In Evangheliile sinoptice, Isus ,face apel la ucenicii săi sa-l urmeze intr-un loc numit Ghetsimani. După masă de Paşti . Era însă un fapt de neconceput pentru evrei primul secol ca o asemenea actiune sa aibe loc. Exempu: In (Exodul 12:22,25 ) unde se interzice părăsirea casei cuiva in ajun de Paşti), Acest incident este relatat in Ev.dupa Marcu în întregime:
Marcu 14:32-42 (Matei 26:36-46, Luca 22:39-46)
32. Şi au venit la un loc al cărui nume este Ghetsimani, şi acolo a zis către ucenicii Săi: Şedeţi aici până ce Mă voi ruga.
33. Şi a luat cu El pe Petru şi pe Iacov şi pe Ioan şi a început a Se tulbura şi a Se mâhni.
34. Şi le-a zis lor: Întristat este sufletul Meu până la moarte. Rămâneţi aici şi privegheaţi.
35. Şi mergând puţin mai înainte, a căzut cu faţa la pământ şi Se ruga, ca, de este cu putinţă, să treacă de la El ceasul (acesta).
36. Şi zicea: Avva Părinte, toate sunt Ţie cu putinţă. Depărtează paharul acesta de la Mine. Dar nu ce voiesc Eu, ci ceea ce voieşti Tu.
37. Şi a venit şi i-a găsit dormind şi a zis lui Petru: Simone, dormi? N-ai avut tărie ca să veghezi un ceas?
38. Privegheaţi şi vă rugaţi, ca să nu intraţi în ispită. Căci duhul este osârduitor, dar trupul neputincios.
39. Şi iarăşi mergând, s-a rugat, acelaşi cuvânt zicând.
40. Şi iarăşi venind, i-a găsit dormind, căci ochii lor erau îngreuiaţi şi nu ştiau ce să-I răspundă.
41. Şi a venit a treia oară şi le-a zis: Dormiţi de acum şi vă odihniţi! E gata! A sosit ceasul. Iată Fiul Omului este dat în mâinile păcătoşilor.
42. Sculaţi-vă să mergem. Iată, cel ce M-a vândut s-a apropiat.
Relatarea acestui episod suna mai mult ca o piesă de teatru sau a unei relatari fictive decât una reala. Pentru un singur lucru, reţineţi faptul ca Isus a plecat la o oarecare distanţă fata de Petru, Iacov şi Ioan înainte de a începe să se roage şi că atunci când sa întors ia găsit dormind! Acum, este firesc să ne intrebam, în cazul în care Isus a fost la o oarecare distanţă fata de ucenicii Lui si ei erau adormiti, care dintre ei a auzit "rugăciunea lui Isus către Tatăl lui? Cu alte cuvinte, în acest caz cine dintre ucenici a fost sursa lui Marcu de la care a obtinut acesta informatie? Reţineţi, de asemenea, că Isus a fost arestat imediat după acest episod, aşa că, cu siguranţă, nu ar fi putut să-l transmita ucenicilor Săi. De asemenea, faptul că Isus sa rugat şi sa întors la ucenicul său de trei ori face relatarea acestui incident artificiala. Răspunsul în sine ne forteaza sa spunem ca: relatarea agoniei lui Isus în Ghetsimani este fictiva. Episodul in ansamblu a fost foarte probabil, inventat de imaginaţia pioasa a tradiţiei post-apostolice.
Există, de asemenea, in plus faţă de acest episod, în Luca,un alt fapt care vine sa ne confirme concluzia de mai sus :
Luca 22:43-44
43. Iar un înger din cer s-a arătat Lui şi-L întărea.
44. Iar El, fiind în chin de moarte, mai stăruitor Se ruga. Şi sudoarea Lui s-a făcut ca picături de sânge care picurau pe pământ.
Reţineţi că nimeni, cu excepţia lui Isus nu a fost in apropiere ca să asiste la acest eveniment (amintiţi-vă că Patru, Iacov şi Ioan erau adormiti). În acest caz Luca inseamna ca primeşte informaţii de la inger insusi?Dar Luca evanghelistul se gasea in acel moment in Grecia .El nici macar nu a facut parte dintre ucenicii lui Isus .Atunci cine i-a relatat lui intilnirea dintre Isus si inger, cind nici macar unul dintre ucenici nu era de fata iar Isus nu a mai avut vreme sa relateze cuiva acest episod ?Acest pasaj este, evident, un plus de fictiune într-o relatare fictiva .
Results 21 to 29 of 29
|
|
-
01-10-2011, 05:39 PM
Allah Akbar
-
Urmatorii 3 au spus mersi lui karim munir pentru acest subiect
gabriela guettat (02-23-2011), maryam (01-12-2011), yvette (01-10-2011)
-
02-20-2011, 02:30 PM
Ultimele cuvinte ale lui Isus
Toate cele patru evanghelii pretind că au consemnat exact ultimele cuvinte rostite de Isus înainte de moarte. Ne-am aştepta, în cazul în care veridicitatea lor ar fi reala, ca toate sa contina exact aceleasi cuvinte spuse de Isus pe cruce. Cu toate acestea, acest lucru nu este posibil. Evanghelişti pur şi simplu nu pot conveni exact asupra a ceea ce a spus Isus chiar înainte de a muri. Dau mai jos fiecare Evanghelie şi modul in care sunt consemnate ultimile cuvinte ale lui Isus:
Marcu 15:34,37 (Matei 27:46,50)
Luca 23:46Şi la ceasul al nouălea, Isus a strigat cu glas tare: "Eloi, Eloi, lama sabahtani?", Ceea ce înseamnă, "Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, de ce ai părăsit-mi ?"... cu un strigăt puternic Isus si-a dat ultima suflare.
Ioan 19:30Isus a strigat cu glas tare: "Tată, în mâinile tale îmi încredinţez duhul meu." Când el a spus aceasta, si-a dat ultima suflare.
Evident, toate pasajele de mai sus se contrazic unul pe altul. Nu toate pot fi adevărate. Şi, ca de obicei, toate au motive teologice pentru a arata ca propria lor versiune au fost ultimele cuvinte ale lui Isus .Cu toate acestea daca ne uitam in Vechiul Testament gasim ca sursa de inspiratie a lui Marcu a fost cartea Psalmilor:Când a primit băutura lui, Isus a spus: "S-a terminat." Cu aceasta, el a plecat capul şi si-a dat viaţa.
Sursa lui Luca a fost un alt verset din aceeaşi carte:Psalmii 22:1 Dumnzeul meu, Dumnezeul meu de ce m-ai părăsit?
Versiunea lui Ioan este in conformitate cu profilul facut de acesta lui Isus si cu acent pe faptul ca misunea acestuia pe pamint s-a sfirsit.Psalmii 31:5
În mâinile Tale îmi încredinţez duhul: Tu mă vei izbăvi, Doamne, Dumnezeule adevărat!
Dupa cum se poate vedea nici una dintre versiuni nu are sustinere istorica si -----streaza ca cele scrise referitor la aceste ultime cuvinte ale lui Isus sunt simple preluari din scrieri anterioare ale V.T. sau inventii personale bazate pe interese de ordin teologic.
-
02-20-2011, 08:02 PM
Ingroparea lui Isus
Relatarea înmormântarii lui Isus este dată în toate cele patru Evanghelii. Voi analiza acesta dupa Evanghelia lui Marcu şi o voi folosi ca punct de plecare al analizei mele.
Marcu 15:42-47
Multe probleme şi neconcordanţe sunt prezente în pasajul de mai sus a lui Marcu şi în relaţia sa cu acelaşi episod prezentat în celelalte trei EvangheliiCând s-a înserat - fiindcă era ziua Pregătirii, adică, ziua dinaintea Sabatului. –
a venit Iosif din Arimatea, un sfetnic cu vază al soborului, care şi el aştepta Impărăţia lui Dumnezeu. El a îndrăznit să se ducă la Pilat ca să ceară trupul lui Isus.
Pilat s-a mirat că murise aşa de curând; a chemat pe sutaş, şi l-a întrebat dacă a murit de mult.
După ce s-a încredinţat de la sutaş că a murit, a dăruit lui Iosif trupul.
