“ Spune daca parintii vostri, fiii vostri, fratii vostri, sotiile voastre, clanul vostru, bunurile pe care le-ati dobandit negotul de a carui lancezire va temeti si locuintele de care sunteti multumiti va sunt voua mai scumpe decat Allah, decat trimisul sau si decat lupta pe calea Lui, atunci asteptati-va sa vina Allah cu porunca(pedeapsa) Sa! Iar Allah nu calauzeste neamul de nelegiuiti” (Tewbe 24)
Cum ajungi sa-l iubesti pe Allah si pe trimisul sau, dupa cum spun renumiti teologi musulmani, “ Cunoaste-l pe Allah pentru a-l iubi”; Cu cat omul il cunoaste mai mult pe Allah cu atat creste si iubirea pentru El si cu cat mediteaza mai mult la binefacerile lui Allah cu atat ii creste credinta, caci este din firea omului sa-l iubeasca pe cel care face binefaceri.
Ca în orice domeniu spiritual, practica meditaţiei prin rugaciune, poate avea suişuri şi coborîşuri. Putem evita eşecurile dacă sîntem avizaţi în ceea ce priveşte obstacolele ce pot fi întîlnite în această practică. Unele dintre marile obstacole cele mai frecvent întîlnite sînt mînia, îndoiala şi gîndurile negative care tulbură fiinţa adesea si slabeste credinta.
Cat timp am petrecut citind Coranul? Cat timp am petrecut citind viata profetilor si a companionilor? Cat timp am petrecut meditand la binefacerile Paradisului si chinurile Iadului?
E bine sa facem comparatite intre timpul petrecut in scopul acestei vieti si cel petrecut in scopul multumirii lui Allah, atunci putem realiza pe cine iubim mai mult.
Mentalul trebuie supravegheat cu atenţie, vigilenţă şi luciditate. Să nu permitem valurilor mentale de iritare, gelozie, mînie, ură, rautate ş.a. să se manifeste. Ele sînt duşmanii meditaţiei, păcii şi înţelepciunii. Suprimarea lor se realizează cultivînd gînduri sublime şi divine, gandind fumos fata de tot ce ne inconjuara chiar daca cei din jurul nostru ne transmit ganduri negative noi sa gandim frumos astfel la randul nostru vom transmite o stare de bine si InshaAllah gandurile noastre bune sunt ca niste unde care vor vibra pozitiv asupra tuturor.
In rugaciune trebuie foarte multa concentrare, liniste (interioara dar si exterioara), sa nu memorezi ci sa treci prin sufletul tau, sa crezi si sa vibreze in interiorul tau ceea ce spui, prin rugăciune ,Dua’a, prin post, inshaAllah sa te regasesti cat mai usor. Incearca sa te pregatesti temeinic pentru fiecare rugaciune, grandest-te ca e poate ultima din viata ta, incearca sa te apropii cat mai mult de creatorul tau, incetul cu incetul vei atinge momentul de intensiatate maxima, insa cu rabdare.
“O, Allah, fa-ne pe noi dintre robi tai cei evlaviosi , dintre cei care te iubesc pe Tine sip e trimisul tau Muhammed, mai mult ca pe oricine si orice, sin u ne face pe noi dintre cei care au devenit robii acestei lumi si fa ca aceasta viata sa devina robul nostru”
Results 1 to 10 of 39
|
|
-
02-27-2007, 08:57 PM
Salam aleikum wr wb
am nevoie de ajutorul vostru. Cum as putea sa ma concentrez in timpul rugaciunilor? Am invatat mecanic textul, stiu doar ff putine cuvinte si ff rar o fac fara s gandesc la altceva. Pur si simplu imi vin tot felul de lucruri in minte. Am incercat sa ma gandesc la Kabba, lumina, numele lui Allah (SWT) dar apoi fie raman concentrata la ce ma gandesc fie trece la altceva.
sfaturi va rog?
-
02-28-2007, 12:46 AM
-
02-28-2007, 11:42 AM
Assalamu Aleykum!
Aceeasi problema am avut-o si eu la inceput, cu concentrarea...tot la fel invatasem si eu rugaciunea....
Eu am inceput sa citesc mai mult traducerea cuvintelor din rugaciune in limbra romana, pentru a fii mai constienta de ceea ce zic...
Si ceea ce m-a ajutat foarte mult...incearca sa te concentrezi pe fiecare pas in parte...sa iti mentii concentrarea la inceput macar pentru fiecare pozitie...
Eu imi propuneam sa stau foarte concentrata sa spun Al Fatiha, apoi sa stau concentrata in pozitia ruku, apoi in sujud...si de fiecare data cand spuneam Allahu Akbar urma o noua ambitie de a nu ma gandi la altceva...
Nu stiu daca am fost clara in ceea ce am vrut sa spun...
