Am gasit ceva destul de interesant pe gulf.news. Daca pana mai ieri, exista un stereotip in ceea ce priveste ingineria , acesta a fost eliminat.
Ingineria= domeniu masculin ! Nu mai este valabil in Emirate. Cultura emirateza incurajeaza femeile sa isi arate talentul in acest domeniu si bineinteles sa se afirme.
Este cazul Mozei Abdul Rahim Al Ali, o emirateza care detine pozitia de inginer arhitectural in Dubai.
"Tatăl meu mi-a încurajat întotdeauna pasiunea mea pt inginerie. El a fost convins ca pot face din asta o cariera."
A absolvit în 2000 facultatea de inginerie si arhitectură din cadrul Universitatii Al Ain şi de 6 ani lucreaza pt municipalitatea Dubaiului unde detine rezultate remarcabile.
"A fost o foarte mare provocare această profesie, dar am depăşit toate obstacolele care au intervenit. Shaikh Mohammed întotdeauna m-a încurajarat sa fac ceva pentru tara mea. Femeile din UAE sunt încurajate să devină lideri. "
Moza are 3 fii, toti la scoala primara. Ea isi imparte timpul cu înţelepciune, pentru a nu-si sacrifica viata de familie de dragul carierei .
"In fiecare zi imi ajut copii la lectii iar week-end -ul este separat de locul de muncă".
"Poti avea si viata de familie si cariera daca stii sa iti imparti timpul si sa iei decizii bune".
"Jobul meu m-a invatat sa fiu puternica. Am mult mai mult curaj si incredere in mine ca inainte. De asemenea, sunt mai respectata ca inainte pt realizarile mele."
Thread: Femeia musulmana si cariera
Results 11 to 20 of 126
|
|
-
12-10-2008, 01:31 PM
-
Urmatorii 12 au spus mersi lui Mariyah pentru acest subiect
-
12-17-2008, 08:20 PM
Din pacate nu mai am articolul cu opinia barbatilor emiratezi , cred ca nu am salvat dar in sh Allah il caut pe net si il traduc din nou maine.E important sa aflam si parerea lor, oricum o sa mai public alte cazuri, putin mai surprinzatoare ca acestea 2.
In ceea ce priveste opinia voastra,depinde de femeie, mama mea nu e musulmana si s-a descurcat de minune cu doi copii si pisica , e drept cu servici pana la ora 14, in timp a promovat, acum e la apogeul carierei , daca directoare asta inseamna.
Dar depinde de femeie, nu oricine reuseste, nu oricine este capabila.Acum s-a inscris si la facultate. Si arata mai bine decat orice musulmana de varsta ei care a stat acasa, nu zic pt ca e mama mea, dar a avut timp sa se ingrijeasca.
Oricum cazurile din Emirate pe care le voi prezenta nu stiu cat le putem "exporta" la noi aici.Dupa cum am mentionat la noi se lucreaza mult mai mult in domeniile prezentate. Si ideea e alta pana la urma, de a dem. ca femeia musulmana e capabila, desteapta si poate fi o femeie de succes in afaceri si alte domenii pt ca m-am saturat ca toata lumea sa creada ca musulmanele sunt doar femei care fac copii si stau la cratita.Atata timp cat internetul romanesc va fi populat cu asemenea exemple, si la o cautare despre femeia musulmana vor aparea astfel de articole, inshallah in cativa ani Islamul va f privit mult mai bine in Romania.
-
12-17-2008, 08:30 PM
Majoritatea femeilor din Emirate se imbraca asa cum vedem in pozele postate de sora Mariyah. Nu e corect, dar eu zic ca ar trebui sa ne centram totusi pe tema topicului , chiar daca avem viziuni diferite vizavi de femeia care are un job. Eu sustin ca depinde in primul rand de femeie , de cata energie are ea ptr a face fatza ambelor joburi. Eu cred ca fiecare femeie ar trebui sa fie sincera cu ea insasi si sa isi raspunda la intrebarea
,, pot sa am un job si pot sa fiu in acelasi timp o mama si o sotie buna? ,, . Daca isi raspunde DA pot atunci nu are decat sa experimenteze aceasta dubla postura de femeie de cariera si de sotie si mama. Nici femeia care e casnica nu e pasiva, are si ea destule de facut intr/o casa. Eu cred ca o mama care are copii sub 7 ani ar trebui sa stea obligatoriu acasa. In fine parerea mea e ca fiecare femeie poate decide , ce e convenabil ptr mine , poate nu coinicide cu ceea ce isi doreste o alta femeie. Interesante articolele pe care le/ai postat. Stereotipuri despre femeile din audio vizual sunt prezente in toata lumea, inclusiv in Europa, cu atat mai mult intr/o tara araba o femeie va fi blamata daca isi alege un job in audio vizual, dar Nariman in comparatie cu alte vedete din Lumea Araba este decenta..... Oare ce gandeste lumea despre o Marwa sau Haifa Wahbi de exemplu? Ele sunt prea, prea si ptr gusturile libere ale europenilor.....
-
12-17-2008, 08:48 PM
e he he si Amal Hijazi si Nancy Ajram etc etc ...evident , Nariman este calugarita pe langa ele.Cum am scris si pe blog, e f usor sa critici hijabul cuiva, mai greu e sa arati toleranta si sa incurajezi orice gest, orice mica intentie de acoperire. Generatia tanara are nevoie de incurajare si nici intr-un caz de critici sau alte revarsari de frustrari sau remarci personale.
Religia tine mult si de etica, nu doar de infatisare.
Si pt ca tot suntem la threadul femeia musulmana si cariera trebuie sa o amintim si pe Huda alias Batool391 . Musulmana, romanca convertita, este f cunoscuta in comunitatea musulmana din Romania pt implicarea la multe evenimente islamice si nu numai. Absolventa a facultatii de psihologie acorda consiliere psihologica cuplurilor si nu numai. A lucrat ca prof. de limba araba si religie la un ONG, in prezent lucreaza la fundatia islamica Taiba la sectia culturala. De asemenea preda si limba araba. S-a remarcat mereu prin rabdare, profesionalism, seriozitate si bineinteles dedicare pt Islam si lucrul cu oamenii.
Ca sfaturi pt cei care vor sa reuseasca la servici Huda ne spune:
" Daca vrei sa fii bun in ceea ce faci trebuie sa fii perfectionist si sa te corectezi din mers"
."Personal cred ca e important e sa nu te lasi imbatat de succese sau de functii ci sa ramai modest ."
-
12-18-2008, 10:27 AM
Cazul de astazi : radiolog
Cand Fatma Mohamed al Haj le-a spus parintilor ca vrea sa urmeze un training pt a ajunge radiolog , acestia nu au fost de accord.
“Sa atingi un barbat strain e o rusine in cultura noastra traditionala”.mi-au replicat.
“Aceasta este împotriva religiei, societatii si traditiei noastre”.
[/URL]

