Notices

Results 1 to 2 of 2
  1. Femeia si Islamul . 
    fondator suleiman's Avatar
    Ciudat ca e prima data cand vad subiectul .
    O sa incerc sa fiu cat de sistematizat in raspunsul meu , dar vreau sa incepi cu niste puncte care sunt valabile pentru orice discutie .

- Discutiile legate de statutul femeilor in Islam , sunt discutii moderne , pentru ca la un moment dat femeia in Islam a ajuns la un nivel care nu s-a atins nici o data la alte religii , nici acum .

- In timp ce femeia musulmana , ajuta barbatii in lupta , in munca , in conducere , in medicina , femeia europeana era vazuta ca un obiect (lucru dovedit in toate cartiile de istorie) care nu avea voie sa faca nimic decat sa execute ordinile sotului chiar daca ii cerea sa intretina relatii sexuale cu alti barbati .

- Daca femeile in Islam , aveau un statut mai rau ca si cel de dinaintea islamului , atunci n-ar fi trecut in Islam nici o femeie . De fapt primul om care a acceptat Islamul a fost o femeie , Khadijah radiyallahu 'anha . Si istoria Islamului e plina de femei care au devenit musulmane mult inaintea sotilor lor .

- Orice lucru care este vazut de nemusulmani ca si un punct negru in religia Islamica , trebuie comparat cu reactia nemusulmanilor din vremea Profetului .
    In ciuda parerii generale a musulmanilor,Islamul nu a imbunatatit statutul femeii in Arabia nici macar “putin” .
    In loc sa intru in discutii sterile , vreau sa postez niste lucruri importante ; poate le vor considera altii un fel de "start"pe drumul spre adevar .

Dreptul la viata

A - Inaintea Islamului , cand o moasa spunea la un barbat ca are o fata , se supara rau de tot , iar multi barbati ajungeau sa-si ingroape fiicele de vii .

1 - Islamul a interzis acest lucru si l-a considerat dintre cele mai mari pacate .

Iar daca vereunuia dintre ei i se vesteste nasterea unei fiice, chipul lui devine negru si el e plin de manie . Se ascunde de lume din pricina raului ce i s-a vestit. Sa-l tina el , in ciuda umilintei , sau sa-l ingroape in tarana ? Ce proasta judecata!
    AN-NAHL 58-59
    Si cand fetita ingropata de vie va fi intrebata , pentru ce pacat a fost omorata .
    AT_TAKWIR 8-9

Dreptul la pensie alimentara si la pastrarea copiilului .

B - Inainte de Islam , femeia nu avea dreptul la pensie alimentara pentru ea si copilul ei daca era insarcinata la divort .

1 - Islamul l-a obligat pe barbat sa o intretina pe divortata lui si pe copilul ei , si sa o tina intr-o locuinta decenta .

2 - A dat femeilor divortate dreptul de a discuta cu sotii lor chiar daca nu mai erau ei impreuna (lucru care era interzis femeilor si in alte religii pana nu de mult in lumea occidentala) .

3 - A interzis barbatilor sa ia copiii la ei fara sa cada amandoi (sotul si sotia) la o intelegere .

4 - A avut grija de sentimentele femeilor in legatura cu dragostea lor , si dreptul femeii divortate de a se intoarce la sot daca ele vor .

5 - A pastrat demnitatea femeilor , prin interzicerea recasatoriei lor cu sotii daca acestia le divorteaza de 3 ori . Si a dat barbatului o lectie foarte dura , ca daca o divorteaza pe sotia lui de 3 ori nu are voie sa o aiba decat daca ea se recasatoreste cu altul si acela o divorteaza . Nimic nu este mai greu unui barbat decat sa afle ca sotia lui este cu un alt barbat si el nu poate sa o aiba din nou si nici nu poate sa l oblige pe noul ei sot sa o divorteze . (este o trezire a sentimentelor barbatului ca sa-si dea seama de valoarea sotiei lui si sa nu foloseasca puterea pe care a primit-o de la ALLAH fara sa se gandeasca si fara drept)

Daca sotul divorteaza de ea [a treia oara], casatoria cu ea nu-i mai este ingaduita apoi decat dupa ce ea se casatoreste cu un alt barbat. Iar daca acesta divorteaza de ea , nu mai este nici un pacat sa revina iarasi la viata in comun , daca ei cred ca pot sa implineasca poruncile lui ALLAH . Acestea sunt poruncile lui ALLAH, pe care le face invederate pentru oamenii ce pricep .
    Iar daca divortati de femei si ele aproape implinesc timpul lor , atunci luati-le inapoi cu bunatate ori dati-le drumul cu bunatate. Dar nu le luati inapoi pentru a le face rau sau pentru a dobandi un folos necuvenit. Cel care face asta isi pricinuieste un rau lui insusi . Si nu luati versetele Lui ALLAH in deradere si aduceti-va aminte de harul Lui ALLAH asupra voastra si de Cartea si de Intelepciunea pe care vi le-a trimis si prin care v-a povatuit! Si fiti cu frica de ALLAH si sa stiti ca ALLAH este Atoatestiutor .
    Iar daca divortati de femei si ele implinesc timpul lor , nu le impiedicati sa se intoarca la sotii lor, daca s-au invoit dupa cuviinta . Aceasta vi se da ca povata acelora dintre voi care cred in ALLAH si in Ziua de Apoi . Acest lucru este mai potrivit si mai curat pentru voi . ALLAH stie , iar voi nu stiti .
    Mamele divortate ii alapteaza pe copiii lor doi ani incheiati, pentru cei care voiesc sa se implineasca timpul alaptarii . Iar tatalui ii revine datoria de a le asigura intretinerea si imbracamintea dupa cuviinta, caci nici unui suflet nu i se impune decat atat cat ii sta in putinta . Nici mama nu poate fi pagubita in ceea ce-l priveste pe copilul lor, nici tatal in ceea ce-l priveste pe copilul lui . Asemenea si pentru mostenitor . Daca amandoi parintii se invoiesc la intarcare, dupa ce se sfatuiesc, nu vor avea pacat . Iar daca voiti sa luati doica pentru copiii vostri , nu veti avea nici un pacat , daca platiti ceea ce aveti de dat, dupa cuviinta .
    Si sa fiti cu frica de ALLAH si sa stiti ca ALLAH este Cel care Vede ceea ce faceti .
    AL-BAQARA 230- 233

