Assalamou alaykoum wa barakatouhu wa rahmatuLlahi![]()
Nu stiu daca incadrez bine acest nou subiect la aceasta rubrica-Islamul si Crestinismul-insa am o nevoie de ajutorul ambelor "tabere"...atat cea a crestinilor,dar mai ales cea a musulmanilor.
La catva timp dupa convertirea mea am avut o discutie cu privire la Iisus (as) in care am fost intrebata de catre un crestin de existenta lumninii sfinte de la Ierusalim....cum se explica ea in noaptea de Pasti din moment ce Iisus nu ar fi fiul lui Allah???sincera sa fiu nu prea am stiut ce sa spun......v-as fi recunoascatoare daca m-ati ajuta in vreun fel.
Salam![]()
Thread: Lumina sfanta de la Ierusalim
Results 31 to 40 of 55
|
|
-
04-09-2006, 01:33 PM

-
03-27-2007, 04:07 AM
inca ceva _ Poate pare ca deja ma repet (cu postarea de mai devreme)..
sau insist mult prea mult asupra acestui lucru: adica ceea ce este si ceea NU este un miracol!
~~~
dar insist asupra acestui lucru
Pt. ca asta face toata diferenta... si e clar ca nu e nevoie de prea multe explicatii!
ce zic crestinii ortodocsi? lumina sfanta de la Ierusalim! "dovada ca asta e calea adevarata! crestinismul ortodox..."
Dar NU.. nu e asa deloc
daca vine un hindus si-mi arata o statuie care "bea" lapte... ce-nseamna? gata.. ma fac hindus?... daca imping putin statuia si cade pe jos se face Bucati...
sau o icoana care "plange" cu apa, cu mir etc...
daca as vrea sa o distrug nu ar fi un lucru greu deloc.. si "divina" icoana nu ar putea face nimic ca sa se apere...
lumina de la Ierusalim
... eu n-am nevoie de prea multe explicatii..
stiu ca din punct de vedere chimic muuuuuuuuuuulteeee lucruri se pot face... (si cu siguranta ca "miracolul" asta are secretele lui in spate)
exista foc care arde si nu-l vezi, de exemplu.. sunt substante care ard in tot felu de moduri... in diverse culori... etc...
deci.......
~~~
gandeste-te doar ca in trecut unele lucruri erau vazut ca "miracole", ca MINUNI,,, si erau luate drept semne pentru diverse evenimente... sau asociate cu tot felul de persoane etc
lucruri precum aurora, spre exemplu... ce explicatie se putea da atunci pentru cerul care "ardea"...
astazi, insa, noi stim de vantul solar, de reactiile chimice care au loc etc >>> deci pt noi e un lucru cat se poate de normal.
Daca ar veni acum un om si ar spune ca a vazut cerul arzand (adica aurora) si asta inseamna ca o sa aiba loc nu stiu ce lupta etc) l-ai crede? ai zice ca omul asta e Nebun.... si ai rade de lucrul pe care il spune...
sau ce explicatie se putea da atunci cand apareau mai multi "sori" pe cer?...
astazi noi stim de anumite fenomene meteo, precum halourile, parheliile etc.
pana si eclipsei => ce explicatie i se putea da in trecut?
astazi noi intelegem mai bine ce configuratie are Sistemul Solar.. cum se misca Luna, Pamantul, Soarele.. si astea ne par lucruri normale...
si Profetul Muhammad
ne-a invatat clar sa facem diferenta intre ceea ce e miracol, si ceea ce nu este. Cum? Fiul sau a murit _ fiul Profetului! si a fost eclipsa.
El insa
ne-a zis ca eclipsele nu vin pentru moartea sau viata cuiva, ci sunt din semnele lui Allah Preainaltul.. wa Allah 'Alim...
