Notices
 
Page 3 of 3 FirstFirst 123
Results 21 to 22 of 22
 1. Tradarea lui Iuda 
  #1
  moderator munir's Avatar
  Join Date
  Mar 2006
  Location
  -BURKINA FASO-Ville Bobo Dioulasso
  Posts
  919
  Thanked
  62
  Rep Power
  966
  As salamu Alaykum .Dragi frati si surori am sa aduc in atentia dumneavoastra o teorie care nu a fost pina acum dezbatuta pe forum.Si anume acea teorie folosita ca leitmotiv pentru a acoperii crimele,jaful si ororile pe care unii crestini le-au facut de-a lungul timpului in special impotriva evreilor dar alaturi de ei si a multor musulmani atit in timpul cruciadelor dar mai ales in timpul celui de-al doilea razboi mondial.

  Tradarea lui Isus de catre Iuda

  In conformitate cu toate cele patru evanghelii ,Isus a fost trădat de Iuda Iscarioteanul unul din cei doisprezece ucenici. Oricine citeşte acesta relatare cu o minte deschisa va lua notă de faptul că toată povestea cu trădarea lui Iuda nu suna natural sau credibil. De exemplu, la ce bun ,,sarutul lui Iuda “? Isus trebuie să fi fost o fatza foarte bine cunoscuta în Ierusalim, pentru că el avusese discutii divergente cu arhiereii, bătrânii invatati şi chiar cu o zi înainte el a predicat în faţa unei mari mulţimi în Templul din Ierusalim. Deci, în mod evident, sarutul nu a fost utilizat pentru ca ostasii sa recunoasca pe Isus. Dar atunci, ce alte motive ar putea avea acel sărut?
  Confuzia care sta la baza trădarii lui Iuda este agravată si mai mult de faptul că nu ni se spune de ce Iuda a vrut să-şi trădeze stăpânul . Unii apologeti au făcut sugestia ca evident a fost vorba de lăcomie. Dar acest lucru este cel mai puţin probabil pentru că ar fi fost mai profitabil pentru Iuda să ascundă de fapt, fondul comun (amintiţi-vă că Iuda a fost trezorier al grupului), decât să-şi vândă stăpânul pentru o suma infima , cum spun Evangheliile ca ar fi făcut. Pentru cei care nu cunosc acesta relatare am sa o postez mai jos asa cum este ea redata in Evanghelia lui Marcu:

  Marcu 14:10-11 (Matei 26:14-16; Luca 22:1-6)