Apoi familia a obiectat si la lucrul in ture, in special la cele de noapte, in traditia noastra este interzis ca o femeie sa iasa afara din casa dupa ora 10 PM.
Dar le-am spus : “Imaginaţi-vă ca intr-o zi am un accident de masina cine imi va face radiografia? Ati vrea sa fie un barbat? " Si ei au spus: "OK, ai dreptate!"
Unii dintre pacienţii de sex masculin ma plac, altii sunt nepoliticosi cu mine spunând: "Aţi ales aceasta meserie pentru că-ţi place sa atingi barbati". "
“Inainte sa ma casatoresc va trebui să-i spun clar viitorul meu soţ ,că aceasta este cariera mea, sunt nevoita să ating oameni. Intentia mea este pura, de a-i ajuta si de a-mi face meseria. Daca accepta aceasta, ma voi casatori cu el.”
“Mi-ar placea sa –mi gasesc singura sotul, sa il intalnesc la munca si nu printr-o casatorie aranjata traditionala.”
Iacest fel l-as putea vedea in mod natural - cum vorbeste, cum trateaza oamenii.”
Fatmei i se fac insa si avansuri uneori la serviciu.Unii dintre ei spun: “Ooh, femeie radiolog, imi place asta, fa-mi o raza, am o durere de aici. " Apoi se intorc in altă zi şi, imi cer numărul de mobil.
Acest job insa a ajutat-o f mult pe Fatma.”Mi-a folosit f mult pt relationarea cu oamenii, inainte eram f timida, de cand lucrez la spital nu mai sunt timida din orice”.
-
-
12-18-2008, 03:20 PM
FATIMA AL-ATTAR, 26: CEO
Fatima conduce propria companie, Interior Dot, firma care se ocupa de design-ul interioarelor birourilor, hotelurilor, apartamentelor , restaurantelor etc.

"Lucrurile se schimba. Doamnele, în special în Dubai, s-au modernizat, acum tin cot la cot cu barbatii proiecte, sunt pregatite pentru provocarile profesionale. Nu vad nici un impediment pentru asta."
Jobul meu presupune lucrul cu arhitectii si inginerii de structură, implica multe vizite la site-uri de constructii si adoptarea unui echipament de protectie.
Fatima s-a căsătorit la vârsta de 20 de ani. Sotul ei o sustine chiar şi atunci când lucrează până la 3am pentru a atinge un termen limită.
"El stie ca sunt o persoană muncitoare.Apreciaza mult acest lucru”.
Jobul ei presupune luare de decizii, negociere de contracte, angajare de forta de munca.
“Trebuie sa fii suficient de puternica pentru a spune da sau nu, şi dacă este da, trebuie să fie complet responsabila. Acest job te face foarte decisiva."
Deşi a mai angajat femei în trecut, momentan are angajati doar de sex masculin.
« E mai flexibil sa ai angajati barbati, sunt mai flexibili, nu-i pot cere unei femei sa ramana peste program noaptea tarziu ».
[URL=http://imageshack.us]
[/
"Sunt o femeie foarte puternica, dar în acelaşi timp sensibila, ori de cate ori apare o provocare , ma implic de la inceput pana la sfarsit pt a reusi.”
-
Membru Special

12-18-2008, 08:32 PMEu una nu as accepta un servici in care as fi nevoita sa ating sau sa fiu atinsa de barbati mai ales ca avem posibilitati de a lucra intr-un alt mediu, chiar daca ar fi mai slab platit dar mi se pare mai corect.
Cate dintre voi ati accepta un servici in care ati fi nevoita sa atingeti barbati? Chiar ca si radiolog sau orice alt tip de doctor?
-
12-18-2008, 08:35 PM
sunt multi medici ginecologici barbati .
Nici eu nu as fi foarte incantata de aceasta meserie dar poate daca mi-ar place mult domeniu as avea o alta parere.
-
membru de onoare

12-18-2008, 10:17 PM
Mashaa ALLAH Anna, pai raspunsul fireste, este clar, putine cu mintea pe umar.
Probabil, desi pare o dovada de inapoiere ptr altii
, chiar si un servici in care ochii unei femei drept-credincioase ar "atinge" ochii unui STRAIN este din punctul meu de vedere extrem de aproape de haram...si hai sa vedem cum sa lucram cu capul in jos? Ceea ce nu inseamna ca o femeie drept-credincioasa nu poate face, daca vrea musai si trebuie
o cariera.
Desi, daca stau sa ma gandesc bine si director, administrator, educator, psiholog, socilolog, doctor samd la tine acasa este o cariera in permanenta ascensiune, nu?
Si mai ai si avantajul ca esti mereu in top.

-
| « Previous Thread | Next Thread » |
| Thread Information |
Users Browsing this ThreadThere are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests) |