Notices

Page 4 of 7 FirstFirst ... 23456 ... LastLast
Results 31 to 40 of 61
  1. Evanghelia lui Barnabas 
    moderator daniela_muslimah's Avatar
    Assalamu Alaikum wa Rahmatullahi wa Barakatuhu!

Stie cineva daca exista traduceri ale Evangheliei lui Barnabas in limba romana?

am vrut sa-i traduc mamei mele din limba engleza, insa din pacate n-am prea reusit pana acum <din cauza timpului>

daca nu se gaseste in romana, atunci, Insha'a Allah o sa incerc sa o traduc.. <putin cate putin>... din limba engleza...
    [si nu doar eu... cine poate ajuta... e binevenit... si postam aici.. mi s-a parut f. interesanta].

Insha'a Allah.. cat de repede o sa am timp.. o sa traduc istoricul evangheliei.. si cate ceva despre istoria crestinismului.. cu Constantin cel Mare <asta daca nu cumva e postat deja pe-aici pe undeva.. inca n-am avut timp sa verific >

Allah sa ne binecuvanteze pe toti,
    d.

2. "silenzio stampa"... 
    Certo che parleremmo... se vorrei!

hmmm... rup putin "tacerea"...

sec. al XIV-lea? cine? Fra Marino? Anselmo Turmeda? (Abdallah ibn Abdallah, mai tarziu) sau alti "falsificatori mauri"?...
    sau are legatura cu nu mai stiu ce secta? "un fel de crestinism palestinian" (sic) ?
    Evanghelia nu este un fals facut de musulmani...

Noi, musulmanii nu luam cuvant cu cuvant aceasta Evanghelie... singura carte neschimbata este si va fi Sfantul Quran...

Sunt si lucruri in aceasta evanghelie neconforme cu islamul.. unii crestini le-au privit ca lucruri "minore".. totusi.. ele dovedesc ca evanghelia nu e un fals al musulmanilor...

si apropo de "Noul Testament Apocrif".. sunt incluse evanghelii precum cele ale lui Toma, Petru, Maria Magdalena... Iuda (!!!)...

cum a aparut Dan Brown si "Codul lui DaVinci".. deodata si "Evanghelia dupa Iuda"... face parte "Evanghelia dupa Iuda" din categoria apocrife?

sau "Evanghelia dupa Maria Magdalena"?

...? cat de adevarate sunt "cele patru evanghelii canonice"? cat de credibile?...

cu Consiliul de la Niceea si cu Imparatul Constantin cum ramane?

cu Crestinii Unitaristi?

...

e tarziu... si trebuie sa ma culc..
    asa ca.. Noapte Buna!

d.

3.  
    Deosebit hannen's Avatar
    MashaAllah Daniela,ce de informatii.
    Iti multumim pt. efort si Allah sa te rasplateasca.
    Nu te lasa impresionata de "atotstiutori",noi suntem interesati de adevar ,nu ne hlizim de ciuda cum fac altii .Allah vede,lasa-i sa rida si sa se amageasca.

4. cap_II 

Capitolul 2

<Iosif>

Maria cunoscand voia Domnului si temandu-se de oameni, ca acestia sa n-o atace <urmand sa nasca> <acest> copil si sa n-o omoare cu pietre pentru adulter si-a ales un companion din propria sa descendeta, un barbat chemat dupa nume Iosif, cu viata neprihanita: caci el ca un om drept se temea de Domnul si-L slujea in posturi si rugaciuni, traind din munca mainilor sale, caci era tamplar.

Fecioara cunoscand un asemenea om, l-a ales drept <companion> si i-a dezvaluit acestuia sfatul divin.

Iosif fiind un om drept, cand a <aflat> ca Maria <urma sa nasca> avea de gand sa o alunge caci se temea de Dumnezeu. <Dar> iata! Pe cand el dormea, a fost certat de ingerul Domnului, care i-a spus “O, Iosife! De ce vrei sa o alungi pe Maria, sotia ta? Ia aminte ca orice a fost <faptuit> in ea a fost facut intru totul prin voia Domnului. Fecioara va naste un fiu, pe care-l vei numi Isus, pe care-l vei tine departe de vin si de orice bauturi ametitoare si de fiece carne necurata, caci el este unul sfant al Domnului, din pantecele maicii sale. El este un profet al lui Dumnezeu trimis neamului lui Israel, ca el sa <schimbe> Iuda in inima sa si ca Israel sa poata merge in legea Domnului, dupa cum sta scris in legea lui Moise. El va veni cu putere mare, pe care Dumnezeu i-o va da si va lucra minuni mari, prin care multi vor fi salvati”.

