Notices

Results 1 to 7 of 7
  1. Manierele islamice de folosire a toaletei 
    Banned huda_alrahim's Avatar
    Manierele islamice de folosire a toaletei

Ar trebui poate mentionat de la inceput ca in acest articol, cuvantul toaleta se refera strict la locul in care ne facem nevoiele, si nu la intreaga baie, asa cum este ea inteleasa in zilele noastre.

1. Intrarea

Profetul (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) a spus: „Pentru a pune o bariera astfel incat jinii sa nu vada awrah fiilor lui Adam, sa spuneti toti „Bismillah” cand intrati la toaleta.”
    Trebuie sa intram la toaleta cu piciorul stang si sa spunem in timp ce intram:
    " Bismillãhi, 'allãhumma 'innee 'a`outhu bika minal-khubthi wal
    khabã'ithi"
    („In numele lui Allah! O, Allah, caut adapost la Tine de necurat si necurate.”)
    Se stie ca jinilor le place sa stea in locurile murdare, cum ar fi toaletele sau adaposturile camilelor si de aceea ni s-a spus sa cautam adapost de relele lor cand intram la toaleta.

2. Izolarea

Trebuie sa cautam un loc ferit de ceilalti atunci cand ne facem nevoile. Jaabir relateaza ca „Atunci cand Profetul (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) dorea sa isi faca nevoile, pleca undeva departe, unde sa nu fie vazut de nimeni.” De asemenea, ca precautie, nu isi ridica haina pana nu se aseza aproape de pamant, caci desi era departe de ceilalti, era in aer liber, si exista posibilitatea de a fi vazut. Este un semn de modestie si bun simt de care Profetul (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) dadea dovada. Acum, dompotriva vedem necredinciosii, in special barbati, care nu se sfiesc sa isi faca nevoile in public.
    Sunt anumite locuri pe care ni s-a spus sa le evitam atunci cand ne facem nevoile. Profetul (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) a spus: „Fiti atenti la faptele care ii fac pe ceilalti sa va blesteme.” Ei au intrebat: „Care sunt aceste fapte?” El (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) a raspuns: „Nu va faceti nevoile pe cararile oamenilor sau la umbra lor [sub copaci].” Acest hadith ilustreaza in mod frumos cum Islamul apara atat drepturile individului, cat si ale comunitatii.
    Dimpotriva, acum necredinciosii nu au nici un pic de rusine si lasa astfel de mizerii in cabinele de telefon si in statiile de metrou. Si nu numai atat, ii vedem cum isi plimba cainii anume pentru a-si face nevoile pe alei, afectandu-i si pe ceilalti.

3.Interzicerea indreptarii catre Qibla

Profetul (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) a spus: „Daca va faceti nevoile, nu va in dreptati cu fata catre Qibla si nici nu stati cu spatele la ea. In loc de asta, ar trebui sa va intoarceti la dreapta sau la stanga.”
    Unii savanti sunt de parerea ca acest lucru se aplica numai cand suntem in aer liber si daca esti intr-un spatiu deschis, nu exista nici un rau daca iti faci nevoile cu fata catre Qibla, ori cu spatele.
    Ibn Umar a zis: „Daca intre tine si Qibla exista ceva care te adaposteste, nu exista nici un rau.”
    Totusi, cea mai corecta parere pare a fi (si Allah stie mai bine) aceea conform careia este interzis atat in spatiile deschise cat si cele inchise si este bine sa ne abtinem sa facem acest lucru, atat cat este posibil din respect pentru directia catre care ne rugam. Problema cu care se confrunta multi oameni se datoreaza pozitionarii toaletelor astfel incat nu se poate evita sederea cu fata sau cu spatele catre Qibla. Raspunsul la aceasta problema sa afla in exemplul companionilor care si ei s-au confruntat cu aceasta problema dupa ce au cucerit Shaam (Siria), care fusese anterior ocupat de crestini. Companionii au relatat ca atunci cand trebuiau sa foloseasca aceste toalete, cereau iertare de la Allah atunci cand ieseau.

