de un barbat musulman are voie la maximum 4 sotii?
de ce nu 3 sau 5?
de ce tocmai 4?
Thread: intrebari despre islam
Results 61 to 70 of 71
|
|
-
-
membru de onoare

06-21-2006, 12:29 AM
tu baiete stii care e treaba,e putin off topic dar asta e realitatea pe teren,stii?a din pacate oamenii se chinuie sa adere la scoli si nume din astea (peste care putem trece cred,fara nici o problema) si habar n-au de cele mai importante chestii.
Uite am avut sansa sa am profesori mashaa ALLAH,unul si unul,cel mai mult m-a impresionat un seh ,ce sa zic,mashaa ALLAH,facuse toatre scolile,tot si comparate si stia despre Islam o gramada,insa nu l-am auzit sa zica de scoli nimic ,e adevarat cateodata ne mai explica de ce imamul nu stiu care a zis asa si altul asa...dar mashaa ALLAH ideea e ca era nu numai hafez Quran ci adevarata enciclopedie mergatoare.Asa trebuie sa fim noi,sa stim religia ca un tot.Stiam hadisul asta,din pacate insa nu inseamna ca vreunul din numele astea o sa fie dintre cei ce vor intra in Rai,cred cu tarie ca nu denumirea unei anumite apartenente ne va salva .
Dar staii linistit ca am inteles mesajul tau.Cearta-ma ,ca nu e bai...
Propun sa aplicam urmatoarele reguli:
Regula 1. Suleiman are intotdeauna dreptate.
Regula 2. Daca cumva se intampla sa nu aiba,se aplica regula nr. 1.
era o gluma fireste

-
-
06-21-2006, 12:39 AM
Cum adica ?
M-ai auzit vreodata sa spun de scoli ?
Fata are problema cu sotul ei , si am vrut sa stiu de unde e sotul ei ca sa spun la nadia cum sa-l convinga , si am zis ca din pacate unii oameni se iau dupa anumite scoli ...
Eu sunt daca vrei sa stii : la-mazhabi , adica fara o scoaa anume , dar stiu aproape cam ce este la fiecare dintre cele 4 scoli .
Nu am chemat oamenii nici o data la nici o scoala , de aceea ti-am zis sa fii mai atenta .
Raspunsul vine dupa intrebare , si intelepciunea este obligatorie cand iti dedici viata pentru islam.
Atat am vrut sa spun , si da , ALHAMDULILLAH , in cele mai multe cazuri am dreptate , nu ca sunt nu stiu ce , dar pentru ca tata m-a invatat ceva :
Cand un nou musulman , sau un nemusulman te intreaba ceva , si stii ca sunt mai multe variante , alege-o pe cea mai usoara pentru el ..
-
Deosebit

06-21-2006, 12:43 AMNadia din ce stiu eu despre 4 scoli, toate sunt sunni iar diferentele nu sunt majore. diferentele constau in : unii tin mainile la piept cand se roaga, altii pe burta, unii cand zic shahada misca degetul aratator, altii il tin nemiscat.... chestii de genul asta.
soacra-mea cand a intrebat imamul la lectie despre o rugaciune, imamul i-a raspuns: SCOALA RESPECTIVA URMEAZA ASA, CEALALTA ASA...
sfatul sotului meu: nu te crampona in scoli....
-
06-21-2006, 01:06 AM
.............si totusi ...fiecare dintre noi apartinem unei mari SCOLI....ISLAMUL , dar avem profesori, sau indrumatori...precum, Imam Safii, Malekii, Hanbal sau A'zam Abu Hanife.
Toate sunt acceptate , fac parte din islam si este cat se poate de normal sa facem parte din ele!
Unde e greseala???? Oamenii se grabesc sa interpreteze!!!!
Musulmanii aflau informatii despre toate problemele , intrebandu-l pe Profet saws in timpul vietii Lui, apoi, dupa moartea Lui de companioni sau urmasii Lui ...pe linie genealogica.
Aceste personalitati (Imam abu Hanife, etc..) , cunoscute sub denumirea de imami ai riturilor , au invatat preceptele religoase de la acesti urmasi ai insotitorilor Profetului saws, si le-au adunat. Faptele care nu se gaseau in capitole, versete sau in spusele insotitorilor, sau cele asupra carora existau mai multe pareri sau interpretari......le-au interpretat dupa parerile si stradaniile lor si astfel au luat nastere scolile religioase.
Iar aceste "scoli" sau "orientari" au ca sursa dreptul canonic musulman.
Care la ransul sau are 4 mari surse:
1. Cartea (Kitab) - Coranul cel SFANT
2. Traditia (Sunnet) - sunt vorbele si faptele sfinte ale Profetului saws, si lucrurile acceptate de el.
3. Consensul comunitatii (Ijma-i ummet) - unitatea adeptilor Profetului saws in legatura cu rezolvarea unei probleme.
4. Analogie (Kiias-i Fikih) - verdictul dat de invatati asupra unor chestiuni care nu sunt clarificate in Kitab, Sunnet, pe baza rationamentului analogic, luand ca model pe cele care sunt consemnate.
Cat despre sunni si shi'i .......de ce sa ne ascundem in spatele degetului mic..........ESTE O REALITATE A ISLAMULUI....
sau asta ar insemna sa stregem de pe harta 98% din populatia Iranului sau 60% din populatia Irakului????????????
-
06-21-2006, 01:22 AM
..........D-nul ADMINISTRATOR SULEIMAN...!!!!
Toata cinstea si onoara tatalui d-voastra si binecuvantarea Bunului Allah sa fie asupra lui. Tare frumos te-a mai invatat!!!!
Maryam......surioara draga, acesti imami SUNT nume de care chiar trebuie sa ne cramponam pentru ca astfel de oameni ca ei .....chiar crezi ca se vor mai naste?????
Cat despre stiinta lor in legatura cu islamul......ei nu au fost enciclopedii ambulante .....ci adevaratul islam in sine.
Si cel mai important: NICIODATA nu s-au contrazis unul cu celalat!
Bine ar fi ca macar noi sa avem 0, 0% ..din intelepciunea lor!!!!!!!!!!!!!
-
-
membru de onoare