  Iar Iuda Iscarioteanul, unul din cei doisprezece, s-a dus la arhierei ca să li-L dea pe Iisus.
  Şi, auzind ei, s-au bucurat şi au făgăduit să-i dea bani. Şi el căuta cum să-L dea lor, la timp potrivit.
  Marcu 14:43-46 (Matei 26:47-50; Luca 22:47-48,54)
  [După rugăciunile lui Isus la Ghetsimani]
  43. Şi îndată, încă vorbind El, a venit Iuda Iscarioteanul, unul din cei doisprezece, şi cu el mulţime cu săbii şi cu ciomege, de la arhierei, de la cărturari şi de la bătrâni.
  44. Iar vânzătorul le dăduse semn, zicând: Pe care-L voi săruta, Acela este. Prindeţi-L şi duceţi-L cu pază.
  45. Şi venind îndată şi apropiindu-se de El, a zis Lui: Invăţătorule! Şi L-a sărutat.
  46. Iar ei au pus mâna pe El şi L-au prins.
  Alte sugestii includ faptul că ambiţia şi gelozia l-au impins pe Iuda la tradare. Dar nu se spune nimic in Evanghelii despre care au fost ambiţiile sale sau ca Iuda ar fi fost gelos pe Isus . Unii apologeţi au sugerat chiar că Iuda temându-se de arestarea iminentă a lui Isus, din cauza certurilor sale cu arhiereii şi învăţători ai Legii,l-ar fi trădat de fapt pe Isus, ca să scape el. De teamă! Dar la o analiza atenta toate aceste sugestii rămân neconvingătoare.Mai există si o altă problemă cu povestea trădarii redata în Evanghelii. Evanghelişti au încercat să ne arate că Isus ştia dinainte cine va fi trădătorul lui . Matei, de exemplu, a arătat încrezător cum Isus spune lui Iuda că el este tradatorul:
  Matei 26:21,25
  Şi în timp ce mâncau ei, a spus el, "Eu vă spun adevărul, unul dintre voi mă va trăda ."... Apoi Iuda, cel care l-ar trăda a spus," Cu siguranţă nu eu, Rabbi. " Isus a răspuns, "Da, tu eşti."
  Se pare că povestea trădarii lui Iuda nu a fost universal acceptata în tradiţia timpurie. Pavel în I Corinteni 11:23 a spus că Isus a fost trădat în noaptea Cinei celei de Taină, dar nu a menţionat cine a fost. De fapt, este foarte probabil că sursele lui Pavel sa-i fi spus ca trădător nu a fost unul din cei doisprezece. Pentru ca el a declarat în mod explicit că- Isus a apărut celor doisprezece după învierea lui:
  I Corinteni 15:5
  ... Şi că el a fost văzut de Chifa, apoi celor doisprezece ...
  Acum, dacă Pavel a ştiut despre "trădarea lui Iuda -ar fi spus cu siguranţă ca Isus a apărut celor unsprezece. Faptul că ucenicii au ales să-l înlocuiască cu un alt ucenic purtind acelasi nume- Iuda (Fapte 1:26) nu este adevarat ,pentru ca alegerile au fost efectuate după ce Isus a fost ridicat la cer (Faptele Apostolilor 1:9-11), adică după aparenta sa înviere .
  Am motive serioase să cred că povestea despre ,,trădarea lui Iuda "nu este istorica.
  Nu pare să existe nici un motiv puternic dat în Evanghelii, ca Iuda să-l trădeze pe Isus
  Există dovezi în scrierile aferente tradiţiei creştine timpurii de existenta unui alt substitut a trădării lui Isus care nu ii include pe nici unul din cei doisprezece ucenici.
  Un pasaj din Evanghelia lui Matei care este cel mai probabil preluat de acesta din sursa cunoscuta sub denumirea de,,sursa Q”, arata ca Isus spune ucenicilor săi:

  Matei 19:28
  Isus le-a răspuns: "Adevărat vă spun că, atunci când va sta Fiul omului pe scaunul de domnie al măririi Sale, la înnoirea tuturor lucrurilor, voi, care M-aţi urmat, veţi şedea şi voi pe douăsprezece scaune de domnie, şi veţi judeca pe cele douăsprezece seminţii ale lui Israel.
  Exceptind cazul în care Matei nu se gindea ca unul dintre discipoli va sta pe două tronuri atunci acest pasaj nu se potriveste de loc cu relatarea tradarii.Un ucenic care a tradat nu mai putea face parte dintre cei doisprezece . Este demn de remarcat faptul că Luca a realizat, probabil, incompatibilitatea de bază a pasajului de mai sus din ,,sursa Q” care nu intra in armonie cu trădarea lui Isus de catre Iuda.Luca in Evanghelia lui a modificat acest pasaj astfel incit sa evite capcana in care cazuse Matei :
  Luca 22:29-30
  De aceea vă pregătesc Impărăţia, după cum Tatăl Meu Mi-a pregătit-o Mie,
  ca să mâncaţi şi să beţi la masa Mea în Impărăţia Mea, şi să şedeţi pe scaune de domnie, ca să judecaţi pe cele douăsprezece seminţii ale lui Israel."
  Pasajul din Luca, omiţând cuvântul douăsprezece, sună puţin mai natural decât cel în Matei. Aceasta serveşte confirmarii ideii noastre ca pasajul din Matei, cel puţin în ceea ce priveşte ultima parte ,a fost preluat dintr-o sursa anterioara numita sursa Q.Astfel, pasajul din Matei de mai sus confirmă că a existat o tradiţie timpurie alternativa care nu includea in original (sursa Q) existenta unui trădător printre cei doisprezece ucenici .
  [SIZE''4'']http://www.rasarit.com/vb/image.php?type=sigpic&userid=7&dateline=1327515551[/SIZE]
   

