assalamu alaikum wa rahmatu-llahi wa barakatuhu
...mashAllah, surioara , fie ca Allah saubhanahu wa ta'ala sa fie multumit de tine si sa te rasplateasca cu tot ceea ce este mai bun, in aceasta viata si in cea vesnica! ... fie ca noi toti sa cunoastem si sa aparam Sunnah Profetului...
...ceea ce poate face dintr-un act de adorare o inovatie, Bid'ah, este modul in care este facut, momentul la care este facut si de cate ori este facut...Allah subhanahu wa ta'ala poate fi adorat DOAR in felul in care El ni l-a prescris in Sfantul Qur'an si prin exemplul Profetului Sau...
...desi ne este recomandat sa facem Dhikr cat mai des, oamenii au inceput sa specifice ei insisi , felul in care sa fie facut, locul sau numarul in care sa fie facut si aceasta il poate transforma intr-o inovatie...
... invatatii musulmani ne atrag atentia ca a implini un act de adorare la un anumit moment, de un anumit numar de ori sau intr-un anumit mod, lucruri care nu sant relalatate, este privit ca fiind o inovatie, numita in acest caz," bid’ah idaafiyyah", o inovatie prin adaugarea unui lucru care nu este dovedit ... astfel, desi este prescris, actul de adorare este respins datorita modului in care este facut...
Al-Shaatibi, fie ca Allah ta'ala sa aiba mila de el, spunea:
"Bid'ah se refera la ceva care este inventat in materie de religie si care pare a fi similar celor prescrise, insa in care oamenii tind sa exagereze in adorarea lui Allah .
Aceasta include adoptarea anumitor moduri de adorare, cum ar fi recitarea de dhikr in grup, facand o sarbatoare (Eid) din ziua de nastere a Profetuluisi multe altele...ca si acte de adorare facute in anumite momente, pentru care nu exsita nici o baza in Shariah, cum ar fi a tine post in mijlocul lunii Sha'baan si petrecerea acelei nopti, in rugaciune". (din al-I’tisaam:1/37-39)
sursa: islamqa.com
...Bid'ah, dragi frati si surori este un lucru despre care trebuie sa fim avertizati si pe care trebuie sa-l divulgam si sa-l respingem, daca il descoperim, pentru ca Allah ta'ala spune in Sfantul Qur'an:
"Si acesta este drumul Meu cel drept! Deci urmati-l si nu urmati caile care va abat de la drumul Lui!"
(6:153)
...inshaAllah, sa mai recitim si thread-ul :
http://www.rasarit.com/vb/showthread.php?t=1351
...desemenea, iata o lista cu fatwa referitoare la diferite inovatii in religie,
in engleza:
http://islamqa.com/index.php?cref=24...1000000&ln=eng
si in franceza:
http://islamqa.com/index.php?cref=24...1000000&ln=fre
...fie ca Allah subhanahu wa ta'ala sa indeparteze de la noi, orice ne-ar putea indeparta de la El!...
Thread: O alta inovatie in islam
Results 1 to 8 of 8
|
|
-
08-08-2007, 12:23 PM
ASALAMU ALEIKOM WRAHMATULLAH W BARAKATU
Bismilahi ar-rahman ar-rahim
De cand am venit aici in Iordania descopar zilnic ca foarte multi oameni se iau dupa niste reguli.."nescrise" in islam.Asa ca m-am pus rau de tot pe ei
si caut tot timpul evidente la cea ce spun.
De exemplu...majoritatea oamenilor de aici ..cand uit un lucru ...spun Alahuma sali ala mohammad...de fiecare data.
Am cautat despre asta si alhamdulilah am gasit...
Allah ne-a ordonat sa invocam binecuvantari pentru profet(pacea si binecuvantarea lui Allah fie asupra sa)
Allah spune: (trducerea sensurilor 33:56)
"Allah si ingeri sai Se roaga(ii aduc laude)pentru profet.O voi cei care credeti,rugati-va pentru el si saluati-l cu tot respectul."
profetul deseamenea ne-a ordonat sa trimitem binecuvantari asupra lui.Deci facand asta este o forma de adorare,care nu trebuie sa fie intr-un anume timp,ci oricand.Dar sa o limitam in anumite ocazii este o inovatie. cum ar fi cand uitam sau cand vindem ceva.Cel mai bun Cuvant este Cuvantul Lui Allah(Quranul) si cea mai buna calauzire este cea a profetului Muhammad
,si cele mai rele chestiuni sunt inovatile,si fiecare inovatie este Bidah si fiecare Bidah este ratacire si fiecare ratacire duce in Focul Iadului(Muslim)
www.assimalhakeem.com
-
08-08-2007, 02:06 PM
"Doamne! Nu duce in ratacire inimile noastre, dupa ce Tu ne-ai calauzit si da-ne noua indurarea Ta, caci Tu esti Cel Darnic!"
(Surat 'Al-'Imran:8)

-
08-08-2007, 05:45 PM
Assalamu alaykum!
N-am auzit de aceasta bidah pana acum,dar ma intristez acum.De ce oare avem tendinta asta de a ne indeparta de sunnah Profetului (sallaAllahu alayhi wa salam) cand totul poate fi asa clar si frumos?Credem noi ca suntem mai buni decat trimisul lui Allah incat sa inventam niste "reguli" in plus?
Intr-adevar,putem face dhikr de cate ori vrem,dar nu cred ca ar trebui sa ne avantam in a afirma ceva de genul ca ar trebui sa facem obligatoriu asa cum credem noi!
Stiu ca putem avea intentii bune,dar...totusi ramane si fapta in sine!
-
Membru Special

08-10-2007, 12:19 AMal salam aleykum wa rahmatu Allah wa barakatuh
si eu am auzit arabi rostit asa cand uit ceva, sau in alte diverse momente, dar de aici si pana a fi numita bidah e cale lunga (fara suparare am sa intreb si eu mai departe caci pana acum nu am auzit ca ar fi bidah), ei invoca numele profetului sau a lui Allah pentru ca de ce nu uneori cand uita un anumit lucru mai rostesc Bismillah, sau ya Allah sau orice alta invocatie, dar totusi ar trebui in schimb sa taca incercand sa isi aminteasca sau sa zica mai bine Off ca nu imi amintesc! etc... (exemple sunt multe) si nu ar trebui in orice moment sa facem dua la Allah?
ma intreb eu
am fost invatata sa ma feresc de bidah dar sa si afirm despre x sau y lucru ca ar fi bidah si de asta sunt asa de neigura. Am sa postez intrebarea pe islamul.ro si inshAllah domni teologi mult mai in masura decat mine vor lamuri aceasta problema cu surse clare din islam asupra acestui lucru.
Allah sa ne fereasca de deviatii si invovatii si sa ne pastreze pe calea Lui cea dreapta
-
08-10-2007, 12:54 AMassalamu alaikum wa rahmatu-llahi wa barakatuhu,
...draga surioara Anna, fie ca Allah ta'ala sa fie multzumit de tine...
...inshaAllah, sper sa fi intzeles si eu bine ceea ce a intentionat surioara iman sa accentueze...nu este vorba de orice fel de Du'a sau dhikr, pe care il facem, la orice ora din zi si noapte, ci este vorba de "anumite cuvinte", "formule", ca sa zic asha...pe care le rostim, in mod special, in anumite momente , lucru pe care il facem permanent si intentionat, fara a avea nici o baza in Qur'an sau in Sunnah... inshaAllah, sa facem cat mai des Du'ah si dhikr, insa sa nu facem din asta un obicei, ca in anumite situatii, sa spunem anumite cuvinte...cu de la noi putere... ...eu cred ca tocmai acesta este pericolul, de a transforma o obisnuinta, intr-o obligatie, si a o transmite mai departe ca pe o parte din Islam, desi este doar un obicei al nostru ... astaghfirAllah...
...insa fiecare face dupa cum crede de cuviintza...
assalamu alaikum wa rahmatu-llahi wa barakatuhu
"Doamne! Nu duce in ratacire inimile noastre, dupa ce Tu ne-ai calauzit si da-ne noua indurarea Ta, caci Tu esti Cel Darnic!"