Iosif, sculandu-se din somn i-a multumit lui Dumnezeu si a locuit cu Maria toata viata sa, slujindu-L pe Dumnezeu in toata sinceritatea.

5. comentariu_cap_II 

Capitolul 2. Comentariu (de Ishaq Zahid)

<prin perspectiva islamica>

Versiunea islamica difera in foarte mare masura asupra acestui subiect din Evanghelia dupa Barnabas. In versiunea islamica, nu exista nici o mentiune despre Iosif. Sfantul Quran afirma ca Maria (pacea asupra ei!) era necasatorita cand i-a dat nastere lui Isus. Versetele din Quran, inaltatoare, sunt date mai jos:

"Si ea l-a zamislit si s-a retras cu el intr-un loc departat/ Si-au apucat-o durerile langa trunchiul unui curmal si a zis ea: "O, de-as fi murit inainte de aceasta si cu totul de-as fi fost uitata!"/ Dar [un glas] a strigat-o de sub ea, [zicandu-i]: "Nu fi mahnita! Domnul tau a facut mai jos de tine un paraias!/ Si scutura spre tine trunchiul de curmal, caci el va lasa sa cada langa tine curmale proaspete, coapte!/ Asadar mananca, bea si fii fericita [de copilul tau]! Iar de vei vedea tu vreun om, spune-i lui: "Eu I-am juruit Celui Milostiv un post si de aceea nu voi sta astazi de vorba cu nici un om!" (19:22-26)

ISUS A VORBIT FIIND PRUNC
    "Apoi a venit cu el la neamul ei, purtandu-l [in brate]. Si i-au zis ei: "O, Maria, tu ai facut un lucru ingrozitor!/ O, sora a lui Aaron, tatal tau nu a fost un om [facator] de rau, iar mama ta nu a fost o tarfa!"/ Ea [Maria] a facut semn spre el, dar ei au zis: "Cum sa vorbim cu acela care este un prunc de leagan?"/ Dar el [pruncul] a zis: "Eu sunt robul lui Allah! El mi-a daruit Scriptura si m-a facut profet!/ Si El m-a binecuvantat oriunde as fi, si mi-a poruncit rugaciune si milostenie cat voi trai,/ Si bunacuviinta fata de nascatoarea mea! Si nu m-a facut pe mine trufas, nici ticalos!/ Si pacea fie asupra mea in ziua in care m-am nascut si in ziua in care voi muri si in ziua in care voi fi adus la viata [din nou]!/ Acesta este Isus, fiul Mariei: Aceasta este povestea adevarata de care ei se indoiesc!/ Nu se cuvine ca Allah sa-Si atribuie un fiu! Marire Lui! Daca El hotaraste un lucru, El zice "Fii!", iar el este!/ Allah este Domnul meu si Domnul vostru. Adorati-L pe El si acesta este un drum drept!/ Dar sectele se cearta intre ele si va fi vai pentru aceia care nu cred, la vederea unei Zile cumplite!” (19: 27-37)

Se pare ca Sf. Barnabas nu a fost martor ocular la nasterea lui Isus (alayhi salam - pacea asupra lui!). Cel mai probabil, Sf. Barnbas a inclus acest text bazat pe intelegerea sa, intr-un moment ulterior. In timp ce e posibil ca Maria (pacea asupra ei!) sa se fi casatorit dupa nasterea lui Isus, Sfantul Quran nu se refera la aceasta si de asemenea nu se stiu ziceri ale Profetului Muhammad (salla Allahu alayhi wa salam!) in aceasta privinta. Totusi, casatoria Mariei dupa nasterea lui Isus este irelevanta. Ce este important de notat este ca versiunea islamica nu sustine acest capitol.

6.  
    fondator suleiman's Avatar
    Daca vrei sa te ajut cu ceva ?
    Ca am versiunea tradusa in araba .

