gabriela guettat (05-07-2007), huda_alrahim (05-07-2007)
Thread: departe de tara ....
Results 1 to 10 of 15
|
|
-
05-07-2007, 02:21 AM
السلام عليكم و رحمة الله و بركاته
cum este sa traiesti departe de tara, de locurile unde ai copilarit, unde ai crescut...
departe de cei dragi, de familia ta?...
cum este sa lasi totul si sa pleci de dragul celui de care ti-ai alaturat viata?...
(in cazul in care acesta este motivul)
si sa mergi printre straini, intr-un loc necunoscut?
sa lasi totul in urma si sa pleci cu sotul tau intr-o tara pe care n-o cunosti?...
~~~
cum este peste ani?.. cand nu este asa de usor sa revii in tara ta?..
(fiindca posibilitatile financiare sunt limitate)
cand ai familia ta, copiii tai, prietenii tai acolo... iar cei care-ti erau straini, acum iti sunt mai apropiati....
cat de mult te apasa dorul de tara?....
si cum treci peste asta?...
sau peste faptul ca rar iti poti vedea familia si poate sunt ani cand nu-ti poti vedea mama, tatal?.. pe cei care-ti erau dragi?...
iar copiii tai nu-si pot cunoaste proprii bunici...
stiu persoane care nu sufereau muzica populara, de exemplu
..
cum au plecat in alta tara si au stat acolo.. au inceput sa indrageasca tot ceea ce le amintea de Romania, de tara lor... (chiar si muzica populara
)
cat de greu e de purtat Dorul de Tara?...
si cat de greu e sa te adaptezi?...
sa intelegi o cultura noua?... o viata noua?
cand totul in jurul tau e diferit? toti sunt straini.. vorbesc o alta limba..
cand locurile din jurul tau sunt diferite?..
cand ajungi intr-o alta lume?...
cum ati reusit sa treceti peste asta?.. poate sotul a fost aproape..
apoi, cu timpul.. si familia lui a fost calda si primitoare...
insa dorul de tara, tot dor de tara e...
voi cum va descurcati?
dar cei care sunt departe de locurile natale din alte motive?..
voi cum va descurcati atunci cand sunteti
Departe de tara voastra?
....
"Pentru aceia care raspund Domnului lor si implinesc Rugaciunea [As-Salat], iar pentru treburile lor [tin] sfat laolalta si dau Dania [Az-Zakat] din cele cu care ii inzestram." (Surat Ash-Shura_Sura "Sfatului" (42):38)
-
Urmatorii 2 au spus mersi lui daniela_muslimah pentru acest subiect
-
membru de onoare

05-07-2007, 03:28 AMStiu ca nu eu ar trebui sa raspund la aceasta intrebare
, insa de multe ori, de prea multe ori ma simt aici, in tara mea departe de...tot...de ceea ce iubesc, de locurile cu care "sunt obisnuita", de "cei dragi", desi este cu siguranta pentru multi fie o aberatie, fie un paradox...sau poate ca unii vor putea spune Mashaa ALLAH!
Cred ca, bucatica asta de pamant in care ai venit pe lume nu ti-o poate scoate nimeni si nimic din suflet, insa in viata sunt atat de multe balante.
As vrea sa cred ca as putea intr-adevar sa ma desprind usor la o adica, desi sunt convinsa ca si stirile politice le-as gasi fascinante dincolo, probabil dupa un timp
.
Cred, asadar ca dorul de tara cu tot ce este in ea, cu tot ce ai lasat "in urma" exista, dar tot la fel cred ca nimic nu e intamplator in viata, nu noi alegem pana la urma locul ci el ne primeste sa (re)venim acolo unde ne este destinul.
Cred ca am mai spus, atunci cand am intrat in Mekka, cand am stat acolo trei saptamani n-am avut acest sentiment "de dor"... imi mai aminteam uneori si ma invinovateam atunci pentru "superficialitatea" sentimentelor mele, insa oricat ar parea de anormal, am simtit tot timpul ca m-am intors acasa...era ca si cum acolo as fi trait, totul imi era familiar, desi habar nu aveam strazile s as fi putut sa ma ratacesc oricand, imi placea sa ies, sa merg ca si cum m-as fi intors dupa o lunga absenta...vorbeam cu oamenii ca si cu proprii vecini si uneori cand imi amintesc (ca si acum) nu pot sa nu-mi doresc sa stiu cum e posibil asa ceva.
