"Barbatii sunt proteguitori ai femeilor , datorita calitatilor deosebite cu care i-a daruit ALLAH si datorita cheltuielilor pe care le fac din bunurile lor . Iar cele evlavioase sunt ascultatoare si pazitoare in absenta sotilor lor, pe care si ALLAH le pazeste . Pe acelea de a caror neascultare va temeti , povatuiti-le , parasiti-le in paturi si loviti-le. Dar daca ele asculta de voi, atunci nu mai cautati pricina impotriva lor . ALLAH este Cel mai Inalt si Maret"
Barbatii sunt proteguitori ai femeilor , datorita calitatilor deosebite cu care i-a daruit ALLAH :
Calitatile deosebite :
- Protectia femeilor .
- Zestra acordata sotiei la casatorie .
- Barbatii sunt mai duri si mai intelepti la necazuri , in timp ce femeile sunt sensibile si se arunca cu inima inainte.
Femeia trebuie sa-si asculte barbatul atata vreme cat nu-i cere un pacat .
Si datorita cheltuielilor pe care le fac din bunurile lor :
Savantii au doua pareri :
A- Daca nu are bani si nu poate sa-i plateasca cheltuielile , are dreptul sa anuleze casatoria lor .(Malek , As-Safi'i)
B- Chiar daca nu are , nu se anuleaza casatoria .(Abu Hanifah)
Iar cele evlavioase sunt ascultatoare si pazitoare in absenta sotilor lor, pe care si ALLAH le pazeste :
Adica femeia protejeaza banii sotului si bunurile lui in lipsa sa , la fel cu se protejeaza pe ea cand nu este prezent , nu-l insala ....
Pe acelea de a caror neascultare va temeti :
Asa este scris , va temeti , si asa s-a tradus , dar nu asta e sensul .
Va temeti adica sunteti sigur ca o sa fie neascultatoare .
Aceasta neascultare , este doar cand este vorba de un lucru pe care ALLAH l-a permis , nu si cand barbatul cere un pacat sau un lucru interzis .
povatuiti-le :
Folosiind Quranul , prin explicatie si cu rabdare , si cu buna sfatuire .
parasiti-le in paturi :
Adica sa dormiti cu ele in pat dar fara sa le bagati in seama , sau sa dormiti in alt loc din camera .
si loviti-le:
Este a-3-a etapa , si ultima solutie , nu are voie barbatul sa apeleza direct la ea .
A lovi adica a impunge pentru a educa sau pentru a atrage atentie , sau a lovi fara sa se sparga un os , sau sa ramana un semn , sau sa se provoace o rana .
Cand o loveste ?
Doar cand nu-l asculta in :
- Ii cere un Halal si il refuza .
- Ii cere drepturile sexuale si il refuza fara un motiv religios .
- Refuza sa-l asculte cand ii cere sa nu intre cineva la el acasa in lipsa sa .
- Daca face un pacat clar (nu include sa-l insele) .
Si cum am descris mai sus lovitura , nu si cum se aude in ziua de azi , la motiv si la fara motiv .
Dar daca ele asculta de voi :
Adica , cand motivul dispare prin intoarcerea lor la ascultare .
atunci nu mai cautati pricina impotriva lor :
Adica , sa nu fabricati ceea ce ele nu au facut ca sa fiti nedrepti cu ele .
(unii zic ca ar insemna sa nu le cereti dragostea) , in orice caz este o oprire de la nedreptatire .
ALLAH este Cel mai Inalt si Maret :
Adica o barbatilor fiti cu mila si dreptate , iar daca credeti ca aveti puteri asupra femeilor , sa nu uitati de puterea Lui ALLAH asupara voastra .
Si sa nu depaseasca nici un barbat masura , si sa nu fie nedrept ca ALLAH este Cel mai Inalt si Maret .
Results 31 to 40 of 48
|
|
-
02-14-2007, 11:04 PM
-
Urmatorii 5 au spus mersi lui suleiman pentru acest subiect
batool391 (02-19-2008), dana (07-02-2007), daniela_muslimah (02-15-2007), Saira (02-15-2007), UmmYaser (08-28-2009)
-
-
03-12-2007, 06:33 PM
eu, una, nu stiu daca ingerii o parasesc..
eu stiu asa: a zis Rasulullah (sal Allahu alayhi wa salam!): "Orice femeie care moare, iar sotul ei e multumit de ea, va intra in Paradis."
deci >>> daca el e multumit, Allah e multumit..
daca el e nemultumit.. Allah va fi nemultumit.. (si asta e mai important decat daca stau sau nu ingerii cu noi)
concluzie: cauta sa-l multumesti si-l vei multumi pe Allah

~~~
si a mai zis Rasulullah (sal Allahu alayhi wa salam): "Daca o femeie isi face cele cinci rugaciuni zilnice, isi posteste luna (de Ramadhan), e ascultatoare fata de sotul si isi pazeste castitatea, atunci i se va spune: "Intra in Paradis pe oricare dintre porti doresti."
