asta e ca duce parca prea departe , adica prinzi prea mult drag de acea persoana. Oare e indicat sa iubesti un barbat care nu iti este sot?
Oare iubirea nu ar trebui sa intervina doar cand te casatoresti?
Cazul lui Ommuhee imi imaginez ca e din start un pacat pentru ca trebuie sa fii rezervata odata casatorita fata de barbati. Ideal cred ca ar fi si inainte.
Si as avea o intrebare : o femeie va fi intrebata de Allah de ce si-a ales de buna voie un sot necredincios, adica musulman dar care nu aplica la Islam?
-
Membru Special

02-03-2007, 02:52 PM
al salam aleykum
uite cateva hadisuri llegate de iubirea altor persoane de dragul lui Allah
S-a relatat de la Abu Huraira Allah să fie mulţumit de el,Profetul lui Allah pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra sa a spus:Allah va spune în Ziua Invierii : Unde sunt cei care se iubesc unul pe altul de dragul Mareţiei Mele?Astăzi îi voi adăposti în umbra Mea ,astăzi nu este nici o umbra decât umbra Mea.Acest hadis este solid şi s-a relatat de la Muslim.
S-a relatat de la Ubada bin As-Samit Allah să fie mulţumit de el:L-am auzit pe Profetul lui Allah pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra sa citându-l pe Stăpânul Lui Care a spus dragostea Mea este prestabilită pentru cei care se iubesc unul pe altul de dragul Meu;şi dragostea Mea este prestabilită pentru cei care îşi cheltuiesc banii de dragul Meu;şi dragostea Mea este prestabilită pentru cei care se vizitează unul pe altul de dragul Meu.(De fapt) cei care se iubesc unul pe altul de dragul lui Allah vor fii într-un amvon de lumină in umbra lui Tronului lui Allah Intr-o zi când nu există nici o altă umbră decât umbra Lui.Acest hadis este solid prin toate filtrele lui şi relatat în Musnad Ahmad.
S-a relatat de la Mu'adh bin Jabal Allah să fie mulţumit de el:El a spus:L-am auzit pe Profetul lui Allah pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra sa spunând:Allah a spus: Pentru cei care se iubesc unul pe altul de dragul Mareţiei Mele vor exista amvoane din lumină pe care Profeţii şi martirii le vor invidia (în Ziua Invierii).
-
Membru Special

02-03-2007, 03:24 PM
Ce este dragostea si cum se poate obtine?Dragostea este ceva atat de complex pe care cuvintele nu o pot defini.Exista multe intelesuri si forme si feluri de dragoste.Inseamna dragostea pentru o persoana blandete si afectiune,nobilitate morala si respect uman ,si nu este un mijloc de satisfacere a dorintelor carnale si a scopurilor materiale?Este dragostea pentru altii un sentiment de afectiune care este liber de motivatie ,ganduri rele ,egoism,si interese materiale?
Indeparteaza iubirea animalismul si salbaticia dintr-un individual si ii ofera securitate creand un mediu de pace si bucurie facand viata mai atractiva si mai placuta?
Conceptul de iubire in islam
In islam in primul rand este iubirea pentru Allah care ocupa inima si constiinta intr-o asemenea maniera incat intrece orice altceva.S-a relatat de la un savant:"Nu am vazut niciodata un lucru ci l-am vazut pe ALLAH inaintea lui ,dupa el si alaturi de el."Nobilul Coran afirmaDar cei care cred sunt mai staruitori in iubirea pentruAllah. "(2:165)In al doilea rand este dragostea intensa pentru Profetul Muhammad pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa.Aceasta dragoste este manifestata de dorinta de a urma exemplul sau.Nobilul Coran afirmaSpune: Daca Il iubiti pe Allah, urmati-ma si Allah va va iubi si va va ierta pacatele voastre! Alllah e Iertator,l Indurator!"(3:31)In al treilea rand in islam trebuie sa ne iubim fratii.Fiintele umane pot trai in binecuvantare si blandete atata timp cat se iubesc unul pe altul,au incredere si se comporta conform adevarului si dreptatii.Aceasta dragoste fraterna in credinta de asemenea stabileste bune relatii in societate cand este indeplinita cu sinceritate si afectiune.Pe scurt,iubirea sincera este impartasita in islam.A fost relatat ca o persoana statea alaturi de Profetul Muhammad pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa cand prietenul lui a trecut pe acolo:Acest barbat a spus Profetului Muhammad pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa :"Iubesc acest barbat de dragul lui Allah."Profetul Muhammad pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa l-a intrebat daca prietenul lui stie acest lucru iar barbatul a raspuns negativ.Acest barbat s-a ridicat si-a oprit prietenul si i-a spus:"Te iubesc de dragul lui Allah"Prietenul lui i-a spus:"Imi place felul cum iubesti de dragul Lui."Este relatat ca Allah iubeste ca supusii Lui sa se salute unul pe altul clar si deschis.
