Originally Posted by
huda_alrahim
[SIZE="3"][B]Si ne intoarcem din nou la aceeasi discutie a poligamiei si a CONDITIILOR INVENTATE!!! Nu trebuie sa fim in razboi ca barbatul sa aiba dreptul sa isi ia a doua sotie, nu trebuie sa aiba o casatorie cu probleme pentru a-si dori a doua sotie.
[B]Huda, poligamia este halal. iar halul este ingradit daca se transforma in haram...Asadar, inevitabil, SUNT ANUMITE CONDITII in ceea ce priveste legitimitatea poligamiei...Ce este adevarat...este ca nu sunt DOAR conditiile acelea pe care le intilnim in orice articol despre poligamie: sotia bolnava, stearpa, insuficienta viata sexuala...Conditiile difera de la caz la caz, nu exista o lista fixa, dar un lucru e cert...EXISTA CONDITII ASTFEL INCIT ACEL HALAL SA NU SE TRANSFORME IN HARAM... Sheik Albani explica foarte clar si frumos relatia aceasta dintre halal si haram cu privire la poligamie; mi se pare f echilibrat, documentat si islamica argumentatia sa... InshAllah am sa incerc sa o regasesc...era in araba, dar daca exista atitea controverse poate trebuie totusi postat un link macar pt cei care cunosc araba...[/B]
Si in ceea ce priveste multumirea primei sotii intai, sunt casatorii care nici dupa 30 de ani, partenerii nu sunt deplin multumiti unul de celalalt, chiar daca sotul nici nu s-a gandit sa isi ia a doua sotie. Nu acesta este criteriul.
Exista o conditie clara stipulata in Coran si aceasta e a face dreptate. Daca sotul nu face dreptate fata de prima sotie, asta nu inseamna ca poate sa-si permita sa faca dreptate si fata de a doua....E un rationament fals. Nu e vorba de multumirea subiectiva a unei sotii, care oricum se presupune ca e musulmana si are un minim de decenta de a judeca obiectiv, ci de DREPTATE. Nu putem diminua conceptul de dreptate ca sa facem loc unor situatii distructive, inumane...Putem face aceasta , dar nu e corect... Daca un sot are 2 sotii si nu face dreptate intre ele, deci nu respecta prima conditionare a poligamiei, cum Dumnezeu sa viseze sa isi mai ia alta???? A face dreptate nu e ceva asa de nebulos incit sa adaptam definitia dupa interesele fiecaruia...si nici nu ne putem ascunde dupa cealalta afirmatie din Coran...redau din memorie..."si nu veti putea face dreptate"...ca sa justificam nedreptatea... [B]Cred ca e destul de greu de analizat intr-o casatorie monogama daca sotul face dreptate, dar intr-o casatorie poligama cu 2 sotii, avem deja fapte pe care ne putem baza in a evalua posibilitatea sotului de a face dreptate.... De aceea mi se parte ca putem spune foarte transant ca, daca nu face dreptate inte 2, cu siguranta nu va fi capabil sa faca dreptate in 3 sau 4....[/B]
Am intrebat un shaikh care este minimul pe care un sot este OBLIGAT sa il asigure unei sotii. Si mi-a zis ca nu exista o limita, trebuie doar sa o hraneasca si un loc unde sa o adaposteasca. Daca aceste minime conditii sunt asigurate, poate sa isi ia a doua. Cine poate stabili un standard si sa hotarasca cine este capabil sa isi ia a doua, sau a treia, sau a patra sotie? Cine poate sa spuna ca un barbat trebuie sa stea cu fiecare sotie n ore, sa cheltuiasca n lei si sa fie sigur ca asa este drept si toti care se incadreaza in aceasta limita nu gresesc.
