Islamul are cinci Indatoriri de baza pe care orice credincios trebuie sa le Indeplineasca. Ele sunt cunoscute ca fiind cei cinci stalpi de baza ai credintei islamice (Arkanul Islam). Aceste principii sunt mentionate In urmatorul verset din Hadithul Profetului:
"Buniyal Islamu 'ala khamsin; Shahadati 'an la ilaha illal lahu wa anna Muhammadan rasulul lahi; wa iqamis salati, wa ita'iz Zakati, wal Hajji, wa sawmi Ramadan" (Bukhari).
intelesul acestui Hadith este:
"Islamul se bazeaza pe cinci principii: afirmatia ca nu exista alt Dumnezeu decat Allah si ca Muhammad (pubh) este mesagerul lui Allah, randuirea salatului, plata Zakatului, respectarea Hajj si a postului In luna Ramadan."
Cele cinci principii de baza asa cum apar ele mentionate In Hadith sunt:
Shahadah - (declaratia) marturisirea de credinta
Salah - cele cinci rugaciuni obligatorii, zilnic
Zakah - contributia la bunastarea celorlalti
Hajj - pelerinajul la Makkah (Mecca)
Sawm - postul In perioada Ramadanului
SALAH (Rugaciunea)
Salah este al doilea stalp de baza al islamismului. Salah se refera la cele cinci rugaciuni obligatorii care se fac In fiecare zi. Salah este oferit lui Allah de cinci ori pe zi, individual sau In grup. Facem rugaciunile pentru a ne aduce aminte de Allah, pentru a fi mai aproape de el.
Coranul spune:
"Pastrati randuiala Salahului pentru a va aduce aminte de mine" (Allah) (20:14).
Salah este dovada practica a credintei noastre In Allah si In Islam. Rugaciunile care alcatuiesc Salahul au fost fixate strict, la anumite ore ale zilei.
Allah spune In Coran:
"Salah a fost poruncit credinciosilor sa se desfasoare la ore fixe".
Thread: Rugaciunile obligatorii (fard)
Results 21 to 27 of 27
|
|
-
Membru Special

05-27-2006, 04:08 PM
-
-
Membru Special

07-03-2006, 04:55 PM1. Nu este permis implinirea rugaciunii naafil cand soarele rasare ,sau cand este la zenit sau cand apune ,pentru ca rasare si apune intre coarnele lui shaytaan si cand cei care se inchina la soare vad rasaritul sau apusul se inchina la soare.
2. Nu este permis implinirea rugaciunii dupa subh pana cand soarele nu a rasarit.
3. Nu este permis implinirea rugaciunii dupa asr pana cand soarele nu a apus.
Acestea se aplica rugaciunilor naafil implinite fara un motiv anume;daca sunt implinite cu un anumit motiv cum ar fii tahiyyat al-masjid nu e nimic gresit in implinirea rugaciunii.
4. Nu este permis anticiparea imamului in orice miscare a rugaciunii;a sta singur pe un rand in timpul salatului;privitul in jurul tau;ridicarea privirii in timpul rugaciunii spre cer;sau recitarea Coranului in timpul rukoo' sau sujood -desi nu este nimic gresit in a recita du'a coranice in sujood.
5. Nu este permis ca un barbat sa se roage purtand doar o imbracaminte,lasandu-si umerii goli ;sa se faca rugaciunea cand masa este gata si persoana in cauza doreste sa manance.
6. Nu este permis rugaciunea in cimitire sau bai;sa te rogi ca un pui care ciugoale balansandu-te in sus si in jos in stanga si in dreapta; sa te uiti imprejur ca o vulpe;sa te rogi unde se odihneste camila(caci acesta este creat de shaytan)
7. Nu este permis curatirea podelei in timpul rugaciunii dar daca este necesar sa netezim pietrisul sau orice altceva atunci o singura stergere cu mana este suficienta.
8. Nu este permis acoperirea gurii in timpul rugaciunii ;sa ridici vocea in timpul rugaciunii in asa fel in care sa deranjezi pe altii.
9. Nu este permis sa sufli sau sa fluieri sau sa casti in timpul rugaciunii;sa calci peste oameni(in mosqee) sa aranjezi hainele cuiva sau parul in timpul rugaciunii.
10. Nu este permis repetarea unei rugaciuni care a fost implinita adecvat -care este in beneficiul celor care sufera de waswaas.