~~~
uite o parhelie, cu 2 sori falsi + halou

"Pentru aceia care raspund Domnului lor si implinesc Rugaciunea [As-Salat], iar pentru treburile lor [tin] sfat laolalta si dau Dania [Az-Zakat] din cele cu care ii inzestram." (Surat Ash-Shura_Sura "Sfatului" (42):38)
-
Deosebit

-
Deosebit

03-29-2007, 06:04 PMok,mergi la Ierusalim si imita lumina sfanta ,daca e asa cum zici
lumina sfanta e venita de sus,si daca mergi acolo,sau vezi filme cu aparitia Sfintei Lumini iti dai seama ca e ceva dumnezeiesc.Pe langa faptul ca lumina se aprinde in Sfantul Mormant fara surse de foc,se mai aprind instant candele,sau lumanarile credinciosilor,si in primele minute flacara lor nu arde pielea.Sau se vad fulgere luminoase in Biserica Mormantului,care aprind candele si lumanari.Ori globuri de lumina...
-
03-29-2007, 06:50 PM
1. Cu ce -----streaza asta ca e o minune ?
Cand :
>>> fulgere luminoase si globuri de lumina nu sunt ceva "nemaintalnit"...
si apar in tot felul de medii (pot fi chiar si produse in anumite conditii)
bunicul meu a fost cercetator.. el chiar cu studiul fulgerelor s-a ocupat
(avea chiar si 2 brevete de inventator)...
si stiu de la el ca imi spunea de mai multe locuri de prin tara .. nu mai tin minte exact unde.. locuri in care apar periodic fulgere globulare etc...
>>> si nici focul care pare ca se comporta "ciudat" (nu arde pielea la inceput etc) nu e neobisnuit... exista foc care arde si nu-l vezi... deci?
(si vei spune ca se intampla doar atunci, doar la Ierusalim, doar de Pastele ortodox... si asta e dovada >>> esti sigura ?
)
2. si cu ce dovedeste asta ca trebuie sa-l adori pe Isus (alayhi salam!) ?
si de ce ortodoxismul? si catolicii au miracolele lor ... si si cei din alte religii au "miracolele lor"...
uite, mama mea tocmai a fost la vatican.. e acolo trupul unui papa.... asta inseamna ca eu ca musulmana, gata, cred in "minunea asta"? trupuri conservate s-au mai gasit... de la mumiile din Egipt, pana la trupurile conservate de cenusa sau in gheata..
deci nu e o noutate... si eu nu stiu cat de « natural » s-a pastrat trupul acelui papa in realitate
Allah `Alim
la fel si cu lumina de la Ierusalim: acele lucruri (fulgere, foc "neobisnuit" care nu arde etc) nu sunt Unice, nu sunt doar acolo. Se intalnesc fenomene asemanatoare si in alte imprejurari, si in alte locuri.
~~~
3. dar arata-mi pe cineva care poate sa readuca la viata, dupa ce omul a murit Deja _ asa cum facea Isus (alayhi salam!) _ asta, de exemplu e ceva care nu se mai intalneste nicaieri, si stii ca asta e miracol.
Sau cineva care sa despice luna? poate cineva cu toata "tehnologia" de azi sa faca asa ceva? Mai gasesti undeva in lume asa ceva?
~~
4. spune-mi... la icoana aceea cand "plange" cu mir ... lumea se duce si se roaga.. i se spune "icoana facatoare de minuni".. eu am vrut sa spun ca icoana aceea nu are nici o putere sa faca nici o minune.. (fara nici o jignire fata de nimeni, nu asta intentionez) _ lumea se imbulzeste sa se roage la icoana aceea... care e doar un obiect fara nici o valoare si poate fi distrus cu usurinta.
Mai bine te rogi direct lui Dumnezeu fara nici o icoana, fiindca El e singurul care Face Minuni..
Subhana Allah!

------
5. ideea e ca
i. unele lucruri pot parea "minuni" si oamenii le iau drept dovezi pentru credinta lor (si fara intentia de a jigni, sunt multi care profita de Naivitatea si de credulitatea oamenilor)
ii. cu ce justifica in mod clar si direct "lumina sfanta de la ierusalim" faptul ca sa-l adori pe isus (alayhi salam?) doar pt ca apare de paste (si doar de pastele ortodox)?...
