Notices

Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast
Results 11 to 20 of 27
  1. Rugaciunile obligatorii (fard) 
    Membru Special Anna's Avatar
    Islamul are cinci Indatoriri de baza pe care orice credincios trebuie sa le Indeplineasca. Ele sunt cunoscute ca fiind cei cinci stalpi de baza ai credintei islamice (Arkanul Islam). Aceste principii sunt mentionate In urmatorul verset din Hadithul Profetului:
    "Buniyal Islamu 'ala khamsin; Shahadati 'an la ilaha illal lahu wa anna Muhammadan rasulul lahi; wa iqamis salati, wa ita'iz Zakati, wal Hajji, wa sawmi Ramadan" (Bukhari).
    intelesul acestui Hadith este:
    "Islamul se bazeaza pe cinci principii: afirmatia ca nu exista alt Dumnezeu decat Allah si ca Muhammad (pubh) este mesagerul lui Allah, randuirea salatului, plata Zakatului, respectarea Hajj si a postului In luna Ramadan."
    Cele cinci principii de baza asa cum apar ele mentionate In Hadith sunt:
    Shahadah - (declaratia) marturisirea de credinta
    Salah - cele cinci rugaciuni obligatorii, zilnic
    Zakah - contributia la bunastarea celorlalti
    Hajj - pelerinajul la Makkah (Mecca)
    Sawm - postul In perioada Ramadanului

SALAH (Rugaciunea)

Salah este al doilea stalp de baza al islamismului. Salah se refera la cele cinci rugaciuni obligatorii care se fac In fiecare zi. Salah este oferit lui Allah de cinci ori pe zi, individual sau In grup. Facem rugaciunile pentru a ne aduce aminte de Allah, pentru a fi mai aproape de el.
    Coranul spune:
    "Pastrati randuiala Salahului pentru a va aduce aminte de mine" (Allah) (20:14).
    Salah este dovada practica a credintei noastre In Allah si In Islam. Rugaciunile care alcatuiesc Salahul au fost fixate strict, la anumite ore ale zilei.
    Allah spune In Coran:
    "Salah a fost poruncit credinciosilor sa se desfasoare la ore fixe".

2. Greseli in salat 
    In the Name of Allah, the Most Beneficent, the Most Merciful.

3.  

4.  
    moderator daniela_muslimah's Avatar
    Assalamu Alaikum wa Rahmatullahi wa Barakatuhu!

Masha'a Allah, habibty!...

Allah Ta'ala sa te binecuvanteze!

O singura rugaminte am: tradu, te rog si in romana_referitor la greseli; pentru ca nu sunt sigura daca am inteles tot

Intrebare: in timpul prosternarii pozitia femeii e aceeasi cu cea a barbatului, nu? (ma refer la brate: adica tot departate de corp, nu? _ daca am inteles eu bine..)

Ma'a Alssalama,
    d.

5.  
    inshAllah habibti....dar o sa mai dureze putin ca parcurge un drum lung...sotu traduce in engleza si eu in romana....si apoi inshAllah il postez

6. Greseli in salat 
    1. Este greşit să te rogi prin rugi care să cuprindă intermedieri care duc la necredinţă sau erezie;

2. Este greşit să te rogi dorindu-ţi moartea;

3. Să te rogi pentru a fi grăbită pedeapsa;

4. Să te rogi pentru ceva care este imposibil sau ceva care este interzis;

5. Ruga pentru un lucru care a avut loc sau s-a întâmplat deja;

6. Să se roage pentru un lucru, pe care Allah l-a indicat că nu poate avea loc;

7. Să te rogi împotriva familiei, a banilor sau a propriului suflet;

8. Să te rogi să se întâmple ceva rău unui om;

9. Să te rogi pentru un comportament necuvincios;

10. Să te rogi pentru înmulţirea păcatelor;

11. Să te rogi ca numai tu să fii binecuvântat sau numai tu să fii iertat;

12. Ca imamul să se roage numai pentru el şi nu îi include şi pe musulmanii care fac rugăciunea în spatele lui.

13. Lipsa de respect atunci când te rogi, adresându-te de exemplu astfel: "O, Stăpân al câinilor sau al maimuţelor!"

14. Să te rogi doar pentru a testa dacă ţi se va răspunde sau nu, ca şi cum ai zice: "Voi încerca şi mă voi ruga să văd dacă mi se va răspunde sau nu, sau aşa cum spun alţii: "O să mă rog la Allah Preaînaltul, în caz ca o să-mi fie de folos va fi bine, dar în nici un caz nu-mi va dăuna."

