Notices

Results 1 to 4 of 4
  1. A`ysha Fiica Lui Abu Bakr 
    membru de onoare maryam's Avatar
    Aceasta carticica Inshaa ALLAH sper si ma rog sa aduca lumina asupra personalitatii exemplare a A`yshei, ALLAH sa o rasplateasca si sa ne ajute sa ii urmam exemplul.
    Iar pentru acei nefericiti care incearca sub orice forma sa defaimeze religia musulmana, profetul nostru iubit , sotiile sale, mamele drept-credinciosilor, personailtati exemplare pana in ziua de apoi, Inshaa ALLAH am sa le doresc ceea ce scrie in Coran:
    "Asteptati si vom astepta si noi si vom vedea cine a fost mai bine calauzit!"

Biismillah Ar-Rahman Ar-Rahim

A`ysha fiica lui Abu Bakr
    De Daud Abdullah

ORIGINEA SI COPILARIA EI

A`ysha fiica lui Abu Bakr, s-a nascut in Mekka, la 4 ani dupa inceperea misiunii profetului saaws.
    Cand el a murit in Medina ea avea doar 18 ani, dar intr-o perioada scurta de timp A`ysha a dobandit suficiente cunostinte care i-au permis sa devina unul dintre cei mai mari oameni de stiinta care au trait vreodata.
    Pe langa vasta sa cultura- cunoasterea Coranului, a Sunnei (n.t. traditia profetului Muhammad saaws) si fiqh (n.t jurisprudenta islamica), ea era recunoscuta deasemenea pentru cunostintele sale in domeniul medicinei, istoriei si poeziei. Dar, mai mult decat toate acestea, A`ysha este cunoscuta probabil, ca fiind sotia preferata a profetului saaws.
    Ea a fost fiica lui Abdullah bin Abi Quhafah, cunoscut ca Abu Bakr, care literar inseamna "tata al unei tinere camile, mascul" si care a avut cateva alte porecle in timpul vietii.
    Inainte de islam era numit Abdul Ka`bah (nt robul Ka`bei). Mama sa a avut cativa fii, dar ei toti au murit pe cand erau foarte tineri. Astfel, ea a fagaduit ca daca va avea un alt fiu, numele sau va fi Abdul Ka`bah, in onoarea casei sfinte. Cand `Abdul Ka`bah (robul Ka`abei) era tanar, el mai era denumit si `Ateeq (cel salvat).
    Pentru ca numele Abdul Ka`bah nu era conform invataturilor si in spiritul islamului, profetul Muhammad saaws l-a schimbat in Abdullah (n.t Robul lui ALLAH swt). Cu toate acestea, uneori el mai era numit Ateeq, dar cand a devenit musulman profetul saaws i-a spus:

"Tu esti unul dintre cei salvati de foc."
    (As-Seerah an-Nabawiyyah, vol1 pg. 249)

Se spune ca Abu Bakr a primit binecunoscutul sau titlu
    "As-Siddeeq" (n.t. prieten) dupa Ysraa si Mi`raj (n.t. calatoria nocturna facuta de profet saaws de la Mekka la Ierusalim- al Qudds, prin inaltarea la ceruri, moment cunoscut in istorie ca "noaptea ascensiunii divine").
    In timp ce, cei mai multi oameni au refuzat sa creada in relatarea evenimentului de catre profet saaws, Abu Bakr nu s-a indoit niciodata de sinceritatea profetului saaws.
    Abu Bakr provenea din vetitul trib Quraysh.
    El detinea cunostinte vaste de istorie, lingvistica, poezie si obarsie a arabiei. In afara de aceste lucruri, el era recunoscut ca find un om de afaceri corect si bogat.
    In ciuda inteligentei si averii sale el a ramas un om modest si foarte amabil, astfel, nu este surprinzator faptul ca multi qurayshiti obisnuiau sa fie in preajma lui cerandu-I sfatul, parerea si bucurandu-se de compania sa.
    In anii de dinaintea islamului Abu Bakr a fost casatorit cu Qatlah bin Abdul-Uzza. Ea i-a nascut lui doi copii: `Abdullah si Asma`. Nu se stie sigur daca Qatlah a acceptat sau nu vreodata islamul.
    In orice caz, Umm Ruman, cea de-a doua sotie a lui Abu Bakr a fost printre primii mekani care au acceptat credinta. Ea i-a nascut deasemenea doi copii: `Abdur-Rahman si `A`ysha.
    Dupa ce a imbratisat islamul Abu Bakr si-a mai luat luat inca doua sotii: Asma` bint `Umays si Habeebah bint Kharijah.
    Asma` i-a daruit un fiu numit Muhammad si Habeebah a nascut o fata, Umm Kulthum, care s-a nascut dupa moartea lui Abu Bakr.
    Dintre toti acesti copii, `A`ysha este cea care a mostenit cele mai multe dintre remarcabilele calitati si inteligenta tatalui sau.