Subhana Allah!! pentru o femeie asta e de-ajuns, ca sa intre in Rai...
si la fel si in verset: " [...] Iar cele evlavioase [dintre femei] sunt ascultatoare si pazitoare [ale celor care trebuiesc pazite] in absenta [sotilor lor] pe care si Allah le pazeste. Pe acelea de a caror neascultare va temeti, povatuiti-le, parasiti-le in paturi si loviti-le! Dar daca ele [revin si] asculta de voi, atunci nu mai cautati pricina impotriva lor. Allah este Cel mai Inalt, Maret ['Aliyy, Kabir]"
Subhana Allah!! ei sunt "qawwamun" pentru noi, si de aceea Allah Preainaltul le-a dat acest drept: ca le datoram supunere...
si chiar daca o femeie e nedreapta si e razvratita si nesupusa, Allah ii invata pe barbati: luati-o usor: intai povatuiti, daca nu merge _ le lasati in paturi, daca nu merge le loviti. Cand asculta din nou, nu le mai cautati lor pricina..
si zice Profetul (sal Allahu alayhi wa salam!): "Femeia este precum o coasta: daca doriti sa o indreptati, se va frange; insa daca ca place de ea, veti face in asa fel incat indoitura sa ramana inea." (Bukhari si Muslim)
si "Femeia a fost creata dintr-o coasta si nu va putea fi nicicum indreptata. Asadar, daca doriti sa va folositi de ea, faceti-o astfel ca indoitura sa ramana in ea. Iar daca incercati sa o indreptati, o veti frange, iar frantura inseamna divortul de ea."
~~~
الحمد لله avem drepturile noastre ca musulmane.. sunt ataaatea ahadith in care este clar... si nu inteleg de ce se discuta chiar atat de mult pe marginea acestui verset
Allah sa ne ajute sa fim cat mai Drepte si sa ne ierte greselile.. Ya Rabb! Ameen.
~~~
الحمد لله
"Pentru aceia care raspund Domnului lor si implinesc Rugaciunea [As-Salat], iar pentru treburile lor [tin] sfat laolalta si dau Dania [Az-Zakat] din cele cu care ii inzestram." (Surat Ash-Shura_Sura "Sfatului" (42):38)
-
03-12-2007, 08:37 PM
Profetul
a zis :
" Daca o femeie doarme , parasind patul sotului ei , si il refuza : Se supara pe ea Cel din cer pana cand o iarta sotul ei " Hadith Sahih (Bukhari -Muslim) .
" De la 3 persoane , ALLAH nu accepta rugaciunea , si nici nu se ridica din partea lor la ALLAH nici o Hasanah : Sclavul neascultator pana cand se intoarce la stapanii sai si pune pana lui in a lor , Femeia pe care sotul e suparat pana cand se multumeste de ea , si Beatul pana cand se trezeste (din bautura sa) ." (Eben-Khuzaimah , Ad-Diya' Al-makdisi , At-Tabarani , Bayhaki) .
"Daca un barbat isi cheama nevasta in patul sau , si ea il refuza , iar el doarme suparat pe ea , o blestema ingerii pana diminiata " (Sahih , Bukhari si muslim)
-
03-12-2007, 11:23 PM
Sora mea..
am vazut filmul pe care mi l-ai trimis _ eu zic sa nu-ti bati capul prea tare cu asta... Oameni fara minte au fost dintotdeauna, mai sunt si vor mai fi si altii wa Allah `Alim..
e bine sa-ti cunosti drepturile si sa stii sa ceri ceea ce Allah ti-a dat.
Daca omul acela n-avea altceva de vorbit la predica de vineri decat ca dupa mintea lui sunt 3 tipuri de femei cu care nu poti trai decat daca le bati mereu, cand Profetul (sal Allahu alayhi wa salam) la ultima predica a vorbit de bunul tratament daruit femeilor.. e problema lui. Nebun e cine il asculta.
Tu stii care e motivul pentru care el te poate lovi, si ca nu are dreptul sa faca asta de-odata _ adica nu l-ai ascultat - te-a atentionat, ai continuat - te-a parasit in pat (deja, eu zic, daca se ajunge pana la punctul asta e grav).. si daca sotia tot nu asculta, atunci pe buna dreptate sa o loveasca. Dar chiar daca o loveste, nu o face tare.
Si mai mult _ cand ea asculta "nu-i mai cauti pricina". Asa a spus Allah. Daca omul acela zice ca-s 3 tipuri de femei cu care nu poti trai decat daca le bati mereu, toata viata, cand Allah zice ca daca ea asculta "nu-i mai cauti pricina" eu zic ca trebuie sa-si faca un control la cap
... si el va raspunde pentru ceea ce a zis in fata lui Allah (mai ales daca prin vorbele lui i-a facut pe altii sa se poarte intr-un anume fel).
Tu iti stii drepturile tale, eu zic ca versetul e clar, stii sa ceri ceea ce Allah ti-a dat (dar nu cred ca e cazul sa ajunga sotul tau sa te loveasca vreodata) asa ca nu-ti bate capul cu ce zice unul si ce zice altul. Daca vine cineva si te intreaba de lucrul asta din Islam: poti sa ii explici foarte clar si cu calm si nu trebuie sa ne fie rusine ca scrie asa ceva in Qur'an. Din contra, e un lucru bun.
Serios vorbind, cand o femeie e chiar indaratnica si neascultatoare _ un barbat se poate pierde cu firea, isi pierde rabdarea si uite asa mai apare un ochi vanat (ma refer aici, in Romania, cand te uiti in jur)..
In Qur'an barbatul musulman e oprit de la asta: nu lasi furia sa te domine, ci prima oara o povatuiesti pe sotie si tot asa. Daca se ajunge la lovire deja e chiar grav. Si chiar de se ajunge la lovit - lovirea nu e tare.
+ ca nu are voie sa-ti atinga fatza _ sa te loveasca..
deci motivul este clar: neascultare. Nu dupa "hachitele" unui barbat, cum spuneai si tu, sora
.. caci Profetul (sal Allahu alayhi wa salam) in ceea ce a spus a asemanat femeia cu o coasta. De ce? pai daca tii o coasta in mana si incerci sa o indrepti, ia incearca! ce se intampla? Se va rupe!! Deci nu poate barbatul sa faca femeia sa fie perfecta, exact asa cum vrea el (fiindca asa e firea femeii), ci sa faca in asa fel incat "indoitura sa fie la interior". Adica sa nu lase defectul ei sa iasa la suprafata.
+ daca un barbat vede ceva rau in sotia lui i se spune sa se uite la altceva in ea, care este bun
+ "cei mai buni dintre voi sunt cei mai buni cu sotiile lor, iar eu (profetul Muhammad) sunt cel mai bun cu sotiile mele" _ si atunci Exemplul e Profetul (sal Allahu alayhi wa salam!)
~~~
deci, eu zic ca nu ai de ce sa-ti faci atatea griji. Eu cred ca s-a inteles si este clar ceea ce a zis Allah Subhanahu wa Ta'ala in Qur'an.. cred ca stii bine ce drepturi are femeia musulmana..
si de ce sa fii ingrijorata?
>>> daca te intreaba un crestin sau altcineva de lucrul asta cu lovirea e simplu de explicat... si nu e o rusine
>>>>>sau daca te gandesti la cum interpreteaza unii si ce fac dupa mintea lor _ nebuni s-au gasit mereu si nu are rost sa-ti bati capul cu ei; poate te gandesti la ce ar pati unele surori musulmane, pentru ceea ce spun oamenii: daca ea e nedreptatita de ei cu ceva, cu siguranta Allah e Drept, si daca nu i se face Dreptate ei in lumea asta, Dincolo i se va face cu siguranta.
Te-ai mai linistit?
...
السلام عليكم و رحمة الله
"Pentru aceia care raspund Domnului lor si implinesc Rugaciunea [As-Salat], iar pentru treburile lor [tin] sfat laolalta si dau Dania [Az-Zakat] din cele cu care ii inzestram." (Surat Ash-Shura_Sura "Sfatului" (42):38)
-
03-13-2007, 06:54 AM
Nici o problema, surioara mea..

Daca suntem la un consens asupra lovirii simbolice, asa cum ii spui tu?… hmm.. pai ia sa cautam impreuna un raspuns la intrebarea ta doar din ceea ce s-a postat deja pana acum…
Si eu spun ca totusi inca de la inceput s-a stabilit ca lovitura e usoara (sau „simbolica”, cum spui tu) _ adica asupra acestui lucru ar trebui sa fim deja la un consens inca de la bun inceput
_ prima postare:
----------------------------------------
dar hai sa analizam impreuna tot ceea ce s-a zis pana acum
si sa vedem daca mai exista vreo nelamurire dupa aceea.
