Notices

Page 1 of 7 123 ... LastLast
Results 1 to 10 of 64
  1. Interdictii alimentare in crestinism 
    Deosebit Mariyah's Avatar
    Numele acestui forum se numeste printre altele si Interdictii alimentare in crestinism. In afara de anumite interdictii din cadrul postului, nu cred ca putem vb de altele, eu una nu cunosc. Unele secte din crestinism au cateva interdictii diferite de fratii lor ortodocsii si catolicii .Ba chiar ,daca nu ma insel adventistii incurajeaza regimul vegetarian .
    Sa fii ortodox/catolic inseamna sa poti manca orice fel de carne si sa poti bea orice fel de bautura alcolica.Putem vorbi de interdictii?

2.  
    Membru de onoare imanikka's Avatar
    Assalam WRB
    Anamaria vad ca esti bucuroasa ca in crestinism nu sunt interdictii. .
    Din cate stiu eu in Vechiul Testament este scris si cate ceva interzis cum ar fi ( din cate imi amintesc) carnea de animal al carui copit[ este despicata ( ceva de genul asta) . Nu ar fi oare porcul? Desi in Noul testament s-a omis acest lucru.
    Chiar daca si ar fi interzis ceva in crestinism, cred ca numai cei in virsta ar respecta asta, cit despre tineret nu prea cred
    Allah barik fik

3.  
    Deosebit Mariyah's Avatar
    pai cine nu ar fi bucuros fara interdictii?

In vechiul Testament apare interdictia asupra porcului:
    "Să nu mâncaţi nici o mortăciune, ci s-o dai străinului de alt neam ce se va întâmpla să locuiască în casa ta; acela s-o mănânce sau să i-o vinzi, căci tu eşti poporul sfânt al Domnului Dumnezeului tău. Să nu fierbi iedul în laptele mamei sale. "

cateva versete mai apoi, o indrumare socanta care contrazice porunca "sa-ti iubesti aproapele"(probabil ca aproapele e din poporul ales)

"Să nu mâncaţi nici o mortăciune, ci s-o dai străinului de alt neam ce se va întâmpla să locuiască în casa ta; acela s-o mănânce sau să i-o vinzi, căci tu eşti poporul sfânt al Domnului Dumnezeului tău. Să nu fierbi iedul în laptele mamei sale. "

Dupa cum stim , Vechiul Testament este cartea evreilor si de aici denota ospitalitate lor cand e vorba de musafiri. Aveti grija ce mancati in vizita la un prieten evreu !

In Noul Testament situatia e alta.Si de aici , am emis eu propria teorie de viata ca nu mancarea si hainele ne face mai buni in fata lui Dumnezeu, ci faptele noastre. Materialul nu e important si vesnic, in schimb spiritualul DA.

"Nimeni deci să nu vă judece pentru mâncare sau băutură, sau cu privire la vreo sărbătoare, sau lună nouă, sau la sâmbete,."(Pavel 2:16)

"Dar nu mâncarea ne va pune înaintea lui Dumnezeu. Că nici dacă vom mânca, nu ne prisoseşte, nici dacă nu vom mânca, nu ne lipseşte."

"Mâncaţi tot ce se vinde în măcelărie, fără să întrebaţi nimic pentru cugetul vostru. "

"Dacă cineva dintre necredincioşi vă cheamă pe voi la masă şi voiţi să vă duceţi, mâncaţi orice vă este pus înainte, fără să întrebaţi nimic pentru conştiinţă. "(pavel 2:27)
    Last edited by Mariyah; 03-12-2006 at 01:20 AM.

4.  
    moderator ummraschid's Avatar
    Draga Anamaria,

am sa incerc sa-ti raspund pe baza unui articol, pe care l-am citit, si pe care doresti ti-l pot trimite:

Ambele, Biblia si Quranul, interzic carnea de porc; noi, musulmanii tinem cont de aceasta interdictie si o respectam cu strictete. Spre deosebire de noi, multi dintre crestini motiveaza ca nu stiu unde se afla aceasta in Biblie.

