Notices

Page 13 of 19 FirstFirst ... 31112131415 ... LastLast
Results 121 to 130 of 187
  1. Retete arabesti...si nu numai - partea a 2-a 
    moderator amal's Avatar
    am pus ca thread separat continuarea postarii propuse de maryam.

2.  
    membru de onoare
    E f buna reteta si usor de facut, o delicatesa pe la restaurantele indiene, eu nu stiu condimentele astea in romaneste cum se numesc, dar o sa incerc sa ma interesez pe ceva siteuri insa nu pot sa le traduc din cauza ca eu nu cunosc condimentele in general in nici o limba asa ca....:smile33:
    Poate careva dintre voi stie

3. Curry de fasole boabe 
    membru de onoare
    Spalati o cana de fasole boabe cu apa rece si lasati peste noapte la inmuiat.
    Intr-o oala puneti apa 3 sferturi si adaugati fasolea, 2 ardei iuti feliati, ghimbir razuit o jumatate de lingurita si o jumate lingurita curcumin. Lasati pana incepe sa fiarba si apoi o dati la foc incet. Lasati pe foc pana fasolea devine foarte moale
    In alt vas puneti ulei si ceapa si seminte de chimen. Lasati sa se prajeasca ceapa si apoi adaugati rosii taiate felii cam o jumatate cana. Aceasta se adauga peste fasole apoi se adauga suc de lamaie, Gharam Masala si sare. Mai fierbeti cateva minute apoi adaugati coriandru.
    Se serveste ca atare sau cu orez.

Gharam Masala e un amestec intre coriandru, cardamon, scortisoara, praf de chilli, si cuisoare.
    Turmeric = curcumin (adaugat de amal)

4.  
    Incepator ayesha's Avatar
    Quote Originally Posted by dunia
    Gharam Masala zice ca e un amestec intre coriandru, cardamon, scortisoara, praf de chilli, si cuisoare.
    Turmeric=curcumin
    fennel seeds= feniculul
    Vai ca tot am transpirat cautand, eu care asa bine ma pricep la bucatarie
    Sper sa va ajute
    Mersiii muuuuuuuuult..........scuze, nu am vrut sa te obosesc.......daca stiam ca este din bucataria indiana il intrebam pe sotul meu ca este indian si oricum el gateste in casa.Il pun sa-mi faca mancarea asta .Abea astept sa o degust.Pot sa ma numesc o FERICITA ptr ca nu gatesc ,nu-i place mancarea romanesca

5.  
    membru de onoare
    Ho ho, nici eu nu gatesc niciodata, doar astept mancarea servita. Am gatit si eu la inceput, si cred ca asa s-a speriat ca de atunci gateste el. Pana in zilele noastre pomeneste saracu faimoasa mea lasagna. Faimoasa in ghilimele

6.  
    moderator amal's Avatar

Ingrediente Gharam Masala:

Chilly rosu, Coriandru, Scortisoara, Cuisoare, Cardamom , Curcuma (turmeric), Chimion , mustar, Molotru (fenugreek -in engleza) , Anason stelat, Anason, Piper, Chimen, Nucsoara, Pathri (nu gasesc ce este)

coriandru (romana) = Kuzbarah, Kusbarah (araba), Coriander (engleza)

cuisoare (romana) = cloves (engleza), Kabsh qarunfil, Kabsh qaranful (araba)

cardamom (romana) = Habbahan, Habbu al-hal, Habbu al-han, Hail, Hayl, Hal (araba)

curcuma (romana) = Indian saffron (engleza), Kurkum, Uqdah safra (araba)

chimion amar, chimion turcesc (romana) = Kamoun, Kamun (araba), Green cumin, White cumin, Cummin (engleza), Jeera (hindu), Cuminum cyminum