Cred ca sufletul nostru cunoaste mai bine decat mintea, locul sau; uneori el asteapta sa revina, alteori continua doar sa spere ca o va face, poate ca alearga, alearga in cautarea lui fara ca noi sa avem macar habar.
Inshaa ALLAH sa va usureze Bunul ALLAH dorurile, distantele, amintirile si sa fiti alturi de cei pe care-i iubiti, sa fiti acolo unde va e locul...in liniste si pace!
Mashaa ALLAH, Daniela
, cand am sa plec, am sa intru aici si sigur am sa plang o seara intreaga.:smile06:

-

- Abu Dhabi, United Arab Emirates, United Arab Emirates
05-07-2007, 12:47 PMMashallah surioara Maryam,Allah subhanahu wa ta'ala sa fie multzumit de tine!:smile06:
Cat despre tine habibty Danutza
,cu acest subiect ai sa atingi multe inimi!(bineantzeles in sensul bun al atingerii)!
Ehh,sa incep?
"cum este sa traiesti departe de tara, de locurile unde ai copilarit, unde ai crescut...
departe de cei dragi, de familia ta?...
cum este sa lasi totul si sa pleci de dragul celui de care ti-ai alaturat viata?...
(in cazul in care acesta este motivul)
si sa mergi printre straini, intr-un loc necunoscut?
sa lasi totul in urma si sa pleci cu sotul tau intr-o tara pe care n-o cunosti?..."
*greu,dar odata ca itzi pi in cap ca trebuie sa itzi faci SI TU O FAMILIE,inshallah poti trece bine peste aceasta greutate!
"cum este peste ani?.. cand nu este asa de usor sa revii in tara ta?..
(fiindca posibilitatile financiare sunt limitate)
cand ai familia ta, copiii tai, prietenii tai acolo... iar cei care-ti erau straini, acum iti sunt mai apropiati....
cat de mult te apasa dorul de tara?....
si cum treci peste asta?..."
*alhamdulillah,am avut posibilitatea sa vin de cate ori am dorit,si sa ii aduc si pe ai mei aici,dar sa stitii ca nu am profitat de acesta ocazie,decat in limitele bunlui simtz!
O sa va intrebati poate de ce,sau unele o sa zice-ti eee;;daca asa fi eu as fi profitat!
DAR trebuie sa intzelegi un lucru ca oricat de "bine" am fii,acum si voi avetzi obligatzia de a stii cum sa va organizatzi,si sa shtitzi ca sotzul vostru nu s-a casatorit cu nemurile din Romania s-a castorit cu O femeie!S stitzi ca nu vorbesc cu rautate dar toate au un scop in viatza noastra!
Dorul de tzara il am si il voi avea mereu,dar responsabilitatzile in care sunt angajata acum ma fac sa-mi poderez toate dorurile!
"stiu persoane care nu sufereau muzica populara, de exemplu ..
cum au plecat in alta tara si au stat acolo.. au inceput sa indrageasca tot ceea ce le amintea de Romania, de tara lor... (chiar si muzica populara )"
*nu vreau sa fiu rea,dar nu ma omoram dupa muzica populara,SI nici acum nu ma omor,dar de exemplu ascult cu mare drag si pic intr-o mare nostlgie ,ascultand "NAIUL LUI GHEORGHE ZAMFIR"

"si cat de greu e sa te adaptezi?...
sa intelegi o cultura noua?... o viata noua?
cand totul in jurul tau e diferit? toti sunt straini.. vorbesc o alta limba..
cand locurile din jurul tau sunt diferite?..
cand ajungi intr-o alta lume?...
cum ati reusit sa treceti peste asta?.. poate sotul a fost aproape..
apoi, cu timpul.. si familia lui a fost calda si primitoare...
insa dorul de tara, tot dor de tara e..."
*adaptare.. a fost grea,mai grea decat o credeam ca eram in Romania,toate erau invers,totul diferit,aveam impresia ca sunt numai eu in mijlocul atentzie lor
,...dar gresheam;alhamdulillah ca am avut parte de o adevarata mama(nu de o soacra-poama-acra).
