Notices

Thread: intrebari

Page 5 of 6 FirstFirst ... 3456 LastLast
Results 41 to 50 of 56
  1. intrebari 
    Harnic elif1977's Avatar
    Salaam aleikum,

Dragele mele, am si eu cateva intrebari pentru voi.

1) se considera tot rugaciune, rugaciunea in limba ta natala ( pentru ca eu am invatat cateva du'a in araba, dar pentru ca nu le inteleg cuvintele, parca nu au aceeasi rezonanta in inima mea, parca mai tare m-as simti smerita si aplecat in rugaciune in limba mea )?
    2) coranul citit in traducere, stiu ca nu e acelsi lucru cu originalul, dar aduce aceeasi valoare spirituala celui care il citeste?
    3) cum ne rugam pentru mortii nostri? ( mama mea a murit anul trecut si de atunci nu reusesc sa ma rog pentru ea, pentrui ca ma tot gandesc ca ea a murit ortodoxa si nu mi-ar primi/ accepta rugaciunile de musulmana, si tare as vrea sa dac pace cu ea,....

O zi frumoasa,
    Elif

2. Urmatorii 7 au spus mersi lui elif1977 pentru acest subiect

Gabriela Gharabli (08-28-2008), maryam (08-29-2008), Simona (08-28-2008), um-rahmun (08-29-2008), umalkasem (08-28-2008), Vijaya (08-29-2008), Yumna (08-28-2008)

3.  
    Member Tariq al Jabar's Avatar
    E clar ca religiile musulmana crestina si mozaica nu sant inrudite in sensul ca am putea sa nerugam impreuna fiecare sa zicm intr'o moschee sau sinagoga etc... Nu de loc si nici nu am vrut sa spun asta.
    Fiecare din credinciosii acestor religii e convins ca este participant la singura credinta adevarata si le contesta vehement -si uneori violent din pacate -pe celelate doua si de de fapt pe tote celelalte de pe pamant. Iar acceptarea celorlalte doua ca adevarate ar insemna anularea propriei relgii etc, ar fi o blasfemie/erezie pt fiecare din ele.
    Cand spuneam inrudite ma refeream la faptul ca toti acestia accepta macar in parte ca si carti/carte sfinte ,in interpretari/revelari diferite vechiul testament, si noul testamen, anumiti prooroci etc. La asta ma refeream cand spunema inrudite. Ba mai mult, putem spune ca islamul are mai multe in comun-in spirit- cu crestinismul decat cu religia mozaica desi in crestinism Vechiul testament esta citit/accepta in qasi aceiasi forma ca si evreii. Daca ar fi fost inrudite cu adevarat cele trei religii inca ar fi probleme , sqa nu uitam 'razboiul' catolici-ortodocsi desi sant cu adevarat biserici surori. Cat de surori/frati se simt ortodocsii si catolicii este o alta problema.
    Fiecare din cele trei religii este una revelata de Cel Prea Inalt si este tocmai contestarea celorlalte doua (cel putin). Insa dincolo de diferentele insurmontabile dintre noi, cred ca fiecare in relatie cu celelalte doua ar trebui sa se concentreze pe mesajul/mesajele de Iubire a aproapelui ( nu stiu care e termenul idntic in Islam) , pe faptul ca nici una din cele trei religii nu te invata sa iei kalashnikovul impotriva celorlate doua, desi oamenii au facu'o de'a lungul secolelor. ( Sa nu uitam cruciatii crestini care pretindeau ca apara si elibereaza Tara Sfanta s'au purtat mai rau cu evreii ( si nu numai din Palestina) decat musulmanii ba mai mult, musulmanii au fost chiar protectori cu cei de religie mozaica. Ca ei recunosc sau nu astazi, e problema evreilor, la fel ,sant raspunzatori de modul cum au intors toleranta musulmanilor in intoleranta lor fata de mususlmani de la crearea statului israel pana azi.
    Fiind din Aredal stiu cate probleme se ivesc atunci cand se casatoresc doua persoane de rit diferit -un pritestatnt cu un ortodox sa zicem, care sant trinitare amandoa daramite sa pun semn de egalitate intre mozaism-crestinism -islam.
    era un banc in Ardeal:
    O studenta vine acasa la tara si zice parintilor: Wow mama, tata, ma duc la Bucuresti ca vine Michael Jackson!
    -Ioi draga mami da cine e ala?Vre'un bagabont?
    -Nu mama, e cantaretul ala negru din America...
    -Ai negru? Ioi binie ca nu'i ungur!