Molotru, Molotru comun, Schinduf (romana) = Fenugreek (engleza) = Hulba, Hilbeh (araba), Methi (hindu)
    - are gust asemanator cu chimenul, dar este putin mai amar. am gasit denumirile in lb. romana si araba pe site-ul meu salvator: www.uni-graz.at unde sant specificate denumirile condimentelor in diferite limbi.iata imaginea:

anason stelat (romana) = star anise (engleza) = Saunf (hindu):

uite ce lucruri noi invatam la bucatarie, cautand despre star anise, am gasit ca din acest condiment se extrage acidul shikimic (scriu cum e in engleza) , folosit pt producerea oseltamivir phosphate = Tamiflu, folosit in terapia gripei aviare. Deci fetelor, cand nu aveti indoieli in privinta puiului consumat, treceti la rontait de anise.
    sursa: http://news.nationalgeographic.com/n...tar_anise.html

anason (romana) = saunf (hindu) = Habbet hilwa, Habbu al-hulwah, Yansoon, Yansun, Anisun, Kamun halu, Kamoon halou (araba), Sweet cumin, Aniseed (engleza)

feniculul, chimenul, anasonul au gust asemanator deci daca nu gasiti anason, puneti fenicul ( se gaseste mai usor).

chimen = Shahjeera (hindu) = Black cummin (engleza), Bunium persicum

nucsoara (romana) = nutmeg ( engleza) = Jouza at-Teeb, Jouza al-Teeb, Josat at-Tib, Josat al-Tib, Jowz buwwa (araba)

7.  
    moderator amal's Avatar
    Va rog frumos, cand traduceti retete din alte limbi ( inclusiv araba) in limba romana sa cautati singure denumirile ingredientelor.
    cautati pe site-ul:

http://www.uni-graz.at/~katzer/engl/spice_alph.html

aici aveti ingredintele in ordine alfabetica, in diferite limbi. va va fi usor sa gasiti denumirea corespunzatoare, daca nu in romana, macar in limba engleza.

daca nu gasiti denumirea din limba araba in romana sau in engleza, cautati pe google imaginea cu condimentul respectiv si postati-o.

8.  
    moderator amal's Avatar
    Tarta cu vinete, tomate si parmezan

Ingrediente:
    1 aluat de placinta
    300g vinete coapte pe grill
    4 rosii taiate in bucatele
    1 bucata mozarella taiata cubulete
    parmezan ras ulei de masline

aluatul:
    400g faina
    200g unt
    1 ou
    sare, cat 1 varf de cutit
    putin zahar
    1/4 ceasca de apa rece (se poate depasi 1/4 de ceasca de apa daca aluatul nu este suficient de elastic)

Intr-un castron sau pe masa presarati faina, faceti o gropita in centru, puneti galbenusul de ou. Adaugati untul taiat felii subtiri sarea si zaharul. Framantati aluatul, intindeti-l cu sucitorul, tapetati o forma de tarta cu acest aluat, presand putin marginile .

Asezati aluatul intr-o forma de tarta/ tava intinsa si presarati-l cu parmezan. Puteti pune o hartie de copt sub aluat, dar nu e necesar ( depinde de calitatea tavii).
    (Este bine ca inainte de a pune parmezan sa coacem putin aluatul, pentru a fi mai ferm; in acest fel sosul de la rosii nu va intra in aluat- daca alegeti aceasta optiune, iputeti pune deasupra aluatului niste boabe de fasole/ graunte, astfel aluatul va fi mai ferm si nu se va umfla. Aluatul se inteapa cu furculita).

Puneti jumatate din cantitatea de vinete, jumatate din cantitate de rosii si jumatate din mozarella. Sarati, piperati, apoi adugati restul legumelor si mozarellei.
    Presarati deasupra parmezanul ras. Presarati cu ulei de masline.
    (eu adaug si busuioc maruntit, insa depinde cum va place)

Gatiti 20 min la 200 grade Celsius.
    Se serveste calda.