Sotzul meu nu prea a fost cu mine(ca doar ma maritai cu un petorlist
,nu cu un om al biroului
)!
Dar este foarte adevarat,ca familia lui a fost foarte primitoare si calda!
Alhamdulillah!!
"voi cum va descurcati?
dar cei care sunt departe de locurile natale din alte motive?..
voi cum va descurcati atunci cand sunteti
Departe de tara voastra?"
Alhamdulillah in curand fac doua decenii,si nu regret nimic,inshallah toate sa avetzi parte de linishte si intzelegere!
ALLAH subahanhu wa ta'ala sa fie multzumit de voi!
AMEEN
-
05-07-2007, 04:06 PM
Salamu alaikum!
Of, ce subiect!!! Daniela ,mashaAllah, mai scrieti fetelor ... tu ori esti psiholog ori trebuie sa pleci... caci asha din afara nu aveai cum sa dai glas mai bine framantarilor unui suflet cu biletul de avion in mana.
-
Incepator

05-07-2007, 04:36 PMsalam aleikum daniela si tuturor -frumoasa si dureroasa intrebarea ta dar iti multumesc ca ai deschis acest subiect sunt convinsa ca aproapa toate dintre noi care suntem plecate din tara au un dor si o durere fata de parintii,fratii si locurile unde au crescut si copilarit.am sa va povestesc si eu in mare povestea mea.sunt plecata de 8 ani din romania si dupa 5 ani mi-am revazut familia si locurile natale.revederea cu ei a fost dureroasa,i-am revazut cu fire albe de par,m-ai batranii,ridurii in plus dar durerea cea mare a fost cand mi-am revazut tatal eu fiind rasfatata lui-praslea-gasindu-l o epava -de vina fiind boala si batranetea suferea de diabet,nu m-ai vedea bine,nu m-ai vorbea decat cuvinte fara inteles dar lacrimile lui spuneau totul si cand l-am imbratisat din acel barbat puternic,solid ,ii simteam oasele nu mai ma pierdeam in bratele lui ca atunci cand eram copil,mama parul ii albise aproape complet,dureros caci parca se apropie timpul ca ii vei pierde ,inainte de plecare l-am imbratisat din nou si i-am promis ca ma voi reintoarce anul viitor,m-am urcat in masina sa plec si l-am vazut cum plangea si m-am intors inbratisandul pt ultima oara a decedat in 2006 destinul inpiedicandu-ma sa il m-ai vad nu am putut din cauza actelor nici l-a inmormantare sa ma duc ,ma uit la fotografii si plang v-am scris aceste randurii si am plans,niciodata nu voi putea uita prima si ultima imbratisare dupa 5 ani de zile.bun s-au rau a fost si v-a ramane tatal meu care pana la varsta de 18 ani a avut grija de mine,m-a iubit,rasfatat,a obosit Dumnezeu sa il ierte -iti multumesc tata pt tot.
-
05-07-2007, 08:23 PM
impresionant emilia
nu vreau sa te simti mai prost dar parintii care au copiii langa ei traiesc mai mult, la batranete omul isi analizeaza profund viata traita, se gandeste la copii iar dak ei sunt departe il darama acest sentiment.
e f greu si cand locuiesti in aceiasi tara, eu nu i-am mai vazut de la craciun pe ai mei insa parca postarea ta mi-a dat de gandit ,asa ca sapt viitoare nu ma intereseaza de nici un proiect, de nici o licentza, de nici un orar la job plec acasa...nimic nu o sa ma opreasca
eu una n-am fost niciodata afara din tara ca sa imi dau seama ce m-as face fara Romania , cum m-as simti, cum as reactiona...de aceea va trebui sa ma regasesc in postarile celor care traiesc acum in strainatate
abia la vara voi profita de faptul ca sunt europeanca si voi vizita niste tari din uniune
daca as trai intr-o alta tara as face tot posibilul sa vin totusi acasa o data pe an macar sau daca nu, sa imi aduc familia in vizita la mine ...oricum stiu ca ar veni parintii mei imediat la mine, ca banii nu sunt o problema pt ei iar ei timp isi fac!
