Notices

Page 3 of 3 FirstFirst 123
Results 21 to 30 of 30
  1. Re: Clona-islam? 
    Harnic HAYAH's Avatar
    Ca tot veni vorba de nunti... care sunt "limitele" ca o nunta sa fie islamica? Ma refer la muzica ascultata, cheltuielile de nunta ( pt. ca stiu ca cheltuiala ca risipa de bani este haram), hainele purtate... . De mixajul femei-barbati stiu ca e haram, nu doar la petreceri, ci si cu alte ocazii. Dar ma intereseaza daca o nunta cu multi invitati, mult zgomot si mese intinse, rochie de mireasa, resturant/sala inchiriata si alte asemenea lucruri sunt sau nu sunt islamice.
    Dupa parerea mea, nu sunt, dar poate ma insel.. astept parerile voastre si daca se poate, surse hadith sau Qoran care sa releve aceste concluzii ( pareri).
    Salam alaikum.

2. Re: Nunta in Islam si limitele date de modestie 
    fondator suleiman's Avatar
    Albani رحمه الله , nu a fost sheikh , a fost un savant . Si savant in stiinta hadithului .
    Toti cei pe calea salafului recunosc meritele lui .

Dar , sa te iei dupa el ........

Daca ai probleme de Fiqh , ce faci ? Tot dupa el te iei , desi nu e specialitatea sa ?

Singurul om dupa care mergem fara sa punem intrebari este : Profetul .

In rest , trebuie sa verificam ....

Nu e un lucru sheit sa te iei dupa un savant cand nu stii ..
    Sheiti fac din savantii lor zei , dar eu nu am zis asa ceva ..
    Am vrut sa spun ca daca nu stii un lucru sau te iei dupa un savant si se numeste : TAKLID , sau inveti pana cand ajungi la IJTIHAD .

Nimeni nu a zis sa nu intrebi ... Dar v-am cerut sa fiti sistematizate in raspunsurile voastre si in subiectele voastre .

Si pana la urma : Avem Quranul si Sunnah in fata noastra , de ce nu luam din ea ? Nu ne ajunge oare ?

Iti trece prin minte o intrebare , o pui . Iti vine raspunsul , nu-ti convine , vrei sa raspunzi : Atunci sa fie raspunsul din "ALLAH a zis" , "Profetul a zis" ... Simplu .

3. Re: Nunta in Islam si limitele date de modestie 
    Harnic HAYAH's Avatar
    Quote Originally Posted by suleiman View Post

Si pana la urma : Avem Quranul si Sunnah in fata noastra , de ce nu luam din ea ? Nu ne ajunge oare ?

Iti trece prin minte o intrebare , o pui . Iti vine raspunsul , nu-ti convine , vrei sa raspunzi : Atunci sa fie raspunsul din "ALLAH a zis" , "Profetul a zis" ... Simplu .
    .. dar cand ni se vine cu replici de genul " pai pe vremea profetului nu exista aia si aia... ", atunci ce mai fac?; si ma refer la faptul ca se poate intelege aici ca orice este folosit in ziua de azi, care nu exista acum 1400 de ani se considera ori haram ori nerecomandat... si nu e chiar asa. Eu am fost foarte deranjata de aceasta replica si nu inteleg de ce trebuie sa fim atat de transanti uneori, mai ales cu fratii sau surorile noastre ?

4. Re: Nunta in Islam si limitele date de modestie 
    membru de onoare genan's Avatar
    Quote Originally Posted by HAYAH View Post
    .. dar cand ni se vine cu replici de genul " pai pe vremea profetului nu exista aia si aia... ", atunci ce mai fac?; si ma refer la faptul ca se poate intelege aici ca orice este folosit in ziua de azi, care nu exista acum 1400 de ani se considera ori haram ori nerecomandat... si nu e chiar asa. Eu am fost foarte deranjata de aceasta replica si nu inteleg de ce trebuie sa fim atat de transanti uneori, mai ales cu fratii sau surorile noastre ?

sora, daca ai ceva de reproshat, spune-o direct, pe fatza, si franc, nu asa pe ocolite... ca nu lui suleiman care trebuie sa ii reprosezi ca a fost sau nu transant sau ca nu ti-a picat bine ca ai primti replika " pai pe vremea profetului nu exista aia si aia... "..... e mai bine sa spui omului in fatz ace ai de spus...

bun, si daca am lamurit asta, hai sa-ti explik acuma ce am vrut sa spun:

1.- ai facut referire la poze si la video cum ca ele ar fi haram....
    - pai hai sa ne gandim, ca in jurul anilor 600-700 , pe vremea profetului mohammad si a prietenilor lui, nu exista aparat de fotografiat, fiind inventat in jiur de 1800 (nu stiu exact anul, nu am timp sa caut pe net, iti las tie placerea daca vrei), iar de camera video nici atata nu poate fi vb.... insa avem in invataturile islamice specificat clar ca ceea ce este pacat este sa REPRODUCI kipul unei persoane, adika e vb de pictura si nu de o poza sau un video care redau imagini reale....