9.  
    Deosebit
    cine stie sa faca moghrabie? postati repede reteta care o aveti, eu am o reteta de pe alt forum dar nu mi-e prea clar si nu vreau sa ma fac azi de ras

10. Samak-reteta evreiasca din Yemen 
    membru de onoare
    Pt 8 persoane
    Ingrediente:
    300 ml pasta de rosii
    150 ml zeama de peste, sau vegeta dupa cum aveti
    1 ceapa mare taiata
    60 ml sau 4 linguri de patrunjel proaspat maruntit
    5-8 catei de usturoi zdrobiti
    ardei iuti taiati marunt dupa gust
    putin ghimbir(radacina)
    o jumate lingurita de chimen zdrobit
    o jumate lingurita curcumin
    putin cardamon
    sucul de la 2 lamai sau mai mult daca este nevoie
    2 linguri ulei de masline sau vegetal
    1.5 kg de peste filete
    sare si piper negru
    putin praf de curry

Pregatire:
    Puneti sosul de rosii, sucul de peste, ceapa, ardeii iuti, ghimbirul, praful de curry, patrunjelul, chimenul, curcuminul, cardamonul, sucul de lamaie si uleiul intr-o oala si aduceti la fierbere
    Luati apoi oala de pe foc si adaugati filetele de peste peste sosul fierbinte. Aduceti iar la fierbere si lasati putin pe foc. Reduceti gazul si lasati pe foc doar vreo 5 minute dar sa nu fiarba. Incercati pestele cu furculita, daca este fiert.
    Adaugati mai mult suc de lamaie daca este necesar
    daca doriti o variatie a retetei puteti pune in prealabil pestele la cuptor la 190 grade pentru 20 minute si apoi sa serviti cu sosul
    Pofta buna

11.  
    Membru Special Anna's Avatar
    Pt ca sunt mare fana a mancarurilor italienesti si mai ales a lasagnei...

Lasagna cu carne de pui

Ingrediente:
    1 pachet lasagna (500 grame),
    doua cesti supa codenasata (foarte concentrata) de ciuperci,
    trei cesti smintina foarte grasa,
    200 grame brinza Parmezan,
    150 gr. unt,
    4 lingurite ulei masline,
    jumatate ceapa mare taiata,
    4 catei usturoi, taiati,
    5 ciuperci mari taiate,
    1,5 kg carne pui prajita, taiata,
    sare si piper, dupa gust,
    250 gr. brinza foarte moale sau smintina grasa,
    o mina de spanac verde spalat si taiat,
    500 grame brinza mozzarella

Preparare: Se pune un vas mare cu apa in care s-a pus un praf de sare la foc, se pune pachetul de lasagna si se fierbe al dente, timp de 8 - 10 minute. Se strecoara bine. Se amesteca supa de ciuperci cu smintina, brinza parmezan si unt. Se amesteca pina se topeste untul complet si amestecul devine omogen. Intr-o cratita de marime medie se incinge uleiul de masline. Se caleste ceapa cu frunza de dafin in ulei pina ceapa capata o culoare aurie. Se adauga ciupercile si usturoiul. Se calesc usor legumele si se scurg de ulei. Se adauga si carnea de pui. Se condimenteaza cu sare si piper. Intr-un vas mare se toarna sosul cu brinza, paste lasagna, jumatate din brinza ricotta, se acopera cu spanac, se adauga jumatate din compozitia cu pui si se toarna brinza mozzarela. Se pune iar lasagna, amestec cu pui, restul de brinza ricotta, sos cu brinza Parmezan si unt, spanac, restul de pui si, la sfirsit, brinza mozzarela, ultimul strat de lasagna si sos cu Parmezan. Se tine la cuptorul incins o ora pina cind lasagna capata o culoare aurie-maronie si face bule. La sfirsit de adauga un strat de brinza mozzarela si se mai tine putin la cuptor, pina capata o culoare aurie.

Stiu ca dureaza muuuuult dar e yumiiiii yumiiiiiiiii

Page 13 of 19 FirstFirst ... 31112131415 ... LastLast
Thread Information
Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)