Notices

Page 3 of 7 FirstFirst 12345 ... LastLast
Results 21 to 30 of 70
  1. Ingrediente interzise in islam 
    Incepator bianka_brrr's Avatar
    Gelatina alba este halal?
    Cum sa-mi dau seama daca e halal atunci cand o cumpar?
    Multumim pentru retete

2.  
    moderator Saira's Avatar
    Asa stiam si eu,ca esentele sunt haram...insa am zis ca mai bine intreb...oricum,eu nu folosesc esenta de rom (desi inainte imi placea sa pun in ceai )

3.  
    Deosebit ibadat's Avatar
    Musulmanii folosesc drojdia de bere? este haram? ce se poate folosi in locul acesteia in special la aluaturi?

4.  
    Banned huda_alrahim's Avatar
    Assalamu alaikum!
    Esenta de rom se poate obtine si fara alcool... noi am obtinut-o in laborator la scoala, numai ca nu era rafinata si nu am folosit nici un alcool...
    Drodia de bere contine alcool? Se cunoaste vreun efect al drojdiei de bere cum ca ar fi precum cele ale alcoolului?
    Ce anume este cheagul?? Eu am mai auzit de el, dar nu stiam ca este si de porc...

5.  
    Harnic Simona's Avatar
    As salam alaikum!
    Am citit intr-o carte de Igiena Alimentelor si Sanatate Publica de Marian Mihaiu si Ovidiu Rotaru despre prepararea branzeturilor si scrie asa:
    "Principalele preparate enzimatice folosite in industria branzeturilor sunt cheagul si pepsina.
    Cheagul este obtinut din mucoasa glandulara a stomacului de vitel, miel in perioada de alaptare. Acest preparat are ca principiu activ chimozina si se obtine industrial sub froma lichida sau de pulbere.
    Pepsina este un preparat enzimatic care se obtine din mucoasa gastrica a stomacelor de porcine sau bovine, unde se gaseste sub forma inactiva de pepsinogen." Avand in vedere problema ESB-ului nu cred ca pepsina se mai obtine din stomac glandular de bovine.
    Concluzia este ca inainte de a cumpara branzeturi trebuie sa citim eticheta.
    Totusi cel putin branza proaspata de vaca este obtinuta cu ajutorul acizilor nu cu cheag sau pepsina, cel putin asa scrie aici.
    Din cate stiu eu la tara se prepara atat cheag cat si pepsina, depinde cum e obisnuita gospodina. Bunica mea folosea de amandoua.
    Pentru inchegat lapte mai sunt si niste pastile care se vand in comert, dar nu stiu exact ce contin. Ma voi uita maine la servici, incha' allah pe prospect, daca nu uit si o sa spun mai exact.
    In legatura cu drojdia de bere aceasta este o levura, un microorganism grupat intr-o colonie uriasa. Se numeste asa pentru ca e folosita in industria berii nu pentru ca provine din bere. Este foarte bogata in vitamine B si lecitina, chiar se recomanda un varf de lingurita pe zi in caz de efort psihic intens.
    Trebuie sa va atentionez in legatura cu chefirul un chefir de calitate trebuie sa contina intre 0,2 si 0.6% alcool etilic, se obtine prin fermentatie alcoolica. In schimb iaurturile sunt bune, se obtin prin fermentatie lactica si e interzis sa contina alcool.
    Sper ca v-am ajutat cu ceva.
    Ma3a al salama!

6.  
    membru de onoare maryam's Avatar
    ALLAH sa va rasplateasca pe toti numai cu bine Inshaa ALLAH!

Credeti-ma pe cuvant ca m-a luat durerea de cap, ma gandeam azi ca ar trebui s-o iau de la capat si o sa va spun de ce, Inshaa ALLAH!
    Cand baiatul meu era mic, incepuse perioada cu dulciurile, pe la 4 ani si eram exasperata...cred ca ma cunostea toata lumea si oricum eram "teroarea" producatorilor romani , pentru ca, din cele care ii placeau n-a scapat niciunul "neverificat" .
    Am sunat peste tot, la fabricile de lapte (iaurturi- atentie la Danone, Brenac si nu numai, unele contin gelatina!!!!), bomboane (sugus, caramele....), ciocolata, la producatorii de icre (!!!-unele au gelatina), de croisante.
    Alhamdulillah, norocul meu era ca pe vremea aia ai mei locuiau in germania mai mult si ii faceau plinul de acolo, iar tata alhamdulillah stia ce anume e haram si ce e halal.
    Cred ca am ramas cu un tic , pentru ca in 90% din cazuri citesc etichetele si oricum nu sunt adepta schimbarilor, cumpar cam aceleasi produse alimentare
    Insa, in romania nu ma mai mira nimic, oricand poti avea surpriza sa constati ca e total altfel decat "scrie".

Ca sa va povestesc o faza tare , ma duc la cofetarie si o intreb pe tipa, "dna, va rog care din prajiturile astea au alcool, esenta...." si ea imi zice, luati linstita, au toate...m-a bufnit si rasul, parca aratam a cine stie ce si vroiam sa-mi iau doza .
    Oricum faza cu "nu au dna mult, cateva picaturi" cred ca deja vi s-a intamplat tuturor.
    Dar o dna de la scala, acum cativa ani mi-a spus ca imi garanteaza ea ca nu exista laborator care sa nu foloseasca esenta si in romania ele se aduc la bidoane, sunt 100% cu alcool!!!