Exista o limita a decentei si mai exista o conditie: aceea ca femeia sa nu fie tratata sub statutul ei (asa cum a fost tratata in casa parinteasca)...Acum nu putem trai ca animalele, 1 barbat si 4 sotii intr-o garsoniera...si s-ar naste si multe situatii neislamice din lipsa conditiile adecvate de trai... In plus, majoritatea ulama nu este de acord cu opinia aceasta...ca minimul este atit de minim< ci pun cel putin conditia izolarii sotiilor in locuinte separate sau aripi separate ale aceleasi case... De asemenea, exista multe discutii daca e corect ca femeia care intra in casatoria poligama poate sa renunte la o parte din drepturile ei in favoarea primei sotii...Multi sheici, aici nu stiu daca majoritatea sau nu, considera ca acest lucru ramine o nedreptate....si sotul trebuie sa isi imparta , in genere, timpul si resursele in mod egal...
Datoria sotului de a-si multumi sotia trebuie indeplinita pe cat posibil, dar daca sotia nu este multumita, asa nu inseamna ca se pot ingradi drepturile barbatilor! Asa orice sotie poate sa impuna un standard de viata imposibil si sa ingradeasca orice sansa ca sotul sa isi ia a doua sotie.
Sotia nu trebuie sa impuna un standard de viata ridicat ca sa ii ingradeasca sotului o a doua sotie...Suntem oameni si avem limitele noastre, nimeni nu are dreptul sa ne impuna sa purtam mai mult decit putem duce... Daca cineva nu poate rezista intr-o casatorie poligama e INUMAN sa o tii cu forta... Nu acesta a fost sensul islamic al poligamiei.... De aceea e si PERMIS ca femeia sa stipuleze in contractul de casatorie ca nu este de acord cu o a doua sotie...si atunci barbatul trebuie sa aleaga intre divort si poligamie... Avem drepturi si fata de noi insine. Dar sheicii prea adesea, mai ales in tarile arabe, uita sa le spuna femeilor ca au un astfel de drept...Sigur, stipuilarea din contract poate lua diferite forme>: nu este de acord cu poligamia in nici o situatie, este de acord, dar doar cu acordul ei..., nu este de acord si daca barbatuil totus se casatoreste, atunci prima primeste divortul imediat.... De asemenea, multi sheici uita sa le spuna femeilor ca exista si divortul prin Khula, adica femeia da mahr-ul , cadoul de nunta inapoi, si este libera INDIFERENT DE lipsa de acord a sotului.... Bineinteles ca in societatea actuala o astfel de practica e f ingreunata, dar asta nu o face mai putin legala..Iar o femeie care isi stie drepturile se poate proteja...inshAllah... Ce am vrut sa spun este ca prin insusi faptul ca exista asemenea scapari din institutia poligamiei insemana ca NU ORICINE e obligat sa o suporte.... Iar in societatea actuala, intervine un alt principu islamic...Cind se infaptuiesc prea multe nedreptati din cauza unui halal, conducatorul are dreptul sa restrictioneze temporar acel halal pina cind lucrurile se reechilibreaza...Au fost astfel de cazuri in istorie, iar in zilele noastre, raspindirea violentei domestice permite o astfel de limitare a versetului Nisa 34....De exemplu... Nu trebuie sa uitam ca actualmente sunt mai multe femei care sufera din cauza faptului ca au fost implicate incasatorii poligame nedrepte decit barbati lipsiti de dreptul lor de a se recasatori... Contextul social trebuie analizat, iar educatia islamica trebuie sa se adreseze celor care au deficiente in aplicarea islamului...iar in aceste caz, prea adesea sunt barbatii si nu femeile....
Dar in orice judecata pe care o facem sa ne fie frica de Allah, caci ceea ce Allah ne-a poruncit este simplu, numai oamenii judeca si dupa propriile dorinte. , realizate sau esuate?
Asa este, cu siguranta... Tocmai de aceea am pus accentul nu pe ilegitimitatea poligamiei (poligamia e halal si isi are utilitatea ei), ci pe faptul ca devine haram daca o conditie nu e respectata: a fi drept.... Iar asta nu o spun eu, ci toti marii savanti musulmani...Si tot ei atentioneaZA CA A FI DREPT NU ESTE UN CRITERIU ATIT DE LABIL, INCIT SA POATA FI adaptat de fiecarte conform dorintelor proprii