MIGRAREA EI LA MEDINA

In timpul copilariei sale in Mekka si Medina, `Aysha era deosebit de activa si de jucausa. Chiar si atunci cand a fost afectata de boala, minciuna si barfa paganilor din Mekka , nu s-a lasat niciodata dominata de sentimentele tristetii si supararii. De fapt, `A`ysha intotdeauna dadea dovada de intelegere si intelepciune.
    Felul ei era de a face fata schimbarilor vietii cu acelasi calm, incredere si putere, caracteristici ale personalitatii tatalui sau.
    Tatal `A`yshei nu a fost din grupul primilor emigranti la Medina. Abu Bakr dorea sa paraseasca Mekka cu emigrantii, dar cand a cerut permisiunea profetului saaws de a face asta, el i-a spus:
    "Nu fi trist, pentru ca ALLAH iti va da un companion". Sperand ca, companionul va fi profetul saaws insusi, Abu Bakr a asteptat rabdator.
    `A`ysha isi amintea ca in timpul acestei perioade profetul saaws avea obiceiul sa-l viziteze pe tatal ei ori dimineta devreme ori seara. Dar intr-o zi profetul saaws a aparut brusc in casa prietenului sau de nadejde, la amiaza, pentru ca ALLAH Subhannahu wa Ta`ala ii daduse permisiunea sa emigreze.
    Soarele dogorea fierbinte si cei mai multi mekkani se adapostisera inauntru (n.t. caselor lor) pentru a scapa de soarele arzator. In acel moment `A`ysha si sora sa Asma` erau cu tatal lor. `A`ysha, care avea intre sase si sapte ani, devenise deja legal, sotia profetului saaws, dar celebrarea casatoriei nu a avut loc decat dupa Hijra (n.t. migrarea profetului saaws de la Mekka la Medina).
    Cand Abu Bakr a auzit ca Muhammad saaws a venit sa-l vada, a spus :"Cu siguranta, trimisul lui ALLAH a venit acasa la noi la ora asta doar pentru ceva important."
    Imediat cum profetul saaws a intrat in casa, a fost clar ca el venise intr-adevar pentru un lucru special. El i-a cerut lui Abu Bakr sa le ceara celor care erau cu el sa plece. Apoi Abu Bakr a spus: "O, trimis al lui ALLAH, ei sunt doar (cei din) familia mea", insemnand sotia profetului, `A`ysha si sora sa Asma`.
    `A`ysha nu vazuse pe nimeni, niciodata, plangand de fericire, insa, ea a vazut asta pentru prima oara cand profetul Muhammad saaws l-a anuntat pe tatal sau ca ALLAH i-a dat permisiunea de a emigra din Mekka.Aceasta a fost o oportunitate mult asteptata.
    De treisprezece ani nedreptatea si violenta qurayshitilor impiedicasera progresul si prosperitatea comunitatii musulmane. Dar in final ALLAH Subhannahu wa Ta`ala aprobase migrarea musulmanilor pentru a-si stabili baza in Medina. Profetul saaws a ramas in urma, asteptand porunca lui ALLAH Subhannahu wa Ta`ala. Acum venise. Abu Bakr a pregatit doua camile care fusesera pastrate pentru aceasta ocazie.
    Cu toate ca paganii din Mekka erau teribil de indarjiti impotriva musulmanilor, ei nu erau incantati de planul emigrarii. Ei se temeau ca acum musulmanii ar fi capabili sa se intareasca pe sine si mai tarziu sa se intoarca sa preia controlul Mekkai.
    Profetul Muhammad saaws stia ca dusmanii islamului vor incerca sa-l impiedice sa plece. El a decis ca Abu Bakr si el trebuiau sa paraseasca Mekka in secret in timp ce familiile lor ramaneau in urma pentru un timp. Mai tarziu, dupa dupa ce ei s-ar fi stabilit in Medina, el si Abu Bakr ar fi trimis dupa familiile lor.
    Omul care i-a calauzit cu abilitate pe ei la Medina, `Abdullah bin Urayqit nu era musulman. Asa ca dupa o sedere scurta in Medina a anuntat ca se intoarce acasa la Mekka. Atunci, profetul saaws
    le-a cerut lui Zayd bin Harithah si lui Abu Rafi` sa se intoarca cu `Abdullah si sa-i aduca pe membri familiei sale si a lui Abu Bakr inapoi in Medina. Astfel, `A`ysha s-a reunit cu tatal si sotul ei in Medina.
    LA ILAHA ILA ALLAH MUHAMMAD RASUL ALLAH INNA LILLAHI WA INNA ILAIHI RAJIAUN