11. Nu este permis statul in cerc in mosqee inainte de rugaciunea Al-Jumu'ah;agitarea sau vorbitul in timpul khutbah.
12. Nu este permis implinirea nici unei alte rugaciuni dupa ce iqama pentru rugaciunea fard a fost spusa;imamul sa stea intr-un loc mai inalt decat restul oamenilor decat daca are o motivatie buna;sa mergi in fata unei persoane care se roaga;pentrupersoana care se roaga sa lase pe cineva sa treaca prin fata lui sau intre el si sutrah)
13. Nu este permis scuipatul in directia qiblei sau spre partea dreapta in timpul rugaciunii.
14. Nu este permis adormirea inainte de isha daca nu esti sigur ca te vei trezi.Last edited by imanikka; 07-03-2006 at 10:38 PM. Reason: Aranjarea in pagina :)
-
Membru Special

07-04-2006, 12:49 PM
- Adorarea mea trebuie făcută cu viaţă, inspirată din dragostea pentru Allah. Acest nivel
de adorare se numeşte ihsan.
Mesagerul lui Allah (salleAllahu aleihi ue sellem), atunci când a
fost întrebat despre ihsan a răspuns:
"Ihsan înseamnă să-L adori pe Allah ca şi cum te-ar
vedea, cu toate că tu nu Îl vezi, dar El cu siguranţă te vede".
- Adorarea mea trebuie făcută cu supunere, umilinţă astfel încât să simt gustul şi plăcerea
împlinirii ei. 'Aişa (Allah să fie mulţumit de ea!) a spus:
"Profetul lui Allah vorbea cu noi şi noi vorbeam cu el, dar când sosea timpul rugăciunii era ca şi cum nu ne-ar fi cunoscut şi nu lam
fi cunoscut."
Profetul (salleAllahu aleihi ue sellem) a mai spus:
"Mulţi oameni nu obţin decât
oboseală atunci când îşi îndeplinesc rugăciunea, iar mulţi dintre ei nu obţin din postul lor
decât foame şi sete."
- Adorarea mea trebuie făcută cu inima deschisă către Allah şi dedicată Lui, fără să fiu
preocupat de alte gânduri, de problemele din această lume. Mesagerul lui Allah (salleAllahu
aleihi ue sellem) a subliniat acest lucru:
"Allah nu se uită la (nu acceptă) rugăciunea unui om
care nu-şi stabileşte o legătura între sufletul şi trupul său."
Rugăciunea face legătura directă cu Lumea de Apoi. Când omul începe să se roage
părăseşte această lume fizica (materială). Al-Hassan a relatat:
"O rugăciune care nu vine din
inimă este o cale rapidă spre pedeapsă."
- Adorarea mea trebuie făcută cu multă dorinţă astfel încât să am sentimentul că nu mă
satur niciodată. Trebuie să mă apropi de Allah prin rugăciuni (opţionale) răspunzând chemării lui
Allah asemenea unui rob credincios. Într-un hadith qudsi se relatează că Allah Preaînaltul i-a spus
Profetului (salleAllahu aleihi ue sellem):
"Eu voi declara război împotriva celui care arată ostilitate faţă de unul dintre robii
Mei credincioşi. Şi dintre lucrurile cele mai iubite cu care robul Meu se apropie de Mine
este ceea ce Eu i-am poruncit lui (obligatoriu). Robul Meu continuă să se apropie de Mine
prin Newafil (rugându-se sau făcând fapte bune în plus de ceea ce este obligatoriu) până ce
încep să-l iubesc. Astfel Eu devin pentru el urechea cu care aude, ochiul cu care vede, mâna
cu care apuca şi piciorul cu care merge. Şi dacă el Imi cere (Mă cheamă), Eu îi dau (îi
răspund) şi dacă Imi cere protecţia, Eu îl voi proteja pe el.”