 2. Urmatorii 2 au spus mersi lui munir pentru acest subiect

  hannen (04-13-2011), yvette (01-24-2011)

 3.  
  #21
  moderator munir's Avatar
  Join Date
  Mar 2006
  Location
  -BURKINA FASO-Ville Bobo Dioulasso
  Posts
  919
  Thanked
  62
  Rep Power
  966
  Adevarata fata a lui Petru-Cine a tradat


  In dorinta lui apoape atavica de preamarire Petru cu ajutorul interesat a lui Pavel au coordonat astfel pe cei care au scris Evangheliile incit el sa fie trecut peste tot .El este omniprezent .Numele lui apare in evanghelii mai mult decit cel a lui Isus .Daca ceilalti ucenici sunt luati la gramada si foarte rar mentionindu-se numele lor in schimb numele lui,Petru (Chifa) este mentionat individual .De multe ori ai impresia ca de fapt el este personajul principal al faptelor prezentate in acele scrieri. Ba chiar in dorinta lui de a fi asemenea lui Isus ,Petru ii cere lui Matei (sau poate o face chiar Matei in dorinta de ai arata lui Petru cit ii este de loial) sa ii atribuie o serie de fapte care sa-l faca pe Petru mai deosebit dintre toti ucenicii.Ce minuni facute de Isus prin Vointa lui Dumnezeu ! Iata aici cum merge Petru pe apa(sau credeati ca asta a facut-o Isus?)

  Ex. Evanghelia lui Matei cap.14 vs 28-29,, Doamne", I-a răspuns Petru, "dacă eşti Tu, porunceşte-mi să vin la Tine pe ape. Vino!" i-a zis Isus. Petru s-a coborât din corabie, şi a început să umble pe ape ca să meargă la Isus. "
  Oare Iuda era cel dornic de inavutire sau de oarece profit de urma apostolatului lui Isus ?!? Iata aici cine este cel care intreaba pe Isus …Si noi cu ce ne alegem din umblatul asta dupa tine?
  Matei cap.19 vs.27,, Atunci Petru a luat cuvântul şi I-a zis: "Iată că noi am lăsat tot, şi Te-am urmat; ce răsplată vom avea?"
  Ca sa-i creeze o aura superioara lui Petru , evanghelistii coordonati de el si de Pavel apeleaza la cele mai nastrusnice si neistorice fapte.Atfel dupa ce in evangheliile lui Marcu si Matei nu se precizeaza cine era acel ucenic care a lovit un soldat cu sabia si i-a crestat(sau retezat) urechea la episodul din gradina Ghetimani cu arestarea lui Isus
  Matei cap 26 vs.51
  Şi unul din cei ce erau cu Isus, a întins mâna, a scos sabia, a lovit pe robul marelui preot, şi i-a tăiat urechea.
  , in evanghelia lui Ioan la cap.18.vs.10 ni se spune ca :

  Simon Petru, care avea o sabie, a scos-o, a lovit pe robul marelui preot, şi i-a tăiat urechea dreaptă. Robul acela se numea Malhu.
  De unde o fi stiut Ioan la 100 de ani de la eveniment ca Simon Petru a fost cel care a lovit cu sabia cind cei ce scrisesera la aprox.30 de ani de la consumarea episodului nu stiau ?.Daca s-ar fi stiut cine a fost in mod cert l-ar fi mentionat si cei dinaintea lui pentru ca era ceva de netrecut cu vederea.
  Dar sa mergem mai departe . In momentul arestarii este scris in evanghelii ca toti ucenicii au fugit.ca iepurii care incotro a vazut cu ochii (unul dintre ei chiar aproape desbracat)

