Notices

Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 15
  1. Virusul HPV si cancerul de col uterin 
    Deosebit Yumna's Avatar
    In Romania, rata mortalitatii cauzate de cancerul de col uterin, este de 2,7 ori mai mare decat in majoritatea tarilor Europei centrale si de est si de 6,3 ori mai mare decat media tarilor U.E. In lume, la fiecare doua minute o femeie moare din cauza cancerului de col uterin, acesta situandu-se pe al doilea loc ca frecventa la femei, dupa cancerul de san.
    HPV cauzator de cancer este prezent in 99,7% din cazurile de cancer de col uterin.

Principala cauza a cancerului de col uterin o constituie anumite tipuri ale virusului papilomavirus uman sau HPV. Exista in jur de 100 de tipuri de virus. Majoritatea sunt tipuri cu risc scazut si nu cauzeaza cancer de col uterin. Totusi, tipurile cu risc crescut, precum 16 si 18, pot cauza aparitia unor celule anormale care pot duce la cancer de col uterin, acestea fiind responsabile de 70% din toate cazurile de cancer de col uterin la nivel global.

2. Mersi Yumna de la :

maryam (12-03-2008)

3.  
    Deosebit Yumna's Avatar
    HPV este raspandit si se transmite usor
    Aproximativ 40 de tulpini de HPV se transmit prin contact sexual, au tropism pentru organele genitale si pot fi clasificate in tipuri cauzatoare de cancer sau tipuri cu risc redus.
    Exista 15 tipuri de HPV oncogene (cauzatoare de cancer) care pot duce la
    cancer de col uterin. Unele din cele mai frevente sunt HPV 16, 18, 31, 35,
    39, 45, 51 si 52.
    Infectia cu HPV este foarte raspandita, peste 50% dintre femei si barbati infectandu-se cu HPV cel putin o data in viata. Infectia cu HPV are o incidenta mai mare la adolescenti si la adultii tineri, rata infectarii fiind mai mare la persoanele sub 25 de ani.

4.  
    Deosebit Yumna's Avatar
    De la infectia cu HPV, la cancerul de col uterin
    Majoritatea infectiilor cu HPV se remit in decurs de trei ani.
    La fiecare milion de femei infectate cu tulpini de HPV cauzatoare de cancer, aproximativ 10% (100 000) dezvolta modificari anormale si precanceroase ale celulelor cervicale, cunoscute sub denumirea de displazie cervicala. Acest stadiu este destul de frecvent si in jumatate din cazuri se remite de la sine.
    Aproximativ 8% dintre femeile cu celule cervicale anormale si precanceroase dezvolta cancer incipient, limitat la suprafata externa stratului de celule cervicale, iar 1.600 (1-2%) din aceste femei dezvolta un cancer cervical invaziv.
    Stadiile progresiei cancerului de col uterin sunt asimptomatice
    Dezvoltarea progresiva a modificarilor celulare, de la infectia cu HPV oncogen la cancerul de col uterin, are loc in decurs de mai multi ani, in majoritatea cazurilor. Totusi, adenocarcinoamele (tumorile) se dezvolta mai rapid si sunt mai dificil de depistat. Incidenta tumorilor este in crestere la femeile tinere. In stadiile incipiente este posibila regresia, dar aceasta este mai putin probabila odata ce celulele incep sa prezinte anomalii pronuntate.
    O serie de alti factori par sa contribuie la persistenta infectiilor cu HPV
    oncogene si, prin urmare, la aparitia cancerului de col uterin:
    o Varsta tanara la prima experienta sexuala;
    o Numarul mare de sarcini;
    o Fumatul;
    o Dieta;
    o Utilizarea pe termen lung

5.  
    Deosebit Yumna's Avatar
    Cum se transmite HPV?
    HPV se transmite in cursul actului sexual, iar prezervativele nu protejeaza complet femeile impotriva infectarii. Aceasta deoarece transmiterea HPV nu depinde de penetrarea in sine, ci poate surveni pur si simplu prin contact cutanat direct la nivelul regiunii genitale.Poate fi cancerul de col prevenit?
    Cancerul de col uterin poate fi prevenit daca urmati cateva reguli corecte de viata, ceea ce presupune in primul rand controale medicale constante insotite de o alimentatie sanatoasa si mult sport.

