gabriela guettat (05-11-2008), iman99 (05-10-2008), sara (05-12-2008), umalkasem (05-17-2008), Yumna (05-12-2008)
Results 1 to 6 of 6
|
|
-
membru de onoare

05-10-2008, 03:37 AM
Bismillah Ar-Rahman Ar-Rahiim
TELURILE, DORINTELE si METODELE care il ajuta pe musulman in viata
Cele mai placute adunari sunt cele in care se pomeneste numele lui ALLAH, odata cand profetul
a intrat in moschee erau doua adunari si profetul s-a apropiat de cea in care se invata si a spus:
"Eu am fost trimis ca invatator."
Primul verset revelat din Coran ne porunceste sa invatam si primul lucru pogorat este o porunca care ne indeamna la studiu:
"Citeste! In numele Domnului tau care a creat!"
(Surat Al-Alaq: 1)
Aceasta inseamna sa invatam stiinta folositoare.
Citeste- in numele Domnului tau, ca sa-L multumesti si ca sa poti fii folositor tuturor oamenilor.
Daca s-ar da la o parte perdeaua care ne acopera, am vedea ingerii care inconjoara aceasta adunare a noastra si dau ocol pana cand ajung la cer.
Profetului
i s-a poruncit de catre ALLAH sa ceara:
"O, ALLAH sporeste-mi mie stiinta."
(Surat Ta-Ha: 114)
De aceea suntem indreptatiti sa spunem ca islamul este religia stiintei, nu este conditionata de nimic, iar mintea umana, supusa lui ALLAH trebuie sa caute stiinta.
POVESTEA beduinului care l-a gazduit pe profet
Odata, profetul
, a poposit la un beduin si atunci, acel om a fost cea mai buna gazda pentru oaspetele sau; in islam, a-ti cinsti musafirul este un lucru obligatoriu.
Musafirul are dreptul asupra gazdei sa fie cinstit 3 zile, iar ceea ce depaseste mai mult de aceste trei zile este benevol.
Profetul Ibrahim se numea Abu Daifan, el nu a mancat niciodata fara sa aiba un musafir, un insotitor la masa, nu manca fara sa iasa afara si sa ia cu el mancarea cautand pe cineva cu care s-o imparta.
In Coran, se povesteste ca atunci cand au venit la el niste oaspeti s-a dus pe furis la familia lui si le-a adus un vital gras, Coranul vorbeste despre el ca fiind dintre cei mai generosi oameni.
"Oare nu a ajuns la tine istoria despre
oaspetii cei cinstiti ai lui Avraam?
Cand au intrat la el si au zis: "Pace!",
iar el le-a zis lor: "Pace, oameni necunoscuti!"
Apoi s-a dus el pe furis la familia lui si a adus un vital gras."
(Surat Adh-Dharyat: 24-26)
In religia noastra s-a relatat ca musafirul vine cu inzestrare (Razzaq) si odata cu el ies si pacatele locuitorilor acelei case.
Cand beduinul l-a gazduit pe profet , l-a ospatat foarte bine si profetul
i-a spus ca rasplata pentru modul in care s-a comportat cu el:
"Sa vii sa ma vizitezi!"-.
Acel beduin s-a dus la profet si i-a spus profetul :
"Cere ceea ce doresti!"
Si a zis beduinul:
"O camila cu saua sa si ceva din capre sau oi pentru a fi mulse.
Profetul i-a spus din nou:
"Cere ce doresti!".
Si beduinul a cerut acelasi lucru.
Aceasta cerere i-a displacut profetului
, pentru ca acest om a cerut un lucru lipsit de valoare, pentru ca el nu avea o viziune larga, nu dorea mare lucru, nu-si dorea ceva valoros.
Cea mai buna metoda de predare, educare si invatare este prin naratiune, in sensul de a scoate din povestirile expuse invataturi si idei care sa te ajute sa intelegi si sa capeti experienta.