06-22-2006, 12:11 AMEra un lucru...cum sa spun,----foric asta cu cramponatul,nu am zis niciodata sa nu invete omul,poate invata pe de rost orice scoala dar cred ca Islamul e un tot,ce ati spus ca fondatorii acestor scoli nu
s-au contrazis?Sigur ca nu,nici nu s-ar fi putut asta,desi in anumite timpuri chiar unele lucruri legate nu de dogma ci de practica religioasa au diferit,de ex. in chestiunea ablutiunii ,nu mai stiu care ori safei ,ori maliki a exprimat doua opinii in legatura cu spalarea picioarelor(cu sau fara ciorap)...chiar unul din sehii cu care am invatat a facut o gluma odata explicand aceste diferente ,a spus cand a imbatranit...ii era greu sa-si mai scoata ciorapii si desi el a fost cel care a spus ca nu se poate doar sa treci cu mana umeda peste ciorap ,cand a fost intrebat (in varsta fiind) a spus ca este permis.
Insa sa nu uitam ca aceste scoli si intemeietorii lor nu au existat in acleasi perioade,in timpul cand traia unul dintre ei se poate ca multe dintre hadisuri sa nici nu fi fost cunoscute si apoi prin cunoasterea lor sa fie altfel explicata o anumita chestiune...de exemplu ca tot m-am legat de ablutiune,desi la unele scoli stersul cefei este sunna,aceasta practica nu este recunoscuta ca facand parte din wudu...sehul cu care eu am studiat ,asa cum v-am spus hafez Quran si mashaa ALLAH un om extrem de invatat ,profesor universitar la cea mai faimoasa universitate din egypt a studiat absolut toate scolile.Si mai mult,religia comparata,tot,absolut,mashaa ALLAH credeti-ma pe cuvat ca fiecare litera din Quran o explica...
-
06-27-2006, 09:56 PMIn numele lui Allah Cel Milostiv, Indurator !
Draga sora Maryam, te rog frumos sa-mi spui si mie care este numele celei mai faimoase universitati din Egipt si, daca au cumva vreun site in limba engleza. Eu mai stiu de Universitatea Americana din Cairo, de cea germana, arhitectura etc., ceva-ceva despre cele din Alexandria si mai multe un pic despre cea din orasul Minya dinspre sud.
Iubesc foarte mult Egiptul si as dori sa aflu cat mai multe despre sistemul de invatamant de acolo.
Multumesc, Abdul Rahman
"In ziua aceasta, am desavarsit religia voastra si am implinit harul Meu asupra voastra si am incuviintat Islamul ca religie pentru voi !" (5 : 3)

-
06-27-2006, 10:39 PMDraga frate fa click aici
Originally Posted by Dan
http://www.frcu.eun.eg/docs-n/uni2.php
O sa gasesti cele mai importante universitati si situ-rile lor. Problema e ca unele universitati nu au situl tradus si in engleza , ci numai in araba.

| « Previous Thread | Next Thread » |
| Thread Information |
Users Browsing this ThreadThere are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests) |