-
Membru Special

07-04-2006, 12:55 PMAdorarea mea trebuie să includă rugăciuni obţionale (newafil) cum ar fi rugăciunea de
noapte (qiyam al layl). Trebuie să mă obişnuiesc să-mi îndeplinesc rugăciunea de noapte pentru
că este cea mai bună armă a credinţei pentru un credincios. Allah Atotputernicul a spus în
Quranul cel Sfânt:
"Scularea (pentru Rugăciune în toiul nopţii este mai folositoare şi mai
potrivită pentru recitare." (surat Al-Muzammil:6)
Allah îi laudă pe dreptcredinciosii Săi cu următoarele cuvinte:
"Ei nu dormeau decât
puţin în timpul nopţii, / Iar înainte de ivirea zorilor ei se rugau de iertare." (surat Adh-
Dhariyat:17-18)
"Când coastele lor părăsesc culcuşurile, pentru a-L chema pe Domnul lor cu frică şi cu
nădejde şi ei fac milostenie din cele cu care i-am înzestrat." (surat As-Sejde:16)
- Pentru "a-mi hrăni" adorarea, trebuie să-mi rezerv un anumit timp pentru a citi şi medita
adânc asupra Quranului cel Sfânt, mai ales înainte de răsăritul Soarelui, pentru că Allah
Preaînaltul spune:
"Implineşte Rugăciunea de la înclinarea Soarelui până la întunericul nopţii
şi citirea din zori, căci citirea din zori are martori." (surat Al-Isra':78)
Întotdeauna trebuie să-mi aduc aminte de spusele lui Allah Preaînaltul în Quranul cel
Sfânt:
"Dacă am fi trimis Noi acest Coran unui munte, l-ai fi văzut umilindu-se smerit şi
despicându-se de frica lui Allah. Şi aceste pilde le dăm Noi oamenilor pentru ca ei să cugete."
(surat Al-Haşr:21)
- Să mă rog în mod constant în toate aspectele vieţii, pentru că rugile reprezintă “mintea”
adoraţiei. Trebuie să urmez rugile rostite de Profetul Muhammed (salleAllahu aleihi ue sellem).
Allah Atotputernicul a spus:
"Chemaţi-Mă şi Eu vă voi răspunde!" (surat Ghafir:60)
-
-
-
Membru Special

07-11-2006, 04:37 PM
"Si Domnul vostru zice: “Chemati-Ma si Eu va voi raspunde! Aceia care din prea multa trufie refuza sa Ma adore vor intra in Gheena umiliti.” (40:60)
Conform Coranului rugaciunea, inseamna "chemare,exprimare,cerere,cautarea ajutorului",este vorba de o persoana care se intoarca sincer spre Allah si cauta ajutor de la El in plina cunostiinta de faptul ca este dependent de El.Boala este una dintre acele stari cand o persoana se simte aceasta dependenta cel mai mult si se apropie mai mult de Allah.Chiar mai mult,boala este un test a lui Allah asupra oamenilor derivat din Intelepciunea Lui care are loc numai cu vointa Lui si este un avertisment care sa aminteasca oamenilor de imperfectiunea acestei vieti si de faptul ca este trecatoare si este de asemnea o sursa de recompensa in viata de apoi pentru rabdare si supunere.
Acesia fara credinta ,pe de alta parte,isi imagineaza ca modalitatea de revenire este prin doctori,medicamente si tehnologia avansata a stiintei moderne.Ei nu se opresc niciodata sa se gandeasca la faptul ca numai Allah este cel care cauzeaza functionalitatea sistemul lor fizic ,cand sunt intr-o stare de sanatate buna sau nu.Multi se intorc spre Allah cand ajung la concluzia ca doctorii si medicamentele nu sunt de ajuns.Oamenii din aceasta situatie cauta ajutorul numai la Allah realizand ca numai El ii poate elibera din dificulate.Allah ne-a relevat urmatoarele in Coran:
"Atunci cand pe om il loveste o nenorocire, el Ne cheama pe Noi, de este el culcat pe o parte, asezat jos sau in picioare. Dar dupa ce l-am scapat de nenorocire, el merge mai departe, ca si cum nici nu Ne-ar fi chemat pentru nenorocirea care l-a lovit. Asa le sunt impodobite [in ochii lor], celor nelegiuiti, [faptele] pe care ei le-au savarsit." (10:12)
Atunci cand o persoana se afla in bunastare sau sanatoasa sau fara nici o dificultate o persoane trebuie sa se roage lui Allah si sa ii multumeasca pentru tot si pentru orice si sa nu uitam de toate binecuvatarile pe care Allah ni le ofera in fiecare zi ,in fiecare moment.