-
02-28-2007, 01:11 PM
assalamu alaikum wa rahmatu-llahu ta'ala wa barakatuhu,
draga surioara,
incearca sa-ti inchipui ca rugaciunea pe care tocmai o implinesti, este ultima pe care Allah subhanahu wa ta'ala te va lasa sa o faci in aceasta viata!...
assalamu alaikum wa rahmatu-llah
"Doamne! Nu duce in ratacire inimile noastre, dupa ce Tu ne-ai calauzit si da-ne noua indurarea Ta, caci Tu esti Cel Darnic!"
(Surat 'Al-'Imran:8)

-
03-01-2007, 12:17 AM
Multumesc pentru sfaturi. Intr-adevar am incercat la fieecare pozitie sa ma concentrez si la inceput, cand inca nu stiam textul pe dinafara sau cand abia il invatasem ma concentram la ce citeam/spuneam. Acum insa am memorat ca un robotel, gura merge singura si gandul n-are treaba.
"Unele dintre marile obstacole cele mai frecvent întîlnite sînt mînia, îndoiala şi gîndurile negative care tulbură fiinţa adesea si slabeste credinta."
Aevarat indoiala si gandurile negre ma indeparteaza.
De vreo 2 zile am simtit cum nu m-am mai gandit asa de mult la Allah (SWT) si mi-a fost mai greu sa ma rog. Sunt f suparata pe mine pentru asta. Pe de o parte nu pot sa fac fajr la timp si in weekend mai ratez (mama nu stie de mine), deci zilnic recuperez
. Ok trec peste asta si fac totul posibil ca sa fac la timp. Dar cel mai mult ma intristeaza lumea in care traim. Imi dau seama ca fara sa vreau sunt atrsa de lucruri ale nonmusulmanilor. A trecut putin timp de la revertire si inca nu mi-am facut un mod viata islamic si asta ma face sa imi amintesc de cum eram inainte si mai fac cate o greseala...vb cu colegi(baieti), merg in cafenele, si cel mai rau, nu port hijab.
Ati trecut si voi prin asta? e groaznic ar fi mult mai usor dc as fi intr-un anturaj musulman(imposibil acum). Atunci toate lucrurile normale de acum/dinainte ar fi de domeniul trecutului si normalul ar fi cel iubit de Allah (SWT).
Am momente, ca acum, cand ma gandesc "sunt chiar asa fraiera? nu sunt eu in stare sa trec peste greutati? oare nu merita Allah (SWT) mai mult de la mine?" insa shaytan isi face treaba si nu se lasa.
wassalam
-
03-01-2007, 01:46 AM
Allah sa te ajute si sa iti usureze drumul, inshaAllah...
Nu as vrea sa generalizez, dar cred ca toate am trecut prin astfel de momente..unele le-au depasit mai repede, altele mai incet...
Mie sincer mi-au trebuit doi ani sa ajung unde zici tu...alhamdulillah si inca procesul nu s-a incheiat... abia dupa hajj am inceput sa am mai mare incredere...
Dar fruntea sus, Allah nu ne lasa la greu si inshaALlah o sa prrivim candva in urma si o sa zambim la ce ni s-a intamplat...
Eu nu m-am schimbat peste noapte si am trecut prin multe incercari si framantari, dar alhamdulillah Allah m-a ajutat foarte mult sa imi gasesc drumul...
InshaAllah numai bine
-
03-01-2007, 03:06 AM
eu cred ca iti faci prea multe griji , te chinui prea mult, ia-o mai incet
stateam si ma gandeam azi, ca mi se intampla zilnic la servici sa vina un coleg sa imi fac asa masaj dintr-o data desi urasc asta sau sa dea mana cu mine !!!!!!!!!!pe unii nici nu-i cunosc.....
daca eu as purta batic crezi ca m-ar mai baga atat in seama?
deci pana la urma mi-o fac cu mana mea
eu nu-mi fac probleme pt ca asta este mediul in care traiesc, in care voi trai incontinuare si cu timpul voi gasi niste solutii
nu ma intristeaza mediul in care traiesc pt ca asta inseamna de fapt jihad, insa nu am strategia necesara de a-l indeplini
nu ma pot izola pt ca am nevoie de cei din jur insa trebuie gasita o solutie pt impacarea ambelor planuri
e drept Dumnezeu primeaza si ca orice om fac si eu ce pot pt a -i face pe plac insa am parte de momente de indoiala....si am ajuns la concluzia ca indoiala este parte a credintei dak reusesti sa o depasesti.
in ceea ce priveste rugaciunea spusa mecanic...eu am fost tentata uneori sa fac semnul crucii , sau sa spun :"In numele Tatalui....din obisnuinta ....deci pot spune ca si eu am avut probleme cu concentrarea
Eu am insa o problema cu rugaciunile pierdute......asta e mai grav decat cazul tau.