4.  
    Harnic memouna's Avatar
    ))))))))))) e tare bancul. Tariq ,ati spus ,,,Fiecare din cele trei religii este una revelata de Cel Prea Inalt ,,, Asta dovedeste clar ca nu stii ce inseamna islamul.Domnule Tariq,trebuie si sper sa realizati,folosindu va de logica dv , ca Cel Prea Inalt nu a relevat 3 religii diferite ....inca de la inceputuri,odata cu primul om, mesajul a fost acelasi unul foarte simplu DUMNEZEU ESTE UNUL,TREBUIE SA NE INCHINAM DOAR LUI,SI SA NU I OFERIM PARTENERI IN DIVINITATE.Aceste religii care spuneti dv ca sunt inrudite , au proroci comuni cum ati spus, si am sa dau un exemplu Abraham(Avram), insa religia acestor proroci care spuneti dv ca sunt comuni,cum ar fi Avram,Moise,nu era decat islamul.(erau supusi unui singur Dumnezeu,Unicului Dumnezeu)..Islamul exista inca de la primul om,pe cand celelalte religii au aparut in timp,dupa cum bine cred ca stiti...Nu stiu daca ati urmarit pe history channel documentarul ,,banned from the bible,, da mult de gandit ....Islamul nu este o religie oarecare ,sau una dintre religii,lasata de Dumnezeu alaturi de alte religii...asa ceva nu se poate spune nicidecum.Daca va traduc cam ce inseamna in romana , cred ca va pare destul de familiar termenul de islam si muslim.Nu vi se pare atat de natural cum suna : supunere unui sigur Dumnezeu ,Unicului Dumnezeu???Asta facem noi in Islam,noi credem ,inshaallah,ceea ce au crezut prorocii ,si ne supunem unui sigur Dumnezeu asa cum ei(pacea sa fie asupra tuturor ),s au supus .Si dupa cum bine ai vazut ca suntem romani , am fost si noi crestini ortodoxi sau catolici sau altele....Deci noi stim ce inseamna foarte bine Crestinismul cel putin , care l am practicat candva.Intrebarea este Dv stiti ce inseamna cu adevarat Islamul?vad ca sunteti un om inteligent ,deci cred ca nu va va fi greu sa va dati seama si dv ,oare de ce suntem noi mai impacati acum ,ca suntem musulmani?si ne simtim mai apropiati de Dumnezeu decat inainte in fostele religii?Noi consideram ca am devenit mult mai credinciosi acum,eu personal,ca sa ma intelegeti, nu vad ca as avea o religie noua neaparat, ci mai degraba ca mi am perfectionat credinta ,si am eliminat ceea ce era in plus in actele mele de adorare.Asta nu inseamna ca am ceva cu cei care au ramas crestini si sunt prietenii,membrii familiei mele,etc.Eu cu ale mele ,ei cu ale lor,si de multe ori persoanele crestine raman placut impresionate de credinta puternica a musulmanilor,de modul lor de a se ruga,de devotatia lor .Va rog sa mi spuneti unde ati mai vazut in lume sau in ce religii ati mai vazut oameni atat de credinciosi (ma refer la cei cu adevarat credinciosi),?Islamul este religia credintie drepte in Dumnezeu,sper sa intelegeti acest lucru