2. Urmatorii 4 au spus mersi lui maryam pentru acest subiect

gabriela guettat (02-04-2008), huda_alrahim (02-04-2008), Sarah (02-05-2008), ummraschid (02-04-2008)

3.  
    CASATORIA

Dupa sosirea lor, conditiile in Medina erau dificile pentru musulmanii mekani (n.t. muhajirun-emigranti).
    Multi dintre ei se imbolnavisera si nici `A`ysha nu a fost exceptata. Aproape o luna ea a fost tintuita la pat de o boala care i-a macinat puterea, a slabit-o si i-a cauzat caderea parului. In timpul acestei perioade mama sa a ingrijit-o fara a obosi. Fireste, a fost o perioada dureroasa pentru Umm Ruman care stia ca ziua casatoriei `A`yshei se apropiase.
    Venise vremea ca `A`ysha sa intre in casa profetului saaws ca si logodnica a sa. Era luna Sawwal si ea avea acum noua ani.
    Inainte de islam multi arabi refuzau sa se casatoreasca in aceasta luna pentru ca, cuvantul "sawwal" incepe cu "shala" care inseamna "el a murit" si ei aveau o superstitie in a se casatori in aceasta perioada. Profetul saaws a dorit sa elimine astfel de credinte din inimile si mintile musulmanilor. Mai mult, el urmarea sa sadeasca in ei certitudinea ca doar ALLAH Subhannahu wa Ta`ala este Unicul care hotara castigatorii sau pierzatorii omenirii.
    In consecinta, `A`ysha a avut o preferinta pentru luna Sawwal. A fost o luna in care ea intotdeauna revedea pretioasele si placutele amintiri ale casatoriei sale cu trimisiul lui ALLAH saaws.
    Ea a spus:
    "Trimisul lui ALLAH a facut cu mine contractul [de casatorie] in Sawwal si m-a luat in casa sa, ca logodnica, in timpul lui Sawwal. Si care dintre sotiile trimisului lui ALLAH i-a fost lui mai draga decat mine?"
    Intr-adevar ea intotdeauna recomanda femeilor din familia sa faca in acelasi fel, sa intre in casele sotilor lor ca si logodnice in timpul acestei luni.
    Destul de interesant, A`ysha insasi nu stia atunci ca era ziua nuntii sale. Cand mama sa a venit sa o pregateasca, `A`ysha se juca cu cateva dintre prietenele sale. Ea a povestit momentul respectiv spunand:
    "Umm Ruman a venit la mine si eu eram atunci in balansoar cu colegele de joaca. Ea m-a strigat incet si eu m-am dus la ea fara sa stiu ce dorea. Ea m-a luat de mana si m-a adus la usa in timp ce eu gafaiam: hah, hah pana ce mi s-a oprit gafaiala. Apoi ea m-a luat in casa unde erau invitate cateva femei ansare. Ele mi-au dat binecuvantarile lor, mi-au facut urari si mi-au spus:
    "Sa ai cea mai buna parte".
    Ea (mama ei) m-a lasat cu ele. Mi-au spalat capul si m-au imbaiat si am fost mirata ca trimisul lui ALLAH care a venit acolo dimineata; dupa aceea i-am fost incredintata lui." (Muslim)

Ceremonia nuntii a fost una simpla. Nu au fost sacrificate animale si nu a fost niciun festin- doar un vas cu lapte din care profetul saaws a baut primul. El a stat langa `A`ysha si cand el i-a oferit ei vasul, ea si-a aplecat capul cu sfiala. Asma` era de fata si a indemnat-o pe sora sa spunandu-i:
    "Ia din mana profetului", asa ca `A`ysha a baut putin lapte. Vasul a trecut de jur imprejur, asa ca toti cei prezenti au putut bea.
    In islam, se recomanda ca logodnicul sa ofere logodnicei sale un dar numit "mahr" (n.t. dota,zestre). Mahr poate fi compusa din orice are omul de oferit: bani, aur sau chiar si o simpla bucata de panza.
    In cazul `A`yshei, profetul saaws i-a daruit niste aur.
    Cand multi ani mai tarziu ea a fost intrebata despre suma exacta , ea i-a spus lui Abu Salamah bin `Abdur-Rahman:
    "Au fost douasprezece uqiyyah si un nashsh."
    Apoi, `A`ysha a spus:
    "Nu stii ce este nashsh?"
    Abu Salamah a raspuns:
    "Nu", asa ca ea a spus:
    "Este jumatate dintr-o uqiyyah si aproape cinci sute de dirhami". Si aceasta a fost zestrea oferita de trimisul lui ALLAH saaws, sotiilor sale.