Una dintre metodele folosite de profet
a fost cea a povestirii, el statea cu comapnionii si le povestea deseori, iar in Coran exista foarte multe povesti despre neamurile de dinainte si sunt expuse in mod narativ fapte diverse, intamplari, tocmai pentru ca cel care citeste Coran-ul sa cugete la sensul lui si al acestor povestiri si pilde.
"Ti-e cu neputinta sa fii ca acel om din neamul lui Israel?"- a intrebat odata profetul un companion.
"Care este povestea acelui om?", l-au intrebat companionii.
Cand Musa, pacea lui ALLAH asupra sa, a vrut sa iasa cu evreii din Egypt catre Ierusalim, ei s-au ratacit si le-a spus Musa:
"Ce s-a intamplat, ce ati facut?"
Un om intelept dintre evrei i-a spus lui Musa ca s-a relatat de la inaintasii lui, ca Yusuf, pacea lui ALLAH asupra sa, le-a poruncit sa ia si trupul lui cu ei, atunci cand vor iesi din tara, insa ei nu l-au luat.
Unui om nu i se ingreuneaza si nu-i devin grele lucrurile decat datorita pacatelor sale.
A spus unul dintre oamenii invatati:
"Jur pe ALLAH ca eu vad consecinta pacatelor prin animalul sau a sotia mea."
Adica credinta acelui om era foarte mare, el a inteles ca se rasfrange asupra sa consecinta raului pe care il face.
"Nu va loveste nicio nenorocire,
decat pentru ceea ce agonisesc mainile voastre,
insa El iarta multe."
(Surat As-sura: 30)
ALLAH este Al-Adl-Cel Drept, El raplateste cu bine faptele bune si pedepseste faptele rele.
Si ALLAH Subhanahu wa Ta`ala nu ii face egali pe cei care fac fapte rele cu cei care fac fapte bune si El pedepseste pentru fapta rea pe loc, sau ea poate fi intarziata sau pedeapsa poate veni altadata, sau poate fi amanata pentru ziua de apoi.
Un om care de exemplu are de a face cu camata, va fi incercat de ALLAH fie cu boala, fie ALLAH ii va lua binecuvantarea banilor lui.
Sau o femeie care isi da jos baticul...ALLAH poate sa o pedepseasca atat in aceasta lume cat si in lumea de apoi si El nu nedreptateste pe nimeni.
Daca sotul te nedreptateste, sau daca masina ta s-a stricat, sau copiii nu te mai asculta, sau nu mai poti duce la capat o treaba, este obligatoriu ca om sa se intoarca la sine sa se intrebe:
"Ce am facut, ce pacate am? Si el trebuie sa se caiasca."
A spus profetul
:
" Nu s-a pogorat un necaz decat pentru un pacat si nu s-a ridicat acel pacat decat prin cainta."
-
Urmatorii 5 au spus mersi lui maryam pentru acest subiect
-
membru de onoare

05-10-2008, 03:41 AMContinuarea povestii cu Musa:
Si a intrebat Musa, pacea lui ALLAH asupra sa:
"Unde este trupul lui Yusuf, pacea lui ALLAH asupra lui?"
Nimeni nu stia unde este in afara de o batrana; a trimis Musa la acea batrana si a intrebat-o:
"Unde e mormantul lui Yusuf?"
Si i-a spus batrana:
"Jur pe ALLAH ca nu-ti voi spune pana nu vei spune ca voi fi cu tine in Paradis."
Daca omul priveste (prin a recunoaste) faptul ca a facut pacate, aceasta este o cale pentru cainta, il va indemna aceasta pe om sa faca mai multe fapte bune; insa cel semet nu va intelege nimic si va deveni si mai semet.
A spus profetul ca a vrut sa-l mustre pe beduin pentru dorinta lui doar privind bunurile acestei lumi, el a spus ca daca ar fi cerut ceva ce tinea de ziua de apoi, de viata cealalta, daca i-ar fi cerut profetului sa se roage pentru el, sau sa fie salvat in aceasta lume sau in viata de apoi, atunci ar fi fost salvat.