2. - nici rohie de mireasa alba, asa cum este in formatul din anii 1900-2000 nu era atunci.... INSA, nu scrie nicaieri ca ar trebui s aporti culoarea aia sau ailalta cand te casatoresti.... si atata timp cat nu umblii in lenjerie intima kiar si in fatza femeilor la acea petrecere , nu e nimik pacat sa stai mai lejer in fata femeilor de la nunta ta.....

3 - nici scaune si mese din plastic nu erau atunci, nici genul d epantofi pe care azi le poarta femeile..... dar nu e nimik in asta care sa contravina islamului....

4.- bucurie si dans au fost mereu prezente ..... ia rmancare se dadea oricui , oricand..... stiu un hadith care spune ca profetul mohammad a zis ca daca faci mancare si mirousul ajunge la vecini, sa nu mananci tu din ce ai gatit pana nu le dai si celor ce au mirosit...... iar saracii nu au fost niciodata exclusi de la a le da de mancare.....

5. cat despre keltuiala, fiecare face cum poate, mai mult sau mai putin, dupa posibilitatea fiecaruia.....

ceea ce vreau sa spun in inkeiere este ca din dorintza de a fi cat mai buni, sunt oameni care cpomplika f mult lucrurile in islam, si care isi bat capul prea mult cu anumite kestii si merg pana la extrem cu ele.... parerea mea e ca ar trebui sa vedem ce simplu e islamul, ca e f bine precizat ce e halal si ce e haram....

si inca ceva: spunea cineva mai sus ca a-ti cauta un sot pe net este o scuza in cazul surorilor convertite care nu cunosc musulmani in romania si atunci trebuie sa caute "afara"...... am citit si eu povestile de la alt forum care au happy end si insha allah sa fie asa cat mai mult , insa daca vreti sa pareti asa perfecte dpdv islamic, si nu faceti poze la nunta, dar va alegeti soti in urma unui chat, atunci intrebati un sheikh , o pesoana cu un nivel f ridicat in cunostintele islamului si vezi ce-ti spune, ce e mai grav, mai nelalocul lui: sa faci poze la nunta ta sau sa faci skimb de poze si sa vb cu un barbat pe net, despre care nu stii NIMIK. pe de alta parte, va garantez ca sunt extrem de multi musulmani in romania necasatoriti, si daca ati vrea, din cunostinta in cunostinta ati ajunge sa va cunoasteti...... si sa nu spuneti ca cei din romania nu sunt indeajuns de buni, pt ca asa cum sunt aici unii mai credinciosi si mai practicabili ai islamului , fata de altii, asa sunt si in orice tara araba....... cum sunt aici care beau si care curvesc, asa sunt si in tarile arabe... cum sutn aici care nici nu intorc capul dupa o femeie, asa sunt si dincolo.....

si inca ceva: ce intelegi tu prin a fi sau nu transant cu cineva? fii te rog mai explicita..... multumesc!

5. Re: Nunta in Islam si limitele date de modestie 
    Deosebit Mariyah's Avatar
    ce aveti cu pozele????????????????????????????????
    sunteti cumva profete sau profeti si nu aveti voie sa aveti reprezentari cu voi?

si inca ceva : profetul mergea la petreceri -nunti, Iisus la fel.

6. Re: Nunta in Islam si limitele date de modestie 
    moderator daniela_muslimah's Avatar

Surioara Hayah.. nu cred sa fi avut nimeni intentii rele in ceea ce a spus...
    si nici sa fi vrut sa fie transant...
    sau sa jigneasca pe cineva

mai bine sa se spuna lucrurile simplu si direct... ca sa nu apara neintelegeri...

Allah sa ne daruiasca stiinta si intelepciune...

