Notices

Results 1 to 5 of 5
  1. Ce este permis in Luna Ramadan şi nu strică postul 
    moderator Nadia's Avatar
    As - Salaam Aleikum Wa Rahmatulah Wa Barakatu

dragi frati si surori, aceasta este lectia prezentata de mine, Miercuri, 29 Aug. la lectia de islam pe YM intre surori. M-am gandit sa o postez si aici, pentru cei care sunt interesati.

1. Intrarea în apă şi scufundarea în ea sau baia.

2. Sărutul fara interes intre soti este permis. Conform şcolii lui Hanefi este dezagreat pentru cine nu-şi poate stăpâni pofta, dar nu este dezagreat pentru alte scholi, deşi este de preferat să nu se facă acest lucru. In această privinţă, nu se fac diferenţieri între cei în vârstă şi cei tineri, ci se ia în considerare trezirea poftei şi frica de ejaculare. Este tot una dacă se săruta obrazul, gura sau alte locuri. Şi la fel este mângâierea cu mâna şi îmbrăţişarea care au aceeaşi regulă că şi sărutul. În cazul in care sărutul provoacă ejacularea, atunci postul trebuie recuperat.

Intr-un hadith Sahih Buhari # 149 relatat de Aisha, Radiallahu Aanha: Profetul obisnuia sa isi sarute sotiile si sa le imbratiseze in timpul postului, si el avea o putere de abtinere mai puternica decat oricare dintre voi.” Jabir a spus: “Cel care nu se poate abtine dupa ce se uita la sotia lui trebuie sa recupereze postul.”

Importanta abtineri, in Luna Ramadan, este unica. Daca am posti dupa aceasta luna chiar si un an intreg, nu ar fii atat de valoroase ca zilele de post din Luna Ramadan.

3. Injecţiile cu excepţia perfuziilor, supozitoarele, recoltarea de sange, discurile pentru asma nu strica postul.

4. Clătirea gurii şi inspiraţia apei pe nas (în cazul abluţiunii) cu condiţia să nu se exagereze.

5. Spălarea dinţilor cu pastă de dinţi si folosirea betzishorului Siwak. Intr-un hadith Sahih Buhari #154 Amir bin Rabia a relatat “L-am vazut pe Profet curatindusi dinti cu Siwak in timp ce el posta, de multe ori, cat sa le pot numara.” Abu Huraira a relatat <<”Profetul, Salla Allahu Aleyhi Wa Salam, a spus: “Dar pentru ca imi este frica pentru urmasi mei, le-am ordonat sa iti curateze dinti cu Siwak de fiecare data cand isi fac ablutiunea.”>>

Aisha Radiallahu Anha a relatat: <<Profetul, Salla Allahu Aleyhi Wa Salam, a spus: ”Siwak este o purificare pentru gura si este o modalitate de a cauta placere lui Allah.”>>

6. Totodată este permis ceea ce nu poate fi evitat, cum ar fi de exemplu înghiţirea salivei, prafului de pe stradă, prafului de făină când este cernut, inhalarea neintentionata a fumului de tigara de la o alta persoana şi altele asemănătoare.

7. I se permite celui care ţine post să se trezească impur sexual. Intr-un hadith Sahih Buhari #148, Aisha si Um Salama, Radiallahu Anhoma, au relatat: “Din cand in cand, Trimisul lui Allah obisnuia sa se trezeasca dimineata in stare de Janaba dupa ce avea relatii sexuale cu sotiile lui. Dupa care el isi facea ghusul si tinea post.”

8. &Icirc;n ceea ce priveşte femeia la menstruaţie şi cea lauză, dacă li se întrerupe (menstruatia) în timpul nopţii, li se permite să întârzie spălarea până dimineaţa, şi să se trezească ţinând post, dar apoi trebuie să se purifice pentru rugăciune.

9. Mâncatul şi băutul fără intenţie nu strică postul, in aceata categorie intra si gustarea mancari cu conditia sa nu ajunga in gat. Dacă cel care ţine post mănâncă sau bea fără să vrea, în momentul în care îşi aduce aminte, îşi clăteşte gura şi îşi continuă postul, dar sa nu fie intentionat. Allah a considerat ca trebuie sa manaci sau sa bei.
    Abu Huraira a relatat: “Profetul, Salla Allahu Aleyhi Wa Salam, a spus: „Cine a uitat, în timpul postului, şi a mâncat şi a băut, să continue postul, căci Allah i-a dat de mancare şi de băut.” Sahih Buhari.154
    Este foarte indicat sa se opreasca toate cu aproximativ 10 minute inainte de Adhan.

10. In timpul calatoriei postul ramane alegerea lui sau a ei. Intr-un hadith Sahih Buhari # 164, relatat de Aisha Radiallahu Anha, Hamza bin Amr Al- Aslami la intrebat pe Profet, Salla Allahu Aleyhi Wa Salam: “trebuie sa postesc in timp ce calatoresc?” Profetul a raspuns: “Poti sa ti post daca vrei, si daca nu vrei nu ti post”. Dar sa nu uitam ca orice zi pierduta trebuie recuperata obligatoriu.