IN CASA PROFETULUI
    pacea si binecuvantarea lui ALLAH asupra lui

Dupa nunta lor profetul saaws a gazduit-o pe A`ysha intr-o camera invecinata moscheii. In aceasta camera ingerul Jibriil cobora uneori cu revelatiile de la ALLAH Subhannahu wa Ta`ala.
    Mai mult ca altadata aceasta casatorie a fost inceputul unui nou capitol in viata profetului saaws – un capitol (o etapa) care s-a intrezarit dupa moartea primei sale sotii, Khadija bint Khuwaylid. Profetul saaws i-a explicat aceasta A`yshei spunand:
    "Te-am vazut in somnul meu (in vise) trei nopti. Ingerul te-a adus la mine infasurata in matase, spunand: "Aceasta este sotia ta". Cand Cand am descoperit fata am observat ca erai tu, asa ca am spus: "Daca aceasta este de la ALLAH, se va implini." (Al-Bukhari).
    Dintre toate sotiile profetului saaws, A`ysha a fost singura care nu a avut nicio casatorie anterioara. Era cunoscuta ca fiind extraordinar de frumoasa si avand o inteligienta ascutita. Pe langa intelgigenta A`ysha a fost inzestrata cu o memorie remarcabila. Imbinarea tuturor acestor calitati a facut-o cea mai atractiva si cea mai atractiva persoana, asa incat nu este un secret ca profetul Muhammad saaws a avut pentru ea sentimente deosebite.
    El a recunoscut intr-o zi cand `Amr bin Al-`Aas l-a intrebat:
    "Dintre toti oamenii, care iti este cel mai drag?" El a raspuns: "A`ysha".
    Cans `Amr l-a intrebat: "Dintre toti barbatii care iti este cel mai drag?" el a spus: "Tatal sau".
    Casatoria cu trimisul lui ALLAH saaws nu a schimbat imediat cursul copilariei A`yshei. Ea continua sa se se distreze cu prietenele sale. Ele o vizitau constant in noua sa casa. Profetul Muhammad saaws a inteles nevoia ei de a avansa treptat in rolul ei ca sotie si partenera. Astfel el nu s-a opus vizitelor partenerelor sale de joaca. Erau momente cand el chiar se alatura jocurilor ei. Intr-o zi la intoarcerea sa acasa, a vazut-o pe A`ysha jucandu-se cu papusile sale. Cand el a intrebat-o despre ele ea a spus ca erau caii profetului Suleiman si ca aveau aripi. Profetul saaws nu si-a putut stapani rasul la auzul inocentei raspunsului A`yshei.

CU SOTIILE PROFETULUI
    pacea si binecuvantarea lui ALLAH asupra lui

Cu trecerea timpului dragostea dintre A`ysha si profet saaws a crescut in forta si profunzime.
    Indiferent de situatie A`ysha nu si-a ascuns sau deghizat niciodata sentimentele fata de Trimisul lui ALLAH saaws. Astfel, ea cateodata il intreba discret despre propriile lui sentimente fata de ea. Odata l-a intrebat:
    "Cum este dragostea ta pentru mine?" si el a raspuns:
    "La fel ca nodul sforii- semnificand ca era puternic si indestructibil".
    Dar in pofida unei asemenea reasigurari, A`ysha inca avea sentimente de gelozie. Ea le trata cu adevarat respect pe celelalte sotii ale profetului saaws si pe Khadijah in mod special.
    A`ysha insasi a recunoscut:
    "Nu m-am simtit asa geloasa pe niciuna dintre sotiile profetului saaws ca fata de Khajijah chiar daca [ea a murit si] nu am vazut-o niciodata. Profetul saaws obisnuia sa o pomeneasca foarte des si atunci cand sacrifica o oaie o impartea si trimitea parti din ea prietenelor Khadijhei. Cand i-am spus: "Te porti referitor la Khadijah ca si cum n-ar mai fi nicio femeie pe pamant in afara de ea", el a spus (rugandu-se pentru ea):
    "Khadijah era asa si asa si am copii cu ea."
    Cu alta ocazie, sora Khadijei, Halah bint Khuwaylid a venit la Medina si cautat sa se intalneasca cu profetul saaws. El a fost incantat de vizita si a primit-o calduros. A`ysha s-a simtit instantaneu geloasa si a spus:
    "Ce te face sa-ti amintesti o femeie batrana printr-o femeie batrana din Quraysh fara dinti in gura, care a murit demult si in locul careia ALLAH Subhannahu wa Ta`ala ti-a dat alta mai buna? Profetul saaw a raspuns:
    "ALLAH nu mi-a dat alta mai buna decat ea- ea a crezut in mine cand oamenii m-au respins, a avut incredere in mine in timp ce oamenii n-au crezut, m-a sprijinit cu averea ei in timp ce oamenii m-au privat (n.t. de bunurile, drepturile proprii) si mi-a daruit copii in timp ce altele nu." (Muslim si Ahmad)
    Referitor la gelozia ei, A`ysha si-a reamintit:
    "Nu am cunoscut niciodata o bucatareasa mai buna decat Saffiyah. Odata a adus o cutie cu mancare pentru profet saaws si am simtit ca as sparge-o (n.t cutia). Asa ca l-am intrebat care ar fi fost pedeapsa daca as fi facut astfel. El a spus:
    "O cutie pentru o cutie si o mancare(masa) pentru o mancare(masa)" (Bukhari si Nasa`i)
    In ciuda acestor momente trecatoare de gelozie, A`ysha niciodata nu a permis ca ele (n.t. accesele de gelozie) sa o faca sa-si piarda controlul.
    Fiind sotia profetului saaws ea stia totul foarte bine, ca trebuia sa fie un exemplu pentru femeile musulmane.
    Un alt episod emotionant -----streazadimensiunea puterii A`yshei de cate ori ea a simtit ca pozitia ei era vulnerabila.
    In urma luptei cu Banu Mustaliq in al 5-lea an hijri, unii dintre oamenii lor fusesera luati pizonierni de catre musulmani. Printre ei era o femeie foarte atragatoare, Juwayryyah bint al-Harith. Intr-o zi ea a venit la casa profetului saaws cerandu-i ajutorul in redobandirea libertatii. Juwayriyyah era fiica capeteniei lui Banu Mustaliq si acest trib era inrudit cu puternicul trib Khuza`ah, cu care musulmanii se aliasera. Loialitatea triburilor conta pentru o mare intelegere in toate treburile societatii la acel timp si multi arabi credeau ca, casatoria era una dintre cele mai bune metode pentru a obtine sprijin si mentinerea unei aliante sigure intre triburi.
    Intelegand aceasta A`ysha stia ca ca Juwayriyaah putea fi o candidata puternica pentru casatoria profetului saaws, asa ca ea a intalnit-o la usa si a incercat s-o impiedice sa-l vada. Teama ei s-a confirmat, pentru ca profetul Muhammad saaws s-a casatorit in timp cu Juwayiyyah. A`ysha a recunoscut mai tarziu ca de asta incercase s-o indeparteze. Se pare ca, casatoria profetului saaws a avut loc pentru a intari pozitia musulmanilor in vederea obtinerii sprijinul tribului Khuza`ah.