Si atunci profetul
a dat exemplul (beduinului si companionilor) acelei femei batrane care i-a cerut lui Musa sa fie cu el in paradis.
Lui Musa alaihi salam, nu i-a placut ce i-a cerut acea femeie batrana, cum putea ea sa-i ceara ceva asa de maret doar pentru a-i arata mormantul lui Yusuf pacea lui ALLAH asupra lui? Nu i-a placut pentru ca paradisul nu era in mana lui, paradisul nu este sub puterea nimanui, a niciun om, decizia intrarii in paradis Ii apartine si este stiuta doar de ALLAH.
Si ALLAH i-a revelat lui Musa sa-i spuna femeii ca ea va primi ceea ce a dorit.
"Cel care Ii cere lui ALLAH sa fie martir pentru ALLAH, cu sinceritate, ALLAH il va rasplati cu rasplata martirilor, chiar daca el a murit in patul sau acasa.
Cel care cere de la ALLAH sa fie dintre cei care fac acte de milostenie pe calea lui ALLAH si n-o poate face din cauza saraciei, ALLAH il va rasplati cu rasplata celui care face acte de milostenie fi sabilillah- pe calea lui ALLAH." (HADIS)
Si Musa, pacea lui ALLAH asupra sa, i-a spus acelei femei ceea ce ALLAH i-a revelat, ca ea va fi in Paradis si atunci ea i-a spus unde era mormantul lui Yusuf.
Si Musa s-a dus acolo, a ajuns cu oamenii la un lac, au secat apa din lac, au sapat, au scos trupul lui Yusuf si atunci pamantul s-a luminat; si astfel ei au stiut drumul si au mers catre baitul Maqdis-Yerusalim.
Exemplul acestei femei din neamul lui Musa este ceva ce ar trebui sa constituie o pilda pentru noi toti; aceasta este o dorinta mareata.
Visele ei erau mari, sperantele ei la fel, dar astazi femeile au alte aspiratii: ele doresc cea mai buna mancare, cele mai scumpe haine si masini, viseaza la cele mai bune locuri si acesta este un lucru valabil atat pentru femei si barbati.
Exista si alte dorinte legate de viata lumeasca, dar exista si dorinte legate de ALLAH, Maret fie El, care a facut ca supusii Lui sa fie diferiti, atat de diferiti in privinta dorintelor si viselor lor.
A spus ALLAH in Coran:
Diferenta dintre dorinte nu este o caracteristica exclusiv umana, ea exista si la animale: paianjenul de la nastere, incepe sa-si teasa panza singur, nu accepta ca nimeni sa-l ajute, nici macar mama sa, pe cand sarpele traieste in gaurile sapate de alte animale, pentru ca din trasaturile sarpelui face parte si nedreptatea; iar ciorile mananca lesurile, pe cand vulturii nu mananca decat din prazile lor vii, adica ce au omorat, iar leii nu mananca carne decat daca este proaspata...iar elefantul este semet si traieste doar pentru a manca, iar furnica, cu toate ca este mica are o dorinta mai mare decat un munte si niciodata nu oboseste si nu deznadajduieste.
"Ravna voastra este felurita!"
(Surat: Al–Layl: 4)
Sa ne uitam la firea omului, Subhanna ALLAH!
Exista o mare diferenta intre dorintele oamenilor si fiecare dorinta se naste odata cu omul.
A spus Ibn Jawzi:
"Dorinta omului apare cand el este mic, o sa gasesti copii mici care spun: "Cine se joaca cu mine" sau copii care spun: "Cine ma lasa sa ma joc cu el?" si altii nu accepta decat ca ei sa fie conducatori, iar altii se multumesc sa-i urmeze pe ceilalti."
Nu exista om fara dorinta, insa el are nevoie ca aceasta dorinta sa fie dezvoltata.
