In varianta ortodoxa.. mi-a atras atentia.. cum putea fi vorba de cruce? <nu era relatat episodul "rastignirii">...
crucea e un simbol in crestinism si nu se foloseste doar cand e vorba de rastignire, pacat ca nu stii semnificatia ei
. Daca ai sti probabil ti-ai da seama ca ai adus in atentie ceva nesemnificativ, tu ce credeai ca gata au gresit episodul?Iisus mai vb de cruce in multe episoade si nu e vb de rastignire, pacat ca nu am timp sa-ti aduc in atentie asta.
asa au tradus si neoprotestantii, stai linistitaImi pare rau ca nu acces si la biblii folosite de alte culte crestine...
se pare ca doar catolicii au omis ceva
daca vroiai sa aduci ceva meaningfull in atentia noastra aduceai textul in original si vedeam si noi cum sta treaba.d-l munir stie greaca si daca semnalam o greseala nu cred ca e greu sa scriem o scrisoare catre episcopul ortodox .
asteptam sa revii cu detalii pt ca eu sunt f interesata de ei, abia anul asta i-am depistatsi inca ceva.. tocmai am aflat ceva despre crestini unitaristi si ... Romania
Thread: Schimbare in Biblie?
Results 1 to 10 of 14
|
|
-
05-20-2006, 08:59 AM
Schimbare in Biblie?
citind in Biblia ortodoxa... un anume verset mi-a atras atentia...
"17. Şi când ieşea El în drum, alergând la El unul şi îngenunchind înaintea Lui, Îl întreba: Învăţătorule bun, ce să fac ca să moştenesc viaţa veşnică?
18. Iar Iisus i-a răspuns: De ce-Mi zici bun? Nimeni nu este bun decât unul Dumnezeu.
19. Ştii poruncile: Să nu ucizi, să nu săvârşeşti adulter, să nu furi, să nu mărturiseşti strâmb, să nu înşeli pe nimeni, cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta.
20. Iar el I-a zis: Învăţătorule, acestea toate le-am păzit din tinereţile mele.
21. Iar Iisus, privind la el cu dragoste, i-a zis: Un lucru îţi mai lipseşte: Mergi, vinde tot ce ai, dă săracilor şi vei avea comoară în cer; şi apoi, luând crucea, vino şi urmează Mie.
22. Dar el, întristându-se de cuvântul acesta, a plecat mâhnit, căci avea multe bogăţii." (Mc 10:17-22)
Mie, personal, acest lucru mi-a atras atentia.. si mi s-a parut "adaugat"... asa ca am luat si Biblia catolica...
si - surpriza...
"(17) Cand pleca la drum, un om a venit in fuga si, ingenunchind, l-a tintrebat: "Invatatorule bun, ce trebuie sa fac ca sa mostenesc viata vesnica?" (18) Isus i-a zis: "De ce-mi spui bun? Nimeni nu este bun decat numai Dumnezeu. (19) Cunosti poruncile: Sa nu ucizi! Sa nu comiti adulter! Sa nu furi! Sa nu dai marturie falsa! Sa nu inseli! Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta!" (20) Atunci el i-a zis: "Invatatorule, toatea acestea le-am pazit din tineretea mea". (21) Isus, privindul-l, l-a indragit si i-a spus: "Un lucru iti lipseste: mergi, vinde ceea ce ai si da saracilor si vei avea comoara in cer, apoi vino si urmeaza-ma" (22) Intristat de acest cuvant, el a plecat mahnit pentru ca avea multe bogatii." (Mc 10:17-22)
In varianta ortodoxa.. mi-a atras atentia.. cum putea fi vorba de cruce? <nu era relatat episodul "rastignirii">...
se pune Intrebarea: cum au tradus teologii ortodocsi romani?
din pacate nu am acces si nu stiu daca si in alte limbi in biblia ortodoxa e la fel, sau e o "adaugire" doar in limba romana pentru a fi mai credibila?
in orice caz... atat de usor e luat Cuvantul lui Dumnezeu? incat poate fi schimbat de oricine doar pentru a face unele fapte "mai credibile"?
Imi pare rau ca nu acces si la biblii folosite de alte culte crestine...
si inca ceva.. tocmai am aflat ceva despre crestini unitaristi si ... Romania!
-
05-20-2006, 02:22 PM
-
05-20-2006, 02:37 PM
N-am vrut sa spun "ca gata au gresit episodul". Doar ca pe mine m-a surprins citind acolo... pur si simplu mi-a sarit in ochi!
asta-i primul lucru ce mi-a venit in minte atunci - inca nu fusese relatata rastignirea - nu se "produsese" episodul
acum nu-mi vine-n cap daca inaintea acestui verset, se relateaza ceva despre rastignire...
si daca nu, daca era crucea era privita ca un simbol in acele imprejurari? si ce semnificatie avea?
ca simbol.. crucea a capatat contur in viziunea crestina doar dupa "episodul rastignirii"?
ce simbolistica avea inainte? stiu ca exista simboluri pagane ale crucii.... (la daci s.a......)
atunci cum e?.. iar "omite" fiecare dupa bunul plac?
Originally Posted by nazirah
sau....?
-
05-20-2006, 02:44 PM