Salam Alaykum!

~~~

"Pentru aceia care raspund Domnului lor si implinesc Rugaciunea [As-Salat], iar pentru treburile lor [tin] sfat laolalta si dau Dania [Az-Zakat] din cele cu care ii inzestram." (Surat Ash-Shura_Sura "Sfatului" (42):38)

7. Re: Nunta in Islam si limitele date de modestie 
    ti-ai raspuns singura la chestiunea poze, nu existau reprezentari reale in vremea profetului , azi exista
    se considera ori haram ori nerecomandat... si nu e chiar asa.
    !!!!!

8. Re: Nunta in Islam si limitele date de modestie 
    Banned huda_alrahim's Avatar
    Quote Originally Posted by suleiman View Post
    Pentru ca o femeie nemusulmanca nu trebuie sa vada la una musulmana decat fata si palmele (dupa unii savanti) sau nimic (dupa altii savanti) .
    Assalamu Aleykum! Eu partea asta nu am inteles-o! Cand eram in Arabia Saudita am intrebat un imam despre acest lucru si a zis ca nu e adevarat. Imi puteti da niste surse? Asta ar insemna ca nici mama nu ma poate vedea..decat fata si mainile (dupa unii savanti) sau nimic (dupa alti savanti)....asta inseamna ca ma duc cu burqa la mama????

9. Re: Nunta in Islam si limitele date de modestie 
    Harnic Latifah's Avatar
    [QUOTE=genan;
    ceea ce vreau sa spun in inkeiere este ca din dorintza de a fi cat mai buni, sunt oameni care cpomplika f mult lucrurile in islam, si care isi bat capul prea mult cu anumite kestii si merg pana la extrem cu ele.... parerea mea e ca ar trebui sa vedem ce simplu e islamul, ca e f bine precizat ce e halal si ce e haram....
    QUOTE]

Pana la urma cred ca este important sa stii ce este haram si ce este halal, iar pentru lucrurile de care nu suntem siguri si la care nu putem gasi un raspuns exact sa stam si sa ne gandim daca este bine sa facem acel lucru, daca ne face un rau sau un bine, functie de situatie.

Sper exemplu...daca facem poza la nunta ca sa le putem revedea nu cred ca este foarte grav, mai ales ca nu le vom expune in casa si nu vor circula (depinde de fiecare). Dar daca va puteti lipsi de ele atunci poate este mai bine sa nu le faceti...oare cum traiau oamenii cand nu existau fotografii? foarte simplu...ramaneau cu amintirile. Si asta pentru zeci de mii de ani.

Oricum, asa cum spune si daniela_muslimah...importanta este intentia. Daca fac poza ca sa o trimit pe internet cuiva(unui barbat) este mai grav decat a face poza pentru a o trimite unor rude care nu m-au vazut de mult timp. Insa daca intentia este buna atunci Allah subhana wa ta'ala sa ne ierte greselile.

10. Re: Nunta in Islam si limitele date de modestie 
    membru de onoare genan's Avatar
    [QUOTE=Saaliha;24465]
    Quote Originally Posted by genan;

Pana la urma cred ca este important sa stii ce este haram si ce este halal, iar pentru lucrurile de care nu suntem siguri si la care nu putem gasi un raspuns exact sa stam si sa ne gandim daca este bine sa facem acel lucru, daca ne face un rau sau un bine, functie de situatie.

sunt deacord cu tine ca trebuie sa stii ce e halal si ce e haram, insa o data ce ti se spune, cu tot cu surse, ce rost are sa tot stai sa te contrazici?

Sper exemplu...daca facem poza la nunta ca sa le putem revedea nu cred ca este foarte grav, mai ales ca nu le vom expune in casa si nu vor circula (depinde de fiecare). Dar daca va puteti lipsi de ele atunci poate este mai bine sa nu le faceti...oare cum traiau oamenii cand nu existau fotografii? foarte simplu...ramaneau cu amintirile. Si asta pentru zeci de mii de ani.

este f adevarat ca acuma 1400 de ani nu existamodalitatea de a face poze, si se lipseau... dar daca nu arati in dreapta si-n stanga poze cu tine cand erai in rokie de mireasa cu tona de makiaj, in conditiile in care fiecare zi tu esti cu hejabu si jilbabul pe tine, de ce sa nu ai poze la care sa se uita copiii tai ...?
    si sa nu uitam totusi ca multeeeee lucruri de azi nu erau pe vremea profetlui mohammad ... asta inseamna ca nu e recomandat sa folosim nimik din toatea astea? nici macarea sa nu o incalzim la microunde si nici sa o pastram la rece la un frigider??? cred ca deja deviem de la subiectul cu nunta.....

Oricum, asa cum spune si daniela_muslimah...importanta este intentia. Daca fac poza ca sa o trimit pe internet cuiva(unui barbat) este mai grav decat a face poza pentru a o trimite unor rude care nu m-au vazut de mult timp. Insa daca intentia este buna atunci Allah subhana wa ta'ala sa ne ierte greselile.

da, aici subscriu, sunt total deacord cu tine....

11. Re: Nunta in Islam si limitele date de modestie 
    suleiman
    Pentru ca o femeie nemusulmanca nu trebuie sa vada la una musulmana decat fata si palmele (dupa unii savanti) sau nimic (dupa altii savanti)

cum vine asta suleiman ori mainile si fata sau nimic?????/
    adica sa poarte niqab si manusi?

Page 3 of 3 FirstFirst 123
Thread Information
Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)