se serbeaza nasterea lui Hristos
,,Nasterea Ta, Hristoase, Dumnezeul nostru, rasarit-a lumii lumina cunostiintei. Ca intru dansa cei ce slujeau stelelor de la stea s-au invatat sa se inchine Tie, Soarelui dreptatii, si sa Te cunoasca pe Tine, Rasaritul cel de sus, Doamne, slava Tie.,,-troparul Craciunului
Thread: Semnificatia Craciunului
Results 1 to 10 of 16
|
|
-
11-24-2006, 04:07 PM
In numele lui Allah cel Milostiv, Indurator !
Ce reprezinta Craciunul pentru crestini ?"In ziua aceasta, am desavarsit religia voastra si am implinit harul Meu asupra voastra si am incuviintat Islamul ca religie pentru voi !" (5 : 3)

-
Deosebit

11-25-2006, 12:26 AM
-
11-25-2006, 09:14 AMIn numele lui Allah cel Milostiv, Indurator !
Dar pana in secolul al IV-lea nu a existat o sarbatoare comuna. Cum s-a ajuns la un consens asupra datei de 24 Decembrie ?"In ziua aceasta, am desavarsit religia voastra si am implinit harul Meu asupra voastra si am incuviintat Islamul ca religie pentru voi !" (5 : 3)

-
11-25-2006, 10:32 PM
Sarbatoarea Craciunului (25 decembrie) are ca semnificatie crestina ,,Nasterea lui Isus)
In imperiul Roman de Apus la acesta data era sarbatoarea Saturnaliilor .(Natalis-Saturnalis)-nasterea soarelui. -momentul cind soarele atinge punctul sau cel mai de jos in emisfera sudica(australa) si apoi incepe miscarea sa trepatata catre nord-asemenea unei ridicari.Unii credeau ca Isus era zeul -soare si au inceput sa se inchine acestuia(soarelui) .Papa Leo I a mustrat aspru inchinarea pe care crestinii o faceau soarelui stind cu spatele catre el si cu fata spre soare le rasarit.
Cum aceasta erezie nu a putut fi stirpita si oamenii(crestinii) incepusera sa isi cladeasca ,cladirile de cult astfel incit inchinarea sa se faca cu fata spre rasarit ,pina la urma ea a fost acceptata.
Sarbatoarea Craciunului o gasim consemnata pentru prima oara la acesta data pe la 290 A.D in timpul prigoanei crestine de pe vremea lui Diocletian
In Rasarit craciunul era sarbatorit o data cu ,,Botezul Domnului"
cam pe 6-7 Ianuarie.
Cele doua sarbatori Craciunul si Botezul Domnului s-au contopit in timp .Singura biserica care mai sarbatoreste craciunul la 6 Ianuarie este cea Armeana.
Sarbatorirea Nasterii Domnului la data de 25 Decembrie este una dintre primele concesii pe care Biserica Crestina a facut-o ,in favoarea traditiei pagine, pentru a putea patrunde mai usor in lume.
Data de 25 Decembrie ca data a Nasterii Domnului ,nu este una reala ci una formala.Ea nu este consemnata biblic, si nicaieri in Biblie nu se spune ca trebuie sa tinem o asemenea sarbatoare .De alfel in Enciclopedia Bisericii Catolice se sustine ca aceasta sarbatoare nu a existat de la inceputul crestinismului.
Irineu si Tertulian o omit din lista lor de sarbatori dar...fenomenul sincretsmului religios (al supeapunerii sarbatorilor pagine cu cele inchinate adevaratului Dumnezeu) nu este o inventie a Bisericii Ortodoxe sau Romano-Catolice ci este consemnat inca de timpuriu si in Biblie(vezi 1 Imp.12:25-33 sau Gal.4:8-11)
Date fiind acestea ce sa facem?!? Sa nu mai sarbatorim craciunul?Ba da .Putem folosii acest prilej ca pe un timp de ajutorare sau de marturisire a Iubirii lui Dumnezeu ,dar sa nu socotim aceasta ca pe o lege,o porunca a Bibliei si mai ales sa nu osindim pe cei care nu cred in Sarbatoarea Craciunului.
-
11-25-2006, 10:41 PM
Sarbatori la aceeasi dat in alte culturi.
In cultura frigiana exista mitul ,,Marii Mame Cibela" ,iar la 25 Decembrie era sarbatorit tapul Attis care murea si invia la acea data.
-Egiptenii sarbatoreau la 25 Decembrie nasterea zeului Horus
In Europa Nordica se sarbatorea la acesta data (25 Decembrie) ,,Yule"(roata) care avea semnificatia incheierii ciclului solar si intoarcerea acestuia pentru rascumpararea lumii din infernul iernii.
-
Member

11-27-2006, 05:36 PMCred ca serbarea Craciunului este un eveniment important prin'tre crestini.Ceea ce personal mi se pare gresit este ca [,]Craciunul a devenit o sarbatoare comercializata la maxim,si faptul ca se pune un accent prea mare pe distractie,ne face pe multi dintre noi sa pierdem adevaratul sens al craciunului:adica nasterea Domnului nostru Isus Cristos,nu mancare si bautura si Mos Craciun.A nu fi inteleasa gresit,iubesc Craciunul,imi place sa fac si sa primesc daruri,imi place sa ma distrez,dar trebuie sa tinem in minte ca sarbatoarea este in onoarea lui Cristos,si asta se uita de cele mai multe ori !
''Ma indoiesc, deci cuget,cuget,deci exist !( R.Descartes )Omul este liber, pe durata scurtei sale vieti,sa examineze, sa critice, sa cunoasca si sa creeze imaginativ... (Bertrand Russell)''
-
Harnic