15. Scopul rugii să nu fie unul bun;

16. Să te bazezi întotdeauna pe altcineva (şi să nu te rogi, tu însuţi, pentru tine);

17. Să te încurci accentuezi tonalitatea în timpul rugii, mai ales dacă aceasta schimbă sensul rugii; dar cel care nu înţelege limba arabă este scuzat;

18. Să nu acorzi o importanţă deosebită în folosirea celor mai potrivite nume şi calităţi ale lui Allah Preaînaltul atunci când te rogi;

19. Să fii deznădăjduit şi să ai îndoieli în privinţa acceptării rugii;

20. Să nu intri în detalii atunci când te rogi. De exemplu: "O, Allah iartă-i pe tatăl meu, pe mama mea, pe bunica mea, pe bunicul meu, pe vecinul meu" şi aşa mai departe pomenind toate rudele şi vecinii. Dar dacă aceasta exprimare este logică şi cu anumite limite, atunci nu este nici o problemă;

21. Să te rogi invocând nume de ale lui Allah Preaînaltul care nu apar în Quran sau în tradiţia Profetului;

22. Să exegerezi în ridicarea vocii;

23. Spusele unora dintre oameni: "O, Allah, eu nu-ţi cer să îndepărtezi nenorocirea de la mine, dar îţi cer blândeţea ta.";

24. Asocierea rugii cu voinţa lui Allah Preaînaltul. De exemplu: "O, Allah, iarta-mă dacă vrei." Este obligatorie atitudinea hotărâtoare în rugă;

25. Să începi să plângi şi să-ţi ridici vocea;

26. Neridicarea de catre imam a mâinilor atunci când se roagă în timpul predicii de vineri;

27.Prelungirea rugii în ultimul rekeat al rugăciunii de Witr şi adresarea de rugi necorespunzătoare.

7. Rugăciunea de vineri 
    Membru de onoare imanikka's Avatar
    Rugăciunea de vineri

Obligativitatea rugăciunii de vineri

Rugăciunea de vineri este obligatorie (fard) pentru fiecare bărbat musulman ajuns la vârsta de pubertate, stabil (cel care nu se află în călătorie ), care are posibilitatea să se deplaseze pentru Rugăciune.
    Spune Allah Preaînaltul în Coranul Cel Sfânt: „O, voi cei care credeţi! Când se cheamă la Rugăciune, în ziua de vineri , grabiţi-vă la pomenirea lui Allah şi lăsaţi negoţul! Aceasta este mai bine pentru voi, dacă (voiţi) să ştiţi. Iar dacă Rugăciunea a fost împlinită , răspândiţi-vă pe pământ şi căutaţi harul lui Allah , pentru ca voi să izbândiţi!” (Al-Jumu'a:9-10).

Ziua de vineri este cea mai bună din zilele săptămânii

Aus ibn Aus (Allah să-l aibă în mila Sa!) a relatat că Trimisul lui Allah (pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra lui!) a spus: “Cea mai minunată dintre zile este vinerea. În ziua aceea, chemaţi des binecuvântări asupra mea, căci binecuvântările voastre vor ajunge la mine”.

Abu Huraira, Allah să-l binecuvânteze, relatează că Trimisul lui Allah, Allah să-l binecuvânteze şi să-l miluiască, a spus: „Cea mai bună zi în care a răsărit Soarele, este ziua de vineri; în ea a fost creat Adam, fie binecuvântat, în ea a intrat în Rai, în ea a iesit din aceasta, iar Sfârşitul Lumii nu va avea loc decât în ziua de vineri.”

Pedeapsa pentru cel care se delasă de Rugăciunea de Vineri

S-a relatat că Profetul (pacea şi binecuvântarea lui Allah fie asupra lui!) a spus celor care delăsau Rugăciunea de vineri: „Am vrut să-i poruncesc altuia să vă conducă în Rugăciunea de vineri pentru a da foc caselor celor care nu vin la Rugăciunea de vineri”.