-
03-02-2007, 03:18 AM
asalamu aeleikom wa rahmatulah w barakatu
imi dau si eu cu parerea
...sigur ca toate am trecut prin multe incercari..dar parerea mea e......daca avem intentia de a ne schimba Allah ne ajuta ..important e sa vrem din tot sufletul si sa o luam usurel cu ceea ce ne deranjeaza cel mai tare la noi...de ex de ce trebuie neaparat sa mergem cu colegii la cafenea?putem inventa scuze ..o mie.....de vorbit cu ei...zic eu strictul necesar fara sa le dam aripi ca sa nu se intinda
....eu am trecut prin asta ..m-am facut muslim cand eram la facultate, bineinteles colegii au zis ca am luat-o razna dar ce ma intereseaza pe mine parerea lor...din moment ce nu fac rau nimanui.Alah spune in sfantul QURAN DREPTCREDINCIOSI SA-SI PLECE PRIVIRILE LOR....SUBHANALLAH ....sheitan patrunde prin privirile noastre si ne face sa ne dorim lucruri interzise...ne face sa vedem lucruri care poate ne duc la pacat......cum au spus imamii de la lectile de islam cand mergem in piete sau moluri etc,,,sa ne facem repede treaba fara sa pierdem timpul ptr ca acolo sunt multi sheitani si sa recitam la ilaha illa lah wadu la sarikalahu lahul mulk wa lahul hamd wahwa ala kuli shein kadir (ptr a avea si hasant)asa ca trebuie sa incepem sa ne autoeducam...am simtit-o pe pielea mea....de ex cand aveam nevoie sa cumpar ceva ptr salma in general ,mergeam aici la mal f aproape de casa stiam locul de unde trebuie sa cumpar..cumparam si nu mai pierdeam timpul sa ma uit prin vitrine ...paraseam cat mai repede molul.Dar intr-o zi am fost cu sotul meu si cum el nu se grabea m-am plimbat cu el si am ridicat privirea spre vitrine etc....walahy am vazut multe lucruri care straluceau in privirea mea..cu toate ca nu mi-i le doream le vedeam asa frumoase si parca ma chemau
..subhanAlah atunci m-am gandit cata dreptate au avut imamii....musulmanu trebuie sa fie modest sa nu-si doreasca lucruri inutile sau sa faca colectie de ele dar sheitan pune in ochii omului ...si se joaca cu mintea lui pana sa inecapa sa iubeasca( haine bijuterii etc)alhamdulilah a fost o lectie ptr mine si inshAlah nu se va mai intampla..ma scuzati am cam deviat de la subiect
in legatura cu rugaciunea..e normal la inceput ptr ca noi vorbim o alta limba si e destul de greu sa te concentrezi...dar cu timpul inshALah apropierea de Allah , iubirea fata de el si speranta ca vom fi in Rai....te vor ajuta
parerea mea e sa faci cate o dwa scurta la fiecare sujud in limba romana .asta te va ajuta sa-ti mentii mintea la rugaciune
salamu aleikom wa rahmatulah w barakatuCel mai bun Cuvant este Cuvantul Lui Allah(Quranul) si cea mai buna calauzire este cea a profetului Muhammad
,si cele mai rele chestiuni sunt inovatile,si fiecare inovatie este Bidah si fiecare Bidah este ratacire si fiecare ratacire duce in Focul Iadului(Muslim)
www.assimalhakeem.com
-
03-02-2007, 10:36 AM
apropo, Livia daca ai purta batic nu te-ar mai invita colegii la cafenea
s-ar putea ca baticul sa fie raspunsul la multe intrebari si sa detina cai care sa ne rezolve situatiile in gen
-
03-03-2007, 01:26 AM
Salam aleikum
Va multumesc pentru sfaturi..se pare ca mai toti am avut aceasta problema si avem.
In primul rand faza cu cafeneaua e mai ...nu ma invita.ca ma conving sa nu merg la cursuri
intr-adevar sunt unele ff plictisitoare insa ar trebui sa fiu mai convinsa ca vreau sa ma duc la cele utile care nu fac prezenta...oricum asta e alt subiect si se poate rezolva usor.
Ce dua pot face in sujud? la fel ca si la sfarsit? Adik spun ce simt ptr ca inca nu am invatata nici una.
Astazi am reusit sa ma gandesc mai profund la prezenta lui Allah (SWT) in fata mea si la faptul ca poate maine mor. Numai Allah (SWT) stie asta..motiv ptr care ar fi bine sa recuperez ff repede si sa nu le aman. Abia astept sa invat intelesul cuvintelor.
Ai dreptate..raul atrage rau si eu asta am facut saptamana asta...
Iar sfat pentru oboseala..eu stiu ca nu trebuie sa te rogi in stare de somnolenta..asa ca fie o faci la timp, fie te culci si o faci cand te trezesti (desi nu as opta) sau mai bine faci wudu cu apa rece rece..sa vezi cum te trezesti
Sper sa mai gasesc si alte indicatii si va voi anunta.
wasalam
| « Previous Thread | Next Thread » |
| Thread Information |
Users Browsing this ThreadThere are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests) |