4.  
    O MARE ONOARE

A`ysha a trait ca sotie si partenera a profetului saaws timp de 10 ani.
    In aceasta perioada el a invatat-o stiinta Coranului si a Sunnei (Traditia profetului saaws).
    In timp ce a ramas o sursa permanenta de placere si confort pentru sotul ei, ea a fost capabila sa dobandeasca din abundenta informatii, (fiind) incomparabila – cu vreo alta femeie din istoria islamului.
    Aceasta i-a permis sa indeplineasca un rol special ca educator si jurist.
    Contributia A`yshei in aceste domenii a ramas un izvor de inspiratie si calauzire.

Profetul saaws a implinit Hajj (n.t Pelerinajul la Mekka) in ultimul an al vietii sale, in timpul caruia a tinut faimoasa predica de adio. In acest timp la A`rafat el a primit una dintre ultimele revelatii de la ALLAH Subhannahu wa Ta`ala:

"In ziua aceasta am desavarsit pentru voi religia voastra
    si am implinit Harul Meu asupra voastra
    si am incuviintat pentru voi Islamul-(ca si) religie."
    (Surat Al-Maida: 3)

La trei luni dupa ce s-a intors de la Hajj, profetul Muhammad saaws s-a imbolnavit. Devastat de durere si febra, el le-a intrebat pe sotiile sale:
    "Unde voi fi maine?" (n.t in casa careia dintre sotii era randul sa stea).
    Intelegandu-I speranta de a fi randul A`yshei, ele au decis sa-l lase sa stea unde dorea sa aleaga. Astfel, el s-a mutat in casa A`yshei unde a petrecut ultimele zile ale vietii sale.
    Ea obisnuia sa spuna:
    "Intr-adevar dintre favorurile lui ALLAH asupra mea a fost ca trimisul lui ALLAH sa moara in casa mea, in ziua mea [in ziua in care ar fi trebuit sa stea normal cu ea].
    El a fost ingropat in casa eisi Abu Bakr raa si-a amintit ca l-a auzit pe profet saaws spunand:
    "ALLAH Cel Mai Maret nu ia sufletul niciunui profet decat in locul in care El, doreste sa fie ingropat." (Hadis saheeh- At-Tirmidhi)
    Nu exista nicio indoiala ca ALLAH Subhannahu wa Ta`ala i-a acordat intr-adevar A`yshei o onoare lasandu-l pe trimisul Sau sa moara in bratele sale. In afara de privilejul de a relata o mare parte din traditia profetului saaws, tot la fel ea a fost binecuvantata cu oportunitatea de a inregistra si momentele finale ale vietii sale nobile. (n.t. a profetului saaws)
    In timp ce A`ysha il ingrijea pe profet saaws, fratele sau Abdu Rahman a intrat in camera tinand un siwak (betigas folosit pentru curatarea dintilor). Profetul a aruncat o privire la el (n.t la siwak) si cunoscandu-i placerea, A`ysha l-a intrebat daca il doreste. Manifestandu-si dorinta pentru siwak, profetul saaws a incuviintat din cap. Cu toate astea, era foarte greu (n.t sa-l foloseasca) asa ca A`ysha l-a mestecat pentru a i-l inmuia. In acest timp, profetul saaws isi inmuia mainile intr-un vas micut cu apa aflat in apropierea lui si isi umezea fata cu mainile, repetand continuu:
    "Nu exista alta divinitate in afara de ALLAH, cu adevarat moartea este dureroasa."(Bukhari si Muslim)
    A`ysha isi amintea ca in zilele in care era sanatos Trimisiul lui ALLAH saaws obisnuia sa spuna:
    "Nu a murit niciodata un profet fara sa i se fi aratat locul sau in Paradis si apoi dandu-i-se sa aleaga."
    Acum, ca si cand ar fi parasit aceastra lume, ea l-a auzit spunand:
    "O, ALLAH, cu cei mai distinsi companioni (cu profetii, companionii lor, martirii si cei drept-credinciosi).