11. Daca o femeie viziteaza baia cu 5 minute, chiar si cu un minut inainte de iftar (inchiderea postului) si realizeaza ca i-a venit ciclu menstrual, postul in ziua respective trebuie recuperat.

12. Epilarea, taierea parului si a unghiilor, parfumul si kholul (creionul negru pentru ochi) sunt permise, cu conditia ca femeia sa ramana in casa. Sangerarea gigiilor, vomatul fără intenţie nu intrerupe postul.

13. Alaptarea bebelushului in timpul Luni Ramadan este permisa. Daca mama nu se simte bine in perioada postul si mananca, ea trebuie sa recupereze postul pierdut, imediat dupa ce nu mai alapteaza.

14. Daca ni-am pishacat la un deget cu cutitul si sangeram, in caz ca am bagat degetul in gura, imediat mergem si ne clatim gura.

15. Razboiul in Luna Ramadan

“Te-au intrebat despre luna cea sfinta si lupta in timpul ei. Spune: ”Lupta intr-insa e mare pacat, dar impiedicarea de la calea lui Allah, lepadarea de El si de Moscheea cea Sfinta (Al-Haram), precum si alungarea neamului sau din ea sunt si mai mare pacat inaintea lui Allah, iar semanarea vrajbei este mai mare; decat omorul. Iar ei nu vor inceta sa se lupte impotriva voastra, daca, le va fi cu putinta. Iar acela dintre voi care se va lepada de credinta lui si va muri in necredinta, in desert vor fi faptele lui atat in aceasta lume, cat si in Lumea de apoi. Acestia sunt oaspetii Focului si ei in el vor ramane vesnic.” Al Baqara 217

17. Cearta in timpul Luni Ramadan trebuie evitata pe cat de mult posibil. Un bun musulman nu sta mai mult de 3 zile suparat pe un frate sau o sora in Islam.

Luna Ramadan este considerata si Luna rabdarii.

Si in incheiere as dori sa va reamintesc dragi surori ca Profetul Mohammed, SallaAllahu Aleyhi Wa Salam, a spus intr-un hadith relatrat de Abu Huraira: “Oricine nu renunta la barfa si fapte rele, Allah nu are nevoie de abstinenta lui la mancare si baut.” Cu alte cuvinte, Allah Subhana wa ta’ala nu ii va accepta postul si Allah stie cel mai bine. Sahih Al-Buhari cartea 3 #127.
    Last edited by Nadia; 08-30-2007 at 03:43 PM. Reason: greseala la scriere :D
    ãä ÞÈáå ãä íÍãá ÍíÇÊí Ýí íÏíå

2. Urmatorii 9 au spus mersi lui Nadia pentru acest subiect

Betti (08-20-2009), dana (08-30-2007), florin (09-20-2007), gabriela guettat (08-30-2007), iman99 (08-30-2007), Latifah (09-04-2007), maryam (08-30-2007), Mona (09-13-2007), sara (09-10-2007)

3.  
    membru de onoare maryam's Avatar
    Inshaa ALLAH Bunul ALLAH sa fie multumit de tine.
    Sper si ma rog sa ai parte numai de bine in aceasta viata si in cea de apoi si Bunul ALLAH sa-ti rasplateasca stradania pe calea Lui.
    LA ILAHA ILA ALLAH MUHAMMAD RASUL ALLAH INNA LILLAHI WA INNA ILAIHI RAJIAUN

4.  
    moderator Nadia's Avatar
    Quote Originally Posted by maryam View Post
    Inshaa ALLAH Bunul ALLAH sa fie multumit de tine.
    Sper si ma rog sa ai parte numai de bine in aceasta viata si in cea de apoi si Bunul ALLAH sa-ti rasplateasca stradania pe calea Lui.
    AMEN la dua sarumana

:smile06: :smile06:

5.  
    fondator suleiman's Avatar

Nadia , te rog sa fii atenta cand traduci .

Dar pentru ca imi este frica pentru urmasi mei, le-am ordonat sa iti curateze dinti cu Siwak de fiecare data cand isi fac ablutiunea
    Profetul a zis :
    De nu mi-ar fi fost frica sa cer oamenilor (ummati) un lucru greu sa-l faca , le-as fi ordonat sa foloseasca siwakul la fiecare rugaciune (in alte hadithuri la fiecare Wudu') .

6.  
    moderator Nadia's Avatar
    Quote Originally Posted by suleiman View Post

Nadia , te rog sa fii atenta cand traduci .

Profetul a zis :
    De nu mi-ar fi fost frica sa cer oamenilor (ummati) un lucru greu sa-l faca , le-as fi ordonat sa foloseasca siwakul la fiecare rugaciune (in alte hadithuri la fiecare Wudu') .

As - Salaam Aleykum Wa Rahmatulah Wa Barakatu

multumesc de corectare, inshaAllah voi incerca sa fiu mai atenta cand traduc.

Thread Information
Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)