Lasati-le sa locuiasca acolo unde locuiti voi , dupa mijloacele voastre , si nu le faceti nici o dauna , ca sa le faceti sa traiasca stramtorate ! Iar daca ele sunt ingreunate , atunci ingrijiti de ele pana zamislesc si daca alapteaza copiii nascuti de la voi , atunci dati-le lor simbria lor si sfatuiti-va intre voi [in aceasta privinta] asa dupa cum se cuvine! Iar daca aflati voi greutati atunci il va alapta pe el alta
    AT_TALAQ 6

Respectul fata de mama .

C - Inaintea Islamului , dragostea unui om si respectul sau fata de parintii sai era mult mai mult pentru tatal sau decat pentru mama sa .

1 - Islamul a atras atentia omenirii asupra mamei , si a descris chinul pe care il traieste de fiecare data cand naste un copil .

Noi i-am poruncit omului sa le arate bunatate parintilor sai. Mama sa l-a purtat cu dureri si l-a nascut cu dureri. Purtarea lui si pana la intarcarea lui sunt treizeci de luni.
    Al-'AHQAF 15 .

Noi l-am povatuit pe om sa faca bine parintilor sai , mama lui l-a purtat, suportand pentru el slabiciune dupa slabiciune, iar intarcarea lui a fost dupa doi ani, asadar : Adu multumire Mie si parintilor tai , caci la Mine este intoarcerea!
    Luqman 14

Daca observati bine versetele de mai sus , va dati seama ca ALLAH ne cere sa ne purtam bine cu parintii si apoi ne povesteste despre "mama" un fel de a ne atrage atentia asupra ei si asupra lucrurilor pe care ni le face .

Omul tine la lucrurile bune inregistrate in mintea lui , si rareori isi aminteste de ceea ce s-a intamplat in primii ani din viata lui . Deci de multe ori se gandeste ca parintii lui i-au cumparat , i-au facut ... Dar versetele ne scutura memoria un pic ca sa traim momentele pe care le-a trait mama fiecaruia dintre noi .

De aceea a venit raspunsul profetului la intrebare : Cine are dreptul (in primul loc) la buna prietenia a mea ? "Mama ta , mama ta , mama ta apoi tatal tau " , de 3 X Mama ...

2 - Oare este ceva mai important decat Jihadul ?

Mu'awiyah bin Jahimah Al-Sulami a spus :
    Am venit la Profet si i-am zis : O Profetul Lui ALLAH , am vrut sa ies cu tine la Jihad si intentia mea e pentru ALLAH si ziua de apoi .
    A zis profetul : ALLAH sa aiba mila de tine (wayhak) , e in viata mama ta ?
    Am zis : Da .
    A zis : Intoarce te si ai grija de ea .
    Atunci am venit la Profet din alta parte si i-am zis : O Profetul Lui ALLAH am vrut sa merg la Jihad cu tine si intentia mea e pentru ALLAH si ziua de apoi .
    Profetul mi-a zis : Wayhak , e in viata mama ta ?
    Am zis : da .
    Mi-a spus : Intoarce-te si ai grija de ea .
    Apoi am venit din spre fata lui si i-am zis : O Profetul Lui ALLAH am vrut sa ies la Jihad cu tine si intentia mea e pentru ALLAH si ziua de apoi
    Mi-a zis Profetul : Wayhak , traieste mama ta ?
    Am zis : da .
    Profetul Lui ALLAH , mi-a spus : Wayhak , langa piciorul ei sa stai , acolo este paradisul .

Sunan ibin Majjah

Dragoste fata de Fete

D - Am mai zis cum se comportau arabii cu fetele , si ca ALLAH a interzis sa fie omorate ...

1 - Era deajuns sa interzica ALLAH ca fetele sa nu fie omorate ? Daca era doar atat , atunci cei care au trecut in Islam, puteau sa lase fetele pe strazi , la vecini , la casa de copiii ....

Nu , Islamul a mers mai departe in a arata cat de mare este aceasta religie si cat de curata este .

Acela care are trei fete si are rabdare cu ele , si le da sa manance , sa bea si sa se imbrace dupa cuviinta , devin pentru el un "isolator" fata de Iad in ziua de apoi .
    Sahih ibin Majjah

2.  
    fondator suleiman's Avatar
    Aveti rabdare pana cand termin ce am de scris , apoi deschid subiectul sa-l discutati inchallah .

Thread Information
Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Bookmarks
Bookmarks