5.  
    Harnic memouna's Avatar
    Inca ceva domnule Tariq ,ati spus,,Fiecare din credinciosii acestor religii e convins ca este participant la singura credinta adevarata si le contesta vehement -si uneori violent din pacate -pe celelate doua si de de fapt pe tote celelalte de pe pamant. Iar acceptarea celorlalte doua ca adevarate ar insemna anularea propriei relgii etc, ar fi o blasfemie/erezie pt fiecare din ele,,, Eu ca musulmana de exemplu(supusa unui singur Dumnezeu ,Cel Unic,ca sa intelegeti mai bine), Cred in El,in proroci,ma rog la El,postesc,si toate actele mele de adorare sunt doar catre El,speranta mea este doar in El ,stiu ca de la El vin , si la El am sa ma intorc. ...in cazul acesta domnule,CE MAI AM EU NEVOIE?MAI AM NEVOIE DE ALTCEVA ?NU ESTE INDEAJUNS OARE DUMNEZEU PENTRU MINE in religia mea??.De aceea ,noi musulmanii ,credem ca este unica religie pura ..Este atat de simpla,este doar intre Dumnezezu si robul sau,si nu este nevoie de alti intermediari.Nu vi se pare logic? si inca ceva nimik si nimeni nu poate vreodata anula islamul, islam=supunere in fata Unicului si Singurului Dumnezezu.Banuiesc,sper, ca si dv ,credeti in existenta Sa.

6.  
    Ufff...Nu ne intelegem de loc ...sau poate eu nu ma fac inteles.
    In ce am scris nu intentionam sa atrag atentia asupra unei religii sau alteia,care e mai ocosha decat cealalta, sa consider ca moazaismul e superior islamului si crestinismul sau invers. Sigur in sinea mea, in credinta mea sant convins –ca si tine despre Islam- ca religia crestina e singura adevarata. Evit insa astfel de discutii fiindca nu am har de misionar, nu am cunostintele necesare, dar mai ales, nu am harul respectiv, fiindca daca'l ai el vorbeste in locul tau. Apoi sant convins ca nu e locul aici pe un forum -altfel foarte deschis- sa'i aduc la calea dreapta adica crestina ,pe musulmani.
    Nu in ultimul rand NU'MI PLAC DE LOC CEI CARE INCEARCA SA FACA PROZELITI IN ORICE FEL, ORIUNDE SI ORICUM, fie ei crestini sau de alta religie. M'ar deranja daca ar intra pe forum un user care ar incepe sa dea in stanga si dreapta cu Biblia. E un site facut de musulmani, e un site in care poti sa'i cunosti pe musulmani si atunci trebuie sa respecti niste reguli ale 'locului' ,in defintiv sa RESPECTI.
    Dar sa revin.
    Draga memouna, as putea schimba in ultimul tau mesaj cele spuse de tine cu datele mele si ar suna la fel insa tocmai ce spui subliniaza ce am spus eu, fiecare din credinciosii acestor religii e convins ca este participant la singura credinta adevarata si le contesta vehement -si uneori violent din pacate -pe celelate doua si de de fapt pe tote celelalte de pe pamant. Iar acceptarea celorlalte doua ca adevarate ar insemna anularea propriei relgii etc, ar fi o blasfemie/erezie pt fiecare din ele. 9 Doamne ce am ajuns! sa ma citez!
    Deci spun eu ce ai zis tu: "Eu ca crestin de exemplu(supusa unui singur Dumnezeu ,Cel Unic,ca sa intelegeti mai bine), Cred in El,in prooroci,ma rog la El,postesc,si toate actele mele de adorare sunt doar catre El,speranta mea este doar in El ,stiu ca de la El vin , si la El am sa ma intorc. ...in cazul acesta doamna,CE MAI AM EU NEVOIE?MAI AM NEVOIE DE ALTCEVA ?NU ESTE INDEAJUNS OARE DUMNEZEU PENTRU MINE in religia mea??.De aceea ,noi crestinii,credem ca este unica religie pura ..Este atat de simpla,este doar intre Dumnezezu si robul sau,si nu este nevoie de alti intermediari.Nu vi se pare logic? si inca ceva nimik si nimeni nu poate vreodata anula crestinismul, crestinism=supunere in fata Unicului si Singurului Dumnezezu.Banuiesc,sper, ca si dv ,credeti in existenta Sa. "
    Insa in ce am scris am scris altceva si nu doream sa subliniez diferentele dintre noi si nici sa incep o discutie pro si contra crestinism vs mozaism vs crestinism.
    Am citit threadul cu crestinism de pe rasarit. M'a lasat rece si nu am avut nici cel mai mic impuls sa raspund de exemplu la '101 contradictii din Biblie'. Unii cred ca asta e religie comparata. Eu nu si mai cred ca e inutila , nimeni nu convinge pe nimeni in astfel de discutii si nimeni nu castiga nimic din astfel de dezbateri.
    Religie comparat nu inseamna nicidecum a te inarma cu dogmele ,cartile sfinte propriei religii si al astepta la colt pe cel de alta religie sa'i ---------------strezi ca se insala in credinta sa si ca a ta este cea adevarata- asta e razboi!:P. religie comparata inseamna sa poti intelege religia altuia, intelege nu sa ti'o ASUMI, dar mai ales sa o IINTELEGIdin punctul LUI de vedere si sa ramai in continuare credincios religiei tale.. Asta nu insesamna simplu ca o poti face fiindca " a! si eu am fost crestin , o gramada de prostii, islamul e mai bun punct''. Asa poti fi eventual un musulman bun insa nu facio religie comparata.