iii. lucrurile acestea care sunt luate drept "minuni" sunt anumite aparitii / fenomene ce par neobisnuite, care Insa se petrec si in alte parti ale lumii, si in alte imprejurari, deci nu sunt singulare >>>> adica nu sunt Minuni in realitate
iv. singurele Minuni au fost cele facute de Profeti (pacea asupra lor toti) si au venit de la Dumnezeu.. care e dovada? spre deosebire de "minunile" pe care le pretind adeptii numeroaselor religii (fiindca gasesti astfel de intamplari "miraculoase" si la hindusi, si la crestini si la.. si la.... etc), deci spre deosebire de pretinsele minuni, adevaratele Minuni, cele venite de la Dumnezeu NU se mai intalnesc nicaieri, nimeni nu mai poate face nici macar ceva Asemanator lor
wa Allah `Alim..
si din nou intrebarea: cum te face lumina de la Ierusalim sa-l adori pe isus (alayhi salam!)...?
daca vine un hindus si-mi arata ca o statuie bea laptele pe care el i-l da inseamna ca tocmai am vazut o minune, si cu usurinta cred ca ceea ce pretinde el e adevarat? deci ma apuc si cred in zeii lui si ma inchin statuilor?
NU... fiindca eu pot sa-i -----strez cu usurinta opusul
doar sa impingi putin statuia si tandari se face...
Subhana Allah.... nu exista decat un Singur Dumnezeu.. si El e Unic.. fara Parteneri in adoratie...
Allah sa ne caluzeasca...
~~

"Pentru aceia care raspund Domnului lor si implinesc Rugaciunea [As-Salat], iar pentru treburile lor [tin] sfat laolalta si dau Dania [Az-Zakat] din cele cu care ii inzestram." (Surat Ash-Shura_Sura "Sfatului" (42):38)
-
03-29-2007, 06:59 PM
ar trebui sa ne dea de gandit de ce fenomenul se produce an de an din sec 5
atunci a murit Iisus? sau era mai greu de aprins focu ?
ori atunci le-a venit ideea .........
dar mai exista o piramida a nu stiu cui faraon in care odata la un nr exact de ani se aprinde un foc in mod inexplicabil ...
eu una n-am auzit ortodoxismul sa-si revendice minunea si din egipt
-
Deosebit

03-29-2007, 07:32 PMpentru mine e o minune,pentru tine nu e si uite ca nu exista explicatii de ce si cum,ci e vorba doar de credinta.De aia eu sunt ortodoxa si tu musulmanca,fiindca fiecare a crezut in altceva,si ceea ce tie ti se pare minune,pentru mine nu e,si invers
Referitor la legatura dintre aparitia luminii sfinte si credinta crestina-pentru mine minunea e ceva extraordnar,un dar de la Dumnezeu,dar cred si fara ea,intelegi?N-am nevoi de minuni sa cred in Hristos sau sa fiu ortodoxa,asta e doar "cireasa de pe tort" ca sa zic asa.
In ceea ce priveste icoanele facatoare de minuni,orice crestin cunoaste ca nu obiectul in sine produce minunea ,ci harul lui Dumnezeu.,prin intermediul icoanei.Sunt locuri unde harul lui Dumnezeu se manifesta mai puternic,probabil si fiindca foarte multi oameni se roaga cu credinta acolo.Multe minuni se petrec si direct in viata omului,altele prin intermediul obiectelor sfinte(icoane,cruci,etc.),altele prin intermediul altor oameni,depinde cum randuieste Dumnezeu in cazul fiecaruia.Unele minuni sunt ceva atat de simplu,incat pentru oricine sunt coincidente sau fenomene naturale,dar inima credinciosului stie ca acolo e mana lui Dumnezeu.Asa credem noi ortodocsii,si ceea ce am zis mai sus e doar o explicatie,cine o accepta bine,cine nu-tot bine,nu vreau sa intru in polemici inutile.
-
03-29-2007, 07:43 PM
As salam alaykum
Dragele mele surori Am urmarit cu mare interes postarile vostre ..Ele sunt interesante desi acestta tema este adusa mereu in discutie in perioada pastelui crestin-ortodox de catre crestini .
Daca pina acum m-am abtinut sa intervin vreau sa le spun celor care sustin ,,minunea "acestui foc sa studieze un pic reactia Fosforului Alb in combinatie cu aerul.
