Notices

Page 5 of 7 FirstFirst ... 34567 LastLast
Results 41 to 50 of 67
  1. Despre Hajj-ul femeilor 
    membru de onoare maryam's Avatar

Cred ca cel mai greu lucru este sa iei decizii, mai ales marile decizii.
    Decizia de a pleca la Hajj de ex este una dificil de luat, daca esti femeie si trebuie sa pleci singura.
    Am auzit (si am citit atat de multe pareri...) ca o femeie are voie, ca n-are voie sa plece, ca e mai bine sa stea sau sa se duca samd...eu insami am fost acum cativa ani singura (fara sotul meu si fara mahram la Hajj) si pot sa spun despre perioada (exuberanta) dinaintea pelerinajului si dupa cea (...) de dupa pelerinaj.
    N-am sa spun pentru ca nu cred ca am sa simt vreodata ca imi pare rau ca am fost la Hajj, alhamdulillah, nu am sa spun du-te singura sau nu te du, vreunei fete care are aceasta...sansa dar am sa-i spun ceea ce mai tarziu am aflat si am sa spun fiecarei surori sa cantareasca bine si mai ales sa stie bine ce este/implica/inseamna Hajj pentru o femeie singura.

Inca de la inceput este bine de stiut ca PENTRU O FEMEIE CARE NU ARE MAHRAM HAJJ NU ESTE OBLIGATORIU si asta pentru ca o conditie a pelerinajului-valabila DOAR pentru femei este ca ea sa aiba mahram.
    Stiu ca se spune ca o femeie poate considera mahram un grup de femei drept-credincioase, nu am sa comentez aspectele acestui hadis, doar ptr ca ceea ce insemna drept-credincioase atunci nu este ceea ce cred oamenii ca inseamna drept-credincioase azi.
    Stiu ca ALLAH a stabilit niste reguli care poate par restrictive pentru femei, dar ganditi-va bine ca asa cum scrie in Coran, ALLAH ne doreste usurarea, nu impovararea.

Multi cred ca ceea ce spun organizatorii pelerinajelor, cei care conduc comunitatile de musulmani sunt legi, dar sa nu uitam ca si ei sunt oameni, de multe ori oameni cu stiinta limitata.
    Datorita usurintei cu care se interpreteaza postarile mai ales atunci cand e vorba de actiuni organizate si de sensibilitatea&incoerenta cu care se inteleg ele nu am sa spun ca e gresit sa permiti femeilor singure sa plece la Hajj.
    Am sa cer doar fiecarei surori care doreste sa faca acest pas sa cantareasca si sa socoteasca bine, sa puna totul in balanta si sa decida, dar nu sub influenta acelora pentru care lucrurile sunt ok, desi ei/ele nu le aplica cand e vorba de propriile familii/mame/sotii/soti surori samd.

Fiecare femeie, fiecare sora are alta situatie si lucrurile nu pot fi luate asa, la gramada...
    Si daca o femeie decide ca e ok sa plece, inshaa ALLAH sa-i usureze ALLAH, dar ea sa nu uite ca intelepciunea divina este mai presus decat orice "intelepciune".
    ALLAH sa va/ne usureze tuturor.
    LA ILAHA ILA ALLAH MUHAMMAD RASUL ALLAH INNA LILLAHI WA INNA ILAIHI RAJIAUN

2. Urmatorii 17 au spus mersi lui maryam pentru acest subiect

aiscia (11-28-2008), amirah01 (11-28-2008), batool391 (11-27-2008), daniela_muslimah (11-27-2008), elif1977 (11-27-2008), Gabriela Gharabli (11-28-2008), gabriela guettat (11-28-2008), iman99 (11-28-2008), maria1tamer (11-29-2008), meebed (11-29-2008), nour (11-27-2008), Saira (11-26-2008), sara h (12-11-2008), sasha81 (12-03-2008), umalkasem (11-27-2008), UMM TAREK (12-02-2008), Yumna (11-27-2008)