Cea mai bună Rugăciune:
    Spune Profetul(SAS) “Cea mai bună Rugăciune la Allah este Rugăciunea de Dimineaţă (Al-Fajr) în ziua de Vineri împlinită în grup”.
    Implinirea Rugăciunii de vineri o înlocuieşte pe cea de Amiază

Rugăciunea de vineri o înlocuieşte pe cea de Amiază, făcându-se în timpul acesteia. Cel care a făcut Rugăciunea de vineri nu trebuie să mai facă şi Rugăciunea de Amiază

Numărul de rekeat-uri a Rugăciunii de vineri:
    Rugăciunea de vineri se compune din:
    -Două rekeat-uri sunnah, înainte de rugăciunea obligatorie (fard) sau mai multe.
    -Două rekeat-uri fard (obligatorii)
    -Două sau patru rekeat-uri sunnah după ea

Profetul (SAS) când împlinea Rugăciunea Sunnah (voluntară) in moschee făcea 4 rekeat-uri iar când o împlinea acasa împlinea 2 rekeat-uri.
    În caz că nu s-a putut ajunge la Rugăciunea de vineri, ea nu se poate fi recuperată, ci, trebuie să se facă cea de Amiază. Rugăciunea de vineri nu poate fi făcută decât la moschee sau geamie şi nu se permite împlinirea acesteia în mod individual.

8.  
    Membru de onoare imanikka's Avatar
    Profetul (SAS) a spus: „Celui care se îmbăiază în Ziua de Vineri şi se împarfumează şi apoi iese la Rugăciune fără a băga intrigi între doi oameni şi îşi împlineşte rugăciunea şi ascultă predica Imamului i se iartă păcatele între acea vineri şi cealaltă..
    Profetul (SAS) a spus: „Celui care se îmbăiază în Ziua de Vineri şi se duce mai devreme pentru Rugăciune şi merge pe jos (fără să urce în vreun mijloc de transport), şi se apropie de Imam şi ascultă fără să vorbească i se pune pentru fiecare pas pe care l-a făcut răsplata unui an întreg de Rugăciune şi Post.

Profetul (SAS) a spus: In ea (Ziua de Vineri) este o oră în care dacă un musulman îi cere un lucru lui Allah Preaînaltul îl dă; căutaţi-o în ultima oră după Rugăciunea de După-Amiază.
    Cine citeşte Sura Al-Kahf în Ziua de Vineri este luminat din lumina(lui Allah) între două Vineri.

Rugăciunea de vineri nu este obligatorie femeilor

Rugăciunea de Vineri nu este obligatorie femeii însă nici nu i se interzice să ia parte la ea în caz că doreşte acest lucru.
    Femeia nu poate fi oprită de la împlinirea Rugăciunii la Moschee conform relatării Profetului (Allah să-l binecuvânteze şi să-l miluiască) care a spus: “Nu le interziceţi femeilor să meargă la moschee, însă, Rugăciunea în locuinţele lor este mai bine pentru ele.”(adică răsplata Rugăciunii acasă este mai mare decât cea facută în grup, în moschee, în cazul femeilor)

Ziua de Vineri este ziua de sărbătoare săptămânală a musulmanilor. Se recomandă ca în această zi musulmanii să se viziteze între ei şi să fie buni cu alţii. In afara timpului destinat rugăciunii de Vineri se permite atât bărbaţilor cât şi femeilor să se îndeletnicească cu treburile lor obişnuite de zi cu zi, nu se interzice să se lucreze sau să se spele în această zi. Este interzisă preocuparea cu altceva în timpul rugăciunii de vineri numai celor de sex masculin asupra cărora este obligatorie împlinirea Rugăciunii de Vineri.

9. Importanta rugaciunii in islam 
    Allah Preainaltul este Creatorul universului.In nenumarate randuri Allah ne atrage atentia asupra faptului ca nu l-a creat pe om in gluma prentu a se amuza un numar de zile si apoi sa ii ia sufletul.
    Allah ne spune in sfantul Coran.
    "Oare credeti ca v-am creat pe voi fara rost si ca nu va veti intoarce la Noi?Preainalt este Allah,Stapanul adevarat!Nu este dumnezeu in afara de El ,Stapanul Tronului Sublim!(Al-mu'minun:115-116)