"Cei care se supun lui ALLAH si Trimisului, aceia vor fi impreuna cu cei pe care i-a binecuvantat ALLAH cu harul Sau, ca si profetii, adevaratii evlaviosi, martirii si cei piosi. Si ce buni tovarasi vor fi acestia!"
    (Surat An-Nisa: 69)

Cand A`ysha a auzit aceste cuvinte, si-a spus:
    "El nu ne-a ales pe noi."
    Int-adevar trimisul lui ALLAH a ales compania cea mai mareata a Paradisului."

MAMA DREPT-CREDINCIOSILOR

Mult inainte de moartea profetului saaws, ALLAH Subhannahu wa Ta`ala le-a aratat sotiilor profetului ca ele nu sunt precum celelalte femei.

"O, voi sotii ale Profetului! Voi nu sunteti ca niciuna dintre femei. Daca sunteti pioase, nu va aratati binevoitoare [fata de barbati], cu vorba, pentru ca acela care are o boala in inima sa nu pofteasca la voi si spuneti vorbe potrivite!"
    (Sura Al-`Ahzab: 32)

Ca si mame ale drept-credinciosilor ele adesea renuntau la interesele lor personale pentru a-l sprijini pe profet saaws in completarea si desavarsirea misiunii sale.
    Chiar si dupa moartea lui ele au indeplinit un rol special ca profesoare si indrumatoare.
    ALLAH Subhanahu waTa`ala a statuat in Coran ca nimeni nu se poate casatori cu ele dupa moartea profetului saaws.
    Timpul a trecut si sotiile (n.t. profetului saaws) au suferit mult timp de foame si de saracie.
    A`ysha a povestit ca au fost timpuri cand niciun foc nu a luminat in casa ei timp de doua luni, timp in care ele au trait doar cu curmale si apa.
    Dupa moaretea profetului saaws, ea a relatat ca alte sotii l-au trimis pe Othman la Abu Bakr sa-l intrebe daca profetul saaws a lasat ceva pentru ele. Auzind aceasta A`ysha a spus:
    "Nu stiu ele ca trimisul lui ALLAH saaws a spus:
    "Nimeni nu mosteneste de la noi profetii. Tot ceea ce lasam este generozitate(caritate)" (Bukhari)
    Prin vietile lor, casele sotiilor profetului saaws au ramas importante centre de indrumare si studiu.
    Oamenii de stiinta si studentii calatoreau de departe pentru a cauta stiinta si sfatul mamelor drept-credinciosilor.
    Intr-adevar musulmanii din toate paturile sociale veneau la ele pentru a le explica reguli in domenii complexe in legatura cu credinta lor si viata practica.
    Mamele drept-credinciosilor l-au educat pe ignorant, l-au hranit pe cel info----t si l-au incurajat pe obosit.
    Cum era si firesc, casa A`yshei a avut o atractie deosebita pentru musulmani pentru ca ea a fost cea mai invatata si cea mai deosebita dintre sotiile profetului saaws.
    Uneori ei cautau sa-si arate dragostea fata de trimisul lui ALLAH saaws prin oferirea unor daruri A`yshei saaws.
    Pozitia ei printre mamele drept-credinciosilor si printre femei in general este explicata intr-un hadis relatat de Anas bin Malik care a spus:
    "L-am auzit pe profet saaws spunand:
    "Pozitia A`yshei fata de femei este Thareed (carnea preferata si o farfurie cu supa) fata de alta mancare." (Bukhari)