Multi dintre oameni astazi au toate dorintele legate de aceasta lume si lucreaza pentru ele zi si noapte; acestea sunt legate de munca, de casa, de petreceri, ei nu se multumesc decat cu cele mai bune si mai luxoase lucruri, dar din punct de vedere religios si spiritual, in ceea ce priveste ziua de apoi...este de ajuns ca fac lucrurile obligatorii, se multumesc doar sa tina post in luna Ramadan, nici macar nu se duc la Hajj si daca fac pelerinaj odata considera ca este de ajuns si ei se uita la altii care poate tin post lunea si joia, sau tin post o zi si o zi mananca, sau se duc mereu la Hajj si fac milostenii nu doar prin Zakat ci tot timpul si cu toate astea ei spun: "eu sunt mai bun ca x".
Profetul
ne-a poruncit tocmai invers: sa ne uitam in ceea ce priveste lucrurile legate de aceasta lume la cei mai slabi si mai putin inzestrati ca sa simtim binecuvantarile care au fost pogorate de catre ALLAH asupra noastra si sa ne uitam la cei care ne sunt superiori in ceea ce priveste stiinta, cunosterea, invatatura, pentru ca aspiratiile noastre sa fie inalte.
Adica sa aspiram la lucruri inalte, sa nu ne limitam sa facem doar minimul necesar, sa facem nu doar cele 5 rugaciuni, sa facem si rugaciunea de noapte; sa tinem post in Ramadan si sa mai tinem post si in alte zile, sa facem milostenii Inshaa ALLAH in fiecare zi, nu doar in Ramadan, sa tindem sa devenim din ce in ce si mai buni.
Concurenta pentru ziua de apoi face sa creasca dragostea intre drept-credinciosi, asa incat daca vad un frate mai bun, o sa ma rog pentru el, dar sa ne concuram pentru aceasta viata...fereasca ALLAH!
Aceasta concurenta nu naste decat gelozia, invidia, omul va trai mereu in tensiune, dorind ca sa acumuleze, sa stranga din ce in ce mai mult.
Cea mai mare problema de azi, care ii face pe oameni sa fie foarte inspaimantati: aceea ca ei nu sunt multumiti cu ceea ce ALLAH le-a dat.
(din punct de vedere fizic, nu e multumit nici cum arata, nici cu ceea ce ALLAH l-a inzestrat, nu-i convine nici casa in care sta, desi sunt atatia oameni care nu vad, nu aud, sunt bolnavi si fara adapost, saraci, orfani si fara nimic...si cu toate astea el viseaza la mai mult...).
Dorintele noastre trebuie sa fie pentru viata de apoi.
A spus profetul
:
"Daca cereti de la ALLAH, cereti Firadaws, pentru ca ea este mijlocul Jennat si cel mai inalt loc din paradis este cel de la care se scurg izvoare catre restul paradisului."
Trimisul
, cand i s-a pomenit ca sunt 70.000 de oameni care vor intra in paradis fara a fi intrebati (judecati), a fost rugat de un companion Ukasa Ibn...:
"O, trimis al lui ALLAH, roaga-te sa fiu dintre ei!"
Si acest om a fost dintre acestia datorita sinceritatii dorintei/cererii lui.
In paradis sunt 8 porti si s-a vestit ca sunt nume pentru fiecare poarta si pe ea vor intra in ziua de apoi cei care au fost dedicati acelei actiuni: de exemplu Ar-Rayan- poarta pe care vor intra cei care postesc.
Profetul
si-a educat companionii intr-un fel deosebit, acela de a fi stapanii dorintelor marete, sa urasca neputinta si inapoierea.
A spus:
"Cauta ajutor de la ALLAH si nu fi neputincios."

-
membru de onoare

05-10-2008, 03:46 AM
"Cat de greu este un lucru, cu ajutorul lui ALLAH va fi usor de infaptuit; ajutorul lui ALLAH catre supusul Sau vine in conformitate cu dorinta lui."