7.  
    Discutam odata cu Bassam, un prieten din Siria despre situatia din Israel Palestina . L'am intrebat retoric, conflictul asta dureaza de o vesnicie, chiar nu se poate gasi o cale de mijloc acolo, de cati oameni e nevoie sa mai moara pana cineva gaseste o solutie nu pasnica -de moment - ci una durabila si convenabila pt ambele parti? La care Bassam'mi raspunde cu o gluma: Crezi ca dureaza de o vesnicie? Pune in locul lui Arafat si Netaniahu un rabin un imam si un episcop sa solutioneze problema si atunci o sa intelegi ce inseamna vesnicia
    Deci sa fim intelesi:
    Eu stiu ca voi santeti credinciosi in Islam ,va respect credinta, si nu incerc sa o schimb.
    Daca intru intr'o moschee invitat de un prieten musulman nu am nici o problema in a ma descalta si a respecta regulile locului, facand asta nu numai ca nu simt ca mi'am tradat religia ci ca dau respect unui semen de al meu , dandu'i respect inseamna ca nu'l JUDEC, dandu'i respect inseamna daca nu iubire de aproape cel putin un pas catre iubirea aproapelui, fiindca nu poti iubii ceia ce nu poti respecta sau mai rau ceiace urasti.
    Nu o sa dau niciodata dreptate unui crestin in fata unui evreu sau musulman DOAR fiindca este crestin. (apropo, am vazut ca domnul admin a postat undeva 'pedepsele pt incalcare de limbaj si etica pe forum : excludere o saptamana fara remuscari, pt crestini si trei zile pt musulmani , sigur ma supun regulii, sant musafir aici insa parca as vedea un cod penal de genul;
    art1 Pt omor criminalul primeste pedeapsa capitala daca este crestin si 10 mil amenda daca e evreu, 100 mii amenda daca e musulman . glumesc am inteles spiritul regulii si ma suspun doar ca'mi pare putin hm...formularea )
    Deci am intrat aici fiindca interesul -ca sa nu zic pasiune- meu pt lumea araba e vechi, de pe vremea cand erau multi studenti arabi in Romania. Interesul meu e de natura religioasa dar nu in scopul convertirii mele la Islam sau a convertirii unui musulman la crestinism. Ci un interes, o curiozitate daca vrei, care sa ma apropie pe mine de niste valori pe care societatea occidentala, educatia primita le exclude aprioric ma mult din prejudecati si conservatorism decat pe motive de dogma. Fiindca multi crestini se uita la arabi ma rog la musulmani ca la ceva freaky…Bine bine, nu’i accepti religia dar restul??? Plus tampenia gen arab=terrorist.
    Consider credinta ceva atat de intim incat discutii, nu importa cat de argumentate pe texte , Torah, Quran, Noul Testament nu pot convinge pe cineva sa treaca de la o religie la alta asa tzac pac, iar daca o face asa dupa discutii mai mult sau mai putin intelectuale si superficiale, as suspecta acel 'credincios'.
    Cartile Sfinte, Torah, Quran etc ( si aici sa nu'mi repeti draga memounaa ca : " ce Torah ? Quranul e singura adevarata etc...) sant SFINTE pt credinciosii respectivei religii, sant carti revelate, sant texte care NU cred ca pot fi interpretate de oricine oricand nu vorbim de almanahul 'Luceafarul'. Apoi in ele sant probleme de lingvistica, de hermeneutica etc,e vorba de aramaica,greaca veche, araba veche etc apoi de sens; Ce poate nu are sens luat ad literam e de fapt o ------------fora sa'i zic si sensul scapa la prima vedere. Am oroare de cunoscuti, care peste noapte au devenit din electricieni, zidari, ingineri ...pastori misionari ...A invata pe de rost toata Biblia (la fel poate fi orice text sfant din orice religie)si a cita din ele si cu rost si fara rost nu te face automat un expert in religia respectiva, mai ales nu inseamna ca ai si harul sa interpretezi acele texte. De aceia Profetul ( pbuh) a fost unic, SF Pavel a fost unic , si nu orice sadhi dintr'un ashram din Tibet e in Nirvana sau in masura sa te indrume acolo etc. Sper ca intelegeti ideia...