11-27-2006, 05:44 PMAssalamu aleykum
Cărţile de istorie şi chiar Enciclopedia Bisericii Catolice susţin că această sărbătoare nu a existat de la începutul creştinismului: Crăciunul nu s-a numărat ---------------re cele mai timpurii sărbători ale Bisericii. Irineu şi Tertulian îl omit din lista lor de sărbători.(The Catholic Encyclopedia)
După ce creştinismul a fost acceptat de imperiul roman (în prima jumătate a sec. IV), a fost decretat de către mai marii religioşi ai vremii ca biserica să sărbătorească naşterea Domnului.
Când bisericile din diferite locuri au început să sărbătorească naşterea lui Hristos, au fost mari diferenţe de opinii în ce priveşte data corectă. Biserica Romano-catolică n-a început să sărbătorească ziua de 25 decembrie decât în ultima parte a secolului patru.Până atunci, creştinii ţinuseră această sărbătoare în diferite perioade ale anului: în decembrie, în mai, în aprilie şi, cel mai frecvent, în ianuarie.
Cum s-a ajuns totuşi la această dată de 25 decembrie?
Sărbătorile Saturnalia erau, la un moment dat, cele mai de seamă sărbători la Romani.
Sărbătorile de iarnă erau foarte populare în antichitate. În Roma şi în Grecia, pe vremea teutonilor, în vremurile străvechi ale civilizaţiei egiptene antice, în stadiul de început al dezvoltării popoarelor din est şi vest, din nord şi sud, perioada solstiţiului de iarnă a fost totdeauna o perioadă de bucurie şi sărbătoare. Pentru că acest anotimp era atât de iubit, biserica oficială (de stat) (Catolică sau Ortodoxă - depinde de zonă) l-a adoptat ca timp al naşterii lui Hristos.
Cea mai mare sectă religioasă păgână care a stimulat celebrarea zilei de 25 decembrie, ca sărbătoare în întreaga lume romană şi greacă, a fost închinarea păgână adusă soarelui, mitraismul. Această sărbătoare de iarnă a fost numită "Naşterea" - "Naşterea Soarelui". În această perioadă a iernii, soarele atinge punctul său cel mai de jos în emisfera sudică (australă) şi apoi începe mişcarea sa treptată către nord - asemenea unei ridicări. Acest fenomen a fost numit naşterea soarelui şi era sărbătorit în această perioadă.
În Enciclopedia Catolică scrie: Binecunoscuta sărbătoare în cinstea soarelui, Natalis Invicti (Naşterea Neînvinsului Soare) serbată în 25 decembrie, poartă în esenţă responsabilitatea pentru data sărbătorii noastre din luna decembrie. Acest lucru, catolicii l-au făcut şi pentru alte sărbători ale lor. De exemplu: 24 iunie, era o sărbătoare în cinstea lui Baal la druizi (preoţii celţilor în antichitate - mil.1 î.Hr.); ea a devenit sărbătoarea naşterii lui Ioan Botezătorul; 15 august, care era consacrată lui Isis (la egipteni) sau Dianei (la romani), a devenit "adormirea Maicii Domnului" (Sf. Marie Mare); 02 februarie, care era la romani o zi sărbătorită cu torţe şi lumânări în cinstea zeiţei Februa (la greci, în această dată se sărbătorea zeiţa Demetra) a devenit "Intrarea Maicii Domnului în Biserică".
-
11-28-2006, 01:08 AMIn numele lui Allah Cel Milostiv, Indurator !
Din ce spui tu, Rafa' reiese (sau cel putin eu asa am inteles) ca Biserica crestina, aflata inca la inceputurile sale, nu a avut prea mult succes asupra asupra acestor culturi straine (ex. : adeptii lui Mitra, amintiti si de tine, iar pe scara si mai larga culturile spatiului mediteraneean, ajungand pana in Siria si Persia) si le-a imprumutat sarbatorile, pentru ca in final sa le accepte si le celebreze ca sarbatori proprii.
Nu cumva aceste sarbatori, hai sa le numim pagane (pentru ca in fond asta si erau din moment ce sarbatoreau nasterea unui zeu-soare, cum este cazul Feniciei) prin aceasta 'preluare' si adaptare la dogmelor crestine au continuat sa supravietuiasca in subsidiar pana in zilele noastre ?
Ce nevoie avea Crestinismul timpuriu de acestea ?"In ziua aceasta, am desavarsit religia voastra si am implinit harul Meu asupra voastra si am incuviintat Islamul ca religie pentru voi !" (5 : 3)

-
11-28-2006, 01:32 AMNu stiu insa noi contemporanii avem nevoie.Ce nevoie avea Crestinismul timpuriu de acestea ?
-
| « Previous Thread | Next Thread » |
| Thread Information |
Users Browsing this ThreadThere are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests) |