Dupa moartea profetului saaws, tatal A`yshei, Abu Bakr raa, a devenit conducatorul statului Islamic, devenind primul dintre califii drept-calauziti. El a condus doar 2 ani si trei luni; in aceasta perioada A`ysha a continuat sa joace un rol activ in treburile comunitatii.
    Sub conducerea lui Omar raa, ea a inceput sa-si arate adevaratele calitati ca om de stiinta si jurist.
    Foarte adesea, `Omar si alti companioni ii cereau sfatul in rezolvarea problemelor dificile.
    `Omar era cunoscut pentru modul sau corect si abil in conducerea afacerilor musulmanilor. El niciodata nu a ezitat sa le ofere consideratie mamelor drept-credinciosilor obligandu-se sa le trimita intotdeauna mancare, chiar daca doar capetele si copitele animalelor erau disponibile.
    El avea grija de siguranta lor si acest fapt este -----strat cand sotiile profetului saaws i-au cerut permisiunea lui `Omar sa implineasca Hajj-ul (pelerinajul). El i-a poruncit lui Othman bin Affan sa le insoteasca.
    Mai mult, el i-a invatat pe doi apropiati (???) ca unul dintre ei sa mearga in fata sotiilor profetului saaws si altul sa le urmeze in spatele lor, astfel incat nimeni sa nu poata merge printre ele.
    El i-a prevenit deasemenea ca atunci cand fac tawaf nici unui barbat sa nu- fie permis sa-l faca in acelasi timp.

5.  
    CREDINTA A`YSHEI

In timpul celor 10 ani ca sotie a lui (n.t a profetului saaws), A`ysha a fost martora credintei profetului (n.t: fata de ALLAH Subhanahu wa Ta`ala).
    Intreaga sa viata (el) a fost devotat lui ALLAH. Toate cuvintele si faptele sale publice sau private au fost o forma de adorare.

Profetul iubea in mod special rugaciunea de noapte (qyam al layl).
    El statea in rugaciune atat de mult, incat picioarele I se umflau. Odata A`ysha l-a intrebat:
    "De ce faci asta cand ALLAH ti-a iertat toate pacatele trecute si viitoare?"
    Profetul saaws a raspuns:
    "Sa nu fiu un rob multumitor?" (Bukhari, Muslim)

Importanta pe care el o acorda rugaciunii de noapte reiese clar dintr-o relatare a A`yshei in care ea a spus:
    "Daca profetul saaws pierdea rugaciunea de noapte din cauza unei dureri sau a altui motiv, el se ruga 12 rakaturi in timpul zilei." (Muslim)

Oferindu-i profetului saaws atasament si dragoste, era firesc ca ea sa-i urmeze exemplul. In mod sigur profetul saaws a incurajat-o la fel cum a facut si cu alti companioni.
    Ali bin Abu Talib a relatat ca intr-o noapte profetul saaws a venit la el si la Fatima si a spus:
    "Nu va rugati?"
    Si trimisiul lui ALLAH i-a spus odata lui Abdullah bin Umar:
    "O, Abdullah, nu fi ca cel care obisnuieste sa stea in rugaciune in timpul noptii si apoi se opreste."

Au existat si alte forme de adorare pe care A`ysha si le-a insusit cu bucurie.
    Postul voluntar a fost o astfel de practica la fel ca si dania.
    In timpul in care postea, A`ysha facea in mod frecvent multe milostenii, astfel incat uneori uita sa pastreze ceva pentru a isi intrerupe postul.

Odata Mu`awiyyah i-a trimis o suta de mii de dirhami si inainte de a apune soarele acelei zile, ea ii daruise pe toti. Mai tarziu servitoarea A`yshei i-a spus: "Ar fi fost bine daca ai fi cumparat ceva carne pentru noi."
    A`ysha a raspuns:
    "Desigur as fi facut asa daca mi-ai fi spus inainte ca banii sa se termine."
    Altadata unii dintre companionii profetului saaws au fost binecuvantati cu sporirea averilor, dar posesorii lor nu au lasat acest lucru sa-I distraga.
    Averea era in mainile lor, dar nu in inimile lor; astfel au fost gata sa cheltuiasca pentru cauza lui ALLAH Subhanahu wa Ta`ala.
    A`ysha a fost una dintre cei care s-au imbogatit, insa ea nu a si-a insusit averea proprie, a oferit-o membrilor familiei, orfanilor, calatorilor si nevoiasilor.
    Odata, cand profetul saaws era inca in viata, o femeie a venit la A`ysha cu cele doua fete ale ei si a cerut ajutorul (n.t A`yshei). A`ysha nu avea nimic in afara de o singura curmala, asa ca ea i-a dat-o femeii care a impartit-o intre cele doua fete. Imediat dupa ce ele au plecat, a intrat profetul saaws si ea i-a povestit ce s-a intamplat. El a spus:
    "Oricine este incercat [de catre ALLAH] prin fete si face ceva bun pentru ele- ele vor fi pentru el o protectie de foc." (Bukhari, Muslim)