Un aspect foarte important al rugaciunii este acesta:Aditional rugaciunii este foarte important ca o persoana sa se "roage" si prin faptele sale.Rugaciunea prin actiune inseamna facerea posibilului ca sa se atinga un anumit scop.De exemplu:aditional rugaciunii,un om bolnav trebuie sa visiteze de asemenea un doctor sa ia medicamente sau sa se spitalizeze daca e necesar.Totul din univers din lume se intampla in concordanta cu aceste cauze.De aceea,un individual trebuie sa ia masurile necesare in concordanta cu aceste cauze si totusi sa astepte aprobarea lui Allah cu umilinta ,supunere si rabdare si cu cunostiinta a faptului ca El este cel care are grija de tot.
Efectul pozitiv al credintei si rugaciunii bolnavului si felul cum aceasta accelareaza vindecarea este o modalitate care a atras atentia doctorilor fiind chiar recomandata de acestia.Sub titulurile:"Dumnezeu si sanatatea:Este religia un bun medicament?De ce stiinta a inceput sa creada?" din 10 noiembrie 2003 al faimoasei publicatii "Newsweek" s-a analizat efectul curativ al religiei.Se prezinta faptul ca aceasta credinta in Dumnezeu a ridicat moralul oamenilor si i-a ajutat sa isi revina mai repede si mai usor si ca stiinta a inceput sa creada ca oamenii religiosi se insanatosesc mult mai usor.Astfel 72% din americani spun ca ei cred ca rugandu-se se pot vindeca sau pot ajuta la vindecarea cuiva pentru ca rugaciunea usureaza recuperarea.Cercetarile efectuate in Marea Britanie si Usa au dus la acelasi rezulatat ca rugaciunea reduce simptomele pacientului si accelareaza procesul de revenire.
Conform cercetarilor duse la Univesitatea din Michigan ,depresia si stresul sunt mai usor "eliberate" prin rugaciune",si conform cercetarilor de la Univestatea Rush din chicago procentul celor care mor a persoanelor care se roaga regulat este cu 25% mai scazut decat a ateilor.S-a mai stabilit de asemenea ca oamenii cu probleme de inima rata mortii lor a scazut cu 30% intr-un singur an dupa operatiile lor in cazul celor care se roaga.
Exemple ale rugaciunilor mentionate in Coran sunt:
"Si [adu-ti aminte] de Iov, cand l-a chemat el pe Domnul lui: “M-a atins pe mine raul! Insa Tu esti Cel mai Milostiv intre milostivi!”
Si Noi i-am raspuns si am indepartat raul care-l lovise si i-am dat lui inapoi familia lui, si inca pe atat impreuna cu ei, ca indurare sin partea Noastra si ca amintire pentru adoratori." (21:83-84)
"Si [adu-ti aminte] de Dhu-n-Nun, cand el a plecat furios si si-a inchipuit ca Noi nu-l vom lasa cand va fi la nevoie. Atunci el a strigat in intuneric: “Nu este alt Dumnezeu afara de Tine! Slava Tie! Eu am fost dintre cei nelegiuiti!”
Si Noi i-am raspuns si l-am izbavit de mahnire. Astfel ii mantuim Noi pe dreptcredinciosi.
Si [adu-ti aminte] de Zaharia, cand Il chema el pe Domnul sau: “Doamne, nu ma lasa singur, caci Tu esti cel mai bun dintre mostenitori!”
Si i-am raspuns Noi si l-am dat lui pe Ioan si am tamaduit-o pentru el pe soata lui. Ei se intreceau în bine si Ne chemau cu dragoste si cu teama si se umileau dinaintea Noastra."(21:87-90)
"Noe ne-a chemat pe Noi si Noi am fost cei mai buni care i-am raspuns!" (37:75)
O persoana credincioasa trebuie tot timpul sa se roage lui Allah si sa accepte tot ce vine de la El.Faptul ca beneficiile rugaciunii relevate in multe versete din Coran sunt acuma recunoscute pe scara larga se -----streaza inca o data natura miraculoasa a Coranului:
"Si daca te vor intreba robii Mei depre Mine, eu sunt aproape, raspund rugii celor care Ma cheama, atunci când Ma cheama, dar si ei sa-Mi raspunda si sa creada in Mine –Poate ca ei vor fi bine calauziti!" (2:183)
| « Previous Thread | Next Thread » |
| Thread Information |
Users Browsing this ThreadThere are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests) |