Şi Iosif a cumpărat o pânză subţire de in, a dat jos pe Isus de pe cruce, L-a înfăşurat în pânza de in, şi L-a pus într-un mormânt săpat în stâncă. Apoi a prăvălit o piatră la uşa mormântului.
Maria Magdalena şi Maria, mama lui Iose, se uitau unde-L puneau.
Prima problemă începe cu primul verset din pasajul de mai sus. "Când a venit seara", înseamnă că era deja apusul soarelui (de exemplu, Vineri ora 18) şi incepuse o noua zi, care era (conform scrierilor evangelice) ziua Sabatului . si conform cu aceleasi scrieri sinoptice acea zi a fost prima zi de Paşte. La o zi de Sabat si in special la o zi de Paşte nu este permisă nici un fel de munca sau cumparatura . Cu toate acestea, ni se spune că Iosif a achiziţionat un giulgiu în acea zi. Formularea şi dispunerea de pasaj nu lasa loc de a deduce ca Iosif ar fi cumpărat giulgiul mai devreme. Şi activitatea de mutare a lui Isus într-un mormânt şi piatra rostogolita pentru al închide ar fi necesitat evreilor efectuarea unei activitati fizice pe care acestora le era interzis sa o faca în ziua Sabatului şi mai ales in ziua de Paşte. Ultimele zile ale lui Isus fiind strâns legate de sărbătoarea evreiască a Paştelui şi povestea înmormântarii lui , se exclud reciproc, ambele neputind fi adevărate în acelaşi timp . Cel puţin unua dintre aceste relatari trebuie să fie fictiva şi nu este exclusă posibilitatea ca pe motive logice ambele sa fie neistorice .
-
02-20-2011, 08:45 PM
A doua problemă implică persoana lui Iosif din Arimateea. Potrivit Evangheliei lui Marcu el a fost membru al consiliului, adică al sinedriului,dar care a fost, de asemenea, si un cautator al împărăţiei lui Dumnezeu. Evanghelia lui Ioan, chiar l-a evidentiat ca pe un ucenic secret al lui Isus (Ioan 19:38). Dar acest lucru este în mod evident incompatibil cu ceea ce Marcu a descris anterior:
Mark 14:55
In cazul în care Iosif din Arimateea a facut parte din Sanhedrin, si care, conform lui Marcu, l-a condamnat în unanimitate pe Isus, este puţin probabil ca Iosif din Arimateea sa fi fost un simpatizant "în căutarea Impărăţiei lui Dumnezeu." Este chiar si mai puţin probabil ca el sa fi fost un ucenic al lui Isus, asa cum se afirma in evanghelia lui Ioan . Cei doi evanghelişti care au folosit ca sursa pentru scrierile lor evanghelia lui Marcu , Matei şi Luca, fiecare a încercat să modifice povestea pentru a o face mai convingătoare. Atfel Luca a adăugat afirmaţia că Iosif nu au fost de acord cu acţiunea Sinedriului:Preoţii cei mai de seamă şi tot soborul căutau vreo mărturie împotriva lui Isus, ca să-L omoare; dar nu găseau nici una.
Această afirmatie a lui Luca este posibila, deoarece el a evitat în mod deliberat sa evidentieze ca întregul consiliu a fost prezent în timpul procesului lui Isus:Luca 23:50-51 . Era un sfetnic al Soborului, numit Iosif, om bun şi evlavios,
care nu luase parte la sfatul şi hotărârea celorlalţi. El era din Arimatea, o cetate a Iudeilor, şi aştepta şi el Impărăţia lui Dumnezeu.
Matei, pentru a evita capcana in care cazuse Marcu, a făcut o modificare mai drastică cu privire la identitatea lui Iosif:Luca 22:66
Când s-a făcut ziuă, bătrânii norodului, preoţii cei mai de seamă şi cărturarii s-au adunat împreună, şi au adus pe Isus în Soborul lor. Ei I-au zis:
Matei 27:57
Oricine citeşte doar Evanghelia lui Matei (fără îndoială, ca autorul acesteia nu avea de unde sa stie ca Evanghelia lui va ajunge cindva sa fie comparata cu alte Evanghelii ) nu va avea de unde sa stie ca Iosif a fost un membru al Sinedriului şi problema din evanghelia lui Macu era eludată. Sursa modificarilor din evanghelia lui Matei nu este una istorica ci preluata de acesta din Vechiul Testament :Spre seară, a venit un om bogat din Arimatea, numit Iosif, care era şi el ucenic al lui Isus.
Această problemă despre Iosif din Arimateea nu se termina aici. Ioan, ii creaza chiar si un colaborator lui Iosif, Nicodim:Isaia 53:9
.. Groapa Lui a fost pusă între cei răi, şi mormântul Lui la un loc cu cel bogat, măcar că nu săvârşise nici o nelegiuire şi nu se găsise nici un vicleşug în gura Lui.
Inutil sa mai spunem,ca relatarea din Evanghelia lui Ioan contrazice complet celelalte relatari sinoptice. In primul rând, nu se face in nici una din celelalte Evanghelii afirmatia sau sugestia ca Iosif ar fi avut un asistent. In al doilea rând, Ioan mai afirma ca Iosif şi Nicodim au plecat sa ungă trupul lui Isus, ori asa ceva contrazice complet toata relatarea lui Marcu pe acesta tema. Nu este mentionata nici un fel de ungere a trupului lui Isus in ziua inmormintarii în Evanghelia lui Marcu, . In Evanghelia lui Marcu se arata ca de fapt femeile urmareau locul unde a fost ingropat Isus pentru a venii apoi duminica cu scopul special de ungere a corpului lui Isus (Marcu 15:47)Ioan 19:38-42
După aceea, Iosif din Arimatea, care era ucenic al lui Isus, dar pe ascuns, de frica Iudeilor, a rugat pe Pilat să-i dea voie să ia trupul lui Isus de pe cruce. Pilat i-a dat voie. El a venit deci, şi a luat trupul lui Isus. Nicodim, care la început se dusese la Isus, noaptea, a venit şi el, şi a adus o amestecătură de aproape o sută de litri de smirnă şi de aloe. Au luat deci trupul lui Isus şi l-au înfăşurat în fâşii de pânză de in, cu miresme, după cum au obicei Iudeii să îngroape. În locul unde fusese răstignit Isus, era o grădină; şi în grădină era un mormânt nou, în care nu mai fusese pus nimeni. Din pricină că era ziua Pregătirii Iudeilor, pentru că mormântul era aproape, au pus acolo pe Isus
Maria Magdalena şi Maria, mama lui Iose, se uitau unde-L puneau., :Este imposibil gasim o cale de conciliere intre relatarile din Evanghelia lui Ioan cu cele din Evanghelia lui Luca si Marcu. Atfel daca femeile ar fi stiut ca trupul lui Isus a fost uns de catre Iosif din Arimateea si de Nicodim nu ar mai fi venit dumninca sa faca iar acelasi lucru.Marcu 16:1 (Luca 23:56-24:1)
După ce a trecut ziua Sabatului, Maria Magdalena, Maria, mama lui Iacov, şi Salome, au cumpărat miresme, ca să se ducă să ungă trupul lui Isus.
In fapt, întrega relatare cu înmormântarea lui Isus de către Iosif din Arimateea are un defect fatal de logică si nu se sustine prin nimic.
-
02-23-2011, 06:10 PM
Un alt pardox al acestor relatari este ca oricit m-am straduit sa caut acea localitate purtind numele de Arimateea folosindu-ma de hartile intocmite de catre cei mai meticulosi si corecti geografi ,nu am reusit sa o localizez nicaieri pe intregul teritoriu al Palestinei.
Mergind pe un fir paralel ce trata deviatia numelui cimpiei de la poalele muntelui Megiddo care prin traduceri repetate a devenit Armaghedon si asta pentru ca acestei cimpii in ebraica si se spunea si cimpia har Megiddo(cimpia de la muntele Meghido).Tot asa am descoperit ca in cazul lui Iosif din Arimateea ar putea fi vorba de fapt de acelasi lucru.Cititnd cartea ,,Autobiografii" a lui Iosif Flavius scrisa de acesta in ultmii sai ani de viata (95-100 en) am gasit o intimplare care m-a pus pe ginduri.Autorul povesteste ca fiind trimis de catre Titus Caesar sa caute un loc de tabara a trecut prin satul Tecoa unde mai multi detinuti erau rastigniti si printre ei a gasit trei cunostinte .A rugat pe Titus sa ii gratieze iar acesta a dat ordin sa fie dati jos.In pofida eforturilor medicului, doi au murit si doar unul dintre ei a trait.