In Leviticul, capitolul 11 verset 7 si 8,
    scrie ca Dumnezeu a interzis credinciosilor carenea de porc, ea fiind declarata impura:

" 7.sa nu mincati porcul care are unghia despicata si copita despartita dar nu rumega; sa-l priviti ca necurat. 8 .sa nu mancati din carnea lor si sa nu va atingeti de trupurile lor moarte: sa le priviti ca necurate"

Si in Deuteronomul cap 14 vers 8.:

8 Să nu mâncaţi porcul, care are copita despicată, dar nu rumegă: să-l priviţi ca necurat. Să nu mâncaţi din carnea lor, şi să nu vă atingeţi de trupurile lor moarte. [Deuteronomul 14 ]

Acelasi lucru in Isaia cap65 vers 2-4:

"2 Mi-am întins mâinile toată ziua spre un popor răzvrătit, care umblă pe o cale rea, în voia gândurilor lui! 3 Spre un popor, care nu conteneşte să Mă mânie în faţă, aducând jertfe în grădini, şi arzând tămâie pe cărămizile de pe acoperiş; 4 care locuieşte în morminte, şi petrece noaptea în peşteri, mâncând carne de porc, şi având în străchini bucate necurate. "[Isaia 65 ]

si in Isaia cap 66 vers 17:

"17 Cei ce se sfinţesc şi se curăţesc în grădini, mergând unul câte unul, în mijlocul celor ce mănâncă şi carne de porc, şi şoareci şi alte lucruri urâcioase, toţi aceia vor pieri, - zice Domnul. "- [Isaia 66 ]

Unii insa au fost de parere ca pot nesocoti aceasta porunca, luindu-se dupa cuvintele lui Pavel care scria in Romani cap 14 vers 20,

20 Să nu nimiceşti, pentru o mâncare, lucrul lui Dumnezeu. Drept vorbind, toate lucrurile sunt curate. Totuşi, a mânca din ele, când faptul acesta ajunge pentru altul un prilej de cădere, este rău. [Romani 14 ],

el crezind ca Isus, pacea fie asupra sa , a abolit Legea cu toate regulamentele ei...de aceea a si scris in Efeseni, capitolul 2 vers 14-15,

14 Căci El este pacea noastră, care din doi a făcut unul, şi a surpat zidul de la mijloc care-i despărţea, 15 şi, în trupul Lui, a înlăturat vrăjmăşia dintre ei, Legea poruncilor, în orânduirile ei, ca să facă pe cei doi să fie în El însuşi un singur om nou, făcând astfel pace; [Efeseni 2 ]

Se pare insa ca el s-a inselat, pt ca in Evanghelia de la Matei, capitolul 5 verset 17, Isus, pacea fie asupra sa, contrazice prin cuvintele sale, afirmatia lui Pavel, de mai sus, condamnind incalcarea chiar si celei mai mici parti din Lege, si laudind pe cei care o pazesc si ii urmeaza lui...

17 Să nu credeţi că am venit să stric Legea sau Proorocii; am venit nu să stric, ci să împlinesc. 18 Căci adevărat vă spun, câtă vreme nu va trece cerul şi pământul, nu va trece o iotă sau o frântură de slovă din Lege, înainte ca să se fi întâmplat toate lucrurile. 19 Aşa că, oricine va strica una din cele mai mici din aceste porunci, şi va învăţa pe oameni aşa, va fi chemat cel mai mic în Împărăţia cerurilor; dar oricine le va păzi, şi va învăţa pe alţii să le păzească, va fi chemat mare în Împărăţia cerurilor. 20 Căci vă spun că, dacă neprihănirea voastră nu va întrece neprihănirea cărturarilor şi a Fariseilor, cu nici un chip nu veţi intra în Împărăţia cerurilor. [Matei 5 ]

De aceea cei care il urmau in invataturi pe Isus, pacea fie asupra sa, nu puneau in gura lor carne de porc, dupa cum scrie Petru in Faptele apostolilor capitolul 10, verset 14.

14 "Nicidecum, Doamne", a răspuns Petru. "Căci niciodată n-am mâncat ceva spurcat sau necurat." [Faptele apostolilor 10 ]

Concluzia este ca Isus, pacea fie asupra sa, a respectat interzicerea consumului carnii de porc, ca si apostolii, si tot asa ar trebui sa faca toti cei care il urmeaza pe el , pacea fie asupra sa.

In Sfintul Qur'an, sta scris:

" O, oameni ai Cartii! A venit la voi Trimisul Nostru ca sa va arate multe lucruri din cele pe care voi le-ati ascuns in Scriptura, trecind peste multe altele.V-au venit voua lumina si o Carte limpede de la Allah."Surat Al-Maida:15

"Doamne! Nu duce in ratacire inimile noastre, dupa ce Tu ne-ai calauzit si da-ne noua indurarea Ta, caci Tu esti Cel Darnic!"
    (Surat 'Al-'Imran:8)

5.  
    fondator suleiman's Avatar
    Draga Anamaria..