4.Sezutul pe vine

Se recomanda (mustahabb) sa urinam in timp ce suntem asezati sau pe vine si nu din picioare, caci aceasta era obiceiul Profetului (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa). Nu este interzis (haram) sa urinam din picioare, caci si Profetul (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) mai facea asa, dar pozitia asezata sau pe vine este mai buna caci este mai sanatos pentru corp si exista mai putine sanse de a ne pata pe haine sau pe picioare. Trebuie sa avem mare grija sa nu ne stropim, caci urina este ceva impur. Profetul (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) a trecut o data pe langa doua morminte si a spus: „Ambii sunt pedepsiti. Si nu sunt pedepsiti pentru pacate mari. Unul nu s-a protejat de urina si celalalt a barfit.”

5. Curatarea

Este interzis folosirea mainii drepte pentru curatarea de la inpuritatile urinei si fecalelor. Profetul (pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa) a spus: „Nimeni nu ar trebui sa isi atinga partile intime cu mana dreapta in timp ce urineaza si nici sa se stearga la fund cu dreapta.”
    Cat priveste materialul care trebuie folosit pentru a ne curata, putem folosi fie ceva uscat (hartie igienica, pietre etc) fie apa. Este permis sa folosim una sau cealalta, sau amandoua, iar dintre ele cea mai buna este apa. Se stie ca acest verset: „Allah îi iubeste pe cei care se curatesc!” (At-Tawbah:108) a fost revelat in legatura cu Ansarii de la Quba (langa Medina), deoarce ei foloseau apa pentru a se curata dupa ce mergeau la toaleta. Acesta era si obiceiul Profetului.
    Existra trei conditii pentru materialul uscat cu care ne putem curata:
    1. trebuie ca el in sine sa fie pur (hartie, pietricele)
    2. sa nu fie ceva ce trebuie respectat (o carte), ceva ce ne este de folos (mancare, haine etc)
    3. partile intime trebuiesc sterse de cel putin trei ori cu parti curate ale materialului.
    Dupa ce sunt curatate partile intime, trebuiesc curatate si mainile.
    Abu Huraira a relatat ca dupa ce se curata, Profetul (sas) isi freca mana pe pamant (pentru a o curata) si apoi facea ablutiunea.

6.Iesirea

Profetul (sas) obisnuia sa iasa cu piciorul stang si cerea iertare de la Allah. Aisa a relatat ca atunci cand iesea de la toaleta spunea „Ghufraanaka” (Iertare Tie!)

2. Urmatorii 6 au spus mersi lui huda_alrahim pentru acest subiect

Anna (08-22-2007), coralia (01-20-2008), gabriela guettat (05-18-2007), iman99 (08-21-2007), maryam (08-21-2007), sara (05-19-2007)

3.  
    membru de onoare iman99's Avatar
    Asalamu aleikom w rahmatullah w barakatu
    Masha Allah surioara huda Allah sa fie multumit de tine.
    Am niste completari la ceea ce ai scris...

Sheik asim Al hakim spunea intr-o emisune pe huda tv ca si-a vizitat un prieten acasa.La un moment dat a intrat in baie pentru asi face nevoile fiziologice si cum statea omu linistit s-a uitat in dreapta lui si a vazut un teanc de reviste.Dupa ce a iesit l-a intrebat pe prieten..Ce faci cu atatea reviste in baie?Si el ii raspunde....imi petrec ceva timp in baie si mai citesc cate ceva ...
    Sheikul a spus sa nu stam f mult in baie sa ne facem nevoile si sa iesim....este cel mai bine.

Apoi a mai vorbit despre ceva Allah sa ma ierte ptr ca nu am inteles f bine deoarece salma era treaza..dar va intreb pe voi.Parca a spus despre oasele animalelor sa nu ne stergem la partile intime(nu e cazul in zilel noastre)(dar ma intereseaza ideea).Spunea ca djini se hranesc cu oase si djini credinciosi si cei neredinciosi..si sa nu folosim oasele peste care se pomeneste numele lui Allah....Va rog inca o data sa ma iertati si Allah sa ma ierte am spus de la inceput..nu stiu sigur povestea...dar daca stiti despre asta spuneti-ne si noua
    Cel mai bun Cuvant este Cuvantul Lui Allah(Quranul) si cea mai buna calauzire este cea a profetului Muhammad ,si cele mai rele chestiuni sunt inovatile,si fiecare inovatie este Bidah si fiecare Bidah este ratacire si fiecare ratacire duce in Focul Iadului(Muslim)

www.assimalhakeem.com

4.  
    membru de onoare maryam's Avatar
    Inshaa ALLAH sa te rasplateasca Bunul ALLAH numai cu bine, in aceasta viata si in viata de apoi.
    Este extrem de important sa nu uitam ca islamul nu este doar o religie si nu suntem musulmani doar cand ne rugam; alhamdulillah ca sora noastra mashaa ALLAH a adus in discutie acest subiect.
    Sa nu uitam de etica islamica niciodata.
    In baie nu este permis sa invocam numele lui ALLAH, Sekh Buti a spus odata ca acest lucru se poate face doar dc capacul toaletei este pus si dc stam sa ne gandim aceasta parere are o explicatie logica, baia in sine nu este un loc murdar, doar locul in care se fac nevoile fiziologice. Doar ALLAH stie cel mai bine, insa putem sa-l pomenim pe ALLAH in gand. Cand intram in baie, cand ne pregatim de ghusl, sau de wudu, dupa ce le terminam, cand iesim...
    De asemenea este interzis ca in baie sa fie agatate inscriptii din Coran, numele lui ALLAH, al profetului .
    Pentru ca fetita mea este inca mica si cateodata are asa un...zel de dhikr se intampla uneori sa o apuce tocmai in aceste momente discutiile si...intrebarile istagfirullah, este bine sa invatam copiii de mici aceste maniere si cum trebuie sa se comporte chiar si in baie. Inshaa ALLAH!
    LA ILAHA ILA ALLAH MUHAMMAD RASUL ALLAH INNA LILLAHI WA INNA ILAIHI RAJIAUN

5.  
    Harnic Latifah's Avatar
    Assalam aleykum

Am o nelamurire: hartia si apa sunt bune pentru curatat. Dar dupa folosirea hartiei pot ramane impuritati, fata de apa care limpezeste mult mai bine. Asa ca inainte de rugaciune eu ma spal , fie dupa fiecare utilizare a baii. Dar daca sunt in vizita si nu pot sa fac acest lucru, nefolosirea apei imi invalideaza rugaciunea sau hartia este de ajuns?

Shukran

6.  
    membru de onoare maryam's Avatar
    Quote Originally Posted by Saaliha View Post
    Assalam aleykum

Am o nelamurire: hartia si apa sunt bune pentru curatat. Dar dupa folosirea hartiei pot ramane impuritati, fata de apa care limpezeste mult mai bine. Asa ca inainte de rugaciune eu ma spal , fie dupa fiecare utilizare a baii. Dar daca sunt in vizita si nu pot sa fac acest lucru, nefolosirea apei imi invalideaza rugaciunea sau hartia este de ajuns?

Shukran

Cred ca, asa cum s-a spus la alt subiect, in cazuri de acest fel, de extrema urgenta se pot folosi servetele umede.
    LA ILAHA ILA ALLAH MUHAMMAD RASUL ALLAH INNA LILLAHI WA INNA ILAIHI RAJIAUN

7.  
    Harnic Latifah's Avatar
    Shukran

..................................

8.  
    Banned huda_alrahim's Avatar
    Quote Originally Posted by maryam View Post
    Cred ca, asa cum s-a spus la alt subiect, in cazuri de acest fel, de extrema urgenta se pot folosi servetele umede.
    Assalamu alaikum!
    Imi pare rau ca abia acum am vazut aceasta postare, dar nu avem voie sa ne stergem cu servetele umede, in sensul ca acestea nu sunt suficiente... Servetele trebuiesc sa fie uscate, caci daca sunt umede, se face mai mult un schimb de substante si nu o uscare si purificare a locului respectiv... Dupa ce se indeplineste aceasta curatare de 3 ori cu uscat, se pot folosi cele umede sau orice altceva dorim din noile inventii bine venite Aceasta este parerea care am auzit-o din mai multe surse, iar Allah stie mai bine...

Thread Information
Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)