Notices

Page 2 of 5 FirstFirst 1234 ... LastLast
Results 11 to 20 of 48
  1. Tafsir : Surat AN-NISA' versetul 34 . 
    fondator suleiman's Avatar
    "Barbatii sunt proteguitori ai femeilor , datorita calitatilor deosebite cu care i-a daruit ALLAH si datorita cheltuielilor pe care le fac din bunurile lor . Iar cele evlavioase sunt ascultatoare si pazitoare in absenta sotilor lor, pe care si ALLAH le pazeste . Pe acelea de a caror neascultare va temeti , povatuiti-le , parasiti-le in paturi si loviti-le. Dar daca ele asculta de voi, atunci nu mai cautati pricina impotriva lor . ALLAH este Cel mai Inalt si Maret"

Barbatii sunt proteguitori ai femeilor , datorita calitatilor deosebite cu care i-a daruit ALLAH :
    Calitatile deosebite :
    - Protectia femeilor .
    - Zestra acordata sotiei la casatorie .
    - Barbatii sunt mai duri si mai intelepti la necazuri , in timp ce femeile sunt sensibile si se arunca cu inima inainte.

Femeia trebuie sa-si asculte barbatul atata vreme cat nu-i cere un pacat .

Si datorita cheltuielilor pe care le fac din bunurile lor :
    Savantii au doua pareri :
    A- Daca nu are bani si nu poate sa-i plateasca cheltuielile , are dreptul sa anuleze casatoria lor .(Malek , As-Safi'i)
    B- Chiar daca nu are , nu se anuleaza casatoria .(Abu Hanifah)

Iar cele evlavioase sunt ascultatoare si pazitoare in absenta sotilor lor, pe care si ALLAH le pazeste :
    Adica femeia protejeaza banii sotului si bunurile lui in lipsa sa , la fel cu se protejeaza pe ea cand nu este prezent , nu-l insala ....

Pe acelea de a caror neascultare va temeti :
    Asa este scris , va temeti , si asa s-a tradus , dar nu asta e sensul .
    Va temeti adica sunteti sigur ca o sa fie neascultatoare .
    Aceasta neascultare , este doar cand este vorba de un lucru pe care ALLAH l-a permis , nu si cand barbatul cere un pacat sau un lucru interzis .

povatuiti-le :
    Folosiind Quranul , prin explicatie si cu rabdare , si cu buna sfatuire .

parasiti-le in paturi :
    Adica sa dormiti cu ele in pat dar fara sa le bagati in seama , sau sa dormiti in alt loc din camera .

si loviti-le:
    Este a-3-a etapa , si ultima solutie , nu are voie barbatul sa apeleza direct la ea .
    A lovi adica a impunge pentru a educa sau pentru a atrage atentie , sau a lovi fara sa se sparga un os , sau sa ramana un semn , sau sa se provoace o rana .
    Cand o loveste ?
    Doar cand nu-l asculta in :
    - Ii cere un Halal si il refuza .
    - Ii cere drepturile sexuale si il refuza fara un motiv religios .
    - Refuza sa-l asculte cand ii cere sa nu intre cineva la el acasa in lipsa sa .
    - Daca face un pacat clar (nu include sa-l insele) .

Si cum am descris mai sus lovitura , nu si cum se aude in ziua de azi , la motiv si la fara motiv .

Dar daca ele asculta de voi :
    Adica , cand motivul dispare prin intoarcerea lor la ascultare .

atunci nu mai cautati pricina impotriva lor :
    Adica , sa nu fabricati ceea ce ele nu au facut ca sa fiti nedrepti cu ele .
    (unii zic ca ar insemna sa nu le cereti dragostea) , in orice caz este o oprire de la nedreptatire .

ALLAH este Cel mai Inalt si Maret :
    Adica o barbatilor fiti cu mila si dreptate , iar daca credeti ca aveti puteri asupra femeilor , sa nu uitati de puterea Lui ALLAH asupara voastra .
    Si sa nu depaseasca nici un barbat masura , si sa nu fie nedrept ca ALLAH este Cel mai Inalt si Maret .

2. Urmatorii 5 au spus mersi lui suleiman pentru acest subiect

batool391 (02-19-2008), dana (07-02-2007), daniela_muslimah (02-15-2007), Saira (02-15-2007), UmmYaser (08-28-2009)

3. Re: Tafsir : Surat AN-NISA' versetul 34 . 
    Deosebit Mariyah's Avatar
    dar de ce se numeste sura an nisa si nu doar sura nisa , ce semnifica acel "an"?

4. Re: Tafsir : Surat AN-NISA' versetul 34 . 
    De fapt nu este an , este al
    nisa : نساء
    al-nisa' = النساء
    dar pentru ca n este o litera solara (samsiyah) , se pronunta cuvantul ca si cum nu exista litera (l) , si se pune un accent pe litera care o urmeaza .

De exemplu :
    Shams (soare) ,se scrie Al-Shams (soarele) , se citeste : As-shams .

nisa : femei , se scrie Al-Nisa : femeile , se pronunta An-nisa .