3.  
    Membru Special Anna's Avatar
    Quote Originally Posted by maryam View Post

Anna, de ce nu ai plecat fara sotul tau, totusi..ci cu el, nu-mi spune ca nu te-ai simti mai protejata, mai in siguranta, desi pana la urma se poate si cu ele de mana fereasca ALLAH, unei femei sa i se intample orice...?
    Si inca ceva, e imposibil sa imi spui ca nu exista diferenta si ca ai fost la fel cu n alte fete care erau singure, ptr ca el era undeva, acolo, la o adica...doar ptr tine.
    Ca sa nu mai spun a 10 oara a fiecare caz e un caz diferit si ca ati stat asa poate ptr ca tu ai facut parte din cei care au fost free, iar si iar, cuplulrile care pleaca de acasa impreuna, pe banii lor stau mai mult impreuna decat separat.
    Noi am participat impreuna la concursul pentru hajj, era sansa ca unul dintre noi sa nu ia concursul si sa ramana acasa dar lucrul acesta nu conta. Am fost impreuna pentru ca asa a fost sa fie, desi eu am fost prima care s-a inscris la concursul pentru hajj si apoi el. Cum am mai spus ne intalneam ca venea sa ii dau tricoul cutare sa iau nush ce sa pun in bagaje sa aduca sau sa ceara cate ceva . Sa le transmit fetelor diverse. Noi nu aveam telefoane si daca aveam nevoie de el nu puteam urca sa bat la usa lui pe un culoar unde stateau numai barbati asa ca ne ...intalneam noi cumva. Am sa invit in schimb fetele care au fost cu mine la hajj care au fost fie cu sot fie fara sot sa posteze undeva intr-un alt thread cum a fost pentru ele experienta pelerinajului din acest punct de vedere.
    In the Name of Allah, the Most Beneficent, the Most Merciful.

4.  
    Deosebit Mariyah's Avatar
    cand Profetul povestea despre apropierea zilei de Apoi a zis: "... si cand femeia v-a calatori singura fara sa-i fie frica dintr-o parte in cealalta a Arabiei..."

5.  
    Eu am citit ce ati scris si imi dau seama ca eu vad lucrurile mult mai simple. De aceea v-am lasat si eu un extras de hadis mai sus.
    Sunt de acord cu invatatii care permit calatoria fara mahram pt ca in ziua de astazi femeia este in siguranta, vremurile s-au schimbat f f mult. Mai mult, profetul a prezis aceasta.
    Eu calastoresc fara mahram de cele mai multe ori. Nici nu am cum sa am mahram si sunt f in siguranta, niciodata nu m-am gandit ca e haram si nici nu cred ca m-as complica sa am aceasta parere vreodata .
    Si in plus, grupurile de pelerinaj organizate de Taiba la care participa si fete fara soti, fara mahram in general credeti ca se fac de capul lor? Nu s-a gandit nimeni inainte daca este in regula acest pelerinaj pt ele?
    Oamenii care au facut posibila aceasta initiativa sunt oameni sustinuti de studii teologice, nu simpli cititori de religie islamica cum suntem noi.

6.  
    membru de onoare maryam's Avatar
    Quote Originally Posted by Mariyah View Post
    Eu am citit ce ati scris si imi dau seama ca eu vad lucrurile mult mai simple. De aceea v-am lasat si eu un extras de hadis mai sus.
    Sunt de acord cu invatatii care permit calatoria fara mahram pt ca in ziua de astazi femeia este in siguranta, vremurile s-au schimbat f f mult. Mai mult, profetul a prezis aceasta.
    Eu calastoresc fara mahram de cele mai multe ori. Nici nu am cum sa am mahram si sunt f in siguranta, niciodata nu m-am gandit ca e haram si nici nu cred ca m-as complica sa am aceasta parere vreodata .
    Si in plus, grupurile de pelerinaj organizate de Taiba la care participa si fete fara soti, fara mahram in general credeti ca se fac de capul lor? Nu s-a gandit nimeni inainte daca este in regula acest pelerinaj pt ele?
    Oamenii care au facut posibila aceasta initiativa sunt oameni sustinuti de studii teologice, nu simpli cititori de religie islamica cum suntem noi.

Ca de obicei, te limitezi, maryah...alhamdulillah si eu calatoresc singura uneori, ca deh, asta e viata, dar cum poti sa sustii asemenea aberatie ca esti in siguranta?
    ALLAH are grija de tine, spune alhamdulillah ca nu ti s-a intamplat nimic pana acum...asa cum o fac si eu.
    Mai mult, crezi ca timpul prezis de profet cand femeile vor circula in siguranta este acesta?
    Poate vrei, asa ca exemplu sa-ti povestesc cu date clare, de simpla cititoare nu de sociolog ce se intampla in tari ca egypt, syria? Sa te vad atunci cum o sa mai spui ca femeile sunt in siguranta.

Hai sa tragem o linie sa nu ne pierdem timpul urmarind postari polemice...cine vrea sa plece sa plece singura sau cu un grup de femei "drept-credincioase" si sa povesteasca cum a fost, cine nu, sa o faca cu sotul si sa vina sa ne impartaseasca si noua si vom vedea cine a fost mai bine calauzit.
    Apropo, ieri s-au intors cateva surori plecate fara mahram de la Hajj si am intrebat-o pe una "ai mai pleca singura?" aproape nici nu am terminat intrebarea ca raspunsul a venit brusc "in niciun caz, as vrea enorm sa fiu acolo, dar singura nu ma mai duc...".
    As vrea sa vina si sa ne povesteasca...inshaa ALLAH!
    LA ILAHA ILA ALLAH MUHAMMAD RASUL ALLAH INNA LILLAHI WA INNA ILAIHI RAJIAUN