Abdullah Ibn Abbas radiya-LLAHU 'anh, era unul dintre cei care aveau dorinte marete, avea o porecla: "Habr al-Ummah"- invatatul natiunii; era traducatorul- adica cel care explica sensul Coranului; el, radia ALLAHU anhu relateaza:
"Eram copil mic si m-am dus la Meymuna ca sa vad ce fac ei noaptea, cum este comportamentul in casa profetului
si in prima seara m-am prefacut ca dorm si l-am vazut pe trimisul lui ALLAH
ca a stat in pat foarte putin, apoi s-a trezit, a facut ablutiunea si s-a dus catre ALLAH rugandu-se, apoi m-am dus si eu, am facut ablutiunea si m-am asezat in spatele lui si am inceput sa ma rog, el m-a tras si m-a apropiat de el si atunci eu m-am dat mai in spate, cand a terminat rugaciunea m-a intrebat:
"Ce te-a impiedicat sa stai aproape de mine?"
"Nu se cuvine ca sa stau langa tine." A raspuns Abdullah.
Si trimisul lui ALLAH
s-a bucurat auzindu-l pe acest copil spunand acest lucru. S-a rugat la ALLAH sa il faca pe acest copil sa fie invatat in stiinta Coranului.
Si intr-adevar, cu voia lui ALLAH, asa a si devenit Abdullah.
El povesteste ca a spus unui om:
"Hai sa mergem la companionii profetului
sa invatam de la ei si i-a spus omul: "Tu, o , ibn Abbas, varul trimisului lui ALLAH
, ai nevoie tu de invataturile acelora?"
Si el a spus:
"Si atunci am plecat sa-i cautam pe companionii radiya-LLAHU 'anhom trimisului lui ALLAH
unul cate unul, cautand de la ei invatatura; si am venit la unul dintre companioni in timp ce acesta se odihnea."
Abdullah Ibn Abbas si-a pus capul pe perna si s-a odihnit acolo si vantul il acoperea de nisip si cu toate astea el statea acolo pana se trezea.
Si cand acel om s-a trezit si l-a vazut stand asa l-a intrebat:
"Ce este cu tine, de ce ai venit?"
"M-a adus la tine un hadis despre care mi s-a spus ca il stii si am vrut
sa-l aud de la tine."
"De ce n-ai trimis pe cineva, as fi venit eu la tine.", i-a spus companionul.
"Tu esti mai indreptatit sa vin eu la tine." I-a raspuns Abdullah.
Dupa ce unii companioni au decedat au inceput oamenii sa vina la Abdullah si acel om care i-a zis:
"Tu te duci la ei?" i-a spus: "Tu esti mai bun..."
Trimisul
spunea:
"Cereti-va nevoile!
Erau dintre ei care cereau lucruri lumesti, iar altii cereau profetului sa se roage pentru ei si unii cerau cele mai inalte trepte ale paradisului.
I-a spus profetul unui companion:
"O, Rabya, cere ce vrei tu!"
"Eu cer sa te intovarasesc in paradis." a spus omul.
"Si in afara de asta? l-a intrebat profetul .
"Nimic." a raspuns companionul.
Profetul i-a spus lui Abu Hurairah:
"Nu doresti ceva din banii care sunt?"
"Iti cer din ceea ce ALLAH te-a invatat.", i-a raspuns Abu Hurairah, ALLAH sa fie multumit de el.
Abu Hurairah relateaza:
"Aveam un val pe care-l tineam pe cap si profetul l-a luat si l-a intins pe jos intre noi doi si am observat ca era ceva ce se misca pe materialul acela si trimisul lui ALLAH a inceput sa-mi vorbeasca pana ce am memorat ce m-a invatat si a zis:
"Ia acest val si imbratiseaza-l!"
Si el l-a imbratisat si niciodata n-a uitat ce ii spusese. Si Abu Hurairah este cel care a relatatat islamul, este cel mai mare transmitator de hadisuri.
Dorinta musulmanului farama muntii, nu ii sta nimic in cale, pentru ca ea se sprijina pe ALLAH si EL este Cel mai Puternic.
ALLAH a spus in Coran:
Pe unii oameni ALLAH ii binecuvanteaza cu stiinta, cu Coranul si cu acestea ei se ridica, iar unii se injosesc cu acestea.
"Astfel facem Noi semnele limpezi,
poate ca ei se vor intoarce!
Istoriseste-le lor vestea despre acela
caruia Noi i-am dat semnele Noastre,
dar el s-a abatut de la ele.
Seitan si l-a supus
si astfel el s-a aflat printre cei rataciti."
(Surat Al-Araf: 174-175)
Ruga- du`a trebuie sa fie o dorinta, un tel mare, un tel legat de ziua de apoi.
Al mujahara(?)- sa incerce omul sa depuna efort pentru ca el sa atinga acest tel indiferent cat sunt de grele conditiile. Insa, din nefericire, unii oameni nu au rabdare; au rabdare sa stea la internet sau cu prietenii, dar n-au rabdare sa stea la rugaciunea qyam al-layl...sau au rabdare sa citeasca o carte oarecare si nu au rabdare sa citeasca Coranul sau sa participe la lectii de religie.
A spus Ibn Qayim:
"Cunosc un om; uneori era bolnav si-si punea cartea din care invata langa cap si cand se simtea mai bine lua cartea si citea din ea. Odata cand a venit doctorul la el, i-a spus ca lucrul acesta pe care-l facea nu era bun pentru el, dar omul i-a spus: "Eu nu pot decat astfel sa fac."
Cu toate ca era bolnav, acest om depunea efort ca sa invete.
Metodele ajutatoare pentru a avea idealuri marete
1. Studiul biografiei profetului
, ale companionilor- ALLAH sa fie multumit de ei toti, pentru ca omul iubeste sa aiba in viata un model!
De exemplu cartea lui Bukhari, a doua carte dupa Coran.
La 17 ani, Bukhari rahimahu ALLAH, stia 70000 de hadisuri si stia toate acestea pentru ca el avea un tel foarte mare; cand dormea, daca ii venea un gand, se scula, aprindea lampa, nota ideea, apoi se culca la loc si daca ii venea in cap alta idée, facea la fel. Asa incat se trezea noaptea si de 20 de ori.
Omul cand citeste despre altii asa ceva se impulsioneaza.
2. Tovarasia celor cu dorinte marete, pentru ca un prieten ori te ridica ori te coboara.
3. Renuntarea la fapte rele. Sa nu amani!
Dintre cele mai mari cauze care impiedica omul sa se dezvolte este amanarea.
A spus Ibn Jawzi:
"Feriti-va de "O sa..." pentru ca este unul dintre soldatii lui seitan."
A spus ALLAH Subhnahu wa Ta`ala:
"...odata ce ai luat o hotarare, increde-te in ALLAH [...]"
(Surat Al-`Imran: 159)
Nu fi nedumerit, nehotarat, sa nu dai inapoi, sa nu zici ca nu poti, sa ceri ajutor de la ALLAH si acel lucru o sa se miste pentru tine, chiar daca face parte din lucrurile care tin de aceasta lume sau de lumea de apoi.
Daca un om face un pacat, acel om trebuia sa renunte la acel pacat, nu sa amane; oamenii de stiinta au spus ca acele persoane care amana sa renunte la fapte rele sunt precum acela care seamana un copac si cand copacul creste si omul se gandeste sa-l taie isi zice: "Maine il tai."...si cand vine ziua respectiva spune din nou "maine..." si tot asa tot amana si de cate ori amana copacul devine tot mai gros, mai mare si mai greu de taiat.
La fel este si cu pacatul, de cate ori amani si renunti el creste si devine mai mare, dar daca renunti la inceput, el este mai mic si mai usor de doborat, pe cand daca creste devine din ce in ce mai greu de invins !!!!
Sursa: Sekh Said, ALLAH sa il rasplateasca inshaa ALLAH!
-
Harnic

05-12-2008, 12:28 AMSubhana Allah mia placut mult povestire despre Musa si Profet (sws),insAllah ca aceste invataturi care sint expuse de tine sa-mi fie de folos si mie si sa le poavestesc si altora.
Bara Allah fikhi!!!
-
-
| « Previous Thread | Next Thread » |
| Thread Information |
Users Browsing this ThreadThere are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests) |