Cand am deschis forumul pentru alimente interzise m-am bazat pe faptul ca sunt alimente interzise si la crestini , lucru pe care multi nu-l cunosc ..
    Putinii sunt aceea care citesc Biblia, si cand o fac cauta doar partea pe care ei o considera buna pentru ei ..

Iti promit ca o sa scriu in detaliu tot ce stiu. Imi trebuie un pic de timp pentru ca am argumentele in minte si imi trebuie sa le caut in Biblie ca sa fie clar explicate. Si daca ti-ai dat seama , rareori iti dau argumente din Quran ..

Am o mica rugaminte pentru tine. Cand dai citatul din Biblie sa scrii exact unde se gaseste.De exemplu (Pavel 2:16) in ce parte a noului testament este acest verset ?

Multumesc anticipat ..

6.  
    fondator suleiman's Avatar
    Draga Umrachid , frumos ai explicat ...
    O sa le iau in detaliu Inchallah ..

ALLAH sa fie cu tine

7.  
    moderator munir's Avatar
    Dragii mei ,dupa cum vedeti numai in scrierile lui Pavel se face prferire la posibilitatea consumului de carne de porc .Ele se adresau neamurilor si erau facute din dorinta de a nu impune prezumtivilor doritori de a adera la credinta crestina niste reguli care le-ar fi putut stavilii elanul .El (Pavel) sperind ca aceste concesii sa fie eliminate cu timpul dar aceasta actiune a lui ducind la diluarea crestinismului si provocind denaturarea acestuia .A fost un apostol renegat de ceilalti (vezi refuzul lui Petru de a primii ajutorul financiar pe care Pavel voia sa-l aduca Bisericii de la Ierusalim)si obligat sa propovaduiasca numai in afara Israelului .

8.  
    Membru de onoare imanikka's Avatar
    Umm Rashid MashaAllah ai scris foarte frumos.
    Allah barik fikum

9.  
    Deosebit hannen's Avatar
    Quote Originally Posted by anamaria
    pai cine nu ar fi bucuros fara interdictii?

In vechiul Testament apare interdictia asupra porcului:

cateva versete mai apoi, o indrumare socanta care contrazice porunca "sa-ti iubesti aproapele"(probabil ca aproapele e din poporul ales)

Dupa cum stim , Vechiul Testament este cartea evreilor si de aici denota ospitalitate lor cand e vorba de musafiri. Aveti grija ce mancati in vizita la un prieten evreu !

In Noul Testament situatia e alta.Si de aici , am emis eu propria teorie de viata ca nu mancarea si hainele ne face mai buni in fata lui Dumnezeu, ci faptele noastre. Materialul nu e important si vesnic, in schimb spiritualul DA.

"Nimeni deci să nu vă judece pentru mâncare sau băutură, sau cu privire la vreo sărbătoare, sau lună nouă, sau la sâmbete,."(Pavel 2:16)

"Dar nu mâncarea ne va pune înaintea lui Dumnezeu. Că nici dacă vom mânca, nu ne prisoseşte, nici dacă nu vom mânca, nu ne lipseşte."

"Mâncaţi tot ce se vinde în măcelărie, fără să întrebaţi nimic pentru cugetul vostru. "

"Dacă cineva dintre necredincioşi vă cheamă pe voi la masă şi voiţi să vă duceţi, mâncaţi orice vă este pus înainte, fără să întrebaţi nimic pentru conştiinţă. "(pavel 2:27)
    Scuze Anamaria,dar referitor la ultimele pasaje din NT nu ti se pare ca li se cere oamenilor sa traiasca precum animalele?Adica sa faca abstractie de materia cenusie,baga in tine ce si cum poti,indiferent de unde vine,ce este ,mancati fara sa cugetati...sincer parerea mea ORIBIL.
    Nu va intrebati,nu cugetati ...dar la ce mai avem creiere atunci?Care este diferenta intre un om si "ghitza" de la troaca care mananca tot ce-i este pus dinainte?

10.  
    moderator amal's Avatar
    draga hannen, numele tau este asa fin,si tu o "certi" pe biata anamaria ...saraca anamaria, la orice post lumea i se adreseaza ei si o critica....Islamul este bland, nu dur.
    Anamaria a facut bine ca a pus intrebari. Nu este ea de vina ca in crestinism sant multe lucruri contradictorii si omul nu mai stie ce sa creada...cat despre mancare, ceea ce e permis si ce nu in crestinism, eu spun inca o data ca aceste "confuzii" au survenit in urma scrierilor lui Pavel. Daca Isus ar fi mancat porc, cred ca am fi stiut si noi.

Page 1 of 7 123 ... LastLast
Thread Information
Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)