Aceasta este dragostea in islam.Nici un cuvant nu o poate defini .Este ceva atat de enigmatic ca numai Allah o poate descrie si numai EL o poate intelege.Numai in Allah iubirea isi poate gasi adevarata perfectiune pentru ca dragostea este rabdatoare si blanda.Judeca toate lucrurile cu inima si nu cu mintea.Dragostea poate tranforma cel mai banal loc in frumusete si splendoare si indurare.Dragostea nu este egoista dand mai mult decat i se cere ,fiind neconditionala .Dragostea este cadoul divin de la Allah.
Pe de alta parte,exista dragostea lumeasca.Dragostea lumeasca conduce la un stadiu in care o persoana nu mai poate vedea nimic in fata decat lumea.Fiecare gand si fapta este pentru un castig lumesc.O asemenea persoana nu se poate devota faptelor pioase pentru mai mult de cateva zile.A fost relatat ca aceasta lume este ca apa din mare.Cu cat bei mai mult,cu atat iti va fii mai sete.
Daca aceasta dragoste interioara este intarita ,devine mai intensa depaseste limitele convenientei si in consecinta se tranforma in egoism;producand mult rau si aducand persoanei in cauza multe viciuri care conduc la incalcarea drepturilor altora si promovarea faptelor ani umane.Singura dragoste intre un barbat si o femeie care este prospera este aceea dintre un sot si o sotie.Dragostea si compasiunea intre un sot si o femeie este un cadou de la Allah si o sotie iubitoare gaseste fericirea alaturi de sotul ei.Iar in relatia lor avand ca baza iubirea de asemenea se vor si respecta.
In lumea noastra,nu este nimic valoros in ceva care nu aduce multumirea lui Allah.De aceea trebuie sa ne straduim sa castigam in viata de apoi pentru ca aceasta lume nu are valoare .Rog pe Stapanul nostru Maret sa ne purifice sufletele si sa ne aduca credinta.Amin
Khalid Dhorat
-
Membru Special

02-03-2007, 03:53 PM
Putem iubi orice pe care Allah l-a facut halal.Si din moment ce majoritatea lucurilor sunt halal atunci putem iubi.In afara de oameni,de asemenea putem iubi un sport particular,un fel de manacre si mai ales lucruri care sunt precizate in sunnah.De asemenea,ceva care este haram de asemenea ar fii haram sa il iubim.De asemenea iubirea fata de un inamic al islamului este un tip de iubire haram:Allah spune in Surah Al-Mumtahina
"Nu-i luati ca aliatipe dusmanul Meu si pe dusmanul vostru, aratându-le lor prietenie, în vreme ce ei au tagaduit Adevarul ce a venit la voi!"
Din moment ce sentimentele de dragoste sunt adesea incontrolabile,trebuie sa luptam cu dorintele noastre impotriva dragostei haram.Profetul Muhammad pacea si binecuvantarea lui Allah a spus:"Nici unul dintre voi nu este cu adevarat credincios pana cand dorintele sale nu sunt in concordanta cu ceea ce am adus pentru voi."
Dragostea care este directionata in directia cea dreapta este incurajata in islam.Multe exemple de dragoste pot fii gasite in Coran,sunnah si in viata companionilor.