Pentru cei care nu au de unde sa ia aceste date le dau un exemplu a acestei reactii.
Daca taiati -sub apa_ o bucata de fosfor alb ,o scoateti din apa o stergeti cu un sevetel absorbant si o inveliti intr-un pic de vata dupa putin timp va apare un fum alb iar imediat o flacara va aprinde vata. Flacara formata in urma acestei reactii produce energie luminoasa dar neinsotita de caldura.(chimoluminiscenta)
Acum inlocuiti vata ,cu fitilul unei luminari si ,,,minunea "este gata
In 1833 au aparut primele chibrituri cu fosfor numite ,, lumânarile din Turino ’’ , care nu erau altceva decât bucati de fosfor aplicate pe betisoare de lemn si care se aprindeau in momentul când erau scoase la aer .
-
03-29-2007, 08:02 PM
Cit despre chestia cu secolul 5 asta chiar este o nascocire . Eu nu am gasit nici un document de prin sec.V-XIX BC care sa vorbesca despre aceasta ,,minune" sau credeti ca au ,,uitat"preotii sa o consemneze?!?
.
Daca aveti stiinta de un asemenea docoment va rog sa imi dati si mie citeva date despre el.
-
03-30-2007, 12:22 AM
Sunt total de acord cu fratele Munir. Asa cum au fost consemnate minunile lui Isus (alayhi salam) si cum au fost adaugate multe lucruri neadevarate, puteau la fel de bine sa mentioneze aceasta 'minune'.
Daca ar fi adevarata:
1. de ce Dumnezeu nu a facut sa apara inca de la moartea lui Isus (alayhi salam)
2. presupunand ca a aparut in sec.V, cei care au adunat date istorice si au scris biblia puteau foarte usor sa ii aduca adaugiri (stim cu totii ca sunt multe variante deci nu ar fi fost o problema)
3. ce legatura are cu Isus (alayhi salam)? nu stiu cand a aparut chestia cu lumanarile, lumina sfanta (respectiv Paste) , insa din cultura mea generala nu a fost nici o lumanare aprinsa la 'moartea' lui Isus (alayhi salam) sau in perioada respectiva.
Acum logic vorbind, chiar credeti ca daca preotii respectivi stiu ca nu este adevarata ar spune ceva sau ar dezvalui cum are loc? e si normal sa spuna ca nu e aranjat, dar pana se deschid usile in biserica poporul nu stie ce sa intampla de fapt.
Pe de alta parte, Allah swt sa ma ierte daca fac un pacat prin asta, dar poate la fel de bine sa fie una din minunile lui Allah swt daca intr-adevar lumanarile se aprind singure(cele ale oamenilor). Islamul nu are nimic cu lumina atata timp cat nu crezi in ea la modul religios (ptr morti/vii ca la crestinism). Din pacate acest lucru este acaparat de crestini, deci nu cred ca putem stii adevarul.
Voi mai cauta informatii.
Salam aleykum
-
03-30-2007, 11:50 AM
Am sa incerc sa va explic cum se realizeaza aceste ,,luminari care se aprind miraculos"
Se asaza pe fitil (printr-un procedeu electro-chimic numit electroliza)-fosfor alb.
Apoi se ,,imbraca" fitilul in ceara astfel incit acesta sa nu aibe contact direct cu aerul.
Cind vrei ca fitilul sa se aprinda ,,miraculos", rupi ceara de la un capat ,descoperind astfel fitilul impregnat cu fosfor alb, si dupa citeva secunde .....,,minunea" se intimpla ...apare o flacara la capatul fitilului care nu degaje caldura..
Cit priveste ,,globurile de foc "sau ,,fulgerele de lumina" sunt doar...vorbe. Daca veti cerceta ,veti ajunge la concluzia ca nimeni nu le-a vazut, dar toti sustin ,,ca exista" pentru ca asa le-a spus lor altcineva care in mod sigur le-a vazut
.Cine le-a vazut?
......Nu se spune .E...secret.
| « Previous Thread | Next Thread » |
| Thread Information |
Users Browsing this ThreadThere are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests) |