Tot Allah ne raspunde la intrebare spunand in alt verset:
    "Si nu i-am creat pe djinii si pe oameni decat ca ei sa ma adore"(At-Tur-56)
    Rugaciunea constituie granita dintre credinta si necredinta.Profetul (Sallaahu wa aleyhi wa salam) spune"
    "Rugaciunea este cea care ii deosebeste pe credinciosi de necredinciosi"
    Invatatii musulmani au spus ca acea persoana care nu indeplineste rugaciunea din diferite motive dar recunoaste obligativitatea sa ,savarseste unul dintre cele mai mari pacate,iar cel care neaga existenta si obligativitatea rugaciunii devine necredincios.
    De asemenea profetul (Sallaahu wa aleyhi wa salam) a spus ca :
    "Rugaciunea reprezinta o apropiere a omului de Creatorul lui ,o legatura stransa si permanenta de cinci ori pe zi in timpul zilei si al noptii"
    Ce maret este sa fii chemat de Allah:
    "Vino sa te iert,o,robule,vino sa te binecuvantez "Cine va raspunde chemarii lui Allah va reusi si va izbandi iar cel ce intoarce spatele va pierde si va regreta.

Valoarea unei singure rugaciunii la Allah este foarte mare asa ca de ce sa nu culegem roadele ei?

Rugaciunea reprezinta un mod de curatire a corpului si a sufletului ,stralucirea acestui semn al binecuvantarii lui Allah vazandu-se pe chipul celui care se roaga schimbarea comportamentului ,luminarea mintii,astefel oferindu-ti o viata plina de fericire si de prosperitate in familie si in societate.
    Allah ne spune:
    "Eu voi fi cu voi,daca veti indeplini rugaciunea"(Al-Maida-12)
    Rugaciunea este ghidul nostru catre Paradis dupa cum Allah Preainaltul ne spune:
    "Si cei care au rabdat dorind binecuvantarea Domnului lor si au indeplinit rugaciunea si au dat pomana intru-ascuns si pe fata din ceea ce le-am daruit si resping raul prin bine aceia vor avea parte de rasplata"(Ar-Rad:22)
    Si tot Allah ne mai spune:
    "SI cei care vegheaza rugaciunea lor aceia sunt mostenitorii ,cei care vor mostenii Firdewsul si in el vor salasui"(Al-mu'minun:9-11)
    Indeplinirea rugaciunii duce la dobindirea eterna a paradisului.Vei primi aceasta rasplata prin indeplinirea celei mai marete fapte in islam.
    Abdullah ibn Omar a relatat ca a venit un om la profet (Sallaahu wa aleyhi wa salam) si l-a intrebat care este cea mai buna fapta.Profetul (Sallaahu wa aleyhi wa salam) i-a raspuns :
    "Rugaciunea.Apoi,l-a intrebat,care?Rugaciunea.Apoi,l-a intrebat ,care? A spus:Rugaciunea(de 3 ori) dupa care a spus lupta pe calea lui Allah"
    Rugaciunea este cea care sterge pacatele conform spuselor profetului (Sallaahu wa aleyhi wa salam):
    "Atunci cand un om se roaga,pacatele ii stau deasupra capului si la fiecare posternare ii cad pacatele si astfel isi termina rugaciunea fara de pacate"
    Intr-o alta relatare a profetului (Sallaahu wa aleyhi wa salam)de la Allah:
    "Eu i-am poruncit comunitatii tale (a profetului Mohamed (Sallaahu wa aleyhi wa salam) )cinci rugaciuni si am promis paradisul celor care respecta rugaciunile la timpul lor iar pentru cine nu le respecta promisiunea mea nu mai este valabila"

Allah fie laudat!Din pacate multi dintre cei care au depasit varsta tineretii ajungand la 40 de ani poate chiar si 50 nu au inceput sa faca rugaciunea .Acestia afirma ca se vor ruga atunci cand li se vor albi parul de batranete .De abia atunci se vor gandi la rugaciune ceea ce este gresit.Altii afirma ca lucreaza,ca au grija de familia lor ca munca nu le permite.Acestea nu sunt motive in fata lui Allah Ta'ala pentru ca rugaciunea este singura cerinta in islam care trebuie indeplinita in orice situatie la bine si la rau.Munca nu poate fii o scuza pentru ca Allah este Cel care ne inzestreaza.Ne spune Allah:
    "Si porunceste familiei tale indeplinirea rugaciunii si ai rabdare atunci cand te rogi nu-ti cerem inzestrare,Noi te inzestram"