pacea cu tine, draga Nazirah,
este adevarat ca simbolul crestinatatii este crucea, dar oare de ce?
semnificatia acestui simbol, este , daca nu ma insel, " rastignirea" lui Isus (as), si nu cred ca daca acesta ar fi fost " rastignit " pe un lemn in forma de X, de exemplu, cum au fost rastigniti alti crestini, ar mai fi avut crucea vreo importanta...deci importanta ei ia nastere in momentul " rastignirii" si nu vad ce rost ar avea sa fie pomenita, de catre Isus (as), inainte de aceasta!...
pacea cu tine!...
assalamualaikum wa rahmatuAllahi wa barakatuhu,
draga Daniela
mashAllah, mashAllah!...
fie ca Allah ta'ala sa te rasplateasca pt toate stradaniile tale fi sabilillah, inshAllah, amin.
assalamualaikum wa rahmatuAllahi wa barakatuhu
"Doamne! Nu duce in ratacire inimile noastre, dupa ce Tu ne-ai calauzit si da-ne noua indurarea Ta, caci Tu esti Cel Darnic!"
(Surat 'Al-'Imran:8)

-
05-20-2006, 03:02 PM
m-am uitat pe net la diferite biblii, din ani diferiti, limbi diferite ... si intr-adevar sunt variante in care s-a omis "luand crucea".....
in varianta spaniola (cruce = CRUZ) editata in 1858 http://unbound.biola.edu/index.cfm?m...sults.doSearch si in cea din 1909http://unbound.biola.edu/index.cfm?method=searchResults.doSearch, apare in ambele.... in cea care e scris tot in limba spaniola, insa in SUA, nu apare....http://unbound.biola.edu/index.cfm?m...sults.doSearch
in American Standars Version, deasemenea nu apare... http://unbound.biola.edu/index.cfm?m...sults.doSearch
in limba araba apare,deasemenea... pt cei care nu cunosc limba araba, veti vedea ultimul cuvant ÇáÕáíÈ... ceea ce inseamna crucea... http://unbound.biola.edu/index.cfm?m...sults.doSearch
in limba latina nu apare.... se incheie cu " o sa ai bogatiein cer, si vine,urmeaza-ma"... http://unbound.biola.edu/index.cfm?m...sults.doSearch
in limba franceza editia de la jerusalem desemena nu apare... http://unbound.biola.edu/index.cfm?m...sults.doSearch... apare in acea de la Derby.. http://unbound.biola.edu/index.cfm?m...sults.doSearch
intr-adevar cum stim cu totii in biblie, pt ca traducerile sunt in diferite limbi, numarul lor nefiind unul mic, sunt modificate fff multe lucruri si versete..... si mai ales ca difera f mult de la un cult la altul, de la o secta la alta, chiar daca se numesc cu totii CRESTINI.

-
05-20-2006, 03:22 PM

assalamualaikum wa rahmatuAllahi,
...mashAllah, gind la gind,
draga Daniela,
ma ierti, inshAllah, cred ca am postat in acelasi timp cu tine!...

assalamualaikum wa rahmatuAllah!
pacea cu tine, draga Nazirah,
tie ti se pare normal sa se tot " omita ceva"? este biblia pt voi Cartea Sfinta , sau NU?...pai daca la fiecare traducere se omite cite ceva, unde ajungeti?...
am si eu, o curiozitate, sa nu te superi...... de ce esti atit de malitioasa, in fiecare postare ?...
pacea cu tine!...
"Doamne! Nu duce in ratacire inimile noastre, dupa ce Tu ne-ai calauzit si da-ne noua indurarea Ta, caci Tu esti Cel Darnic!"
(Surat 'Al-'Imran:8)