O MARE DE STIINTA

A`ysha este adesea mentionata ca fiind: "profesoara savantilor".
    A fost o descriere meritata, pentru ca ea a relatat cel putin un sfert din relatarile (traditiile profetului saaws) pe care se bazeaza shar`ya islamica.
    Mai mult, parerile si solutiile sale au acoperit chestiuni din domeniul institutiei casatoriei, divortului, conducerii (guvernarii) si razboiului.
    Datorita educatiei dobandite in casa profetului saaws, A`ysha a dobandit un nivel crescut de cunoastere si teama fata de ALLAH Subhanahu wa Ta`ala.
    Ea stia ca:
    "Ceea ce este permis este clar si ceea ce este interzis este clar si intre cele doua sunt lucruri indoielnice, asa ca cel care se fereste de cele indoielnice se purifica pe sine in privinta religiei si onoarei sale, dar cel care cade in material celor indoielnice va cadea in ceea ce este interzis." (Bukhari, Muslim)

Punand aceasta in practica, vazandu-l pe fratele sau Abdu Rahman grabindu-se sa faca wudhu (n.t ablutiunea dinaintea rugaciunii) pentru a participa la o rugaciune funerara ea l-a avertizat:
    "O, Abdu Rahman, implineste ablutiunea ta correct, pentru ca
    intr-adevar l-am auzit pe trimisul lui ALLAH saaws spunand:
    "Salveaza-ti calcaiele de foc."

Paginile istoriei islamului sunt intarite cu multe asemenea exemple care dovedesc dorinta A`yshei de a propovadui stiinta si binecuvantarile cu cei de langa ea.

In timpul mortii profetului saaws invatatura de baza a islamului s-a raspandit in cele mai indepartate colturi ale Arabiei si dincolo de ea, dar in multe cazuri musulmanii din aceste zone aveau putine cunostinte si intelegeau intr-o mica masura legile islamului.
    Astfel, uneori era necesar sa scrie companionilor profetului saaws in Medina, cautand informatii si explicarea unor chestiuni dificile.

Oameni de stiinta ca Abdullah bin `Umar, Abu Huraira si Ibn Abbas au raspuns acestor intrebari din stiinta pe care ei au castigat-o de la profet saaws.
    Asa incat, daca ei aveau dubii, problema era adusa spre clarificare A`yshei. Aceasta situatie viza in special probleme referitoare la hadis.
    Un renumit savat si companion al profetului saaws, Abu Musa al Ash`ari a spus ca de cate ori ei se confruntau cu o problema din materia hadisului, ei gaseau solutia la A`ysha. Mai mult, au existat chiar situatii cand ea a lamurit (corectat) naratari si reguli ale companionilor despre care ii erau necunoscute.

A`ysha face parte din grupul celor cinci companioni care constituie principala sursa a hadisurilor.
    Ceilalti patru sunt: Abu Hurairah, Ibn Umar,Anas bin Malik si Ibn Abbas.

Cu mare efort, ei toti au strans mii de hadisuri in memoriile lor, dar in ciuda reusitei lor comune, A`ysha s-a distins in mod evident (remarcabil).
    In timp ce alti companioni au primit multe dintre hadisurile lor unii de la altii, A`yshei i-au parvenit de cele mai multe ori direct de la profet saaws.
    Realizand responsabilitatea implicarii in transmiterea hadisurilor, A`ysha avea intotdeauna mare grija sa relateze cuvintele exacte ale profetului saaws, mai mult decat sensul acestora.
    Acesta a fost motivul pentru care Abu Huraira a vizitat-o frecvent pe A`ysha pentru a verifica cuvintele relatarilor.

PLECAREA EI

Trecusera multi ani de cand profetul saaws parasise aceasta lume lumeasca si acum se intorsese la el, sotia sa A`ysha.

Avand varsta de 66 de ani si experienta unei vieti pline, relatand mai mult de 2000 de hadisuri, in timpul celui de-al 58-lea an al hijrah, A`ysha a fost cuprinsa de o boala incurabila, fatala.
    Ea a murit in ziua de marti, 17 Ramadan si a fost ingropata in Baqee in aceeasi noapte, funerariile sale au fost conduse de catre devotatul comanion Abu Huraira.

A`ysha nu a avut copii, insa ea este mama tuturor
    drept-credinciosilor si o sursa vie de inspiratie in inimile si mintile (n.t tuturor) musulmanilor comunitatii islamice.

Inshaa ALLAH, ALLAH Subhanahu wa Ta`ala sa fie multumit de ea.

Thread Information
Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Bookmarks
Bookmarks