Eu m-am gandit sa spun cateva cuvinte despre Pastele evreiesc,mai intai(intrucat e bine de stiut ca el precede Pastele crestin).

Pastele evreiesc(Pessah=a trece peste) evoca exodul evreilor din Egipt,unul dintre cele mai importante evenimente din istoria lor.
Este o sarbatoare care dureaza 7 zile si incepe pe data de 15 nissan(dupa calendarul lunar).
Conform traditiei iudaice,exodul marcheaza începutul unei relatii speciale între poporul evreu si Dumnezeu,relatie care se reinnoieste si se retransmite urmasilor,in fiecare an,de Pessah.
Sarbatoarea de Pessah (a trece peste) aminteste de faptul ca -Dumnezeu i-a omorat pe toti intaii nascuti ai egiptenilor, dar a trecut peste casele evreilor.
Aceasta sarbatoare este cunoscuta sub mai multe denumiri:
-sarbatoarea azimilor –cum se cunoaste în Biblie.
-sarbatoarea eliberarii,
-sarbatoarea primaverii pentru ca este întotdeauna primavara si reprezinta renasterea unui popor din sclavie catre libertate.

Pessah-ul cuprinde trei ritualuri:
-repovestirea exodului in seara de Seder(aici sunt o multime de invataminte care se transmit copiilor,multe dintre ele impresionante prin profunzimea lor).Este ritualul cel mai important al sarbatorii.
-mancarea painii nedospite,simbolul sclaviei,dar si al drumului spre mantuire;
-interzicerea painii dospite=simbolul mandriei si arogantei.(painea asta dospita are un ritual de "cautare" aproape asemanator cu cel al "cautarii" oualor de Pasti

Ca obiceiuri adiacente:se aduc tacamuri noi,se canta o serie de imnuri,si se alege unul dintre copiii familiei,care pune un set de intrebari,la care,parintii trebuie sa fie pregatiti sa raspunda.
Cina de Seder(pentru cei care nu stiu,"Cina cea de taina" era in fapt o cina de Seder!) trebuie si ea se desfasoare intr-o anumita ordine.Sunt cateva mancaruri simbolice,care nu trebuie sa lipseasca de la masa:
-o leguma verde
-un ou fiert tare
-un amestec de mere cu nuci si multe,multe mirodenii
-ierburi amare
-apa sarata.
-5 pahare de vin kosher(semnificatia ultimului pahar este in cinstea lui Eliahu,cel care,in religia iudaica il va anunta pe Mesia).

Pe parcursul intregii sarbatori se spun multe povesti copiilor,toate au un talc si o intelepciune aparte.Copiii sunt stimulati sa intrebe,iar parintii sunt indemnati sa se instruiasca pentru a fi capabili sa raspunda la intrebari.