-
05-20-2006, 05:48 PMdoar o singura semnificatie??????????????????semnificatia acestui simbol, este , daca nu ma insel, " rastignirea" lui Isus (as), si nu cred ca daca acesta ar fi fost " rastignit " pe un lemn in forma de X, de exemplu, cum au fost rastigniti alti crestini, ar mai fi avut crucea vreo importanta...deci importanta ei ia nastere in momentul " rastignirii" si nu vad ce rost ar avea sa fie pomenita, de catre Isus (as), inainte de aceasta!...
ati vrea voi !sunt multe multe ! Cand Mantuitorul spune: "si sa-si ia Crucea sa" crezi ca se refera la obiectul ala in forma de X ????
ei bine NU, crucea simblozeaza aici ca fiecare om are in viata aceasta o Cruce, unul are Crucea de fi orfan; altul are Crucea unei boli incurabile, altul are Crucea unei intristari prin pierderea unei fiinte dragi lui.Fiecare intr-un fel sau altul are o Cruce; ei bine, Crucea aceasta ca suferinta ne apropie mai mult de Dumnezeu .
tie ti se pare normal sa se tot " omita ceva"? este biblia pt voi Cartea Sfinta , sau NU?...pai daca la fiecare traducere se omite cite ceva, unde ajungeti?...
Da, indubitabil este cartea sfanta . Pai ce s-a omis ????
Iisus vb despre cruce inaintea rastignirii pt ca ti-am explicat simbolul crucii are multe semnificatii.asta-i primul lucru ce mi-a venit in minte atunci - inca nu fusese relatata rastignirea - nu se "produsese" episodul
acum nu-mi vine-n cap daca inaintea acestui verset, se relateaza ceva despre rastignire...
si daca nu, daca era crucea era privita ca un simbol in acele imprejurari? si ce semnificatie avea?
asa au tradus si neoprotestantii, stai linistita
se pare ca doar catolicii au omis ceva
atunci cum e?.. iar "omite" fiecare dupa bunul plac?
sau....?
sincer nu stiu ce au tradus catolicii mie imi plac bisericile lor , nu le stiu biblia si doctrina prea bine. Treaba lor.Textul in original cred ca ar fi de ajutor in aceasta situatie. Sa nu ne agitam sunt multi care au tradus coranul gresit si nu a murit Islamul cu asta.Cine vrea sa fie sigur pe ceea ce citeste sa invete greaca si sa citeasca.
cum ar trebui sa ma comport cu cineva care vorbeste despre religia mea fara sa stie ce spune si mai e sigur pe acele "randuri"?poate ar trebui sa numesc "incultura" aceasta necunostiinta cum cineva a replicat in cazul meu insa eu intreb despre Islam si nu vobesc ca unele persoane cu o siguranta "de te doare capul".Nu sunt malitioasa cu omul ci cu argumentele pe care le aduce in atentie.am si eu, o curiozitate, sa nu te superi...... de ce esti atit de malitioasa, in fiecare postare ?...
PS: jonglati gresit cu Biblia ,nu uitati Biblia nu e Harry Potter!
-
05-20-2006, 06:23 PM
daniela_muslimah
aceasta adaugare este din partea celor care au adaugat .
Dovada ca oricine poate sa schimbe ce vrea si dupa cum vrea in biblie .
Se stie ca , libanezii crestini sunt cei mai crestini dintre crestini , si intrati la site-ul facut in numele crestinismului si veti vedea ca nu exista cuvantul cruce inainte de faza rastagnirii
http://www.elkalima.com/gna/nt/mark/chapter10.htm
"versetul 22: iti lipseste un lucru , du-te si vinde tot ce ai , si distribuie banii obtinuti pe saraci , asa o sa ai o comoara in cer , si apoi vino sa ma urmezi "
-
05-21-2006, 10:02 AM
Aseara a fost un documentar pe tema "codul lui Da vinci" .
Mi-a placut faza cind ii trece lui Constantin princap ideea salvatoare,de a-l face pe Isus ,Dumnezeu urmata fireste de Conciliul de la Niccea din 325.
Ce fel se luara la cearta si cum dupa ce au ajuns la un "numitor comun" au scris Biblia.
Am zimbit asa trist,trist de tot.
Stateau domnii la o masa si verificau toate scrierile despre Isus si orice nu le convenea sau nu corespundea imaginii de Dumnezeu rupeau imediat si scriau o noua varianta.Dupa aceste intruniri masa la care se intilneau era un imens cos de gunoi cu paginile evangheliilor care nu le convenea si care nu serveau scopul.:smile33: :smile33:
-
05-21-2006, 04:10 PM
am recitit toate postarile si 90% dintre ele ori sunt la subiecte sociale ori la apararea crestinismului. Cele 10% sunt intrebari despre islam sau afirmatii de genul "eu cred", nu am nici o certitudine in exprimare si nici nu am initiat thread-uri anti-islamice.Oricum dupa cum se observa m-am reprofilat , de ceva timp nu raspund decat la teme ce au legatura cu crestinismul si cele gen cultura si civilizatie, cu Islamul ca religie m-am lamurit.
si in ceea ce priveste asa zisele "schimbari" in Biblie pe care chiar nu inteleg cu ce afecteaza doctrina crestina dar va deranjeaza pe voi atat de mult , eu as zice sa nu va obositi inutil, pierdere uriasa de timp.Un suflet umil si doritor va descoperi mii de lucruri in Biblie pe care savantul mandru, arogant si ingamfat va esua jalnic sa le inteleaga.
| « Previous Thread | Next Thread » |
| Thread Information |
Users Browsing this ThreadThere are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests) |