7. cap_III 

Capitolul 3

<Iosif se duce in Betleem>

In acel timp a imparatea in Iudea Irod, din decretul lui Caesar Augustus si Pilat era guvernatorul preotimii lui Anna si Caiafa. Peste tot, din ordinul lui Augustus, toata lumea era <inregistrata>; oriunde, fiecare mergea in tara sa si se prezentau dupa propriul trib pentru a fi inregistrati. Ca atare, pentru a putea fi inregistrat dupa ordinul lui Caesar, Iosif a plecat din Nazaret, un oras al Galileii, <impreuna> cu Maria, sotia sa, <care era> insarcinata, pentru a merge in Betleem (caci acesta era orasul sau, el fiind din descendenta lui David). Ajungand Iosif in Betleem, acel oras fiind mic si mare multimea celor straini <adunati> acolo, nu a gasit nici un loc nicaieri <si> a gasit gazduire in afara orasului la un han facut ca adapost pentru pastori. In timp ce Iosif locuia acolo, s-au implinit zilele ca Maria sa nasca. Fecioara a fost inconjurata de o lumina foarte stralucitoare si a dat nastere fiului sau fara durere, pe care l-a luat in bratele sale, l-a infasat, l-a asezat in iesle, caci nu era loc in <han>. Mare multime de ingeri a venit cu bucurie <la han>, binecuvantandu-L pe Dumnezeu si anuntand pace celor ce se tem de El. Maria si Iosif L-au laudat pe Domnul pentru nasterea lui Isus <pe care> l-au <ingrijit> cu mare bucurie.

8. comentariu_cap_III 

Capitolul 3

<comentariu>

Consultati comentariul de la capiolul 2, referitor la Iosif. Nici acest capitol <al Evangheliei> nu este sustinut de perspectiva islamica.

Mentiune: tot ceea ce apare sub capitol ca titlu intre paranteze, este adaugat ca o descriere a capitolului respectiv. Aceste titluri nu fac parte din textul original.

9.  
    Member
    Noi, musulmanii nu luam cuvant cu cuvant aceasta Evanghelie... singura carte neschimbata este si va fi Sfantul Quran...

da-mi voie sa intervin ca te amagesti rau, povestea e foarte cunoscuta .Expertii au dovedit clar ca este un fals
    A existat o evanghlie a lui barnabas dar a fost distrusa la Conciliul de la Niceea. In sec 14 insa , s-au gandit unii sa o scrie dupa cum au vrut ei: de ce zic asta, se contrazice si cu Biblia si cu Coranul si sunt multe greseli in ea
    daca ai citi evanghelia mariei magdalena ai intelege de ce e apocrifa si toate celelalte, noi selectam ce e corect , nu alte uneltiri facute de oameni sau opere de secolul 14 cum e evanghelia asta ]
    nu ne permitem sa gresim cu cuvantului lui Dumnezeu

10. cap_IV 

Capitolul 4

<Ingerul si pastorii>

In acel timp pastorii pazeau peste turma lor, dupa cum le este obiceiul. Si, iata! Au fost inconjurati de o lumina foarte stralucitoare, din care le-a aparut un inger, care L-a binecuvantat pe Dumnezeu. Pastorii s-au inspaimantat de lumina <aparuta> dintr-o data si de aparitia ingerului. Apoi ingerul Domnului i-a linistit, spunand catre ei:

“Iata, <vin la voi> sa vestesc o mare bucurie, caci s-a nascut in orasul lui David un prunc ce este un profet al Domnului; care aduce mare salvare casei lui Israel. Copilul il veti gasi in iesle, <impreuna> cu mama lui, care-L binecuvanteaza pe Dumnezeu.”

Si cand spusese aceasta a venit o mare multime de ingeri binecuvantandu-L pe Dumnezeu, vestind pace celor ce au <intentii bune>. Cand ingerii plecasera, pastorii s-au <sfatuit> intre dansii, spunand: “Fie sa mergem chiar pana in Betleem si sa vedem cuvantul pe care Dumnezeu prin ingerul Sau ni l-a vestit.”

Au venit multi pastori in Betleem cautand noul-nascut si l-au gasit in afara orasului, dupa cuvantul ingerului, culcat in iesle. Si astfel i s-au plecat <copilului> si i-au daruit mamei ceea ce aveau, vestind-o de cele ce au auzit si vazut. Maria a tinut astfel toate acestea in inima sa si Iosif [de asemenea], multumindu-I lui Dumnezeu. Pastorii s-au intors la turma lor, vestind tuturor ce lucru maret au vazut. Si astfel, intreaga tara <de pe deal> a Iudeii s-a umplut de teama si fiecare om a pus acest cuvant in inima sa, zicand: “Ce <sa gandim> ca acest prunc trebuie sa fie?”

11. comentariu_cap_IV 

Capitolul 4. Comentariu

Consultati comentariul facut la capitolul 2, despre Iosif.

Page 4 of 7 FirstFirst ... 23456 ... LastLast
Thread Information
Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)