Allah a spus:"Si am pus dragoste si indurare intre voi"cand se refera la relatiile maritale.
Tipurile halal de dragoste pot deveni haram daca ajung la extreme.Profetul pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa ne-a avertizat despre ajungerea la extreme.El ,pacea si binecuvntarea lui Allah fie asupra sa a spus:"Intr-adevar cei care au fost inaintea voastra au fost distrusi pentru ca au mers la extreme."Iar el pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa de asemenea a spus:"Niciodata nu iubi pe cineva atat de extrem pe care niciodata nu ii poti ura si niciodata nu uri pe cineva atat de mult pe care niciodata nu ii poti iubi."De exemplu,daca iubim un savant atat d mult incat acceptam parerea lui/ei in ceea ce priveste Coranul si sunnah iubirea noastra pentru acest savant a devenit extrema si implicit haram.Aceste lucruri se intampla mereu cu toate ca poate uneori nici nu observam.S-au creat multe probleme din cauza urmarii oarbe sunt datorate acestui tip de dragoste extrema.
Cu alte cuvinte,daca un anumit sport sau o actvitate ne fac sa pierdem rugaciunea ,aceasta constituie dragoste extrema.Bineinteles acest lucru nu trebuie sa fie un motiv.Poate fii ca respectiva persoana sa fii uitat sau sa ii fie lene.Dar daca constient pierzi rugaciunea pentru respectiva activitate ,pentru ca iubesti sa faci lucrul respectiv atat de mult probabil ai cazut in abisul adanc al dragostei extreme.
De obicei,dragostea extrema nu este de fapt dragoste dar de fapt un tip de infatuare sau obsesie.Devine tot mai evident cand este directionata spre alti oameni.De exemplu,cineva poate iubi pe sotul sau atat de mult incat isi va pierde in mod constient o datorie pentru a fii cu el sau pentru a-l multumi.De exemplu,o femeie isi da jos hijabul doar pentru a-l multumi pe sotul ei.Stie ca este gresit dar ar face orice pentru aceasta dragoste extrema.Un barbat din salaf care era obsedat de sotia lui,el a facut sujud ei.Nu intelegeti gresit,sotii sunt incurajati sa se iubeasca unul pe celalalt si trebuie sa faca orice pentru a dezvolta si a pastra aceste sentimente de dragoste.Profetul pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa si-a iubit sotiile si vice versa.
Dar Profetul pacea si binecuvanatrea lui Allah fie asupra sa nu a lasat aceasta iubire sa il distraga de la religia sa de la obligatiile fata de Allah.Aisha ,Allah sa fie multumit de ea,a spus:Profetul pacea si binecuvantarea lui Allah obisnuia sa isi petreaca timpul cu mine jucandu-se sau vorbind dar de indata ce auzea athanul ne ridicam si plecam la rugaciune."
Deci in islam,Dragostea adevarata-cand ne referim la oameni -poate fii definit ca iubind pe cineva drag dar pastrand contextul religiei noastre credintele si datoriile.
-
Membru Special

02-03-2007, 04:04 PM
Dragostea inainte de casatorie poate fii complicata .Multi dintre noi vom avea pe cineva cu care vom vrea sa ne casatorim.Adesea observam acea persoana si lucrurile marunte pe care le face.Problema este ca am fost prea influetati de societatea noastra.Tv,filme ne provoaca sa simtim un gol in vietile noastre.Astfel cream aceast imaginar scenariu "Romeo si Julieta" pentru a umple golurile .Unii se pot gasi intrun flux intre realitate si fictiune.
Adesea ne gandim ca suntem indragostiti de cineva dar in realitate sunt indragostiti de idea de a iubi pe cineva.Musulmanii trebuie sa ramana pragmatici si sa nu isi lase emotiile sa ii copleseasca la extrem.Nu este gresit sa iubesti pe cineva sau sa placi pe cineva inainte de casatorie.Casatoriiile nu trebuie sa fie aranjate.Este bine sa placem o persoana inainte de a ne casatoria cu ea atata timp cand nu se depaseste limitele date de Allah.Profetul pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa a precizat ca doua persoane care nu sunt casatorite se pot indragosti.El pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa a spus:"Cel mai bun lucru pentru doua persoane care se iubesc,este sa se casatoreasca."