8.  
    Apoi, mai cred ca INDIFERENT de religie care o avem, daca santem credinciosi STRICT ritualici , si nu patrundem spiritul invataturilor sfinte santem la fel de necredinciosi ca si pe cei care'i consideram pagani. Chiar daca am tinut toate posturile, chiar daca am facut toate rugaciunile, chiar daca am fost in Hajj la Al-Ka'bah, in pelerinaj la Ierusalim, si tote cele cerute de regului- care sigur sant sfinte- dar am dispretuit pe altii n'am ajutat un om findca era tzigan de exemplu, n'am ajutat un strain (strain de etnia sau religia noastra), am ras de un neajutorat, ne'am bucurat de necazul altuia, de bunul altuia etc...atunci e in zadar tot postul si restul.
    Fiecare sa fie credincios in religia in care s'a nascut sau in care a re-nascut, insa sa o faca in spirit si nu in litera si atunci lucrurile vor fi mai bune pe pamant.

9.  
    Multi dintre voi se cred si unii sant convins ca sant, toleranti. Si ca voi o sumedenie de crestini si o alta sumedenie de evrei si asa mai departe. Insa una e sa stai pe un forum, mai mult sau mai putin ascuns sub un nick si in functie de educatia celor 7 ani de acasa sa porti discutii religioase si sa fi 'tolerant' E usor sa fi tolerant in conditiile astea ... Incearca insa sa fi tolerant cand copilul tau vine acasa si spune ca vrea sa casatoreasca cu crestina sau invers daca esti crestin, ca vrea sa se casatoreasca cu o musulmana sau musulman, ca vrea sa devina musulman sau respectiv crestin ...ori de rit mozaic ce faci atunci? Incearca sa o faci dupa ce ai fost scuipata de politia israeliana fiindca tu, o romanca ai acum alta religie si ti'ai asumat rolul de sotie a unui muslman ai acceptata tara si religia sotului tau....O sa'ti repudiezi copilu? O sa suferi dar o sa incerci sa intelegi ca ASTA e optiunea lui, optiune care'l face FERICIT? Cine o sa te ajute atunci? Popa din sat? Imamul? Hm poate daca este un intelept. Am zis intelept si nu destept intentionat.