Citind acesta intimplare mi s-a parut ciudata asemanearea ei cu relatarile din scrierile evanghelice cu privire la rastignirea lui Isus alaturi de doi tilhari din care ei au murit iar El a trait...sau a inviat.(cum le place crestinilor sa zica si sa creda).Mergind mai departe si studiind aceste scrieri ale lui Iosefhus am mai aflat ca tatal lui se numea Iosif Matthias si era cunoscut sub seudonimul de Josepou Matthias.Cum in evanghelia lui Marcu in limba graca Iosif din Arimateea este scris - Joseph apo Arimathias asemanarea dintre numele celor doi este suspecta.Fie ca s-a inspirat din scrierile lui Iosefhus Flavius sau nu cele relatate in evanghelia lui Marcu privitoare la ingroparea lui Isus de catre Iosif din Arimateea nu se sustin din punct de vedere istoric.Avind in vedere ca cele mai vechi scrieri crestine nu sunt Evangheliile ci epistolele lui Pavel din ,,Faptele Apostolilor" toate scrise intre anii 50-65 en. iar aici in ele avem doar date foarte vagi care fac trimitere la ingroparea lui Isus (vezi 1 Corinteni cap 15 vs.3-4) si in care nu se vorbeste nimic de existenta unui anume Iosif din Arimateea eu cred ca este vorba tot de o traditie si nu de un fapt istoric in sine.
V-am învăţat înainte de toate, aşa cum am primit şi eu: că Hristos a murit pentru păcatele noastre, după Scripturi;
că a fost îngropat şi a înviat a treia zi, după Scripturi;
-
02-23-2011, 07:31 PM
Dar evanghelia lui Nicodim? De ce nu a fost luată în considerare? Nu stiu prea multe despre ea, ştiu doar că e un apendince la nu mai ştiu ce fel de scrieri despe Pilat.
Noi am propus cerurilor, pământului şi munţilor sarcina de a purta povara Adevărului, dar ele au refuzat să o poarte şi le-a fost teamă de ea, însă s-a încărcat omul cu ea, căci el este tare nedrept [faţă de el însuşi] şi tare neştiutor
-
02-23-2011, 07:39 PM
Surioara daca am inteles eu bine vrei sa stii de ce nu a fost considerata ca scriere canonica evanghelia lui Nicodim? Pai am spus parca.....ca Irineu s-a ghidat dupa numarul punctelor cardinale ,al numarului de picioare ale animalelor domestice atunci cind a stabilit singur singurel care este numarul de evanghelii ce pot face parte din Noul Testament.
In alta ordine de idei daca vreti parerea mea acesta evanghelie este atribuita fals lui Nicodim .Acest fariseu ce facea parte din sinedriu si care alaturi de ceilalti (conform evanghelilor lui Marcu si Luca )a votat pentru rastignirea lui Isus dar (din motive care imi scapa
) a fost reabilitat in Evanghelia lui Ioan ultima si cea mai tirzie scriere dintre toate cele 4 prezente in canonul N.T. Asa cum am aratat in postare prezenta lui alaturi de Iosif din Arimateea este una creata artificial si total neadevarata.
-
02-23-2011, 08:02 PM
şi în afară de această a 5 a "roată" la căruţa cu 4 roate...mai sunt şi alte "evanghelii"??
Noi am propus cerurilor, pământului şi munţilor sarcina de a purta povara Adevărului, dar ele au refuzat să o poarte şi le-a fost teamă de ea, însă s-a încărcat omul cu ea, căci el este tare nedrept [faţă de el însuşi] şi tare neştiutor
-
-
| « Previous Thread | Next Thread » |
| Thread Information |
Users Browsing this ThreadThere are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests) |