Efectuati in mod regulat testul Papanicolau!
    Programele de screening care utilizeaza testele Babes-Papanicolau sunt un instrument important de depistare timpurie, insa nu depisteaza toate leziunile precanceroase si nici toate cancerele. O proportie de 20% dintre cazurile de cancer uterin raman nedetectate, in special tumorile cervicale (cancere care penetreaza mai profund in tesutul cervical). Acestea sunt mai dificil de depistat, chiar in conditiile unor programe de screening bine organizate.

LUCIA COMANESCU

6.  
    Harnic elif1977's Avatar
    interesant....

Dar eu stiam ca si aspectul genetic e foarte important... femeile care au avut mama bolnava de cancer de col prezinta un risc de 7 ori mai mare sa dezvolte acceasi boala

Mama mea, din pacate, a murit din cauza unui astfel de cancer, perfid prin lipsa unor simptome ( numai un control cat mai des poate ajuta la descoperirea lui din timp, asa ca nu trebuie ignorat aspectul!!).... si nu ma pot opri sa ma intreb, oare eu sunt deja pe lista, sau surorile mele??

E o adevarata isterie in Romania cu acest cancer de col, si eu cred ca e o cauza directa a faptului ca noi, romancele, situam destul de jos pe lista prioritatilor vizita la medic in general, pentru un control de rutina, iar cea la medicul ginecolog e de-a dreptul in coada listei(((

Sa avem grija de noi, pentru ca de noi depind atat de multe, in special familia si copiii

O zi frumoasa,
    Elif

7.  
    Deosebit Yumna's Avatar
    Elif,nu trebuie sa gandesti asa,depinde la mama ta care au fost factorii care au dus la acel cancer.Sa nu te gandesti ca esti deja pe lista,psihicul e foarte important!!!AI GRIJA SI GANDESTE POZITIV!

8.  
    Deosebit Yumna's Avatar
    si inca ceva,uitasem,eu stiu ca daca ar fi ceva ereditar,nu se transmite decat la a doua sau a treia generatie(si nu neaparat).Daca gresesc sa ma corecteze cineva.

9.  
    Harnic elif1977's Avatar
    Quote Originally Posted by Yumna View Post
    si inca ceva,uitasem,eu stiu ca daca ar fi ceva ereditar,nu se transmite decat la a doua sau a treia generatie(si nu neaparat).Daca gresesc sa ma corecteze cineva.
    nu sunt nici eu prea sigura, desi acum, ca oi fi eu sau copii /nepotii mei, e totuna

nu ma gandesc foarte mult la problema asta, am incercta sa tratez, vorba ta, cu incredere in vointa lui Allah pentru noi toti, dar discutiile din ultima vreme de pe forum si de prin ziare, referitoare la vaccin, mi-au reamintit ....

Sa ne dea Allah sanatate si viata frumoasa alaturi de cei dragi!!
    Elif

10.  
    Deosebit Yumna's Avatar
    Elif,daca mama ta a avut o rana pe col netratata care a dus la cancer,nu ai dece sa-ti faci probleme,de asta am spus ca trebuie sa cunosti factorii care au dus la boala respectiva.Ai dreptate cu discutiile din ultima vreme...deschid tv,citesc orice forum,discut cu fete,citesc un ziar si peste tot acelasi subiect...VIRUS.Am inceput sa ma gandesc deja la o programare la ginecologie.

11.  
    Member
    Quote Originally Posted by Yumna View Post
    ...
    O serie de alti factori par sa contribuie la persistenta infectiilor cu HPV
    oncogene si, prin urmare, la aparitia cancerului de col uterin:
    o Varsta tanara la prima experienta sexuala;
    o Numarul mare de sarcini;
    o Fumatul;
    o Dieta;
    o Utilizarea pe termen lung
    Utilizarea pe termen lung a organelor genitale sau cum?
    Nu-i copy/paste-ul asta mare arta dar necesita totusi si-un pic de gandire...

Page 1 of 2 12 LastLast
Thread Information
Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Bookmarks
Bookmarks