Ca sa revin la subiect, fiti atente la esente ptr ca cele romanesti, la sticlute au sigur alcool etilic, cele la fiole, de obicei nu au...probleme mari sunt la bomboane gelatinoase, la jeleuri-dar puteti opta ptr cele turcesti, la ciocolata, biscuiti (ptr ca pot avea grasime animala!), cozonac, cremele de branza (Rama are gelatina!), iaurturile si cremele de budinca, pastele cu fructe, gemurile, pateurile si mezelurile de pui (care au sorici!bleahhh)...nu-mi mai vin in minte, dar inshaa ALLAH ce gasim sau stim sigur sa postam ca sa stim de ce sa ne ferim!!!
    LA ILAHA ILA ALLAH MUHAMMAD RASUL ALLAH INNA LILLAHI WA INNA ILAIHI RAJIAUN

7.  
    Deosebit
    Asalam aleykum

nu stiu cum e in Romania, dar aici am aflat azi ca tot ce e pastila din aia mare cum sunt vitaminele contine gelatina de porc. cumnata-mea a luat chiar si multivitamine, si abia dupa aia a citit eticheta si scrie PORC.ei i-a spus o musulmanca de la farmacie, cand o vazuse ca voia sa cumpere pastile cu Omega 3.

8.  
    moderator Saira's Avatar
    Ooooooooffff,ca multe mai au astfel de aiureli in ele!

Mi s-a intamplat si mie faza cu mezelurile,cand am inceput sa nu mai mananc porc am crezut ca am sa mor de foame...dar mi-am dat seama ca nu era deloc asa.Si cand gasisem si eu niste cremwursti super buni,din piept de pui,ma si gandeam:uite ce bine,e totul ca inainte si nu am nicio greutate! Si cum inainte nu ma interesase ce contineau mezelurile,nici atunci nu citeam etichetele...daca vedeam scris mare ca-s din piept de pui,nici nu m-am mai gandit ca ar putea avea ceva porc! Si,dupa ceva vreme in care mancasem cremwurstii respectivi vad si eu eticheta:SORICI! yaaaaaakkk,am crezut ca turbez!

Si de atunci citesc toata ziua la etichete,ca ma stiu toate vanzatoarele! Pana si frate-meu stie povestea: citeste bine etichetele de il intreaba si vanzatoarele ce are cu porcul .Dar tot e aiurea,ca pe etichete scrie mereu "codat",adica sunt foarte multe denumiri airurea si mii de E-uri si astea nu le pot tine minte ce inseamna! Cred ca de acum incolo plec cu foaia cu ele scrise de acasa

9.  
    moderator ummraschid's Avatar
    Quote Originally Posted by amoodia View Post
    Asalam aleykum

nu stiu cum e in Romania, dar aici am aflat azi ca tot ce e pastila din aia mare cum sunt vitaminele contine gelatina de porc. cumnata-mea a luat chiar si multivitamine, si abia dupa aia a citit eticheta si scrie PORC.ei i-a spus o musulmanca de la farmacie, cand o vazuse ca voia sa cumpere pastile cu Omega 3.

assalamu alaikum wa rahmatu-llahi wa barakatuhu,

...din pacate, asa este, surioare dragi, este vorba de asa numitele "capsule"...acestea contin gelatina...chiar si capsulele cu antibiotic...asa ca mai bine cumparati pastile, nu capsule...si chiar si atunci, eu tot citesc compozitia lor...

... iar preparatele pe baza de plante, siropuri de tuse, etc...de cele mai multe ori, contin alcool ...

... fie ca Allah ta'ala sa ne fereasca de tot ce este haram, si sa ne inlesneasca doar ceea ce este halal , inshaallah...

"Doamne! Nu duce in ratacire inimile noastre, dupa ce Tu ne-ai calauzit si da-ne noua indurarea Ta, caci Tu esti Cel Darnic!"
    (Surat 'Al-'Imran:8)

10.  
    Deosebit ibadat's Avatar

Fetelor sunt de-a dreptul socata! Ce este de facut in situatia asta? Din gama Rama nu mai mancam, la branza exista dubii, capsule sa nu mai folosim, dulciurile din comert nici atat! Cine citeste postarile noastre, chiar daca sunt adevarate si invatam dim ele, se ingrozeste si cred ca se gandeste ca musulmanii sunt aici in Romania, foarte chinuiti. Si pe buna dreptate ca DA! Este de ajuns sa spunem bismilah la mancarea de care nu suntem siguri? sau o evitam? ...ca de evitat avem destule...sunt fffff multe e-uri care habar nu avem ce inseamna. Este de ajuns sa spunem bismilah?

11.  
    Banned huda_alrahim's Avatar
    O data o prietena avea o rulada, de la care nu mai avea ambalajul. Dar dupa cum stim, f multe rulade din comert sunt facute cu alcool, chiar daca ele sunt cu ciocolata si caise. Si am intrebat un imam si a zis sa nu manance. daca majoritatea sunt facute cu alcool, si asta nu stie sigur, mai bine nu mananca... daca stim ca s-ar putea sa fie haram, ne abtinem...
    Acum Allah stie mai bine...
    Pe mine cel mai mult m-a socat faza cu antibioticele... cand am fost la pelerinaj am luat antibiotice in fiecare zi, in capsule din acelea... si imi erau date de imamul nostru... luate de la noi de aici din romania

Page 3 of 7 FirstFirst 12345 ... LastLast
Thread Information
Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)