Din moment ce tipurile de dragoste haram poate scapa de sub control nu ne va aduce cu siguranta un pacat;pacatul se va scrie daca vom actiona datorita acestor sentimente.Iubirea fata de lucrurile haram poate eventual sa ne duca spre negarea credintei noastre.
-
02-03-2007, 04:37 PM
assalamu alaikum wa rahmatu-llahu ta'ala wa barakatuhu,
...intr-adevar iubirea de dragul lui Allah ta'ala trebuie sa fie telul nostru...
...trebuie sa ne straduim a ne iubi unii pe altii de dragul lui Allah si in numele Sau,
asa cum trebuie sa ne straduim sa traim fiecare clipa pentru Allah subhanahu wa ta'ala si in numele lui...
...fiecare gura de aer pe care o inspiram, fiecare clipa pe care o traim, daca nu este in numele lui Allah ta'ala ,
este o risipa ...
...insa...
daca Profetul , pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra lui, a recomandat companionilor sai, ca in cazul in care au de vorbit ceva cu o femeie ne-mahram, sa o faca de dupa o perdea ... si daca Profetul , pacea si binecuvantarea lui Allah ta'ala nu a atins niciodata mana unei femei straine, atunci, este clar ca dragostea de dragul lui Allah nu va fi nutrita sau marturisita de catre o femeie, special, unui barbat ne-mahram si nici invers...
...daca femeile musulmane, isi vor pleca privirile, nu vor discuta cu barbati ne-mahram decat in situatii inevitabile, daca discutia se va purta scurt, la obiect , fara priviri directe, si pe un ton neutru fara mladieri ale vocii ... daca musulmancele s-ar feri sa poarte discutii de orice fel , chiar cu continut religios, prin intermediul internetului cu barbati, musulmani sau nu, nici nu s-ar ajunge la situatii in care sa trebuiasca sa ne intrebam...si acum, ce ne facem?...este sau nu interzis?...
... draga Villhelmiina, este foarte important ca o noua musulmanca sa invete cat poate de mult despre Islam, inainte sa se casatoreasca, tocmai pentru a stii ce anume sa observe la viitorul sot... sant si cazuri in care sotul, muslman nascut, a inceput sa practice Islamul abia dupa casatorie, invatand impreuna cu sotia sa, indemnandu-se reciproc si intrecandu-se amandoi in a fi pe placul lui Allah subhanahu wa ta'ala ... insa de cele mai multe ori, in loc sa invete sotia convertita de la sotul musulman, s-a intamplat ca nu numai sa nu aiba ce invata, ci sa fie mai degraba impiedicata de acesta, de pilda, in imbracarea hijabului, in efectuarea rugaciunii, etc...
...si intr-adevar, chiar intr-o casatorie, sau mai ales intr-o casatorie, dragostea de dragul lui Allah subhanahu wa ta'ala este mai pretioasa decat dragostea lumeasca, si ea este cea care ne va asigura succesul la Allah subhanahu wa at'ala, inshaallah, amin!
assalamu alaikum wa rahmatu-llahu ta'ala wa barakatuhu
"Doamne! Nu duce in ratacire inimile noastre, dupa ce Tu ne-ai calauzit si da-ne noua indurarea Ta, caci Tu esti Cel Darnic!"
(Surat 'Al-'Imran:8)

-
02-03-2007, 06:19 PM
Assalam aleykum! Cand eu la randul meu am intrebat acest lucru... mi s-a raspuns...ca poti sa te indragostesti de o persoana care nu iti este sot, dar nu ii poti spune "te iubesc" de exemplu. Toate manifestarile de acest fel trebuie sa aiba loc dupa casatorie, dar sentimentul in sine nu este pacat. Cum a zis si Anna... e cel mai bine ca acest sentiment sa apara inainte de casatorie...
| « Previous Thread | Next Thread » |
| Thread Information |
Users Browsing this ThreadThere are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests) |