Surat Ash Sharh este o sura mekkana care vb despre pozitia deosebita a Trimisului si despe locul inalt pe care il are la Allah . Apoi , ea se refera la numeroasele binefaceri ale lui Allah fara de Robul si Trimisul Sau Muhammed

, prin deschiderea pieptului sau pentru credinta , luminarea inimii sale pentru intelepciunea si cunoastere si curatirea sa de pacate .
Dupa aceea , vorbeste despre inaltarea pozitiei trimisului si a locului sau in aceasta lume si in Lumea de Apoi " Si nu am inalta pomenirea Ta ? " { versetul 4 } .
Sura se refera la propovaduirea Trimisului

in vremea cand se afla la Mekka si suferea impreuna cu dreptcredinciosii necazurile pricinuite de necredinciosii care tagaduiau . Allah il consoleaza , spunandu-i ca mantuirea este aproape : " Alaturi de greu vine si usorul ! / Alaturi de greu vine si usorul ! " { versetele 5-6 } .
Sura se incheie prin indemnarea celui ales

sa se dedice adorarii lui Allah , dupa incheierea misiunii sale de a transmite mesajul , in semn de multumire fata de Allah pentru binefacerile Sale minunate : " Iar atunci cand vei termina , trudeste , / Dorindu-L pe Domnul tau !" { versetele 7-8 }
1 - Oare nu ti-am deschis tie pieptul { pentru a primi credinta si invataturile cuprinse in Quran ? }
2 - Si nu am indepartat de la tine povara ta ? { in aceasta lume si in lumea de Apoi ? }
3 - Care-ti apasa pe spinare ?
4 - Si nu am inaltat pomenirea ta ?
5 - Alaturi de greu vine si usorul ! { Astfel a fost oranduiala lui Allah }
6 - Alaturi de greu vine si usorul ! { repetitie ptr subliniere }
7 - Iar atunci cand vei termina { cu lupta impotriva idolilor } , trudeste { aducandu-i lauda si multumire lui Allah }
8 - Dorindu-L pe Domnul tau ! { implorandu-l pe El }
1 - 8 Oare nu ti-am deschis tie pieptul , o , Muhammed , si nu ti-am iertat tie pacatele care te apasau ? Probabil ca este vorba de idolatria in care s-au aflat oamenii inainte de Islam si care nu-l lasa sa doarma pe Trimis
! Si am inaltat pomenirea ta prin Islam si ai devenit Profetul lumilor ! Allah iti va preschimba pierderile pe care tu le suferi pe calea Islamului in bogatie si in victorie . Trebuie sa se infaptuiasca acest lucru ! Iar cand vei termina cu lupta ta sfanta , atunci dedica-te adorarii si implorarii lui Allah ! { traducerea sensurilor Quranului cel Sfant editia 1 , 1997 }
Si cred ca se mai refera in primele 2 versete la faptul ca ingerul Gavril a venit la Profetul Muhammed

, ia deschis pieptul si i-a scos inima . Din ea a extras un cheag de sange si a spus :" Aceasta a fost pareta lui Satan din tine " si atunci ia spalat inima cu apa zamzam intr-un vas din aur . Dupa aceea inima a fost inchisa si pusa la locul ei .