S-a zis asa:
>> 1. cum se intelege un verset din Qur’an, si despre interpretarea sa
>> 2. tafseerul propriu-zis asupra versetului 4:34
>> 3. motivul trimiterii acestui verset
>> 4. cuvintele „nushuz” si „daraba”
- sensurile lor
- explicatia lor
- legatura lor cu explicatia acestui verset
>> 5. in hadith nu se interzice lovirea femeii si profetul a precizat _ „darb ghair mubreh"
>> 6. explicatia pentru ceea ce este „ghayr mubreh"
>> 7. Ijtihad (pe baza hadith-ului legat de siwak)
>> 8. ahadeeth
- despre neascultarea femeii
- lovirea femeii
- comportamentul fata de femeie
>> 9. CONCLUZIE
~~~~~
1. Cum se intelege un verset din Qur’an si despre interpretarea sa
~~~
2. Despre Tafsirul propriu-zis asupra versetului 4:34
Hai sa citim chiar prima postare, sora mea.. si ia uite:
~~~
3. Motivul trimiterii acestui verset
~~~
4. Despre cuvintele „daraba” si „nushuz”
~ sensul lor
~ explicatia lor
a. „Nushuz”
b. „Daraba”
~~~
5. In hadith nu se interzice lovirea femeii si Profetul a precizat _ „darb ghair mubreh”
~~~"Pentru aceia care raspund Domnului lor si implinesc Rugaciunea [As-Salat], iar pentru treburile lor [tin] sfat laolalta si dau Dania [Az-Zakat] din cele cu care ii inzestram." (Surat Ash-Shura_Sura "Sfatului" (42):38)
-
03-13-2007, 07:03 AM
6. Explicatia a ceea ce inseamna „ghair mubreh”
~~~
7. Ijtihad (pe baza hadith-ului legat de siwak)
~~~
8. Ahadeeth (hadith-uri)
a. despre neascultarea femeii si lovirea ei
b. lovirea femeii
c. comportamentul fata de femeie
~~~~~~
9. CONCLUZIE
-
03-13-2007, 07:11 AM
~~~~~~~
Insha’a Allah eu sper sa nu mai fie nici un dubiu..
mie mi se pare destul de clar ceea ce s-a postat deja.. Allah `Alim
Insha’a Allah.. Allah sa ne ajute si sa ne lumineze mintea si sa ne daruiasca intelepciune ca sa putem intelege si invata religia.
وَالْعَصْرِ
إِنَّ الْإِنسَانَ لَفِي خُسْرٍ
إِلَّا الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ وَتَوَاصَوْا بِالْحَقِّ وَتَوَاصَوْا بِالصَّبْرِ
„Jur pe timp!/ Ca omul va fi in pierdere,/ Afara de aceia care cred si implinesc fapte bune si se indeamna unul pe altul catre Adevar si se indeamna unul pe altul la rabdare.”
~~~
(Surat Al-`Asr (103)
~~~
eu consider ca lucrurile sunt destul de clare, sau cel putin, daca mai sunt neclaritati sunt mici si putine
si spun ca am putea trece deja si la tafsirul altor versete, voi ce ziceti?
adica eu cred ca s-a discutat suficient asupra acestui verset (si daca a mai ramas ceva de zis, cred ca e foarte putin إنشاء الله ) asa ca, frate Suleiman, cand ne postezi tafseerul unui alt verset?
-
03-13-2007, 05:39 PM
Nu e nici o problema, sora mea... nu are de ce sa-ti para rau

si nici eu nu regret ca s-a vorbit, mai bine sa stii... decat sa lasi lucrurile asa
si ma bucur daca lucrurile s-au mai limpezit acum

Cum zicea o prietena ca i-a spus sotul ei.. "in Islam partea frumoasa e ca ai intrebari si poti sa le pui, pentru ca le gasesti raspunsul"...
الحمد لله... الحمد لله

-
-
membru de onoare

05-15-2007, 01:25 PMWow, dar v-ati framanatat ceva, nu gluma...am avut rabdare, alhamdulillah si am ajuns la final
, mashaa ALLAH Daniela, ALLAh sa te rasplateasca, sincer, stai bine cu autocontrolul
.
Alhamdulillah ca ALLAH ne-a lasat islamul, nu-mi pot nici macar imagina ce s-ar fi intamplat pe acest forum dc aceasta "chestiune" ar fi fost dezbatuta de catre persoane care habar nu au de Coran, hadisuri........................
Baraka ALLAHu fiikum Suleiman, este obligatia ta morala sa faci lumina in asemenea situatii
, cred ca este f important sa intervii intotdeauna cu explicatii referitoare la "traducerile" versetelor, hadisurilor...
Aysha
...inshaa ALLAH cred ca este clar acum pentru toata lumea, ce zici, trecem la alt verset?????

| « Previous Thread | Next Thread » |
| Thread Information |
Users Browsing this ThreadThere are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests) |