-
05-08-2007, 01:22 PM

assalamu alaikum wa rahmatu-llahi wa barakatuhu,
...mashaallah, draga surioara...intr-adevar, o intrebare care rascoleste amintiri...
... sant si eu printre cei departati de tara, de patrie, cum obisnuiam sa spun...de aproape 18 ani...
...acesti ani, s-au scurs uimitor de repede, subhanallah...
...si in viata mea s-au schimbat atat de multe ...alhamdulillah!
...in primii ani obisnuiam sa revin cel putin o data pe an in tara, in pauza dintre stagiuni, si nu se putea sa treaca o vacanta fara sa fi salutat Marea Neagra si Bucegii...
...erau insa alte vremuri, iar eu eram o alta...
...intre timp, sant mai obisnuita cu oamenii si felul de viata de aici, decat cu cel de acolo...insa, doar Allah ta'ala stie unde ne vom afla, atunci cand ingerul mortii ne va cauta sa ne ia sufletele...
...familia mea din tara s-a imputinat intr-atat ... dintre "prieteni", nu cred ca m-ar mai recunoaste careva... astfel incat, in afara de voi, surioare dragi din departare, putini sant cei carora sa le simt lipsa si pe care sa port in gand si in Du'a...
...insa nu este acesta motivul pentru care nu mai simt durere in suflet, atunci cand ma gandesc la plaiurile natale...
...subhanallah!...
...motivul este gandul ca Allah subhanahu wa ta'ala a creat intreg acest pamant , pentru noi toti , pentru robii Sai...si ca Allah subhanahu wa ta'ala l-a facut atat de minunat si atat de primitor, ca sa nu ni se para niciodata ca un loc ar fi mai frumos decat altul si ca sa ne fie usor, dreptcredinciosilor, sa gasim , oriunde in lume ni s-ar oferi prilejul sa practicam ISLAMUL nestanjeniti , un "acasa"...
... NU,
nu ma mai doare atunci cand ma gandesc la tara mea, si chiar daca ar fi sa nu ma mai intorc nicicand, amintirile nu ma mai ard, desi dorul nu va dispare niciodata...
... fiecare dintre noi urmam Vointei lui Allah subhanahu wa ta'ala, si nu dorintelor noastre, asa ca, inshaallah, sa nu ne intristam prea mult pentru ceva ce Allah a hotarat pentru noi, fie chiar si despartirea de parintii nostri si locul in care ne-am nascut, inshaallah!...caci, Allah subhanahu wa ta'ala ne va darui ceva mai bun, in schimbul a ceea ce ne-a luat, inshaallah, amin!

"Doamne! Nu duce in ratacire inimile noastre, dupa ce Tu ne-ai calauzit si da-ne noua indurarea Ta, caci Tu esti Cel Darnic!"
(Surat 'Al-'Imran:8)

-
membru de onoare

05-10-2007, 01:41 AMe bine uneori sa fii departe alteori nu. Fac parte din cei care isi iubesc tara mult... Eram hotarata s ama intorc...acum nu mai stiu. De cate ori merg acasa ma enervez din toate, toate se obtin cu greu cu nervi cu bani.....Nedreptatea e la ea acasa...discriminarea....prostia...ce mai pot sa spun. Insa as merge acasa. E tara mea adoptiva, familia mea nu e originara de acolo ne-am stabilit in Romania de nici 100 de ani de 3 generatii insa strabunicii s-au stabilit pentru ca au iubit tara. Si eu o iubesc, mi-e dor de ea cand nu sunt acolo insa nu pot trai in ea cand sunt acolo simt ca ma sufoc...mai ascult nicolae furdui-iancu uneori desi nu suportam muzica populara niciodata. ce sa-i faci e tara mea asa cum e
-
Member

08-31-2007, 10:04 PM
imi cer scuze ca o sa vorbesc despre ceva ce nu are legatura cu subiectul....
dar as dori mult sa te rog gabriela daca poti sa imi lasi un mesaj..pentru ca imi doresc mult sa vorbesc cu tine..choukran,habibty:smile06:
Allah sa va protejeze
-
| « Previous Thread | Next Thread » |
| Thread Information |
Users Browsing this ThreadThere are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests) |