10.  
    Trebuie sa indeplinim rugaciunea pentru ca sa scapam de focurile iadului conform celor relatate de profet sallahu aleyhi wa salam
    "Cine vrea sa il intalneasca pe Allah,musulman,sa respecte aceste rugaciuni oriunde s-ar chema pentru ele(adica in mosqei)"

Rugaciunea este primul lucru pentru care va da socoteala omul in ziua de apoi,este chiar scris pe usa iadului ca primul care va intra in el este cel care nu si-a indeplinit rugaciunea.
    Allah primeste credinta decat impreuna cu rugaciunea conform celor spuse de profet sallahu aleyhi wa salam
    "Cele cinci rugaciuni sunt stalpii islamului fara de care nu este primita credinta"
    De aceea Allah Preainaltul ne-a poruncit sa indeplinim rugaciunile si sa cerem familiei si prietenilor nostri s-o indeplineasca.Ne spune Allah subhana wa Ta'ala:
    "O voi cei care credeti!Cautati ajutor intru rabdare si rugaciune caci Allah este cu cei rabdatori"(Al-Baqara :153)
    De asemenea Allah ne-a sfatuit sa cerem ajutor in rugaciune si rabdare in toate ritualurile de adorare.:Spune Allah preainaltul:
    "Si le-am relevat lor sa faca fapte bune sa indeplineasca rugaciunea si sa dea dania"(Al Anbiya:73)

Ultimele cuvinte pe care profetul sallahu aleyhi wa salam le-a transmis comunitatii sale inainte de a parasi aceasta viata a fost indeplinirea rugaciunii spunand:"Allah!Allah!Allah!Rugaciunea!"

Acesta este sfatul pe care l-au transmis toti profetii comunitatii lor inainte de a parasi aceasta viata.Rugaciunea este prima si ultima cerinta a islamului si tot ea este lucurul de care este intrebat omul in ziua judecatii si ultimul lucru care il mai leaga de islam fara de care nu mai ramane nici religie si nici islam.

11.  
    S-a relatat ca profetul sallahu aleyhi wa salam a spus:
    "Daca omul isi lasa rugaciunea i se scrie numele pe usa iadului si va fii dintre cei care vor ajunge in el"
    Profetul sallahu aleyhi wa salam a respectat rugaciunea pana si in cele mai grele momente din viata sa ,atunci cand a fosta lungat din orasul sau natal.A implinit rugaciunea atata la bucurie cat si la tristete nu a abandonat rugaciunea niciodata nici el nici companionii lui si nici familia lui.
    Rugaciunea imbunatateste caracterul si temperamentul dreptcredinciosului.Si cum sa pacatuiasca acela care stie ca nu peste mult timp va sta in fata Creatorului sau?Allah ne spune in sfantul Coran:
    "Recita ce ti-a fost relevat ,din Carte si implineste rugaciunea.Rugaciunea impiedica de la ceea ce este rusinos si de la ceea ce este oprit iar pomenirea voastra de catre Allah este lucru mai mare.Iar Allah stie ce faceti voi"(Al-Ankebut:45)
    Allah nu are nevoie de rugaciunea noastra ci noi avem nevoie sa ne rugam.EL nu are nevoie de creaturile Sale ci aceastea au nevoie de El dupa cum spune Coranul:
    "O,oameni,voi aveti nevoie de Allah,iar Allah este Cel de ajuns pentru sine si Cel Vrednic de Lauda.Daca El ar voi v-ar face sa pieriti si ar aduce o faptura noua.Caci aceste lucru nu este greu pentru Allah"(Fatir:15-17)
    Daca il iubeste pe Allah atunci indeplineste rugaciunea pentru ca acela care iubeste cu adevarat nu se simte bine decat atunci cand vorbeste cu iubitul sau in taina. Daca iti e frica de Allah implineste rugaciunea deoarece El a amenintat pe care o lasa cu iadul.Iar focul pamantean este doar a saptezecea parte din focul iadului.
    :"Fiecare suflet este zalog pentru ceea ce si-a agonisit/Afara de cei alesi,drepti/Care vor intreba in Gradini/Despre cei nelegiuti/Ce v-a adus pe voi in focul iadului?/Iar ei vor raspunde:"Noi nu am fost dintre aceia care au implinit rugaciunea"(Al-Muddethir:38-47)
    Indeplineste rugaciunea pentru ca ea lumineaza mormantul il scapa pe rob de pedeapsa ingrozitoare si aduce fericirea in viata de apoi.

Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast
Thread Information
Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)