(Surat 'Al-'Imran:8)

-
membru de onoare

08-10-2007, 01:45 AM
Cu tot respectul pentru acei domni Anna, Inshaa ALLAH sa-i rasplateasca Bunul ALLAH pe cei ce lucreaza si acolo si nu numai dorind doar Fata lui ALLAH, dar chiar si faptul ca se emit opinii cu caracter de fatwa (asa este perceput acest site) este un lucru care sigur, nu este Bidah dar in general cei care raspund pe astfel de siteuri au pregatiri teologice net superioare.
Nu as dori sa se inteleaga sau sa se interpreteze acest mesaj ca si cum ar ascunde ceva tendentios si ma vad nevoita sa fac aceste precizari pentru ca nu de putine ori mi s-a intamplat ca oamenii sa interpreteze cele spuse de mine ca si cum ar fi un atac la persoana, insa ar trebui sa fim constienti ca desi utilitatea lui este evidenta si munca acelor oameni este cu siguranta grea, ca cineva sa emita fatwa sunt niste reguli, exista un for superior, etc...
REPET: Mashaa ALLAH pentru acei oameni care au studiat intr-un cadru organizat, au facut facultati teologice sau doar iubesc islamul atat de mult incat kl-au invatat si l-au insusit, insa chiar si Ijma are anumite conditii prin care se poate intruni.
SI CU SIGURANTA DOAR ALLAH stie totul!!!
-
08-10-2007, 04:01 AM
Asalamu aleikom w rahmatullah w barakatu
Draga surioara anna de cand sunt pe acest forum daca ai vazut postarile meleiti vei da seama ca niciodata nu am spus cuvinte de la mine..Allah sa ma fereasca ..eu sunt un elev in clasa intai..intotdeauna am postat ori de pe islamweb,islamqa ..ori huda tv..fetele care ma citesc stiu ...imi pare rau ca ai gandit asa despre mine..dar oricum am sa-ti trimit linkul sa citesti .
http://www.islamweb.net/ver2/Fatwa/S...Option=FatwaId
Alah sa ne calauzeasca si sa ne fereasca de inovatiiCel mai bun Cuvant este Cuvantul Lui Allah(Quranul) si cea mai buna calauzire este cea a profetului Muhammad
,si cele mai rele chestiuni sunt inovatile,si fiecare inovatie este Bidah si fiecare Bidah este ratacire si fiecare ratacire duce in Focul Iadului(Muslim)
www.assimalhakeem.com
-
08-28-2007, 05:27 PM
Asalamua leikom wa rahmatullah w barakatu
O alta inovatie in islam....multi arabi musulmani cand vad un lucru frumos ca sa nu-l deoache spun:A llahuma sali ala sayduna Mohamamd...ceea ce este o inovatie.Profetul
Nu a facut-o
Un verset din Quran ne invatat clar ce trebuie sa spunem la vederea unui lucru frumos sau chiar a unei peroane frumoase de acelasi sex.
Surat al-khaf-verset 39. traducerea sensurilor-
"Cand ai intrat in gradina ta spunand:ce voieste Allah se implineste.Nu este putere decat numai la Allah,
Era mai bine sa spui cand ai intrat in gradina ta ..ma sha Allah(ce voieste Allah se implineste)la hawla w la Qwata illa bilah(nu exsta putere decat la Allah)...daca mA vezi pe mine cu mai putini copii si mai putina avere.
Un companion a profetului
a spus: Cand cineva e binecuvantat cu ceva..cum ar fi sanatate copii,avere..etcc lasati-l sa spuna ma sha Allah ,,la hawla wa la kuata illa billah...aceasta este bazata pe aya de mai sus amintita .Raportat de sahih abu musa ca mesagerul lui Allah
a spus: Sa va spun eu despre ceva care va va duce in paradis: LA HAWLA WA LA QUATA ILLA BILAH.
(tafsir ibn kather)Cel mai bun Cuvant este Cuvantul Lui Allah(Quranul) si cea mai buna calauzire este cea a profetului Muhammad
www.assimalhakeem.com
| « Previous Thread | Next Thread » |
| Thread Information |
Users Browsing this ThreadThere are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests) |