7.  
    moderator batool391's Avatar
    Si eu sunt dintre femeile care au fost la hajj cu grupul. Cand am acceptat sa plec astfel nu am realizat ce inseamna sa mergi la pelerinaj fara mahram. Am realizat acolo ce inseamna asta si cat de dificil este. Am avut norocul de a fi insotite, eu si inca 2 surori la jamarat de o sora care avea sotul cu ea. Dl de origine iraqiana ne/a fost de mare ajutor in imbulzeala de la jamarat, a avut grija de noi si ne/a invatat cum sa ne ferim de ambuscade, inghesuiri si alte procedee utilizate de unii pelerini care iti pun siguranta in pericol. Al hamdullilah ca a fost acea familie cu noi si ptr ca Allah ne/a ajutat in momentele grele ale hajului trimitand acest frate alaturi de noi. Cel mai bine e sa mergem in pelerinaj cu un mahram dupa parerea mea. Nici eu nu as mai repeta experienta unui pelerinaj fara un mahram.

8.  
    moderator batool391's Avatar
    Si apropo de calatoria singura , fara mahram ..... eu nu cred ca se simte nicio femeie in siguranta in tren timp de cateva ore, cate dintre noi au curajul sa doarma cand calatoresc cu trenul sau autobuzul de exemplu? Cat de sigura esti pe strada ca totul e ok? De cate ori nu am avut o strangere de inima ca daca ni se intampla ceva in cei 100 de m parcursi pe o strada intunecata? De cate ori nu avem o strangere de inima cand ne urcam singure intr/un taxi? Sa fim realiste. Eu as prefera sa calatoresc insotita, m/as simti mai in siguranta.

9.  
    eu dorm si in tren si pe autocar, calatoresc peste 8 h., am o vb , daca e sa ti se intample ceva, ti se intampla si in gaura de sarpe si cu oricine ai fi.

10.  
    Deosebit Yumna's Avatar
    Acum nu se discuta de cum ne-am simtit noi fara mahram la hajj si cat de greu ne-a fost sau nu si nici nu ne intrabam daca am mai pleca fara sotii nostri.Intrebarea era daca este permisa sau nu plecarea femeii la hajj fara mahram.
    pot sa spun ca si grupului meu i-a fost greu la hajj,mai greu decat grupului organizat in care sunt si barbati,noi am plecat 10 fete singurele si cea mai amre greutate am simtit-o la jamarat.Oricum hajj-ul e greu,cu mahram sau nu e foarte obositor si pericole pot apare oricand cu sau fara mahram,dar repet ca discutam numai daca e permis fara mahram.

11.  
    Quote Originally Posted by maryam View Post
    Ca de obicei, te limitezi, maryah...alhamdulillah si eu calatoresc singura uneori, ca deh, asta e viata, dar cum poti sa sustii asemenea aberatie ca esti in siguranta?
    ALLAH are grija de tine, spune alhamdulillah ca nu ti s-a intamplat nimic pana acum...asa cum o fac si eu.
    Mai mult, crezi ca timpul prezis de profet cand femeile vor circula in siguranta este acesta?
    Poate vrei, asa ca exemplu sa-ti povestesc cu date clare, de simpla cititoare nu de sociolog ce se intampla in tari ca egypt, syria? Sa te vad atunci cum o sa mai spui ca femeile sunt in siguranta.

!

poate ar trebui sa verifici cateva postari in fata si ai sa vezi ca tu esti cea f limitata. hai ca am trait-o s-o aud si pe asta!!!!
    si de unde atata logica, mai ales ca la o privire atenta chiar tu esti limitata de niste intamplari prin siria si egipt pt a avea neaparat nevoie de mahram
    iar eu care sustin ideea de destin ( ce are sa ti se intample ti se intampla cu si fara mahram) si de adecvare a vremurilor la care traim., lucru prezis si de profet ( vremuri dif. de mom. revelatiei religiei ) , sunt limitata .

12.  
    Incepator nour's Avatar
    assalamu alaikum. si eu am fost alhamdulillah cu grupul la Hajj, dupa doar aroximativ 6 luni de la revenirea la islam alhamdulillah si pot sa spun ca am simtit lipsa unui mahram ff mult...m as gandi mult mai mult daca ar fi sa trebuiasca sa iau iarasi aceeasi decizie. cred ca sora maryam a vrut sa spuna ca te limitezi la niste situatii, a ta, spre exemplu, nicidecum ca ai fi limitata.
    "Help one another in birr (righteousness, virtue), and taqwa (piety, fear of Allah, God-consciousness), and do not help one another in sinning and transgression. And fear and revere Allah; verily, Allah is severe in punishment." [Soorah al-Maa'idah 5:2]

Page 5 of 7 FirstFirst ... 34567 LastLast
Thread Information
Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Bookmarks
Bookmarks