5. Re: Tafsir : Surat AN-NISA' versetul 34 . 
    Membru de onoare imanikka's Avatar
    Quote Originally Posted by Villhelmiina View Post
    dar de ce se numeste sura an nisa si nu doar sura nisa , ce semnifica acel "an"?
    Anamaria nustiu cat de bine pot sa-ti explic dar o sa incerc. Cuvantul este scris cu Al ( articol hotarat ), adica Al-Nisa'. de ce s-a citit An-nisa' ? Pentru ca in Limba araba avem litere solare si lunare. Atunci cand cuvantul incepe cu o litera solara precum n , sh(ams) precedat de articolul Al , atunci are loc o asimilare si nu se pronunta al-Shams ( soare) dar se pronunta Ashams. Acest fenomen de asimilare nu are loc decat atunci cand articolul se gaseste in fata anumitor litere, nuite solare, celelalte fiind numite lunare.

Daca nu ai inteles poate explica cine mai bine

6. Re: Tafsir : Surat AN-NISA' versetul 34 . 
    Quote Originally Posted by AishaA View Post
    Ce ma intereseaza pe mine e sa trasam clar limitele in ce priveste afirmatii care intelese gresit pot genera abuzuri... Detaliile sunt absolut necesare...
    Si daca nu sunt detalii ?
    Oricine stie araba intelege direct sensul versetului pentru ca e clar , de aceea explicatile sunt discutabile , si fiecare isi intareste raspunsul bazandu-se pe Hadith sau pe alte versete .

Am mai zis de mai multe ori si in alte locuri , nu sunt deacord sa modific islamul ca sa fie mai pe placul celor care sunt impotriva lui .

Cine crede o face pentru el , si cine nu crede o face impotriva sufletului sau , iar noi nu avem decat sa mergem mai departe .

7. Re: Tafsir : Surat AN-NISA' versetul 34 . 
    Scuza ma , dar acela care o bate pe sotia sa pentru ca nu a gatit nu o face ca are drept ci pentru ca e bolnav .

Se intelege clar ce inseamna cuvantul nushuz si ce inseamna a lovi .

Eu traduc tafsirul si nu-l fac , pentru nu sunt capabil sa explic eu Quranul .

Cuvantul daraba se traduce si asa si inseamna : a lovi .
    Cuvantul nushuz se traduce neascultare .

Daca vine dupa aceea explicatia o traduc , dar mai intai sensul cuvantelor .

Nu , sincer , nu ma priveste ce fac musulmanii in sensul ca ma simt vinovat pentru pacatele lor . Ma intereseaza sa aduc aminte oamenilor , si nu pentru ei o fac ci pentru sufletul meu si in scopul de a indeplini una dintre multe datorii lasate in urma .

"Dar daca ALLAH ar voi, ei nu I-ar face asociati ! Insa Noi nu te-am facut pazitor peste ei si tu nu esti nic chezas pentru ei " .6-107

"Noi stim bine ce spun ei . Tu nu esti pus siluitor peste ei. Si indeamna-l prin Quran pe acela care se teme de amenintarea Mea " 50-45

"Deci indeamna! Tu esti numai un indemnator . Tu nu ai putere asupra lor" 88-21,22

Eu vad ca subiectul ia o alta cale , nu asta era intentia mea .
    Daca sunt nelamuriri in legatura cu traducere atunci sa fie in subiect , daca nu atunci se poate posta in consiliere matrimoniala .

8. Re: Tafsir : Surat AN-NISA' versetul 34 . 
    Aicha .

Arata-mi o femeie ca si mamele credinciosilor !

9. Re: Tafsir : Surat AN-NISA' versetul 34 . 
    moderator Saira's Avatar
    al salamou alaykoum

:smile06: Aicha

:smile06: Suleiman

mersi frumos pentru tafsir si pentru discutia dintre voi din care am avut mult de invatat

barakAllahou fikoum

10. Re: Tafsir : Surat AN-NISA' versetul 34 . 
    Deosebit
    despre a 3-a etapa cu lovitul femeii nu inteleg intrucat am auzit despre un hadis in care profetul spune ca sa lovesti femeia este mai mult simbolic spus..ca si cum o lovesti cu o floare sau o pana sau ceva foarte usor...

11. Re: Tafsir : Surat AN-NISA' versetul 34 . 
    Quote Originally Posted by Hayat View Post
    despre a 3-a etapa cu lovitul femeii nu inteleg intrucat am auzit despre un hadis in care profetul spune ca sa lovesti femeia este mai mult simbolic spus..ca si cum o lovesti cu o floare sau o pana sau ceva foarte usor...
    Nu este un astfel de hadith , dar daca zici , te rog sa-mi dai sursa .

Profetul n-ar zice un lucru care contrazice Quranul .

12. Re: Tafsir : Surat AN-NISA' versetul 34 . 
    Sincer , nu am hadithurile adunate , pentru ca pur si simplu inteleg direct sensul versetului .

Nu stiu , ceva nu inteleg , iara vreti sa faceti sa para altfel cum este .

Ma rog , o sa caut ceea ce vrei si o sa le adun inchallah .

Apropo , de unde ai scos chestea aia cu siwak ?
    Asta nu are legatura sub nici o forma intre barbat si femeie , asta e un Ijtihad care se bazeaza pe hadithul sahih cand profetul a zis catre un mawla al lui :"Wallahi , de nu mi-as fi fosr frica de ALLAH te-as fi batut cu acest siwak"

Page 2 of 5 FirstFirst 1234 ... LastLast
Thread Information
Users Browsing this Thread

There are currently 2 users browsing this thread. (0 members and 2 guests)