10.  
    Ce faci cand copilul tau vine acasa si'ti spune ca e invitat de copii noului tau vecin -de lata religie- la masa? O sa'i dai voie sau o sa'i interzici, nu cumva sa se 'intoxice' vezi Doamn, cu ceva de la ei, desi sti bine ca vecinii sant oameni ok, muncitori simpli etc....doar ca sant de alta religie? O sa'ti fie inima stransa, tu ca bunica cand nepotii tai vor invata limba mamei-fapt altfel normal- care este de alta religie decat tine si cand acei nepoti n;o sa fie botezati la biserica din sat ci la moscheia din Damasc? ( acuma draga memouna CHIAR nu stiu cum e cu copii la musulmani cu botezul ,daca se face si cum se face! chiar te rog sa'mi spui) Si asa mai departe, astea sant incercarile- si multi dintre voi lea'ti si trait deja din cate am vazut , chair cazul lui elfi- in care se vede cat esti de tolerant de bun ,de open mind, sau de habotnic, cat esti de uman la urma urmei insa nu acel uman din 'errare humanum est'. Nu pun retoric aceste intrebari, eu am trecut prin aceste lucruri direct sau qasi direct prin prietenii mei. Personal am avut norocul sa am o sotie deosebita iar eu sa'mi deie Domnul judecata buna, insa altii din jurul meu au trait drame. Oameni maturi care nu s'au casatorit decat la 50 de an fiindca parintii nu au fost de acord, desi erau DOAR de nationalitai diferite-unii- altii doar de religii diferite desi de aceiasi nationalitate- desi nu aveau alta obiectie impotriva posibilei nore sau ginere doar nationalitatea/religia. Sigur ,sant de admirat copii ca au respectat cererea parintilor insa acei oameni au trait aproape toata viata nefericiti pana la 50 de ani. Acum sant impreuna, sant in aceiasi religie, dar mai pot avea urmasi? mai pot fi cu urmasii ,daca totusi ai au ,la fel cum ar fi fost daca erau parinti la 30 de ani???

11.  
    Dincolo de curiozitate, caut pe acest forum sa vad lucrurile si problemele care le avem in comun, nu diferentele mai ales religioase, ce ne apropie, ce ne poat face mai buni mai umani ,umani nu in slabiciunile umane ci umani cum ne'a creat Cel de Sus, care ne'a creat cu scanteia aceia de divinitate, scanteie data de El pe care se zice nici ingerii nu au insa oameni da.
    Daca la orice voi scrie pe acest forum ,chiar daca intreb de scorul Dinamo- Craiova ,o sa capat raspunsuri de genul:
    " islamul e singura religie adevarata"
    "cand o sa descoperi Islamul o sa intelegi tot"
    "sa vi la noi la Turnul de Veghe si o sa afli scorul"

si asa mai departe atunci'mi pierd vremea si eu si voi.
    (Apropo am vrut sa intreb ceva despre wahhabi pe subformul 'Islam" si nu am putut posta, aparea un mesaj ca nu am voie sa postez linkuri -nu postasem linkuri, si ca mesajul meu era prea scurt- nu era. care o fi baiul? )
    Si da ,memouna, NU am vazut oameni mai credinciosi decat musulmanii! Acum sa inchei pologhia mea mult prea lunga : Ai spus ca "vad ca sunteti un om inteligent ", ca sa nu mi'o iau in cap, sti ce au zis taranii ardeleni despre Nicolie Iorga -care a fost un ministru jalnic nu pe masura geniului sau - ? " Are minte' multa da' nu tata 'i buna!"
    Memouna pune te rog o vorba buna sa nu capat banned from the forum pt pologhia mea!

12.  
    Harnic memouna's Avatar
    N ai de ce sa primesti banned,si daca ar fi cazul(sa speram ca nu ),in general sa ia cineva banned,nu cred ca poate nimeni sa i puna vre o vb buna.Tariq,raspunsurile primite de la mine,si ceea ce ti am scris a fost in urma unor chestii care le ai zis,si nu cred ca se vb de meciu de ieri si yo am inceput despre islam..,sa nu exageram ....Acesta nu e un forum de sport,din cate cred ca atzi observat,

Page 5 of 6 FirstFirst ... 3456 LastLast
Thread Information
Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Bookmarks
Bookmarks