  Matei cap.26 vs.56,,Atunci toti ucenicii au fugit”
  Marcu cap.14 vs.50-52,,Atunci toti ucenicii L-au parasit si au fugit.Dupa el mergea un tinar care n`avea pe trup decit o invelitoare de pinza de in.Au pus mina pe el dar el si-a lasat invelitoarea si a fugit in pielea goala”
  Evangheliile lui Ioan (elev a lui Pavel) si a lui Luca (cel numit de Pavel care devenise intre timp prieten la toarta cu Petru,, Luca, doctorul preaiubit "Coloseni cap4 vs.14) tine sa il arate pe Petru urmarind de departe convoiul care se indrepta spre casa marelui preot.Si odata ajuns in curte acesta se aseaza linga foc afara.Dar probabil ca asta era prea putin pentru orgoliul lui Petru ,asa ca in Evanghelia lui Ioan apare un ucenic misterios .Acel ucenic a lui Isus facea parte din cunoscutii marelui preot,si acesta il introduce pe Petru in interiorul casei ca sa poata asista la judecata.
  Ioan cap 18 vs.16,, Petru însă a rămas afară la uşă. Celălalt ucenic, care era cunoscut marelui preot, a ieşit afară, a vorbit cu portăriţa, şi a băgat pe Petru înăuntru.
  Si acum vin intrebarile firesti :Cine era acel uncenic misterios?
  De ce a fost nevoit marele preot si fariseii sa apeleze la un tradator din afara cind aveau un ucenic al lui Isus atit de cunoscut chiar linga ei ?
  Stiind ca Petru lovise cu sabia si ca era o figura cunoscuta de cei care arestasera pe Isus ,cit de prieten era cu el acel misterios ucenic cunoscut al marelui preot incit acesta sa isi riste libertatea si chiar viata in incercarea de al introduce in casa marelui preot pe Petru doar in dorinta ca acesta sa asiste la interogatoriu.Care era de fapt rezultatul acestei actiuni riscante.A schimbat cu ceva decizia finala sau a intervenit in vre un fel Petru in discutie? Nu . Ba mai mult .Conform celor consemnate in scrierile evanghelistilor Petru se dezice de Isus .Si atunci?
  Eu deduc asa :
  -Fie acel ucenic misterios stia ca introducindu-l in casa pe Petru nu risca prea mult deoarece acesta din urma il cunostea si era in realatii amiabile cu marele preot.
  -(Oare nu putem suspecta atunci ca de fapt cei doi (sau chiar numai Petru ) au pus la cale tradarea lui Isus,si asta luind in calcul dorinta de a ajunge conducator al noii religii si implicit aceea de a ocupa functia de Episcop al Bisericii de la Ierusalim a lui Petru?)Faptele lui ulterioare ne dovedesc ca avem mari sanse sa nu gresim in lansarea acestei teorii.?
  -Sau poate Petru a vrut sa evidentieze ca el este singurul care stie cum a decurs interogatoriul lui Isus si ce a spus acesta in fata marelui preot.Nu cumva dialogul dintre cei doi (Isus vs.Marele Preot) a fost altul (cel putin in parte) si Petru a spus cu totul altceva evanghelistilor in dorinta de a arata ca el este cel care detine adevarul despre Isus si deci urmasul lui de drept?
  -Fie toata acesta poveste cu Petru lovind cu sabia si apoi venind singur si neinfricat in gura lupului ba mai intrind si in casa acestuia ,este o poveste inventata de evanghelisti in dorinta de ai crea lui Petru o aura de erou.

  who knows ?
  [SIZE''4'']http://www.rasarit.com/vb/image.php?type=sigpic&userid=7&dateline=1327515551[/SIZE]
   

 4.  
  #22
  moderator munir's Avatar
  Join Date
  Mar 2006
  Location
  -BURKINA FASO-Ville Bobo Dioulasso
  Posts
  919
  Thanked
  62
  Rep Power
  966
  As salam alaykum wa ramaduAllah wa barakatuku
  Pentru ca subiectul din acest threand sa poata fi urmarit mai usor,si pentru ai pastra linia tematica am deschis un threand pe subforumul Comentarii unde toti cei care vor si au ceva intrebari de pus pe acesta tema sau pe alta ce tine de religia crestina o pot face .Sper ca nu-i nici o suparare ca am procedat in acest fel .Va multumesc pentru intelegere si astept cu mare interes comentariile si intrebarile voastre.
  [SIZE''4'']http://www.rasarit.com/vb/image.php?type=sigpic&userid=7&dateline=1327515551[/SIZE]
   

Page 3 of 3 FirstFirst 123
Thread Information
Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

 
Bookmarks
Bookmarks
 
Posting Permissions
 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •